Hát sajnos nincs sok fajtám, kettő, amiről tudom, hogy micsoda: Aglandaou, Frantoio, valamint van három dugvány, amit nyaralásból hoztam, de ezekről nem tudom, hogy mik...
Tehát ezeken kívül bármi jó lenne... Ezt a fagyalra szemzést akár most is el lehet kezdeni, vízben meghajtatás, rászemzés, be perlitbe gyökereztetni...?
Az Ascolana bogyói valóban lenyűgöző méretűek de mindenképp kell neki egy beporzó. A magról való szaporítással nem érdemes foglalkozni ( nagyon macerás kevés sikerélménnyel, ha van egyáltalán mert nekem még nem sikerült) inkább dugványozással próbálkozz vagy légbujtással. A külföldi faiskolákban is dugványozással szaporítják az olajfákat de vannak olyan fajták akiket nem lehet. Ezeket egy másik fajta meggyökeresedett dugványra oltják. Na most az Ascolana nem ilyen. Ő is könnyen gyökeresedik tehát a tied is valószínűleg dugványozással lett szaporítva és nem oltással. Ezt általában felszokták tüntetni a fajtaazonosító cetlin (de ilyet még csak a horvát faiskolaiaknál láttam:'korijen'-azt jelenti gyökereztetett).
Ezzel választ kaptál a harmadik kérdésedre is. A Nemes ugyanúgy boldogul mint az oltvány a szabad földben.
Nagyon műkedvelő olajfás vagyok, a leandereim mellé a párom kedvéért szereztünk be olajfákat. A kérdésem: érdemes megpróbálkozni magról való szaporításával? Az Ascolana bogyói lenyűgöző méretűek, rá gondoltam. Vagy jobban járok, ha ágat próbálok gyökereztetni róla? Ez oltott fa, boldogulhat a nemes közvetlenül a földben?
Egy ismerősöm annak idején Törökországban vett olajfát, elmondása szerint megbízhatóan télálló nálunk, kertészként dolgozik, írja, hogy sok kertbe is "becsempészte", csak sokan nem ismerik fel. Nekem is terveim között van, hogy beszerzek egy tövet, és meghonosítom a kertünkben.
Gondolom észak Olaszországban is be lehet szerezni jónéhány fajtát, Velence környékén, ott is vannak ilyen faiskolák, és gondolom náluk kellene venni, nem tudom, nyár közepén is van erre lehetőség?
Sajna nem szállítanak Magyarországra de Németországba igen. Így ha van ott ismerősöd (vagy rokonod) akkor vedd fel vele a kapcsolatot és rendelj az ő németországi címére, amit átvesz és hazahoz...:)
Az Ascolana-t Horvátországból a legegyszerűbb. 3000 ft körüli az ára. Nem öntemékeny kell hozzá beporzó. Az Aglandaou jó porzó hozzá.
Manzanillo-t és Sevillano- fogalmam sincs hogy hol. A Manzanillo nem fagytürő...sőt nagyon is érzékeny a fagyra.
Én inkább csak a felső kettővel foglalkoznék és ha már Horvátból hozol (vagy hozatsz) akkor érdemes hozni Oblicát és Istarska Bjelicát.
Én már a harmadik éve nevelgetek két Leccino-t. A múlt héten viszont Olaszországból kaptam két nagyméretű olívát, egyet megpróbálok kiültetve megtartani, pont van egy napos helyem a kertben, ahol tavaly a cukkini és a San Marzano sütkérezett. Azt mondjuk nem tudom, hogy a konténerből hogyan vesszük ki. A másikat meg megpróbálom eladni. A képen a kisebb. Vagy 250cm magas.
Olajfa fajták esetében a mi éghajlatunkon előnyös, ha a fajtán korán érik be a termés, tehát korai érésidővel rendelkezik, valamint nem árt egy átlagos fagytűrés, persze, ha dézsában neveljük, mondjuk -10 fokig, és az sem árt, ha öntermékeny... Hogy miért írom ezt, csak olajfa fajtákat nézegettem...
