A párásításra a legjobb módszer, ha veszel a gazdaboltban agy átlátszó zsákot (nálunk egy 90 x 110-es 80 Ft), belerakod a növény(eke)t, meglocsolod, és lazán összehajtod a tetejét. Nem légmentesen, mert begombásodik! És ablakhoz rakod, jó világosra. Ha más baja nincs a növényednek, akkor nagyon fog nőni. Az éjszakai hűvös ellen is véd. Amikor nincs fűtési szezon de hideg van, akkor melegebben ius tartja a növényt, és melegvizes palackkal fűteni is lehet egy szabályozható akváriumi melegítővel.
Én mindenképpen adnék neki egy citromsavas öntözést, az nem árthat.
A W*x*l szerintem teljesen jó tápnak. Én azt használom még a vízkultúrás növényeimhez is évek óta, és nagyon jó. Több sok méter Philodendronom nőtt vele, különböző fajok, Alokázia, és egy ágyugolyófám is vízkutúrában van, csak azt kapja, és nagyon szép. Túladagolni nem lehet (csak szándékosan), mert lombtrágya.
Kakaó esetében Magyarországon nem nagyon beszélhetünk gombás-vírusos fertőzésről, csak ha rohaszt a közeg, amibe ültetve van. Ugyanis az eredeti élőhelyén sokkal nagyobb számban és sokkal agresszívabb mikróbák és funguszok vannak jelen, és ehhez alkalmazkodott, tehát az itteniek csak halálraröhögtetni tudják a kakaót. Ha viszont tocsogós, rohasztó közegbe van ültetve, elrohad a gyökérsüveg és a merisztémaszövetek, és akkor a növénynek annyi.
A lekonyuló levél mindig tápanyaghiányt jelez, ami nem feltétlenül jelenti, hogy nincs tápanyag a földben, lehet, hogy van, csak nem tudja felvenni a következő okok miatt: vízháztartási gondok (túlöntözés, alulöntözés), rossz közeg miatt kialakuló gyökérrothadás (előbb említettem), rosszul adagolt vagy rossz minőségű műtrágya miatt kialakult gyökérsüveg-perzselődés (pl. túl fiatal növény műtrágyázása)
Óvatosan fogd meg a növényt a szár tövénél, és húzd finoman felfelé, ha érzed, hogy kapaszkodik, akkor a gyökérzet okés, ha viszont olyan, mintha egy leszúrt botot húznál ki a földből, és ellenállás nélkül jön kifelé, akkor meg kell nézni a gyökerét, hogy mi a baja.
Le a kalapppal, ez igen részletes, alapos és mindenre kiterjedő, amit leírtál. Köszönöm.
A Fűvészkerttel kapcsolatban írtam, hogy nem most, közel 2 éve vettem a növénykéket.
Tehát végűl egyetértünk: nem csak gombás-vírusos betegség, tápanyag hiány, de tartási problémák is tönre tehetnek - elpusztíthatnak egy-egy kényeske növényt.
A nap egyes időszakában direkt napfény, száraz levegő, kevés friss levegő, nagy meleg stb.
Talán? a levélnyelek függőleges helyzete is valami ilyesmi problémát jelzett.
Mint minden növény, a kakaó is lélegzik, tehát O2-t vesz fel (és termel is), nem kapott eleget, ezért nyúlt meg, és kicsi, nyúlánk levelei lettek. Ettől viszont nem megy tönkre sztem, csak csúnya lesz. Az üvegházakban is legalább egy tetőablak mindig nyitva van. Viszont a kakaó nem komálja, ha direktbe rányitják az ablakot, azt viszont igen, ha egy tőle pár méterre lévő bukóablak sűrűn nyitva van, de úgy, hogy ne legyen kereszthuzat, és ne hűljön a helyiség 22 Celsius fok alá. A kakaó érzékeny a napfényre, mivel eredeti élőhelyén 50-60 méteres fák árnyékában tengeti életét. A kakaó fényigényes, de a direkt napfényt utálja. Tehát ha ablakba teszed, csak észak felé nézőbe tedd (az előző kép, amit linkeltem, ott nem északi ablakban volt, azért nézett ki úgy, ahogy). Én mégis azt javaslom, hogy ne tedd ablakba, mert ha kint hideg van, áthűl az ablak, és hőt-párát von el a növénytől, ami megfázhat. Azt javaslom, hogy egy keleti vagy nyugati ablakkal szemben lévő részhez tedd, ami távol van az ablaktól, elég távol, hogy a magasan járó erős nap ne érje, de kapjon fényt, és az ablakba tegyél olyan növényeket, ami bírja a napot, és megakadályozza, hogy a kakaó direkt napot kapjon (nálam hibiszkusz a kakaóvédő), lehetőleg legyen sok növény a szobában, a kis kakaó körül főleg (párologtató növénycsoport), ha gipszkartonos a szoba az pluszt jelent, mert az szinten tartja a párát a szobában (olyan szerepet tölt be, mint a perlit a földben), ami még fontos, hogy ne legyen állott a levegő, és csak egy bejárata legyen (no kereszthuzat), hőmérséklet pedig 22+ Celsius (Azért azt tudni kell, hogy minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb relatív páratartalom kell a kakaónak, sokan elkövetik azt a hibát, hogy a tropi növényeiket berakják a lakás legmelegebb pontjára, mert az milyen jó neki, mert jó meleg van, csak arról elfelejtkeznek, hogy a páratartalmat is növelni kell. A kakaó is elvan 50%-os páratartalommal, ha spriccelik a leveleit, és 23-25 fok van) Ami még jó, ha alacsonyra teszed, mert ott több a pára, mert a vízpára nehezebb, mint a száraz levegő, ezért leszorul, de csak akkor tedd, ha nincs túl távol a fűtőtest, mert a hideg is leszorul télen, amit szintén nem szeret, de arra is vigyázz, hogy ne legyen túl közel a fűtőtest, mert szárít (főleg a gázkonvektor).
