Lassan nekünk, a természetet tisztelő és védő túrázóknak (akik nem mellesleg quad-dal járnak) kell szégyenkeznünk : a saját fajtánk miatt.
http://index.hu/politika/bulvar/motbukk1119/
Önszabályozást is végrehajtunk - ha kell, és ha lesz partner benne. Na ehhez várom itten a segítségeket...
Ami igaz lehet az a zaj,de azt sem hallod csak egy-két percig.A növények és az állatok védelmét már megbeszéltük,nekik nem ártunk,olvass csak vissza!Nem hiszem,hogy nálam jobban óvnád a természetet!Még egy papírzsebkendőt sem dobom el,hanem magammal viszem,a hulladékot szelektív gyüjtöm otthon...
azt tekintjük helytelennek, hogy motorral (kerekek számától függetlenül) menjenek emberek szórakozni az erdőbe,
De olyan meg nincs, hogy bakancsban/biciklivel/elektromos quad-dal (mer' ilyen is van) MINDENHOL , robbanómotorossal meg csak a saját udvarodon mehecc...
BIZTOSAN lenne olyan elvetemült grínpísz, aki a bakancs által végzett kár miatt perelne minket - ha éppen gyalogtúrázunk. Amíg Te itthon, én a Tátrában de ez mindegy is.
Főleg úgy nem, hogy a termőföldnek is alkalmas kiemelt területek egy negyede(!) is kihasználatlan, gyakorlatilag nulla termelő értékű. Ettől még egy quad pálya is jobb lenne rajta - a a sok faeszű nem mondaná hogy "ki kő váltani termelésbű, huszon-harmincezer dollárér' , akkó talán" Ez így nem megy, és az marad ami most van.
"Nézd meg a videót (amiben csapatostul(!)vesznek körül minket az őzek, és vadmadarak) és gondolkodj el, hogy minden tartalmilag/műszakilag és persze valóságtartalmában megfelel -e annak, amiket gondolsz és írsz."
Hogyne, bömbölteted a járgányodat az erdei úton, miközben őzek vesznek körül csapatostól ... te tényleg teljesen hülyének nézel, vagy csak provokátor vagy?
Továbbra is az a véleményem, hogy motorosoknak semmi keresnivalójuk az erdőben, hiába próbájátok ezt mindenféle ájtatos lózungokkal beadni a jónépnek. Igen7-tel egyetértek abban, hogy ki kell jelölni területeket ahol lehet motorozni és meg kell jelölni azt, ahol nem lehet, osz jónapot.
Ezért írtam még az elején, hogy nem nagyon van hely ilyesmire itthon. Egyszerűen olyan kevés amúgyis a zöldterület, hogy nincs hol megfelelő méretű pályát kijelölni.
Nem érted az álláspontunkat. Alapvetően azt tekintjük helytelennek, hogy motorral (kerekek számától függetlenül) menjenek emberek szórakozni az erdőbe, azért mert:
- zajszennyezés (erdő motoros nélkül átlag 20dB !, és motorossal?!)
- növények védelme
- állatvilág védeleme
- csendre vágyó, az erdőre - eredeti valójában - kiváncsi kirándulók védelme
És szeretném leszögezni, hogy nem utálom a motorosokat, sem a quad-osokat, sem téged és senki mást, de szeretem és óvom a természetet. (a sörös dobozt eldobáló esztelenektől is!)
Hadd ne kutassak vissza újra 100-200 hsz-t. Valamikor dél körül tettem be ide (másrészt : ennyien csatlakoznak 'vakon' a témához, anélkül hogy ezt a pár oldalt végigolvasnák...? )
Nem birom ki hogy ne írjak....
Tehát igen, nézd meg Ausztriát ott kaptak a crossosok pályákat, kaptak az endurosok is területeket, van a quadosoknak is helye....Ezzel szemben itt mi megy? Kijelölni nem akarnak területet, mindenkinek az a lényeg hogy ott ne ahol Ő van, amugy amerre csak akarsz....
tökmindegy, hogy mivel indoklod, mert a gépekkel nem a természetben kell nyomulni. nekem semmi kifogásom ha szántóföldek között a bekötőutakon krosszozik valaki, ott pl. nem szoktak se kirándulni, és az állatoknak sem oda kell járniuk legelni. de az erdő az nem azért van hogy ott gépekkel hangoskodjanak. különben a lényeget leírta már valaki más korábban: keretet kellene adni a dolognak, hogy az erdők mentesüljenek ezektől az emberektől, de a kvadozók is kapjanak valamit cserébe. és a szabályozást be is kellene tartatni. ennyi.
Elárulom, hogy ezek az állatok az első neszre menekülnek, nemhogy a motor zajára. - továbbra sem értem, hogy HITELESEN szeretnéd bírálni tevékenységünket, és ennek ellenére nem csak többek állításának, de a belinkelt képeknek/videóknak is bátran elentmondasz - csak mert sommásabb így a h.sz.-ed...
Nézd meg a videót (amiben csapatostul(!)vesznek körül minket az őzek, és vadmadarak) és gondolkodj el, hogy minden tartalmilag/műszakilag és persze valóságtartalmában megfelel -e annak, amiket gondolsz és írsz.
"Esetleg szállj le néhányszor a négykerekűdről és kérdezd meg a kirándulókat, mit szólnak hozzád." Igen mondtad!
Na akkor minden szép és jo, mert én már szinte minden uton találkoztam lovassal ahol menni szoktunk! Akkor csak jó helyeken megyek!
Na jó aszem én feladom, ugyse tudjuk egymást meg győzni!