Most szórj a tetejére egy kicsit ( kb. fél evőkanál) és amikor kiülteted akkor is de akkor dolgozd bele az ültetőföldjébe. Én úgy szoktam, hogy ások egy gödröt. Utána visszalapátolok egy kis földet és abba keverek egy kicsit. Úgy érzéssel kb.: 2-3 evőkanálnyit és ezt beledolgozom az alsó földbe. Tehát csak úgy szórványosan látszik.... Utána berakom a növényt a gödörbe megdörzsölöm az oldalát egy kicsit az ujjaimmal, hogy a gyökerek kifele nézzenek. Utána lapátolom vissza a földet és miközben visszalapátolom közben is szórom a PK trágyát 1-1 evőkanállal. Amikor ez megvan, öntözés és utána a tetejére is lehet szórni egy keveset.
Kevés oltottmészet össze kell keverni vízzel és azzal bekenni a törzsét. Az oltottmész gazdaboltban kapható és kb 170 ft 1 kg ami szerintem neked életed végéig elég lesz:). Istenigazából az a szerepe, hogy a napsugarat visszaverje a törzsről és ezáltal a tavaszi kéregrepedéseket megelőzi. Mivel, hogy takarva van így a törzsmeszelésnek nincs szerepe de fertőtlenítés szempontjából még hasznos lehet. Nem egy nagy meló, nem is drága és csak a hasznát veszed....A rézkénes permetezésnek viszont nagyon nagy szerepe van azt ne spóróld le....
Azért tilos tavaszal is a Nitrát mert a magyar földben rengeteg van. Több is mint amennyire a fának szüksége van. A sok nitrát erőteljes hajtásra kényszeríti amitől őszig jó megnő viszont nagyon gyenge lesz. Ezért kell káliummal dúsitani, hogy "kompenzáld"ezt az egészet és még azért, hogy őszig teljessen kioldodjon a talajban amikor már csak arra van szüksége...
Nálam csak a kicsik és az anyák vannak cserépben. Ezek kapják rendessen a NPK 15-15-15. Tavasztól kezdem az adagolást. Az eredmény látványos növekedés, sokkal nagyobb levelek. Ha viszont kicsit hűvösebb van reggel vagy egész nap fúj a szél a friss ágvégek lekonyulnak és olyan mintha nem kaptak volna vizet egy hete. Ez általában el szokott múlani ha kicsit felmelegszik az idő vagy eláll a szél. Most ezzel én nem szoktam foglalkozni és csak akkor van belőle "gebasz" ha ez az állapot 2-3 napig tart mert akkor az ágvég (kb 3-4 cm-en) leszárad. Ez a túlnitrátozásnak a következnénye. Szerinted ezek után azok az ágak mennyire lennének fagytürők? ....Szóval ha kiülteted nem kell neki nitrát....csak kálium meg foszfor.
Szalma nem kell. Szellőznie is kell. Ezt a textíliát lehet kapni pl: Agroker, Baumax. Általában fehér színű de szokot lenni ősszel a LIDL-ben is (egyébként ott a legolcsóbb kb 700 ft) és ott általában barna színű.
A Fa mellé leütsz egy karót és hozzákötöd a fát. Felül letűzöd a textilt tüzőgéppel és körbetekered a fa körül a textilt. Az aljára téglát cserepet vagy valami nehezet teszel hogy a szél alulról ne kapjun a textil alá. Körbetekersz madzagot, helyenként összetűzöd, hogy minnél feszesebb legyen és a hó ne csináljon nagy kárt benne. Ez az egyszerűbb módja a takarásnak.
A bonyolultabb az amikor piramist csinálsz. 3-4 karót leütsz a fa köré és egy piramisvázat alkotsz fölötte. Felül összekötöd a karókat. A textilt tüzőgéppel felrakod erre a vázra. Kicsit nehéz mert a textil egyenes mig a piramis gúla alakú de ha belejön az ember akkor megy...:) Minnél feszesebben kell felrakni hogy a hó lefolyon róla. Kis zsebek fognak kialakulni és arra kell törekedni hogy lefele nézzenek hogy ne álljon meg benne a hó. Valahol vastagabb lesz valahol vékonyabb. Az aljára rá kell hagyni egy 10 cm és szintén téglát, köveket, cserepet kell az alján a textilre tenni a szél miatt. Ha lehet minnél kevesebb ág belül a textilhez.