A kicsivel 6 feletti talaj is savanyú (enyhén), csak a nagyon magas a meszes. Viszont a kakaó elég széles pH tartományú talajban meg tud élni. Ha rákeresel a tropical soil kifejezésre elvileg látni fogod h azok csak enyhén savasak, a túl savas talajban megfeküdhetnek a trópusi növények. Bár trópusi talajok között is van eltérés, ahogy kakaók között is, attól függ honnan származik.
Kakaó csemetéket (ketőt vettem ano) a Fűvészkertből vettem, ott szaporították közel 2 éve.
Először Dugványnak kértem ágacskát -hosszú rábeszélésre (ami szintén nem maradt meg), majd nem sokára találtam náluk a csemetéket.
Magról minden további nélkűl lehet szaporítani (nekem közel 100% biztonsággal keltek a magok), de nem mindegy hogy honnan. Nem harmadik, negyedik kézből, henem mindjárt a termelőtől.
Így
Így Rio Guaycuyacu- Ecuador-,Montoso Gardens -Puerto Rico, TROPILAB INC -Suriname -ból rendeltem.
Kipróbáltam a Theobroma gileri, Theobroma glauca, Theobroma grandiflorum és a Theobroma subincanum, valamint a Herrani -át.
Nem sokáig maradtak életben.
A kakaóra -és majd mindegyik tropi növényre igaz-, hogy a termő kor eléréséig való kinevelés a nehéz és nem a szaporítás.
Egyébként, ha beírom a internet keresőbe "soil PH for Theobroma cacao", akkor túlnyomórészt savanyú, 6ph alatti talajról írnak és csak ritka kivétel az ettől magasabb, vagy 7 feletti.
A kakaóval kapcsolatba sok oldalnyi leírást olvasgattam, betegség, kezelés stb., de nem sokkal lettem okosabb. Lásd: 4229 képeket, hogy mi okozza ismételten.
Nem hinném a tápanyag hiányt, mert a legjobbat kapta, a talaj tökéletes, azt hiszem kimondottan tartási hiba: száraz levegő!!!
Egyébként a gyökérzetéről én is olvastam, ezért ültettem hosszúkás cserépbe, lásd a képen.
Szia.nincs titkom.Hisz írtam mutattam,hogy a hatalmas,gyönyörű az "mit tudom"én mi- miatt elpatkolt.A magoncok meg a teleltetést simán vették és szépen növekednek azóta is ,hogy lejöttek a fütőtestes melegtalpról.Amit olvastam,olvasok az a :Velich I- V.Nagy Enikő:Nálunk is megterem
Csak a 15-15-15 öst nem tudom beszerezni, elutazni azért meg nem fogok, nem érné meg. Viszont a kiegyensúlyozott táp jó hozzá bármelyik szinte. Most beszereztem egyet ami sok Fe-t tartalmaz egyen azt is kipróbálom az viszont több N-t és K-t tartalmaz kicsit mint P-t viszont rengeteg egyéb plusz van benne (több mint az egyéb tápokban), pl Zink amit szintén írtak az oldalak a kakaóhoz. Itthon sztem sehol nem lehet beszerezni kakaót, legalábbis jó minőségűt kétlem, mert a magok is aszottak mire ide érnek. Fülöp szigetekről hoztam, magam gyűjtöttem be, 2 gyümölcsöt csempésztem be. Na meg persze csomó pálmát és orchideát (azok megfeküdtek sajnos), de a pálmák gyönyörűek. Vissza voltak vágva a leveleik kivéve egy középsőt, most már szépen hajt mind. A jackfruitból viszont csak egy maradt de az szép. Az egyik ismerősöm hamarosan átköltözik onnan Olaszba, majd lehet hozatok vele magokat.
