Keresés

Részletes keresés

cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 215

Azért elárulom neked, hogy kedves szomszédunknál elég szépen működik

a maszek, fusi, feketézés. Ahogy tetszik!

A szlovák gazdaságot sokkal könnyebb felügyelni, mint a magyart! Ennek

az az oka, hogy kb. 2 legfeljebb 3 lábon áll!Plusz nem privatizálták ki az anyjukat is!

Egyébként nem vagyok biztos a felső tisztaságában sem!

Előzmény: cortx6 (213)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 213
Na ja!
Előzmény: Törölt nick (212)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 211

Az adózáshoz és elosztáshoz tényleg nincs köze! De a korrupció miatt

legalább annyi pénz folyik el láthatatlanul, mint a sz@r adórendszer és

az elosztás miatt!

Előzmény: Törölt nick (209)
Fine Tune Creative Commons License 2009.03.09 0 0 210
Nemrég voltam szlovákiában. Elég rendszeresen járok át, mert van ott rokonom. Ez az itthoni bevásárlás nem mai keletü, legfeljebb ma már messzebbről is járnak.

Az ottani árak fél éve is kb. 10-20%-al magasabbak voltak, pedig akkor korona volt még. Az ottani átlagkeresetből nagyjából 10%-ot nyugodtan le lehet vonni és úgy lesz helyes az összehasonlítás.

Igazából nem nagyon értem, miért drágábbak ott pld. az élelmiszerek, de azt gondolom azért, hogy így tudják támogatni a helyi termékek exportját. 10 éve tele volt szlovákia magyar élelmiszerekkel, még olyanokat is vettem, amit nálunk nem láttam. (direkt megnéztem az adatlapját, magyar településen készült, magyar Kft exportálta).

Egyébként rengeteg ott a gyerek, az állam a gyerekszülést nagyon normálisan támogatja.

Nem különleges az az ország, egyszerűen mi robbantunk le, nem alkalmazkodtunk úgy mint a szlovákok, vagy a csehek, ahol eleve arányszámban többen dolgoznak. Azzal együtt, hogy egy átlag lakótelepi szlovák lakás még mindig tragédia belülről és kívülről is, ha így folytatják 5 éven belül az is megváltozik.

Előzmény: cortx6 (206)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 207

Ami többek között azért alakult kilássuk be, mert drága dolog finanszírozni a

korrupciót!

Előzmény: Törölt nick (205)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 206

Igen itt nálunk is ezt csinálják, komáromban! De teljesen logikus!

Rendszeresen járnak át, mivel itt dolgoznak! A röhej az egészben

az, hogy szlovák állampolgárként egy büdös vasat sem visznek haza!

Ahogy írod csak a rezsire valót! Hát itt van a lényeg!

Aki itt dolgozik az haza sem viszi a keresetét, aki nem dolgozik itt az

meg átváltja és átjön hétvégén vásárolni! A legszebb az egészben az,

hogy mindíg a határmenti városok dumával jönnek! Pedig erről szó sincs!

Salla, Nyitra, Zenta, Galánta ezek annyira nem határmenti települések!

Előzmény: Hrisztó (203)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 205
Kicsit át kéne nézned az itthoni adóterheket, mert Magyarország szinte az egyedüli állam az EU-ban ahol ekkorák.

Oda kéne adni végre az embereknek a pénzt, és nem hitelekre, vagy segély felvételekre öszönözni őket.Oda kellene adni a cégeknek a pénzt végre, hogy beruházzanak.

Persze, ezt nem egy olyan országban lehet megcsinálni ahol amúgy is oltári az államadósság mértéke.
Előzmény: Törölt nick (192)
zotya-DUB Creative Commons License 2009.03.09 0 0 204
az ir csodanak is vege van, a balti csodanak is. Nalunk sajnos csoda sem volt... Sajnos valsag van a vilagban, de nem mindegy hogy hogyan es milyen allapotban csapja meg az adott orszagot. A szlovak tarsadalom sokkal egeszsegesebb mint a magyar, nem uszik a kormany adossagban es nincs a lakossagnak oriasi devizahitele sem. Mar ezek a dolgok elegek ahhoz hogy jobban alljak a csapasokat ami meg iden jon.
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.09 0 0 203
Egyik kollégám kocsival jár dolgozni a felvidékről Budapestre,és ő mondta nekem,hogy eurót csak annyit vált amennyi kell a rezsire meg a hétvégi pár sörre többi marad Ft-ban és abból vásárol mindennap be Magyarországon!
Előzmény: chuck schuldiner (202)
chuck schuldiner Creative Commons License 2009.03.09 0 0 202

Mint a mellékelt ábra mutatja, ez a paradicsomi állapot úgy néz ki nem sokáig tart!

