Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ennyire rég még nem tart a citrusmániám. :) Nekem csak a Tátrai van meg, vagy a szerencsésebbek kintről tudtak hozni.
Persze, fontos az alany, de ha már van valami kívánt fajtám, akkor arról tudok magamnak is oltványt/dugványt szedni, ha kell. Viszont magának a fajtának a beszerzése nem mindig egyszerű. Én ezért örülök a Lenzi-féle lehetőségnek, mert aránylag jó áron lehet akár ritkább fajta nemesem. :) Aztán ha tényleg gyengélkedik netán adott alanyon, majd átkerülhet másra.
És tegyük hozzá, kinyiffanni legtöbbször nem az alany miatt szoktak, hanem tartási hiba miatt, ha meg a gyümölcs minőség nem lesz jó, akkor tényleg lehet átoltani vagy dugványt szedni róla. :)
Hogy pontosabb legyek, pl. a Lunario fiatal leveleinek ere sötétebb, a levéllemez többi része lényegesen világosabb, az idősebb levelek egy részénél ez pont fordítva van... (A növény tele van bimbóval, virággal és egy rakás terméskezdeménnyel.)
citrusaim pár hete kaptak Osmocote-ot, ennek ellenére néhány fajta (pl. Lunario) levelei világos-sötétebb foltosak... Mivel az Osmocote elnyújtott hatású, esetleg kombinálhatom-e a tápozást folyékony tápoldattal és ha igen, milyen gyakran? (Greenworld, német tápoldat)
Igen, ez a keveredés szinte természetes :) Szerinted meddig (mekkora méretig) tartható dézsában? Egyre kisebb dézsát fogok tudni cipelgetni, ahogy mennek az évek :)
A Sharbati termésről majd számolj be, kíváncsi vagyok a véleményedre.
Nálam egész szépen termett a télen, a termésből dzsemet csináltam, kesernyés, de tejföllel szelidítve nagyon finom. Metszés után raktam le belőle dugványt, biztatóan néz ki. A kedvenc Máltaim tönkrement. Tele volt terméssel, aztán jött a hosszú hideg meg hó, és hetekig nem jutottam a pincébe locsolni, így az a helyzet állt elő, hogy télen kiszáradt a fa, és még dugványom sem maradt belőle. Ugyanezt a Karibi simán vette.
A kumkvatok locsolás nélkül átteleltek!
A Red lime (az oltvány) nálam épp gyengélkedik, nem volt túl szép formája, így totál visszavágtam, most kezd életre kelni. Durva metszést szenvedett el a limakvatom is, ami eredetileg körbetekert fazon volt, utána meg csámpás, most szinte tövig van visszavágva, kezdem elölről a fazonigazítást.
Ha emlékszel még, van a Nápolyi lime-om, ami eddig csak steril virágokat produkált, most épp bimbós, várom, idén mire megy.
Összességében vannak veszteségek, így indokoltnak érzem, hogy megvigasztaljam magam pár új növénnyel :)
Valamikor a jóemlékű citrusfa is hozott a Lenzitől növényeket, úgy emlékszem.
Az alany sok mindent befolyásol, pl. a termés ízét is, és itt már fontosabb a fajtája, mint a növény hosszú élete. Én inkább a dugványokat szeretem, azon a termés íze nincs kitéve az alanynak.
Én Oroblanco néven tartok egy sweetie-t:)), általában az szokott lenni. Finom édes volt most, persze mint a pomeló is, sajnos nem egy igazi dézsás, mert nagy növekedésű, a teljes termésminőséget komoly gyökérrel tudná elérni pl. kiültetve, szemben egy kis termésű és növekedésű citrussal.
Megint virágzik a Sharbati, egy termés télen leesett picin, a másik viszont megemberelte magát és folytatja a növekedést.
A Red lime meg tele van virággal, meglátjuk mi lesz belőle:)
Már kétszer is, tavaly késő ősszel, és idén márciusban. Most hogy van ez a lehetőség (a főoldalukon kiemelve), hogy az egész Lenzi katalógus fel van sorolva, így elcsábultam. (Úgy tudom, most már állandó kapcsolatban lesznek a Lenzi-vel, és gondolom, az előrendelések függvényében érkeznek majd a növények. Legalábbis most így ment, mélben leadtam a rendelést, szólt, amikor megérkeztek, és küldte.)
Örülök, hogy szerinted jó a Lenzi, olvastam már, hogy van, aki szidja, merthogy az alanyai nem jók, és hogy nem túl hosszú életűek a ráoltott nemesek. Mondjuk engem nem igazán érdekel, mert ha rosszul megy teleltetés, akkor egy szuper alanyra oltott is simán kimegy, és ha nem 30, csak 15 évig van meg egy fám, már az is jó kor, és úgyis szándékozom tovább oltani majd belőlük. Az viszont vitathatatlan, hogy nagyon sok fajtát árulnak, és aránylag jó áron.
