A fürt körül mindenképpen érdemes kiszedni, mert szellősebb a tőke, de felette már kitörni nem szerencsés, bár rövidebbre lehet vágni, hogy ne lógjon be mindenhova. Az oka: főhajtás levelei ősz felé tartva öregszenek, nem tudnak már rendesen fotoszintetizálni, ilyenkor nagy segítség a fiatalabb hónaljhajtás levél a cukortermelésben.
Van egy szőlőfajtám amire egy ideje szeretnék már rájönni hogy mi lehet. Egy lugasom és néhány tőkém van belőle. Erősen növekedő, nagyon sok és hosszú hajtást hoz. Nagyon korai, mostanra már a fürtök hatalmasak és teljesen színt váltottak. Ez minden évben így van, augusztus elejére beérik, utána töppedni kezd. Szeptember elején szoktuk szüretelni a többit így ezt is, addigra nagyon magas cukrot szed össze és félig megtöpped. Erősen festő levű, kb 6 órás áztatással majdnem siller lett a rozéból (amúgy szerintem finom, enyhén illatos, jó savú, kicsit magas alkoholú rozé). Maci_P -vel beszélgettünk róla tavaly, gondoltam hogy talán Nero, de neki van olyan és nem találtuk egyformának. További tippek welcome :)
Nekem 1x a talaj szint alatt 5-6cm-rel tört meg egy tőke. Kiderült, hogy a kutya rohangált a drót alatt, így a hátával "kitörte" a tőkét. Alig bírtam meggyógyítani, de megerősödött. Mondjuk nem volt még ennyire erős.
Igen, de te 4-6 leveles állapotban akarsz rovarölőt és olajos szert használni, amikor azoknak igazából semmi értelme. Ha atkaölőt használnál, még megérteném, de se a rovarölő, se az olaj használatanak semmi értelme akkor. 6 leveles állapotban a megengedett legnagyobb kéndózis tudja gyéríteni az atkákat, az olaj csak eltömíti a gázcserenyílasokat, de az atka kiröhögi, meg ha lemosó-töménységgel mész a zsenge levelekre, szépen le fogod perzselni.
Igen az atka ellen csak atkaölő vegyszer használ mert az atkák nem rovarok, ők a pókszabásúakhoz tartoznak. Többségüknek nyolc lába van, ezért sok rovarölő szer nem gyérítette a létszámukat.
A tavaszi lemosó permetezés az egyik legfontosabb az atka ellen..
De azt tudod, ugye, hogy az atka nem rovar, ezért a rovarölö se használ ellene? A moly ellen meg akkor még korai védekezni (elsö alkalommal fürtmegnyúláskor érdemes, de csak ha rajoznak). A különbözö lepkék hernyói meg akkor rágnak, amikor még gyaplyas a rügy.
Hogy pontosan mi a betegség definíciója, nem tudom, de én gutaütésnek hívom. Annak a tökének sajnos annyi. Ki kell csákányozni, mert menthetetlen és esetleg megfertözi a többit is.
Amelyik tőkék kimentek,megbetegedtek azok min. 10 évesek voltak és igen 1 Cserszegi és a Teréz ment ki..de már mintha látnám a tüneteket a Pannónián is ami kb. 30 éves tőke.
Ősszel egy jó erős rezes lemosást fog kapni az összes megmaradt tőke lombhullás után és fakadás előtt..majd ha már leveles lesz a hajtás akkor rovarölővel +olajjal is megszórom
Ja, én nem a mostani képekre gondoltam, mint másik fajta, hanem hanem a #23028 hszben korábban már feltett Cserszegire és annak előzményeire. Ez a mostani sorozat egy tőke, persze.
Néhány napja minden előjel nélkül fonnyadni keztek egy Pannónia kincse tőkém alsó levelei. Azóta felfelé haladt, az alsóbb levelek pedig teljesen elszáradtak. Mi lehet ez?
Akkor jól nézd meg mégegyszer azokat a képeket. 1 db Teréz fajtájú töke, aminél egyes képeken a földben maradt tökerész, másokon meg a levágott kar metszlapja látható.
Amúgy az ilyen betegségek a fás részeken jelentkeznek, azaz a 3 évesnél idösebb tökéken, hiába fertözött esetleg eleve a szaporítóanyag. Védekezni ellene gyakorlatilag lehetetlen.
Nekem is vannak bőven ilyen tőkéim...Visszavágással próbálom őket fiatalítani.A beteg vesszők satnya hajtásokat nevelnek. Ami nem megy semmire,annak általában ilyen a belseje nálam.
Ilyen betegség van a szeretett Teréz szőlőmön amit ma visszavágtam egy darabon..ragacsos lé is szivárog belőle..olvastam hogy talán meg lehetne menteni ha visszavágnám az egészséges részig
és nevelnék ki új kart?..már most vastag vessző hajt lentről..kb 15 éves a tőke. A hajtásán nem látszik semmi sem mert egészséges a hajtás "csak" a levele sárgás.A tetejezés után is nyomja a vesszőt
Ilyen géppel nincs tapasztalatom, de ha az a nevelőpálca le van szúrva, és oda van kapcsozva a vezetőszálhoz, az nem jön ki. Hacsak nem két külön dologról beszélünk.
Zalagyöngye utódjának én a közvetlen leszármazottját, Viktort telepítettem, Bianca leírások alapján, sok zöldmunkát igényel, valamint el kell kapni a szüretet, mert hamar megy le a sava. Viktor szerintem jobb fajta ilyen szempontból, viszont nincs mindenhol engedélyezve.
:D igen zalát nem sokan raknak már én biancára gondoltam mert hiába akarok ide csoda fajtát nem kapok bianca vessző meg van dögivel és nagyjából együtt érik gép le tudja szedni szerintem az megy bele pótlásnak.
Én is lassitok nekem nem pálcás kitérés van a gépnek és nevelőpálcába az a baj h kijön a földből és elkapja a gép képes tönre tenni a masinát szomszédnak vannak pálcái mindig feltekeri a gép kései és megszorul a hidromotor kettőt motort már így elrontott.
Én arra gondoltam majd ha lesz a pótlás veszek vékony pvc csövet és azt rakok vagy még kitalálom.
amugy nem lenne baj ha egyforma lenne a sor de a gps gép nem bírt egyforma sort :D pont a közepén ahol a potlás van beszükül
Láttam a képet amit feltettél a gépedről. Az enyém más rendszerű. A pótlás tőkéknél én lassítok és az esetek 98%ban a tökenyakra feszesen megkötött madzag alkalmas arra, hogy a vezérlő pálca érzékelje és kitérjen. Én azon gondolkodtam, ha tennék valami nevelő pálcát mellé, azonnal nem lenne vele gond. 50-60ftért hirdetik a fém nevelő pálcát- lehet veszek próbára.
(Pótlás: én évekkel ezelőtt Zalagyöngyét pótoltam be Cserszegivel. A szüret idejét, a novenyvedelmet tekintve szerintem nem volt rossz választás, fordítva is működhet. Igaz, ki az ma már aki Zalát telepít?!?!?!)
A gombaölöknek (kivéve a ként, mint pl. a thiovit) általában mind ennyi, vagy még hosszabb.
Két lehetöséged van (legalábbis, amennyire én tudom):
1. azokat, amik a 21 napon belül érnének, már nem permetezed, viszont ha már nincs rajtuk termés, rézzel permetezed (vigyázva, hogy a többi, érésben lévö tökére ne menjen)
2. azokat is permetezed, de kivárod a 21 napot a fürtök megevésével.