Keresés

Részletes keresés

gomba2008 Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1333

:O))) 

Előzmény: neduddgi(én) (1329)
CBNora Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1332

Jostát még nem próbáltam dugványozni (szaporodik magától az utolsó módszer szerint, nem győzöm osztogatni), de nekem eddig minden növénynél a nyár végi dugványozás vált be.  Ennél biztos jó a tavaszi is, de nyár végivel hamarabb lenne belőle bokor, érdemes megpróbálni.

Előzmény: neduddgi(én) (1328)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1331

Ha már offoljuk a konyhát, akkor csináljuk nagyban:

Dugványozás homoktalajon.

Idegen ötletből a helyi adottságokhoz igazította: neduddgi(én)

Sima-dugványnál fontos, hogy többé-kevésbé folyamatosan nedves legyen a talaj. Kötött talajoknál ez nem probléma, homokon viszont nagyon kell figyelni. Én erre alkalmatlan vagyok.

Levágom egy ásványvizes flakon felső negyedét. Az alsó rész oldalára, pár centivel az alja fölött fúrok egy túlfolyó nyílást. A levágott felső rész peremét bevágom két-három helyen, hogy rá lehessen csúsztatni az alsó részre.

Készen van a mini gyökereztető. :o)

A beültetett dugványokat  a kerticsap mellé szoktam tenni, különben elfelejtem locsolni... Ha megeredt, akkor a felső részt le kell venni!

Most éppen parasztrózsa dugványok várják a jó szerencsét a csap mellett.

Hasonló produkciót elő lehet adni oldalára fektetett ötliteres desztvizes flakonnal is. Legalább olyan jó palánta előnevelő lesz belőle, mint amit ezresekért adnak a fűszerszám szaküzletekben... Igaz, nem olyan elegáns, de az újrahasznosítás mostanában trendi dolognak számít.

:o))

Előzmény: neduddgi(én) (1328)
VKOrsi Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1330

:D :D :D :D

Előzmény: neduddgi(én) (1329)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1329

Ezek ilyen férfiésszel felfoghatatlan dolgok... :o)

A zasszony pl. évek óta a feje alatt egy zsák búzával alszik. Ő tönkölypárnának hívja.

:o)

Mondtam neki, hogy ez a vésztartalék, ha véletlenül kifogyna a tyúkok takarmánya. Valamiért ő ezt nem találta viccesnek.

Előzmény: gomba2008 (1325)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1328

Bujtással:

Fogsz egy (vagy több) szimpatikus vesszőt, és:

1: a végét beásod

2: a csúcsa kivételével teljes hosszában betemeted egy barázdába 

Az 1. változatnál tavaszra lesz egy kiültethető, erős töved. A 2. változatnál tavaszra vagy jövő őszre lesz több kisebb töved. (Az 1. biztosabb.)

Dugványozással:

Tavasszal dugványozhatsz is: levágsz egy (több) egészséges vesszőt, és négyrügyes darabokra vágod. Kettő rügy megy a föld alá, aztán felkupacolod úgy, hogy a negyedik rügy éppen csak kilátszon. Aztán már csak locsolni kell.

Spontán:

Ha jó nagy a bokor, akkor mindenhol, ahol az alsó ágak a földet érik, előbb utóbb legyökeresedik... Ha ezeken a helyeken rádobsz egy lapát földet, akkor meg tuti.

Előzmény: Törölt nick (1327)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.20 0 0 1327

jostát hogyan kell szaporítani?

gomba2008 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1326

Cseresznyeszezon van, cseresznyelekvár a napi program. Nomeg... a cseresznyét is cseresznyével esszük. A biggerau már régen leérett, abból nem volt berakni való, minden menyiségben felzabáljuk, most érik a germersdorfi, az viszont kimagozandó, mert nem szeretem a húst benne. Ha meg már ki van magozva, főhet is a lekvár. Meglepően finom. Régebben nem csináltam. 

Érik a josta, a málna, a szedermálna, és még van kevés eper. A jostából kitűnő nyers szörp van, ezt is tavaly csináltam először. Meg kell ismételni, nagy sikere volt. Szaporítom is azóta ezerrel a bokrokat. 

gomba2008 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1325

Minek az a meggymagpárna? Még nem is hallottam ilyet soha......

Előzmény: Andrea555 (1312)
islamorada Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1324

A rostos meggylenel finomabb nincs! Valaki megkinalt tavaly vele, maga csinalta meg az osei receptje szerint es adott belole nehany uveggel, evekig fogok emlekezni ra olyan finom volt. Itt ahol elek nem tudok meggyhez jutni mert nem termelik, ki tudja o honnan vette, nem arulta el. Azota eskuszok a rostos hejas ivolere, oszibarackbol szoktam csinalni szezonban...

A birsalma is jo otlet hogy hejastol, kell megfozni, koszi az otletet...