Tátrába ha bemennének az ilyen "természetjárók", akkor kb. 2 perc alatt a sitten ülnének. Tjah, ott még számít a természet, és a nemzeti büszkeség védelme. - Attól hogy valótlant állítasz, max. magadnak leszel impozánsabb. Aki meg tudja a valóságot (nem csakaz igazat) az meg ezzel a szorzóval kezeli további h.sz.-eidet.
Amerigo61!
Az első felvetéseidre már válszoltam elötted!
Azt is irtam hogy nem quadom van, biztos bonyolultan fogalmaztam! És nem nem járok állatkertbe motorral, mivel látok eleget motorozás közben! Nem tudom lehet te is mindig ott vagy ahol én, vagy honnan gondolod hogy nem láthattam még a természetben állatot?
Akkor most jó hosszan leírom, hogy mit gondolok, remélem érthetően:
Van ugyi, ez az unalomig használt gondolat, hogy "Élni és élni hagyni!". Ezzel teljesen jól egyetértek. Én igyekszem olyan helyeken endurózni, ahol senkit sem zavarok. Nem megyek be jelzett turistaútra, vagy olyan helyekre, ahol tudom, hogy sok turista mászkál, kirándul, mittomén. Ezáltal a terepen töltött időm nagy részét kétnyomos mezőgazdasági utakon töltöm, ami olyan az endurósnak, mint a túrázónak a 6-os úton kirándulni. Ennek ellenére találkoztam már lovasokkal, kutyát sétáltatókkal, sőt egyszer egy komplett iskolás csoporttal is. A lovasoknál félreálltunk, leállítottuk a motort, váltottunk két szót, majd továbbmentünk. Riadalmat csak az iskolás csoportban keltettünk, ott is leginkább a tanítónőben, noha időben lassítva lépésben érkeztünk, ő mégis érezhetően a tömeggyilkost látta bennünk (teszem hozzá, a gyerekek lelkesen buzdítottak a száguldásra, de nyilván nem ott kezdek jaszkarizni). Ezért azt gondolom, hogy annak az ezerszer megfogalmazása, hogy kit, hol, milyen módon ért sérelem az endurósok/quadosok részéről nem vezet sehová. Meg kéne próbálni mindkét oldalról az erre alkalmas embereket összeszedni, és egy egyértelmű szabályrendszert kialakítani, hogy a kecske is, meg a káposzta is. Én úgy érzem, hogy az itt irogató endurósok/quadosok a megoldást szeretnék megtalálni. Jó lenne hasonló szándékot látni a túloldalról is. Lehet persze kategórikusan kimondani, hogy NEM, csak minek? Akkor aztán tényleg anarchia lesz. Még 1-2 gondolat: - Tényleg szeretem a természetet. - Szoktam kirándulni, futni, teljesítménytúrázni az erdőben. - Én sem szeretem a turistaúton mellettem 50-el elszáguldó motorost. - Észreveszem viszont, ha a motoros normálisan lassít, reagál arra, hogy nincsen egyedül, sőt meg is köszönöm. - Szintén nem szeretem a kutyáját póráz nélkül sétáltató emberkét, aki 200m-ről odakiabál, hogy "nemharap!" - Pedig nekem is van 2 kutyám.
Remélem érthető voltam. Mint korábban említettem, többek között a fenti célok eléréséért alapítunk klubot a napokban. És kérlek ne feledjétek, csak tiltással nem lehet eredmény elérni!!!
Nem érzem úgy hogy riogatok embert vagy állatot, lehet bennem van a hiba, de ha így lenne akkor biztos szóvátették volna már kirándulok aki mellet nyugiba elmentem...Tudom az állat nem tudja szóvátenni, de ha anyira félne a zajtól, akkor nem láttam volna enyi őzet, nyulat, fácánt stb.....
1. Megkérdezted azokat, akik mellett elmentél, hogy mi a véleményük arról, amit művelsz?
2. "lehet bennem van a hiba" ... Igen, valószínű.
3. "Tudom az állat nem tudja szóvátenni, de ha anyira félne a zajtól, akkor nem láttam volna enyi őzet, nyulat, fácánt stb....."
Max. állatkertben ... oda is quadal jársz? Elárulom, hogy ezek az állatok az első neszre menekülnek, nemhogy a motor zajára.
szerintem leginkább azért, mert valszeg nem találkozott még 'normális' kvadossal. erdőben ugyanis 'normális' kvados nincs. a történet ott kezdődik, hogy oda nem megy az ember géppel. pont.
Szia!
Olvass kérlek, na csak írj! Nem 4kerekűm van hanem motorom...
Nem szoktam turisták mellet 50el menni max 20-30al! Nem is úgy szoktam menni hogy félre kelljen ugrani előlem, megvárom mig félre mennek!
Ja és ha már ott tartunk hogy utánam orditás, remélem a lovasokat is utálod, mert mikor lovast látok le is állítom a motort és én is megállok nehogy megvaduljon a ló! A lovas miért nem küld el melgebb éghajlatra? Neki lenne ideje, ehelyett megköszönni szokta, esetleg beszélünk is pár szót!
Nyugi, ha egyszer velem jössz szembe olyan helyen, ahol tudom, hogy semmi keresnivalója gépesített természetvédőknek és van rá lehetőségem, akkor szóvá is teszem. Persze azt ne várd senkitől, hogy amikor 40-50km/h tempóban elszáguldasz a sétálók mellett, még utánad ordítsanak valami cifrát... meg azt se, hogy elállják az utadat. Esetleg szállj le néhányszor a négykerekűdről és kérdezd meg a kirándulókat, mit szólnak hozzád. Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
(bár ahogy olvasgatom az itteni harcos, környezetvédő motorosokat...)