a haru előtti felvezetőben murray johnson (kiváló sumo kommentátor, annak idején ő kommentált az eurosport angol nyelvű közvetítésiben is) felhívta mindenki figyelmét takayasura, kiemelve, hogy hakuho állandó edzőpartnereként és kiváló fizikai adottságai miatt is takayasut elég sokra hivatott rikishinhek tartja, őt látja a basho egyik fő esélyesének.
eddig úgy tűnik nem tévedett nagyot, érdemes lesz takayasura figyelni a továbbiakban.
Ezt az egész "dózerolás" - t csak amúgy első reakcióként találtam ki, amúgy is csak jó viccnek vettem és tényleg nincs benne számomra semmi bántó - sértő. Akiben ennyi humorérzék sem lenne, az talán jobb is ha nem megy emberek közé és nem vesz részt semmiféle diskurzusban. Erről ennyit.
A tegnap - előtti Ikioi - Hakuho mérkőzésre, a küzdelemre és az azt követő Monoii - ra, de különösképp
a Vezető Bírói döntés - indokolásra visszatérve (mert az a lényeg) :
Amint írtam is (még első reakcióból és indulatból, amire azt szokták mondani mifelénk, hogy "az lehet
hogy helytelen, avagy elfogult, ámde mindenképpen őszinte" - változatlan és bevallottan hozzá - nem
- értőként úgy érzem, hogy nem teljesen igazságos, bár Ikioi szempontjából mindenképpen méltányos
döntés született. Ám ami azt az inkriminált "halott ember" effektust illeti - és amit azóta a japánban is
még a neten megjelent szakmai kommentárok szerint is könnyesre nevetett szemmel emlegetnek, ez
akár valóban könnyen nevetségesnek tűnhet egy kívülálló számára is. Ha nagyon hülyének szeretnék
tűnni - látszani, úgy most könnyen azt mondhatnám, írhatnám, hogy ha és amennyiben ez az effektus
például égy Ikioi - Kise mérkőzésen történik, a Vezető Bíró ki sem ejtene a száján ilyen "kifejezés" - t.
Ámde valóban teljesen "outsider", hozzá nem értő vagyok. Minden esetre az is nagyon is sokatmondó
következmény, hogy a tegnapi küzdelemre Hakuho nem állt ki. Nem jelezték, hogy visszalépett, csak
annyit írtak (könnyen lehet, hogy egyszerűen csak diplomatikus formába öntve), hogy "nem állt ki".
:-) bocsi nem akartam bántó lenni. egyébként az ikioi-hakuho meccs nekem először eléggé felháborító volt, mivel én még nem hallottam erről a "halott volt" szabályról.
igaz, én 1997-től 2007-ig követtem a sumot, aztán 10 évet kihagytam, csak most kaptam fel a fonalat ismét.
Még jó, hogy nem azt írtad, hogy "eldózerolja", mert tkp. az is helyénvaló lenne. Ámde ez csak humor próbált lenni. Teljesen megértem a fenntartásaidat.
én általában egy napos késéssel tudom megnézni a napokat, ezért mindig óvatosan gördítek le, nehogy dömper elspoilerezze nekem a délutáni szórakozásomat! :-)
Ami pedig a beírásaidat illeti, részemről örülök neki, szívesen olvasgatom ezt a fórumot is a tenisz és a sznúker mellett, ha nekem nem is nagyon van időm írni. Úgyhogy ha van kedved és energiád, írjál nyugodtan továbbra is.
Láttam már néhányszor ilyen ítéletet, amikor erre az elvre hivatkoztak, de egyet kell értsek veled: ritkán veszik elő, és kívülállóként nagyon szubjektívnek tűnik az alkalmazása. Most is, az utolsó pillanatban mintha még csavart volna egy kicsit Hakuho Ikioi testén, és azért lett volna kénytelen Ikioi letenni a karját, tehát Hakuho egyáltalán nem volt "halott". Ezzel együtt, a "mérkőzés összképe" alapján egyértelműen Ikioi érdemelte meg a győzelmet, úgyhogy én most szemet hunyok az ítélet fölött, ha nem lesz belőle tendencia, akkor ennyi szerintem belefér.
Mert hogy akkor még élénkebben élt a fejekben Futahaguro esete, továbbá nem volt ilyen évtizedes ínség japán yokozunákból, és persze Takamohana akkor még nagyon fiatal volt, 22 éves, míg Kisenosato meg már 30, vagyis érettebb versenyző.
Akkor még komolyan vették, hogy a yokozuna ranghoz két egymást követő tornán elért yusho kell. 1994 utolsó két tornáján ezt teljesítette, 1995 évet Yokozunaként kezdte.
Talán kevésbé köztudott, de a tavalyi évben Kisenosato hozta össze a legtöbb győzelmet (74 győzelem, 16 vereség). A korábbi 10+x évben mindig Asa vagy Hakuho nyerte ezt a (nemhivatalos) kategóriát, és gondolom évtizedeket kéne visszamenni, hogy nem-yokozuna győztest találjunk. Szóval novemberben már kicsit kezdett kínos lenni, hogy Kise nagyon megérdemelné az övet, csak nem lehet előléptetni, mert sose nyer tornát. (2017 előtt 0 tornagyőzelme volt, és 12 második helye). Igazából mindenki fellélegzett, hogy végre itt az alkalom.
(És még valami, ugyan nem kérdezted, de logikailag ide illik. Ha Kisenosato yokozuna lesz, szinte bizonyosan w2-es lesz, bármennyire is erősebb és szebb eredmény az ő tornagyőzelme, mint Harumafuji és Kakuryu kyojo-ja.)
Az azonos rangokon belüli előrelépésről az a véleményem, hogy ezt így nézni nincs értelme. Főleg azért, mert a változó létszám miatt ez nem feltétlenül egyértelmű. Egy négyes rangsort hasonlítani egy ketteshez nem szerencsés. Úgy van értelme nézni, hogy ez kizárólag adott versenyen adott rangban álló versenyzők közti sorrendet mutatja.
Ha két ozeki lesz, akkor egyértelmű, hogy Goeido lesz a keleti, Terunofuji a nyugati.
Valószínűleg 3 sekiwake lesz: Tamawashi keleti(1), Kotoshogiku nyugati (ha marad), Takayasu keleti2 (ha Kotoshogiku visszavonul, akkor nyugati).
Két komusubi várható(*): Mitakeumi keletre, Shodai nyugatra.
Takekaze és Ikioi várhatóak M1-be.
A kettőnél több sekiwake vagy komusubi bármikor előfordulhat, legutóbb nem is túl régen, 2014 márciusában volt három sekiwake a banzukén. De volt már 4, sőt, sekiwakéból 5 is. )ozekiből pedig 6 a "csúcs")
De a fentiek pusztán tippek, a banzukegyártók logikája és indíttatásai kiszámíthatatlanok, írott szabályok kevés mindenre vannak, úgyhogy lehet, hogy minden így lesz és lehet, hogy szinte semmi. Az biztos, hogy Kotoshogiku, ha nem vonul vissza, sekiwake lesz. De előfordult már nem egyszer az is, hogy S vagy K rangból makekoshi után sem minősítettek vissza valakit.