Es milyen igaz. En eddig serulest csak ajtón, házfalon és motortérben szerelve okoztam az óráimnak. Sport, vagy kirandulas kozben sosem. Pedig elegge aktiv vagyok ilyen teren. :)
Nem feltétlenül. A zafír jobban bírja a karcokat, viszont könnyebben törik. Csiszoltatni esélytelen.
A 10 év elem élettartamban meg ne nagyon bízz - az max. egy digitális japán quartz-nál esélyes Maxell elemmel.
Nem tudom, mit szándékozol csinálni az órában, én hasonló megfontolásból beruháztam anno egy offtopic Casio G-Shock órába, amit olyan 5 év után szinte makulátlan állapotban adtam át egy rokonnak. Hegymászás, bringázás szolíd eséssel, snorkeling, kiránduláskor favágás stb. - nem érte baj. Te ismered magad, de ahogy tapasztalom, gyakran túldimenzionálják az órára leselkedő veszélyeket szabadidős tevékenységeknél. Közben meg lazán bele lehet verni mondjuk egy kilincsbe otthon/munkhelyen...
Igen, már kezdek belebonyolódni. Pedig csak egy melós-sportolós órára van szükségem, nem tudom mit tökölök vele. A Seiko szebb, az MWC robosztusabb, meg férfiasabb a homokszórt tok miatt. Még egy kicsit várok.
Amit magukról írnak - meg a dealer-eik eloszlása alapján - valószínűsíthető, hogy a komplett gyártás a Távol Keleten történik. Ez nem svájci óra, de ettől még lehet korrekt a minőség.
Viszont az analóg órák - még ha quartz caliber van is bennük - érzékenyebbek a rázkódásra, mint mondjuk a digitális quartz-ok. Hegyi bringázásnak megfelelő rázkódást azért gond nélkül abszolválják az analógok is.
Azon azért érdemes lehet elgondolkodni - hacsak nem pont ez a design a szíved csücske -, hogy az offtopic Seiko és Citizen 100 USD alatt már kínál military quartz-okat - ezeknél jobban lehet bízni a minőségben.
Ez az óra semmlyen karbantartást nem igényel. 10 év elem élettartam mellett nem nagyon kell nyitogatni. Ha vízben is használod, akkor évente és minden nagyobb leejtésnél vízmentességteszt. Más nem kell. nagyot nem kockáztatsz vele. Egyedül az üveg, ami idővel cserés lehet a karcok miatt, de az sem biztos.
A Seiko jobban húz, cserébe valószínűleg kevésbé stabilan jár. Az ETA szerkezetes Roamer lustábban húz. Ha nyugdíjas könyvtáros vagy, akár meg is állhat. Cserébe atabilabb járást kapsz.
MWC G10 100M-es óra vásárlásán töröm a fejem. Ha valaki ismeri, kérem írja már le hogy mennyire megbízható, miféle karbantartást igényel, hogy bírja a strapát? Nem bányász vagyok, de azért kisebb ütések, rázkódások is érhetik majd. A szerkezete Ronda 715 li, amiről csak annyit tudok amit a gyár honlapján látok, az meg ugye lehet egy kicsit elfogult is. Az ára a saját honlapjukon kb 50ezer HUF, magyar kereskedőt nem látok.
Segítsetek légyszi! Egy Omega Seamaster Planet Ocean-t akarnak "rám sózni", elég jó áron. Az óra kicsit több mint 6 éves, tökéletes állapotban van, de nem volt eddig semmilyen időszakos karbantartáson. Olvastam több helyen, hogy 5 évente ezt meg kell ejteni. Mivel már nem garis, szerintetek mehetek vele független szervizbe? Vagy maradjak a márkaszerviznél? Egy ilyen nagy generál kábé mennyibe fáj? Eddig két órás szakihoz hordtam az óráimat, az egyik 45 ezret a másik 150 ezret mondott, ami azért elég nagy különbség. Kicsit az volt a benyomásom, hogy az egyik szaki nem ért hozzá, a másik a nagy márka láttan le akar húzni. Szerintetek?
Azt nem mondtam, csak hogy ez egy gyakori forma és sok cégtől beszerezhető. Amelyik kézbevéve is tetszik vagy amelyik jobb árban van, ezen a szinten már nem kell durva minőségi hibáktól tartani. (Énnekem speciel előny lenne, hogy a Seikón hét napja is van, hajlamos vagyok azt elfelejteni/összekeverni és még mindig egyszerűbb az órára pillantani, mint a mobilt feléleszteni csak ezért.) Egyébként is ez már szinte OFF a svájci topikban. (Bár a Roamer meg tudtommal régóta Hong Kong-i tulajdonosé.)
Az óra cca. az 1940/50-es évek szülötte lehet, egyszerű, akkor középminőségűnek minősülő óra, és igazándiból ma ezek már komoly értéket nem képviselnek, pár ezreket lehet értük kapni, mondjuk 2-10 ezer között kb: bármit, de ezt is esetlegesen, kis méretűek, nem keresettek. Sajnos...
Manapság ETA szerkezetekkel épített modellekben utaznak. Nagyjából hasonlóak, mint mondjuk egy Tissot.
Régebben saját MST ( Meyer & Stuedli ) szerkezetekkel szerelt óráik voltak, a szerkezetekben kifejezetten érdekes megoldásokkal. Még a tokból is sajátot használtak.
Az általad mutatott tokformával kevés készült anno, de akár találhatsz is hasonlót jó állapotú régiek között acéltokos változatban ( Searock stb. ).
Szerkezetből egy MST 521 dátumos kézihúzós, vagy az arra épülő automata remekül kiszolgálhat.
De 200 ezer körül nem ördögtől való egy ilyen ETA automata sem tőlük.
"azért már annyit hadd várjak el egy több ezer eurós órától, hogy havi néhány mp-nél többet ne siessen vagy késsen"
A másikban ezt:
"a több ezer eurós automata órák csak "ennyire" pontosak"
Az nem kioktatás, ha felhívják a figyelmed arra, hogy:
1. Attól, hogy neked mik az elvárásaid, még egy adott technológia nem fogja tudni meghaladni a saját korlátait.
Erre és a még olcsóbb gyártási-, eladási ár igényre volt válasz a következő fejlődési lépcső az óratörténelemben: a kvarc. Pl. neked.
2. Egy óra - vagy más termék - ára és egyetlen egy tulajdonsága között nem mindig kell összefüggésnek lennie.
Hiába várom el a huszon milliómért, hogy a Nissan GTR-ba beférjen az IKEA bútor. Nem fog. A háromszor annyiba kerülő Rolls Royce pedig a GTR 0-100 Kmh gyorsulását csak dupla annyi idő alatt tudja. És az IKEA bútor még mindig nem ért haza.
Ráadásul nem egy sokmilliós kvarc órát kapni fapados ETA kvarccal.
Miközben egy kiemelkedően pontos Longines VHP évi +/- 5 másodperces járáseltéréssel újonnan 1000 dollár.
Ráadásul kifejezetten szép óra, és a márkára figyelő emberek szemét sem bántja. Remek és pontos órák.
A lényeg, hogy legyen alternatíva.
A mechanikus órák védelmében azért nézd meg ezt a táblázatot:
Erre a teljesítményre képes mechanikus szerkezeteket a mai lehetőségekhez mérten "kézzel-lábbal" tudtak készíteni szakemberek már az 1800-as években is.