Szlovákia gazdasága jóval kisebb mint a magyar! Ekkora érvágást nem fog kibírni!

A jednota igazgatója  elmondta, hogy nem egész 2 hónap alatt 3,3%-ot esett az

értékesítés! Ez a vásárlási mizéria most van még csak felfutóban, kb. 3 hete.

Két hónapos mutató a 3,3%, de valójában max. 1 hónap termése. Ez nagyon durva!

Előzmény: swill (180)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 201

Nagyon nehéz kérdés! Sztem a kisebb szolidaritás!

De nem biztos, hogy én gondolom jól! Én az elveim miatt gondolom így!

Előzmény: Hrisztó (199)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 200
Hogy a szlovákok feje mitől virul, hogy a szlovákok milyenek, az legyen a szlovákok baja. Nekem elég a magunké.
Oszt mondd kehdves Arihsztihdkém, hogy te mit csípsz ill. nem csípsz, mondd kehdves bahátom, ki nem szarja ezt le.
Előzmény: Augustine (108)
Hrisztó Creative Commons License 2009.03.09 0 0 199
Melyik a jobb a nagyfokú társadalmi szolidaritás ,vagy a kisebb társadalmi szolidaritás?
Gondolok itt a liberalizált egészségügyre és a társadalmi szlidaritáson müködő egészségügy közötti külöbségre!
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 198
Nem érdekes, hanem természetes. Nem az ellenzék dönt a parlamentben, hanem a kormánytöbbség. Akkor reformpárti erők kormányoztak. A kormány kormányoz nem az ellenzék.

Annyira kemény volt a harc, hogy előrehozott választásokba torkoltak. A kereszténydemokraták akkor kiléptek a kormányból, tehát előrehozott választások lettek.
Előzmény: rast2 (195)
swill Creative Commons License 2009.03.09 0 0 197
Ficoék persze, h azok, de érdekes, h ott a fő reformfolyamatok mégis csak átmentek anno a Pozsony-i parlamentben.

Persze hogy átmentek, ezek ugyanis a legtöbb helyen egyszerű feles törvények.
Nálunk is átmentek volna, ha az mszp és az szdsz akarja. A fidesz ehhez nem kellett, bár sokan hiszik ezt tájékozatlanságból és/vagy tudatlanságból.

Kétharmados törvények csak a demokráciánk alapjait érintő kérdések. (pl parlament mérete stb) De ezek nem alapvetőek az ország rendbetételének a szempontjából.
Előzmény: rast2 (195)
swill Creative Commons License 2009.03.09 0 0 196
Abból nem derül ki, de van olyan.
Én is dolgozom Szlovákiában és voltak olyan hónapok amikor felette volt a jövedelmem, így nem volt az adómentesség érvényesíthető.
Egyszer megtaláltam egy újságban is (talán az Új Szóban), az összeget, de most nem találom. Utánanézek, most már engem is érdekel a konkrét határ.
Előzmény: PJ Proby (183)
rast2 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 195
Ficoék persze, h azok, de érdekes, h ott a fő reformfolyamatok mégis csak átmentek anno a Pozsony-i parlamentben.
Előzmény: Demokrapia (193)
U.N. Owen Creative Commons License 2009.03.09 0 0 194
Havi bruttó átlagbér (Szlovákia, 2008):

http://www.origo.hu/uzletinegyed/vilaggazdasag/20090305-csokkent-a-munkanelkuliseg-tavaly-szlovakiaban.html

"A tavalyi évben a szlovákiai havi átlagbér 723,03 eurót tett ki, ami éves mértékben 8,1 százalékos emelkedés. Az inflációs és más hatásokat beszámítva a reálbér tavaly 3,3 százalékkal nőtt Szlovákiában."
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 193
Márpedig meglátásom szerint hasonló volt. Ugyanúgy a vizitdíjat kórházi napidíjat kritizálták, és hatalomrakerüléskor mindjárt el is törölték.