Előzmény: Törölt nick (1317)
-balu28- Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1323

Köszi. (Úgy néz ki, az idén rengeteg meggymagunk lesz, ha hajlandó leszek majd kimagozni. :) )

Előzmény: Andrea555 (1322)
Andrea555 Creative Commons License 2014.06.19 0 0 1322

Sós vízbe áztatom egy két napig.Nem túl guszta ,utána pedig tiszta vizet engedve rá többször átmosom,átdörzsölgetem a kezeim között.Nem 2 perc,de a nagy melegben még jól is esik pancsolni(mint egy gyerek) :) . Napon kiszárítom.

Előzmény: -balu28- (1316)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1321

természetesen mindenki saját ízlése, tapasztalatai alapján jár el

Előzmény: beetee (1319)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1320

én csak a botmixer használata alapján gondoltam amit írtam

Előzmény: beetee (1319)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1319

Különben meg igen. Meggyhéjat lekvárba szeretem, de ivólébe minek?

Ahogy pl. a színhúsokat sem pörköltnek szeretem, hanem szeletnek, töltöttnek, stb. Pörkölthöz valami csontos. Mert az illik oda. ;)

beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1318

Ebből honnan lehet kiolvasni, hogy én is turmixolom?

Meggylekvárhoz héjból: ha csak összefőzöd, attól még darabos. Aki a "simább" lekvárt szereti, annak botmixer és kicsit több főzés.

;)))

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1317

én csak nem értem, de mindegy az ivólében nem szereted a héjat, a lekvárban igen?

ott sem hiszen szétturmixolod :)

Előzmény: beetee (1315)
-balu28- Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1316

A meggymagról milyen módszerrel szeded le a maradék gyümölcshúst?

Előzmény: Andrea555 (1312)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1315

Mi nem szeretjük az ivólében a héjat, és nem kell pektint használni, vagy órákig párologtatni a lekvárnak valót. ;)

Szóval egy macera, két nyereség. :D

Előzmény: Törölt nick (1311)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1314

Botmixerrel összezúzott megylekvárt zselésítőporral mi is szoktunk csinálni, és szenzációs....

Mindig marad benne egy-két mag, amit a botmixer össze is tör.

A botmixerről és a pektinről jut eszembe....

A másik szenzációs lekvárunk a birsalmalekvár. Bárki kóstolta eddig, be sem tudott telni vele.

De tényleg óriási.

És imádom, mert nem, nagy munka.

Én nem hámozom meg (véresre törné a kezem a kemény birsalma, pláne több vödörrel).

Szóval csak megmosom, magház kivágása és nagy szeletekre vágás.

A nagy szeleteket (mint a kompótot) főni tesszük annyi vízzel hogy éppen hogy ellepje. De azért vízben legyen.

Ha már megfőtt (megpuhul, hamar megvan kb.10 perc), akkor cukor, Dr Ottker zselésítőpor  és botmixer úgy ahogy van lével együtt.

A cukor annyi legyen , hogy határozottan édes ízzű legyen (csak lekvár) de lehet édesítőszerrel is (az örökké diétázó de sohase

fogyó feleségemnek így raktuk el, és elállt. A héja nem gond, krémszerűvé darálja a botmixer.

A lé sem gond, a birsben annyi pektin van, hogy zselésítőporral keverve így is tökéletesen eláll.

Aki eddig kóstolta el volt ragadtatva, és senki sem hiszi el, hogy benne van a héja is.

Tényleg fínom.

Előzmény: beetee (1309)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1313

Ha jól értelmezem, akkor a direktermő szőlőkből készült borok sem mindig metanolosak, csak ha sokáig ázott a héj és a mag.

Akkor ázik ki a pektin.

És akkor ázik ki a szép kék-vörös szín is, mert mi 2-3 napig áztattuk (kikacsolva) , enzimmel, ledarálva a szőlőt a héjában,

hogy szép vörös színe legyen a bornak....

Csak ezután préseltük...

De direktermőknél ezekszerint nem szabad sokáig áztatni, hanem rögtön préselni kell.

Hát akkor a direktermő borszőlőből fehérbort kell csinálni, abban nem lesz metanol, és így nem egészségtelen....

Igaz a színanyagban a maghéjban vannak a polifenolok, resverator..... és más egészséges dolgok.

Akkor meg ezekből lesz a borban kevesebb....

Előzmény: neduddgi(én) (1307)
Andrea555 Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1312

Én a meggymagot évek óta gyűjtöm.Már elég jó méretű meggymagpárnám van :)

Előzmény: Törölt nick (1311)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1311

ízlések és pofonok:)

ha ivólevet készítünk minden megy az ivólébe nyilván vízzel hígítjuk, ha meggylekvárt csinálunk akkor minden megy a lekvárba, a magon kívül semmit nem dobunk ki....

Előzmény: beetee (1308)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1310

Ismét kösz!

Megint tanultam valamit.

Előzmény: beetee (1309)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1309

Meggylekvárhoz héjból: ha csak összefőzöd, attól még darabos. Aki a "simább" lekvárt szereti, annak botmixer és kicsit több főzés.

Előzmény: beetee (1308)
beetee Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1308

Hát nagyjából a semmi nem mehet kárba elv mentén, igen.

