Keresés

Részletes keresés

huricano Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1677
Üdv!

( megpróbálok egy fotómat feltölteni, ha a linux is úgy akarja , azért a linket is megadom, ott értékelhető is)
huricano

Április végén a Kysel egy nem járható szurdokrészén készitettem.
Műhód Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1676

Találkoztunk tavaly egy másik érdekes csoporttal is.

Kecskemétiek jöttek egy napos buszos kirándulásra.

Valamikor hajnal 3 óra körül indultak otthonról, délelött 10 óra körül parkolt le a buszuk Podlesokban a Hotel Slovensky Raj elött.

A csoport megmászta a Sucha Belát, átmentek a Menedékkőhöz (Klastorisko), onnan leóvakodtak a Kolostor szakadék mellett a Hernád függőhídjához, majd az erősen sáros Hernád-áttörésen vissza Podlesokba.

Kb. 2 órányi szórással érkeztek vissza délután 5-6-7 óra között.

Jó meleg nyári nap volt. Nap közben is találkoztunk Velük a hegyen.

A gombánál sörözve, majd a Slovensky Raj Hotel környékén láttuk őket beérkezni. 

Sokan hangosan káromkodtak túra hossza, a fáradtság és a sár miatt, de senkitől sem hallottuk hogy azt mondta volna, megbánta , hogy eljött.

-Semmi baj mondtam az egyiküknek, majd kipihenitek a szállodában a nap fáradalmait.

-Nem fog menni - mondta, - a busz ugyan a szálloda elött parkol, de ez egynapos kirándulás. Mindjárt indulunk vissza Kecskemétre... 

Műhód Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1675

Itthon a Börzsöny a kedvencem.

A Hernád-áttörésben tavaly találkoztunk a sziklatálcákon egy busznyi nyugdíjassal.

Szlovákiai magyar nyugdíjas csoport volt.

A busz elvitte őket a Létánfalvi Malom kőhídjáig.

Megbeszélték, hogy majd Csingóban várja őket.

Azért nem teljesen arra számítottak, ami a Hernád mellett-fölött várta őket.

Csipkeblúzos idős hölgyek, mozgáskorlátozott öregek sasszéztak a sziklatálcákon.

Volt köztük néhány fiatal is aki segítette Őket.

Volt időnk beszélgetni, amíg elhaladt a csoport velünk szemben.

Azért annyira felkészültek, hogy mindenki lapostalpú cipőt viselt erre az alkalomra.

Azt a visongatást ami ott volt! 

Előzmény: gyongyhaju lany (1674)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1674

Kösz szépen a tippeket, összegyűjtöm és elviszem magammmal.

Nagyon szeretnék olyan túrát is csinálni, ahova punnyadt bandát is el lehet cipelni.

Én már megkezdtem az "edzést" ma megmásztam a Csóványost :))))

Műhód Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1673

Folytatva a könnyű túrákat Csingóból:

2. A Hernád mentén a Fehér patakig elsétálva tovább a zöldön a Fehér patak folyásával szemben a Tamásfalvi völgyben, ameddig jól esik.

A doronglétrahídak megmutatják, hogy tériszonyos társunk bírja-e ott a járást.

Ha sikerül túrabotokat vinni, az sokat segít a bizonytalanoknak.

Érdemes felsétálni a Klauzy tóig. Nagyon szép túra, csak a doronglétrahidak nehezíthetik, amik egy méterre vannak a nem mélyvízű patak felett.

A Klauzytól vagy ugyanúgy vissza Csingóba, vagy fel jobbra körbe Klastoriskoba,

és onnan le a sárgán vissza a fehérpatakhoz, majd onnan Csingóba, de ez utóbbi már nagy túra. Jobb oda-vissza a Fehér patakon. Annyira szép, hogy nem unja el az ember. 

Előzmény: gyongyhaju lany (1664)
Műhód Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1672

Nahát néhány lazább túra Csingóból:

1. Fel a sárgán a Tamásfalvi kilátóhoz.

Itt csak egy pár méteres erdővel fedett meredek szakasz mellett visz el az út.

A kilátó egy lapos plató, ahonnan úgy is szép a kilátás, ha 10 méterre vagy a szakadék szélétől. Innen vagy vissza ugyanúgy, vagy le a zöldön balra a Hernádhoz.

Vissza Csingó felé a túlparton van egy rövid mászós szakasz, mielött a Hernád és a Fehér patak torkolatához értek. Segítséggel könnyen át lehet rajta jutni.

Innen könnyű séta vissza Csingóba.

A Tamásfalvitól Podlesok felé a Hernád fölött veszélytelen, de szép panorámákkal tarkított úton lehet eljutni az áttörés kezdetéig.

Én azért nem szeretem ezt az utat, mert megmászat még vagy két nagy dombot

és a Hernád-áttöréshez képest unalmas.