Azt hiszem az oroblancora is rákérdeztem, illetve hogy egyáltalán van-e "a sweetie" neki. De sajna nincs. De hátha a nagy érdeklődésre való tekintettel fog oltani. :)
Bocs, hogy belekotty, de én leveleztem a Tátraival erről, ugyanis sweetie-t nagyon szeretnék, de azt, ami a boltban sweetie néven fut (édes, kb. grapefruit nagyságú...), semmiképp nem egy grapefruitot - azzal a kesernyés ízzel. Nekem azt írta, hogy megkérdezte a Lenzit, és ez NEM az a sweetie. A Jaffa csak egy márkanév, nem rosszabb vagy jobb a többi "sweetie"-nél, amúgy én is azt szúrtam ki...
Egyébként tényleg gázosak ezek a keverék elnevezések, főleg, ha egy citrus ősei ugyanazok, de az egyik eredményezett csak tök finom gyümölcsöt, a többi meg maradt grapefruit (bocs a grape kedvelőktől, én nem szeretem :) ).
Ha ez nem befolyásolja a sweetire vágyókat, akkor viszont nyugodtan lehet rendelni tőlük, nekem nagyon jók a tapasztalataim velük. Ha kérdezel, tényleg azonnal válaszolnak, a növények jó kondiban, atombiztos csomagolásban érkeznek. És ahhoz képest, hogy nem többéves termő fák, nekem a tavalyi tél elején kapott fácskák idén tavasszal ontották a virágot, pedig tartottam a teleltetéstől, épp amiatt ő a fejem, hogy legyen szívem leszedni a megkötött kis terméseket, mert egyenlőre azt szeretném, ha a fák fejlődnének. (És igen, tudom, hogy azt írják, hogy a citrus csak annyit tart meg, amennyit ki tud nevelni, de szerintem ezek az oltványok hajlamosak túlvállani magukat, utána meg jól megáll a fejlődésük).
Elsősorban a kíváncsiság hajt. Nyilván a dugványozásnál egyszerűbb módszer nincs, de szeretek kipróbálni új dolgokat. Amúgy a módszer egyik nagy előnye tényleg az, hogy nagy, fás ágakat is lehet így szaporítani. Beszámolok majd az eredményekről. Nincs valakinek amúgy vadcitrom bokra? Szívesen fogadnék egy pár vesszőcskét amennyiben van valakinek felesleges.
Üdv érdeklődnék mikor várható intenzív hajtás mert virágzás volt már, termések nőnek de semmi hajtás, ami volt az igen gyengécske és nem is fejlődtek rendesen.
Lehet igazad, de aki citrusokat tart, annak nem az a fő kérdés, hogy eleve nagy növénnyel induljon, mellesleg mindig helyhiány van, különösen a teleltetőben - szerintem.
De ha valakinek egy citrusa van és/vagy korlátlan téli helye, annak ez lehet egy szempont.
Így igaz. Nálam ez a "férfias" dolog e téren nem működik. Vagy levágott ágról oltok, vagy dugványozok. Rengeteget csináltam és zömében eredményesen.
Csak még egyszer említeném, a tavalyi évben Tőled kapott óriás cédrát oltványa tele van bimbóval és ugyanakkor dugványozott óriás cédráton úgy szintén vannak bimbók.
Úgy értem, hogy egy roppant egyszerű dolgot minél bonyolultabban megvalósítani - ez a férfias dolog.
Vagyis ha viszket a jobb füle valakinek. túl kézenfekvő lenne jobb kézzel megvakarni, inkább bal kézzel, a feje felett átnyúlva vakarja meg.
Mert ugye van egy szimpla paraszti módszer a dugványozásra, ág levág, ledug a cserépbe, flakon rá (vagy nálam nylonzacskó, flakon nincs, csapvíz van), és vár kb 6 hetet. De hát ez túl egyszerű :)
Valamelyik fórumon olvastam egy nagyon érdekes légbújtásos módszert: nem vágjuk be a szárat (én ezt ismertem, nem a kéreg leszedést), hanem egy alumínium dróttal szorosan körültekerve mintegy elszorítjuk , a többi ugyanaz, körbevesszük valamilyen nedvességet tartó közeggel és ha kigyökerezett levágjuk.
Szerencsémre 2 fél méteres hajtása van a fácskának. Szerintem tökéletes egy esettanulmányhoz. Az egyiket dugványozom, a másikat meg légbujtatom aztán meglátjuk melyik sikerül jobban.
Tudtommal ugyanúgy mint más növényeknél. Kiválasztjuk a gyökereztetni való ágat. A kérgét leszedjük egy 5 centis szakaszon és lényegében körülvesszük palántázó földdel vagy tőzeggel. Pár hónap alatt gyökereket ereszt az ág és levágható az anya növényről (a gyökeresedés ideje változó). Sok videó van fenn a neten erről. Itt egy példa.
A legtöbb videóban már kifejlett fás ágakat használnak, az említett lime ágak meg 1 évesek tehát még nem fásodtak meg. Egy próbát minden esetre megér szerény véleményem szerint :-) Beszámolok majd az eredményről.