Egyébként szerintem az akkori szlovák ellenzék, a Ficoék ugyanakkora populisták, mint Orbánék vagy Gyurcsányék. A magyar helyzet azért rosszabb, mert a két legtámogatottabb erő szerintem populista. De ez csak magánvélemény.
Előzmény: rast2 (191)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 192

Az adócsökkentés kevesebb bevételt jelent az államkasszának, és válság idején pedig nem élénkíti a gazdaságot, ugyanis a válság az egyre kevesebb megrendelésekből, fogyasztásból fakad.

Tehát: hülyeség, nem csodaszer.

Előzmény: Törölt nick (186)
rast2 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 191
mert nem volt olyan ellenzéketek mint itt az orbáni-fidesz
Előzmény: Demokrapia (188)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 190
Meg te sem! Ez nem az a topik!
Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 189
Mert ott nem ugat a fidesz nemzethalálról.
Előzmény: Demokrapia (188)
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 188
Mindenki mást mond. A magyar válságról jók az infók, mert sokan néznek magyar tévét. De a szlovák médiákban is sok az információ. Itt Szlovákiában is nagy válságot várnak sokan. Féltik az emberek állásaikat. A hitelek miatt csak azok aggódnak akik elvesztik állásukat. Itt nem voltak divatban a devizahitelek, most már egyébként is mindegy volna. Az egyik barátom a komáromi Nokiában dolgozik, ő nagyon mérges, el van keseredve az árfolyam miatt.
Ennek ellenére nincs annyira világvége hangulat mint Magyarországon.
Előzmény: Hrisztó (174)
cortx6 Creative Commons License 2009.03.09 0 0 187

A csodának nincs vége valóban, egyenlőre! Ők sem fognak növekedni, sőt zsugorodni fognak, az ipari termelés visszaeséséből következtetve! Követ-

keztetve a külföldön elköltött euro milliókból!

A lényeg! Nem lesz jó vége, ha itt költik a pénzüket! Az országuknak sem

és később nekik sem! Ha így megy tovább, nem lesz az államnak bevétele

amiből fentarthatják a jelen állapotokat! 

Előzmény: Törölt nick (186)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.09 0 0 186
Szlovákia túlságosan eminens volt.Nyilvánvaló, hogy Kelet- és Nyugat Európát még mindig hatalmas fejlettségi szintkülönbség választja el egymástól.A csehek, a lengyelek, és a magyarok, olcsóbbak most már, mert euróba számolnak a tótok.

Nincs vége a csodának, mert ha ők nem is fejlődnek, mi most 3,5 százalékkal töpörödünk.

Megcsinálhattunk volna az adócsökkentést, de tudjuk mit történt.
Demokrapia Creative Commons License 2009.03.09 0 0 185
Hát én konkrétan érsekújvári vagyok. Állami cégnél, de a szakmámban vannak magáncégeknek is alkalmazottai. Ott helyenként még jobb keresetek is vannak. Tulajdonképpen még keleten is ebben a szakmában nagyjából ugyanekkora keresetek vannak. De egyébként én tudom, hogy átlag feletti a keresetünk.
Közelebbit a szakmáról nem irok, mert az én szakmámban konkrétan Magyarországon még nyúlfarknyival jobbak is a keresetek.
Előzmény: swill (173)
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.09 0 0 184
Helyesebben nem a mindenkor havi minimálbér, hanem a létminimum 19,2-szereséről van szó. 
Előzmény: PJ Proby (183)
PJ Proby Creative Commons License 2009.03.09 0 0 183

A publikációkból az derül ki, hogy nincs olyan magas jövedelemhatár, ami után teljes egészében meg kellene fizetni az szja-t. Vagyis 19%-ot senki sem fizet, mert az éves jövedelemből mindenki számára adómentes a mindenkor havi minimálbér 19,2-szeresének megfelelő összeg.

És ezen felül jönnek még az eltartott házastárs és a gyerekek után járó adóbónuszok.

Előzmény: swill (180)
Derek Creative Commons License 2009.03.09 0 0 182

Speciel ebben az esetben attol is,hogy a magyar izelesnek megfelelo kenyereket es mas pekarukat sutnek, mert ha nem akkor aligha lehetne Debrecenben eladni.

De a gyakorlatban ez mar leginkabb annyit jelent csak ,mintha egy Hajdi-Bihar megyei boltba Szabolcsbol vinnenek arut ,hiszen vamhatarok nincsenek, par ev mulva meg a mostani is megszunik ha Romania bekeril a schengeni ovezetbe. A mo-on eladiott romaniai kenyer afaja a magyar koltsegvetesbe megy a ceg es dolgozoi adoja meg a roman koltsegvetesbe.

Előzmény: swill (179)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!