Előzmény: gyongyhaju lany (1664)
Műhód Creative Commons License 2006.05.07 0 0 1671

A Rám-szakadék mindig inkább a vadregényes, mint a nehéz útvonalak közé tartozott.

Amikor először, kb. 15 évesen télen jártam ott, kicsit fölöslegesnek tartottam az

akkori falétrákat. Mert mit másszak? A létrák útban voltak.

Amikor legutóbb, kb. 40 évvel később jártam ott, már nem voltak létrák, csak néhány hiányos, leszakadt lánc és marhára csúszott az esőtől.

Régen csak a tériszonyom korlátozott a mászásokban, ma minden rándulás hónapokig fáj utána... Sajnos.

Morcsi Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1670
Érdekes ez a létra dolog, nekem sem tetszett, mert csökkenti a "kalandfaktort", de, egy ismerősöm meg dícsérte, mert így egy rokkant (értsd: fél karú) túrázni szerető ismerőse is végre meg tudta nézni. Tehát az éremnek itt is két oldala van.

A osztrák viszonyokról: nem dícséretnek szántam, a különbségeket akartam érzékeltetni. Én sem szeretem a túl mesterséges dolgokat, nekem néha még a Paradicsom segédeszközei is túlzásnak tűntek. (Persze nekem könnyű volt, túrabottal és vízálló bakancsban bárhol átgázoltam a patakon...)
Előzmény: Zivos (1669)
Zivos Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1669
Ha lehet valasztanom, akkor a magyar viszonyok inkabb. Amikor Ausztriaban a Myrafallnal, Steinwaldklammnal voltunk tul mesterseges volt. Foleg a Myrafall: 1 km vizeses, es vegig fahidakon mentunk folotte. Hat nem volt az igazi. A Steinwaldklamm kb. szlovak kiepites volt. A Ram-szakadekos letrarol: A fene tudja. Nekunk nem tetszik, de ha ezert par emberrel tobb megy, es biztonsagosabban, akkor megerte. 2 eve ugy kellet feltolni, mert a 159 centimmel nem ertem el a kapaszkodot, mert valakiknek orisi szuksege volt 3 meter lancra ... Teriszonynak vannak fokozatai, En sem szeretem a magassagot, de ha van mibe kapaszkodni (200 kilot kibiro fucsomo :-) ), akkor elvagyok. Meg a Hernad attores teriszonyosnak is vallalhato, inkabb a szurdokok lehetnek gondok a 10-20-30 meteres letrakkal.
Előzmény: Morcsi (1663)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1668

OFF
Úgy kb. 3 éve jártam barátnőmmel a Rám-szakadékban, helyenként kiszakadt láncokon simán felkapaszkodtunk. Jó volt, mikor a szembejövők kérdezték tőlünk, hogy messze-e még a vége (lefele), mondtuk, á nem, csak még 2-3 lánc, utána felmentünk a sziklán, mint kiderült, az utolsón :) Az arra járó turisták: 80+ nagymami városi szandálban, karjáról lóg 3 kisunoka :((( hát nekik kell a létra :((
ON
Előzmény: borsodi bakker (1667)
borsodi bakker Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1667
Az a korlát kifejezetten "szép"... egyébként minden elismerés azoké, akik megcsinálták és fejlesztik, de szerintem azt kár volt odatenni. Persze összességében pozitív a változás!
Előzmény: Morcsi (1665)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1666
uh... úgy látszik régen jártam már erre. Mozgólépcső nincs ? :-))))
Előzmény: Morcsi (1665)
Morcsi Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1665
Rám-szakadék mostanság:

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1664
Nahát kb. annyira, mint említett fiatalasszony. Meredekebb hegyoldalon fogom a kezét, kilátót 10 m-ről elkerüli, meredek sziklafalat dettó.
Szóval szerintem a Hernád áttörésnél besokallna, és az első 10 m-res létra aljánál visszafordulna az egyirányú túraútvonalon :))))

Hegymászás: a huzamosabb meredek emelkedőt nem bírja. Lesz rajta kívül más is a társaságban, akik nem szoktak a túrázáshoz. Így két lehetőség van: keresünk olyan túraútvonalat is, ami szép völgyben, vagy enyhe emelkedőn visz, létra nélkül (vagy kevés létrával). Vagy elküldjük őket várost nézni. :))
Előzmény: Műhód (1659)
Morcsi Creative Commons License 2006.05.05 0 0 1663
A Kéktúra és a Teljesítménytúra topikban már sokszor esett a jelzések állapotáról szó. Ha visszakeresed ezeket a hozzászólásokat, láthatod, hogy nem túl egyszerű a helyzet. Össze-vissza van szabályozva, hogy ki mikor, hogyan festhet, de lényegében a sok szabály csak akadályoz. Ha van is valaki, aki rááldozza az időt/pénzt, "jó szándékú" emberek lekaparják, összefestékezik a jelzéseket, összeszemetelik az erdőt :( (Jah és azt is meg kell említenem, hogy országos viszonylatban a Mátrában és a Bükkben példásak a jelzések, ellentétben pl. a Bakonnyal...)

