Tök jól kezeli az ékezeteket a Mac, az én 'ű' betűim helyett azért ír kérdőjeleket, mert nem vagyok hajlandó a mezei billentyűmeghajtót használni, hanem csak a sajátomat, mert a programjaim megszokott billentyűkombinációi a mezeivel nem működnek, kapcsolgatni meg utálok. Egyébként ez is csak Safari alatt van így, a Netscape az OK -- azzal csak az Index akadozik :-/
A billentyűdriverek között átkapcsolni csak egy (hármas) gombnyomás, csak én mindig elfelejtek visszaváltani amikor visszalépek dolgozni. Az meg gáz. Szóval az Index T. közönsége kénytelen elviselni a kérdőjeleimet, míg meg nem oldják hogy a Netscape-en is fusson a szoft...
nem is az volna a lényeg, hogy maga a panter legyen magyar, hanem, hogy frankón kezelje az ékezetet hátelem levélben, vagy nyomtatásnál. ezt én még megbízhatóan nem láttam mekken.
Viszont angolul...
Nekem már biztosan mac lesz a következő, sőt ibook. Nem vagyok mac guru, de ismerek ilyeneket, és ez elég is :)
van szerncsém ösmerni őket kicsit. ráadásul valami 230ért utánad vágják a kicsit... olyat fogok venni, ha ezt vissza kell adnom.
Valahogy elég mán a pécéből... a panther tud már rendesen magyarul?
Előzmény: w8800 (53601)
Magyarul? Van ra magyaritas, de azt inkabb ne eroltessuk! Borzaszto, legalabbis nekem, bar masoktol is hallottam ilyen visszajelzest. A nyelvi tamogatas majdnem hibatlan, a Tiger preview-ban vannak pozitiv fejlemenyek - azt olvastam.
Az a gond, hogy a rendszer alapbol nyujt egy szolgaltatast a programoknak: nyelvi kornyezetet kerhetnek maguknak. Ez tok jol hangzik, csak eppen a programozok ezt leszarjak, es nem kezelik le azt az allapotot, amikor mondjuk nem angol a rendszer. Tehat elindul a program, ker maganak angol nyelvet, billentyuzetkiosztast, a rendszer pedig szepen atallitja a billentyuzetkiosztast angolra. :(
Nem tul bonyolultan le lehet nevelni errol.
Sziasztok, tud valaki nekem segíteni? Egy PB5300cs-t szeretnék vga monitorra kötni. És nincs kábelem, se átalakítóm, se semmim. Tud valaki ilyesmit elérhető áron?
man=manual
a rendszerben levo doksikbol, manual-okbol mutatja meg az oldalakat. altalaban ugy mukodik, hogy beirod a man utan a parancsot, amirol tobbet akarsz tuni.
man man
MAN(1) FreeBSD General Commands Manual MAN(1)
NAME
man -- format and display the on-line manual pages
SYNOPSIS
man [-adfhkotw] [-m machine] [-p string] [-M path] [-P pager] [-S list]
[section] name ...
DESCRIPTION
Man formats and displays the on-line manual pages. This version knows
about the MANPATH and PAGER environment variables, so you can have your
own set(s) of personal man pages and choose whatever program you like to
display the formatted pages. If section is specified, man only looks in
that section of the manual. You may also specify the order to search the
sections for entries and which preprocessors to run on the source files
via command line options or environment variables. If enabled by the
system administrator, formatted man pages will also be compressed with
the `/usr/bin/gzip -c' command to save space.
Nem. A leiras szerint az admin legyen admin.
Egyebkent nem art nagyon ovatosnak lenni az ilyen terminalos jogosultsag-buheraval, eleg rendesen tonkre lehet vagni a rendszert (nekem mar sikerult, igaz nem a sajat gepemen :-) ).
Nekem "drwxrwxr-t root admin" van beallitva es tudtommal nem nyultam hozza telepites ota. Most sem fogok.
Bizonyára már sokan hallottatok 'distributed computing' projektekről, amelyek alapvető elve egy adott elemzési/számítási problémának feldarabolása kisebb csomagokra, majd ezek kiosztása az internet segítségével a programban résztvevő számítógépek/felhasználok közt, létrehozva ezzel egy nagy 'szuperszámítógépet', mellyel a projekt megoldása jelenősen felgyorsul. Ehhez nincs másra szükség csak az adott projektben való regisztráció, és az alkalmazás letöltése, futtatása.