A 15-15-15-ös NPK jó hozzá sok S-nel, és Mg-mal, vagy pedig lásd a 4519-es hsz-emet, de szerintem az lesz a baj, hogy rossz alakú edénybe van ültetve, ugyanis a kakaó nagyon sok tápanyagot "eszik meg", és elég furcsa a gyökérszerkezete, vastag és hosszú a főgyökere, és nagyon csökevényesek a mellékgyökerei, ezért szüretelik a kakaót hosszú pengével, és nem másznak fel rá, mert egy gyereket sem bír el (vö. az itteni vadgesztenyék egy iskoláscsoportot sem érezne meg). Tehát szerintem nem volt elég mély az edény, amibe ültetve volt, és nem tudta növeszteni a főgyökerét tovább, így nem jutott elég tápanyaghoz.
Amúgy honnan sikerült kész növényhez jutni itthon?
Én úgy tudom, és a külföldi oldalak is ezt írják, hogy a kakaónak 6-tól max 7,5-es pH jú talaj kell. Egyébként a trópusi talajok a legjobban elvileg az itteni B-s virágföldnek felelnek meg, persze nem teljesen. De mivel jobbat nem lehet kapni, marad ez. A tápanyagnak is utánanéztem és sok oldalon írják, hogy az 5-5-5-ös NPK táp jó hozzá (érdekes mert a muskátli táp az 6-6-6-os igaz nincs benne Magnézium ami nem ártana). A talajt pedig ajánlott keverni homokkal és tőzeggel is h laza legyen, sőt mág akár apró kavicsokkal is. Az ecetsavas öntözés egyébként nem rossz ötlet, ki is próbáltam már (gondolom a citrom levének hatásával megegyező, amit szintén ajánlanak pár cseppet az öntözővízhez). Egyetlen oldalon találtam csak olyan ajánlást tápra vonatkozóan h N-P aránynak 1,5 -nek kell lennie, ami kicsit fura. Obi-ban is utánajártam a dolognak, a kertészeti vezető hozzá sem tudott szólni, az volt a válasza minek veszek ilyen igényes virágokat. :))) Ennyit az Obi-ról.
Rengeteg kakaó növénykém volt az utóbbi években. Van amit magról szaporítottam, de volt amit kész növényként vettem. Eléri a köze 1 méteres magasságot, a köze 1 évet (eladdig szépen fejlődik) aztán jön a krah. Kezdenek a levelei száradni, majd le is dobálja.
Lehet találgatni (nem könnyű): tápanyag hiány (ilyen, olyan), gombás vírusos betegség, tartási körülmények, kevés pára stb. (a talaj kb. 5,5 ph, jó vízáteresztő, perlittel jócskán kevert.
Menj el az OBI-ba a Savoya Parkba, ott kapsz szuperfoszfátot szuperfoszfát néven, a magnézium szulfátot pedig keserűsó néven. A többit pedig a József körúti Azúrban eredeti nevükön lehet kapni (mondjuk a többit is, csak sztem az OBI olcsóbb), ha viszont ott vásárolsz, mondd, hogy műtrágyának kell, a koncentráció miatt.
Nekem a költözést nem bírják a növények, Gyönyörűen fejlődnek, elköltöznek, és pár hét alatt teljesen elpusztulnak. Fogalmam sincs, miért. Akár innen oda, akár onnan ide költözök. Nem fáznak meg, nem kapnak huzatot. Kivétel a Hoya, az még a bimbóit sem dobta el, pedig még huzatot is kapott. Bár az sima szobanövény.
Én sima Wuxalt használtam, és időnként ecetsavas locsolást, mint a kávénál. Nagyon szépen nőtt, kb másfél méteres volt, 40 centis levelekkel. Ősszel költözött 230 kilómétert, és elpusztult :(
Egyébként ugyanabban a földben vannak a barnulók, mint a nem barnulók?
Vagy ha tudsz szerezni tripla 15-ös + S + mikroelemek Osmocote-ot, vagy tripla 14-est, azt nagyon fogja szeretni, de itthon nem fogsz tudni szerezni, irány Dajcslánd vagy Őszterrrájhe.
Köszönöm a gyors választ! Én NPK tápoldatot használtam eddig (Valentin). És a levelek szélétől kezdett sárgulni. Ezeket hogyan lehet külön beszerezni? Esetleg van-e olyan tápoldat ami készen is jó rá?
Az előbbi üzenetet is én írtam csak véletlen anyukám felhasználónevével. Nem vettem észre. Kedves József, láttam a képeket a kakaókról és a jackfruitról, nagyon szépen megnőttek. Mi a titkod?