A segédeszközök már egy másik kérdés, egyszerűen szerintem nálunk másmilyen hagyományai vannak a turistautaknak. Ez országonként, tájegységenként változó és ez nem csak ránk, vagy Szlovákiára igaz. Jártam pl. Szlovéniában a Triglav környékén, ott nagy ritkán fel van festve egy piros szegélyű fehér kör (másmilyen jelzés nincs is, az elágazásokban aláírják, hogy merre kell kanyarodni), vagy egy piros csík ráhúzva valamelyik sziklára. Helyenként igen meredek, veszélyes sziklafalon vezet az út, néha 1-1 vaspöcökbe, vagy drótba lehet kapaszkodni, néha az sincs. Ausztriában egy ugyanilyen sziklán már szabályos klettersteig út, drótkötél, biztosítás, esetleg létra van kiépítve.
Előzmény: Műhód (1660)
Műhód Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1662

A Parában mindig lesem, de sohasem látom a szalamandrákat.

Pedig ott is gyakran ázunk.

Műhód Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1661
Műhód Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1660

Folytatom még a zsörtölődésemet a hazai turisztikai viszonyokkal kapcsolatban.

A Parában azokon a helyeken ahol jelzések találkoznak, szétválnak, irányjelző táblákkal jelzik. Látjuk rajta, hova visz a jelzés, és időben-kilométerben mennyit

kostál az útvonal.

Találtam is erről képet:

Nálunk az is öröm, ha rendesen fel van festve a jel.

Mátralmáson bementünk a falu közepén lévő téren lévő kocsmába.

Jött is rögtön valaki megkérdezni a csapost:

- Merre keressem a Gallyatető felé vezető jelzést? 

És akkor még mi mondunk ezt-azt a szlovákokra...?

Filléres dolgok hiányoznak.

Szláv tunyaság! -mondta valaki amikor kint fölöslegesen sokat várakoztunk valamire.

A mi tunyaságunk! - mondom amikor végigmegyek a jelzéshiányos, szeméttel teli,

leszakadt láncokkal, hiányzó létrákkal Rám-szakadékon.

Írtam is egy levelet akkor a dömösi polgármesternek.

Annyit tudott igérni, hogy rozsdás bicikliket, egyebeket eltakarítják a faluban vezető

túraútvonalról.

A Parkerdőgazdaság a hiányzó láncokra-létrákra vonatkozó kritikámra azzal válaszolt, hogy könnyű nekem, mert én csak leírom, hogy mennyire elhanyagolt a szakadék, de nem nekem, hanem Nekik rongálják folyamatosan az eszközeiket és

a kihelyezett szeméttározók helyett a patakba dobják a szemetet...

Műhód Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1659

Könnyebb lenne útvonaltippeket adni, ha egy kicsit konkrétabban megfogalmaznád mit bír a minimál hegymászós tériszonyos útitárs.

Mi az elmúlt hosszú hétvégét mátrai túrázgatásokkal töltöttük.

Kifejezetten minimál hegymászós tériszonyos útitársakkal. 

Barátaink közül a fiatalasszony annyira tériszonyos, hogy a Gallyatetőn a vendégház panoráma teraszán a korlátot sem közelítette meg egy méteren belül.

Könnyű túrákat terveztünk.

Gond nélkül bejártuk, amit terveztünk.

Május első napján vacak időre ébredtünk.

Felhőben voltunk, szemerkélő hideg esővel, enyhe jeges széllel. Hiányzott a kesztyű...

Egyszerű sétát terveztünk Gallyáról Szentlászlóra, majd onnan a Smiró Feri útján

Mátraalmásra. 

Smiró Ferin rázendített az eső, de vidáman vettük, elkezdtük számolni a szalamandrákat. Ritkán találkozunk velük.

Mátraalmás előtt van két-három olyan murvás szakasz, ami tériszonyosan igen kellemetlen. Csúszós, vékonyösvényes szakaszok, ahol mindenkinek ügyeskedni

kell. Mindketten tériszonyosak vagyunk, de kézenfogva vittük végig ezeken a helyeken az erősen tériszonyos barátainkat, akiknek reszketős halálfélelmük volt

ezeken a helyeken.

Jött utánunk egy Mátra könyvvel renedlkező pár.

Mondták is: benne van a könyvben, hogy ez rész veszélyes.