Ami a passzírozómból kijön, az a minimális nedvességet tartalmazó törköly. Héjak minimális rostos gyümölcshússal. Azt cukrozom le, hagyom egy napig, összerottyantom és kész.

Nálunk favorit a lé meggyből, a lekvár csak másodlagos mellékterméke ennek. Pont jó, hogy x liter lé mellett lesz 1-2 üvegcse lekvár is.

De pl. a ribizli törkölyét is újrahasznosítom. Kiáztatom egy napig, cukrozom, lecsepegtetem, és kész a ribizlilé.

Ebből sosem lesz annyi, hogy ne fogyjon el frissen, nem is kell tartósítani sehogy.

Előzmény: neduddgi(én) (1306)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1307

Egy ideje az Othelló ismét engedélyezett házikerti fajta lett, és úgy rémlik, hogy saját fogyasztásra bor is készíthető belőle. Az Othellót "fél-direkttermőnek" is szokták emlegetni, még szakmai körökben is. Lényegesen értékesebb, mint a "valódi direkttermők".

Előzmény: Törölt nick (1305)
neduddgi(én) Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1306

Köszönöm szépen!

A pdf-ért külön köszönet!!!

Megint elkottyantottál valamit, amivel bogarat tettél a fülembe! :o)

A héjat cukrozod le lekvárnak?! Vagy félreértettem?

Előzmény: beetee (1303)
Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1305

Hát az hogy a direktermők gyatra minőségű bort adnának, nem állítom...

Sok múlik a borászon, és a hozzáértésén is.

Mi 10-15 éven át csináltunk direktermőkből nagyon jó borokat....

Az összeollózás... ej, ej...

Törölt nick Creative Commons License 2014.06.18 0 0 1304

Teljesen igaz!

Annyival kiegészíteném, hogy a meggybor esetén a (normál esetben csekély) metilalkohol egy csekélyebb része származhat csak az erjedési
mellékfolyamatokból, másik része a magból, és főleg a maghéjból pácolódik ki.
Az erjedéskor a gyümölcs pektintartalma alakulhat át metanollá.
(A fa, meggyszár, fás részek, csonthéj, és mag valóban tartalmaz némi metanolt.
Régen a metanolt (és acetont) a fa száraz desztillációjával állították elő.
Ma már másképp csinálják (metán parciális oxidációja).

A szőlőnél is a magasabb metanoltartalom miatt "tiltott" direktermő vagy noa bor is a metanoltartalom miatt egészségtelen.
Európai Unióban elvileg tilos ilyen bort készíteni. Ezeket a szőlőket (nálunk a legismertebbek a már említett Othelló, az Elvira, az Izabella

vagy a Noah) direkttermőknek nevezik, és három okból is tiltják a telepítésüket és a belőlük való borkészítést: a direkttermők nem

óvilági/európai fajták, gyatra minőségű bort adnak, sőt akár az egészségre is károsak lehetnek.

Ami pedig az egészségre leselkedő veszélyeket illeti: a direkttermők bogyói meglehetősen sok ún. pektint tartalmaznak, és ezek a bor erjedése

során metilalkohollá alakulhatnak át.

Azért nem kell megijedni: a direkttermő szőlők boraiban egyáltalán nem biztos, hogy képződik metilalkohol, vagy ha igen, rendszerint csak szerény

mértékben – ez elsősorban azon múlik, mennyi ideig érintkezett a must a szőlőhéjjal.

A gyümölcsök pektintartalma csökkenő sorrendben:

Citrom héja alatti fehér rész és a héja
    Citromhús
    Narancshús
    Fekete ribizli
    Birsalma
    Piros ribizli
    Egres
    Alma
    Kajszibarack
    Ringló
    Szeder
    Szamóca
    Málna
    Szilva
    Körte
    Cseresznye
    Meggy
    Szőlő
    Őszibarack
    Sárgadinnye
    Görögdinnye

GYÜMÖLCSÖK PEKTINTARTALOM SZERINT (másképp)

MAGAS
    alma (nyári vagy főző)
    birsalma
    citrusfélék
    egres
    ribizli
KÖZEPES
    málna
    meggy
    sárgabarack
    szilva
ALACSONY
    áfonya
    bodza
    cseresznye
    eper
    füge
    őszibarack
    körte
    rebarbara

Tehát pld. az almabor sokkal egészségtelenebb a megybornál, mert magasabb pektintartalma miatt
sokkal több metanol képződik az erjedésekor.Nemhiába tartják számon a "cudar" borok között.
Ha pálinkát főznek belőle, akkor ez nem számít, mert a metanol gforráspontja alacsonyabb az etil-alkoholénál,
ezért hamarabb "elfő", így a rézelejével elkülönítik a pálinkától.

A megybor erjedéskor keletkező metanoltartalma csökkenthető vagy el is kerülhető, ha a préseléskor
megfelelően tiszta lét töltünk a ballonba, azaz minnél kevesebb gyümölcshús és ezzel pektin
kerül a forrásak induló mustba.
Tehát szűrjük át!

Előzmény: neduddgi(én) (1295)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!