Általában ezek az alkalmazások képernyővédőként, vagy " terminálban low priority process-ként futnak", tehát nem zavarnak (lassítanak) a munkádban. Gondolom sokan hagyjátok ott a gépeteket hosszabb időre kikapcsolás nélkül (iBook, PB tulajok nem valószínű), és ilyenkor az üresjáratban fut, vagy más képernyővédőt futtat. Nekik ezek a projektek lehetőséget kínálnak arra, hogy a tudomány szolgálatába állíthassak a gépüket, és részesei lehessenek egy az egész világot átszövő programnak! Mára már körülbelül 100, a tudomány majd' összes területén működő projekt van. (SETI, BONIC, FOLDING, FightAids....stb, stb)
Nemrégiben az az ötletem támadt mi lenne, ha létrehoznánk egy magyar Mac-es (és nem mekkes) csoportot a Seti-nél, mivel tudomásom szerint többen részt veszünk (részt vettek) ebben a programban, de erről kicsit később.
A Seti egy tudományos kísérlet, mely több millió internetre kapcsolt számítógép kapacitását hasznosítja a Földönkívüli Intelligencia Kutatásában (SETI-Search for Extraterrestrial Intelligence). Elsősorban rádiócsillagászati módszerekkel, olyan jeleket keresnek, melyek a természetben nem fordulhatnak elő, tehát keletkezésük feltétele az Intelligencia, ha sikerülne értelmes életre bukkannunk valahol a világegyetemben, az az emberiség történetének egyik legnagyobb eredménye lenne.
Itt szeretném már leszögezni, hogy a Seti NEM(!) Ufó keresést jelent. Mellékesen az ufó azonosítatlan repül tárgyat jelent, tehát tényleg szeretném elkerülni az ilyesféle megjegyzéseket.
Bővebben itt olvashattok a Seti projektről, illetve tölthetitek le az alkalmazást:
http://setiathome.ssl.berkeley.edu/
A program installálásához az OS 9-nek fent kell lenni, de csak ekkor kell. A program indítása után a 'Settings' menüpontban tudjátok magatokat regisztrálni, illetve állíthatjátok be a proxy-t, azt, hogy hány perc után kapcsoljon be képernyővédként a program, vagy csatlakozzon-e automatikusan miután befejezett egy csomagot. Tényleg nem túl bonyolult.
A program működéséhez 'Connect'-olni kell, hogy megkapjátok egy csomagot, illetve a kész adatokat visszaküldjétek, ekkor regisztrálják az elkészített csomagot, illetve a feldolgozásához szükséges időt, és megkapjátok az új csomagot.
Ha mindez sikerült, akkor a következőképp csatlakozhattok a MacHungary csoporthoz:
http://setiathome2.ssl.berkeley.edu/stats/team/team_191331.html
Feldobja a MacHungary csoportot, majd fent baloldalt a 'Join' gomb, ekkor kéri a regisztrált e-mail címeteket, és a jelszavatokat!
(jelszavatok, ha nincs akkor alatta a link, vagy:
http://setiathome.ssl.berkeley.edu/get_passwd.html
Ide a regisztrált e-mailetek és rövidesen megkapjátok a jelszót)
Azt hiszem 'röviden' ennyit a Setiről.
Említettem, hogy vannak más hasonló projektek, ilyen például Folding, amely például az Alzhaimer kór és egyéb betegségeket gyógyításának megoldásában segítkezik. Erről és a többiről bővebben az alábbi linken olvashattok!
http://www.aspenleaf.com/distributed/distrib-projects.html
10.4
Apple szerint 2005 elso fele. Az amazon.com egyszer mar feltette elorendelheto listara marcius 31-ei datummal, aztan levette, es most junius 30. a datum.
Ez nem remmese - ez informacio. Mindenki azt tesz vele amit jonak lat - ha kell utananez, ha kell hasznalja, ha nem kell figyelmen kivul hagyja.
Amire nics szukseg az a durvasag - es megszabni azt, hogy mas Mac userek mit is gondolhatnak.