Ezután fölmerült bennem, miféle turisztikai kultúrával rendelkezünk mi idehaza,

amikor a helyett, hogy az ilyen helyeken fölszerelnénk egy-két láncot a kéznek,

egy-egy legallyazott fát lefektetnék a túrázó lába alá, és ezzel mindenki által járhatóvá tennénk az utat, beírjuk a kevesek által megvásárolt útleírásba, hogy VESZÉLYES?

Előzmény: gyongyhaju lany (1656)
Műhód Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1658
Nekem tetszik.
Előzmény: tatranethu (1657)
tatranethu Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1657
Elkészült a Magas- és az Alacsony-Tátra új webportalja a Tátranet.hu. Természetesen, a kommunikáció és információcsere szempontjából egyik legfontosabb rovat is, a Tátranet.hu fóruma is helyet kapott ezen az oldalon. A fórum - csakúgy mint maga az oldal - többnyelvü (magyar, német) és 3 fö kategóriára van felosztva, úgymint a Tátra hegység, Túrázás és hegymászás, Tátranet.hu.
Ezeken belül több alkategória is megtalálható, ezzel segítve az idelátogatók
eligazodását és böngészést a különbözö témákban.
A fórum használatával kapcsolatban az egyik legföbb elvárásunk, hogy mindenki megtalálja a kulturált kommunikációs hangsúlyt és erre való tekintettel tegye közzé post-jait.

A sikeres együttmüködés reményében kellemes fórumozást kíván a

Tátranet.hu csapata

www.tatranet.hu
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.04 0 0 1656
Pünkösdkor tervezünk 4 napos utat a Paradicsomba. Gyakori arra túrázóktól kérdezem, tudtok olyan túrautvonalat, ami minimál hegymászós tériszonyos útitárssal is járható? Valószínűleg valahol Csingóban vagy környékén fogunk szállni.
vbalage Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1655
a vasárnapi napot a Paradicsomban töltöttük, ahol a Pila-Nagy Sólyom völgy-Pila útvonalat tettük meg. mi is a Stratena- Pila közötti bekötőutat választottuk, ahol az útszéli hófoltok okozták az első meglepetést. a másodikat a 40 SK-ás belépő a nemzeti park területére.
az idő és a szurdok is klassz volt, amit már második alkalommal sikerült bejárni.
néhány kép ízelítőnek:

hebu Creative Commons License 2006.05.03 0 0 1654

Szia!

Én úgy tudom, hogy csak nyáron megy a libegő.

Én az utóbbi 4 évben szinte minden télen jártam arra, és eddig még soha nem láttam működni.

Nézd meg a nyitvatartást a http://www.slovenskyraj.sk címen, szerintem ott láttam erről információt.

Üdv: Tomi

Előzmény: Morcsi (1652)
Zivos Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1653
Pont ilyenkor van lezarva karbantartas miatt. 1x mi is jartunk ugy majus utolso hetvegejen, hogy epp nem ment, csak kovetkezo hetvegetol. Teli szezonnak mar vege, nyari meg nem kezdodik. Punkosdkor tuti, hogy mar mennek a felvonok.
Előzmény: Morcsi (1652)
Morcsi Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1652
Azért kérdezem, mert sem tavaly, sem idén nem láttuk működni, még szakaszosan sem.
Előzmény: Műhód (1651)
Műhód Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1651

A Geravy sífutóközpont. Ezért gondolom télen van libegőszezon.

Más évszakokban szakaszosan műkődtetik.

Előzmény: Morcsi (1648)
huricano Creative Commons License 2006.05.02 0 0 1650
üdv
kis info:
mult pénteken leszedték a behajtani tilos táblát a Stratena -Pila - Podlesok útról
( pont ezen mentünk keresztül pénteken,amikor találkoztunk a belógó fákat daraboló útkarbantartókkal, akik még nagyon próbálták megértetni, h ez még lezárt út...; szombaton már nem volt tábla.)
Egy kevés hófolt még azért volt itt-ott( jó bakancstisztitásra ! ) és azért belógó , úton heverő fák is vannak még, de kis odafigyeléssel gond nélkül használható az útszakasz.
Pieckyben sokkal több vizet vártunk - nem volt akkora.
A Zejmarska viszont kicsinységét meghazudtolóan duzzadt volt.
rage5 Creative Commons License 2006.04.29 0 0 1649
Nagyon köszönöm az infókat a libegőről. Bár most az körvonalazódik, hogy mégis inká Cingov-ról közelítjük meg Sólyom völgyet. Ahogy néztem a térképet, úgy tűnik, onnan kicsit rövidebb. Még kicsit lusták is vagyunk és inkább többet autózunk egy kicsit.
Előzmény: Műhód (1645)
Morcsi Creative Commons License 2006.04.28 0 0 1648
Mikor van a szezon? Mert most, hogy láttuk a teljes útvonalát, már jobban érdekel egy utazás, mint eddig :))
Előzmény: Műhód (1645)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!