Keresés

Részletes keresés

Tartomo Creative Commons License 2009.01.12 0 0 119

Szia!

Örülök, hogy tetszik kertem. Tényleg próbálom elérni, hogy jó színes legyen. Elmondom nektek, hogy én használom a képeimhez a fotoshoppot, de csak élesítésre, és az eredeti színek visszahívására. Hiába van jó gépem, látom, hogy a színek visszafogottak, illetve nem olyan jó élesek a képeim. Ilyenmklor jön a shopp, és csak egy kis szintállítással, meg némi fényerő/kontraszt állítással máris eredetiben pompáznak a növényeim. Nagyon irígy vagyok ám, mert van nyírfád!!! nem is egy. Én nyírfamániás vagyok, de anyáék nem akarnak több fát az udvarba(meg semmi más növényt már), mert ha elköltözök itthonról, akkor nem lesz aki  gondozza őket , mert mindketten a vendéglátásban dolgoznak, így csak este érnek haza, és 9-6ig dolgozik pl. anya, és utána már nincs kedve kint szöszmötölni a kertben. Apa pedíg konyhafőnök, ő még  anyánál is többet doklogik, vagy 7től 4ig, vagy déltől 10ig.Nincs ünnepnap, vagy ilyesmi, mert náluk akkor van forgalom, minr az étteremben, mind a múzeumban, ahol anya van.  Szabadnapjukon 1/hét, nem hiszem, (sőtt tudom),  hogy reggeltől estig kint szeretnének bóklászni. Elég sok időt töltök kint a kertben. Ha jó idő van mindíg kintvagyok. Úgy napi 3-4 órát vagyok  kint, ebből a fele az aktív munka, a többi meg csak  nézegetés, bóklászás. Heti 2x fűnyírás, minden este locsolás  minimum 1,5 óra.  A locsoló eyébként  naponta megy órákat, mert ide-oda teszem. nagy segítség a fúrott kút, mert nem győznénk a vízszámlát az tuti:D

Előzmény: sokoldalú (116)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.12 0 0 118
Mázlista !
Nálatok még hó is van?
Előzmény: gy ági (105)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.12 0 0 117
Jajj agicza!

Ez meseszép! Ott az első képen az az alacsonyabb az csupros harangvirág?
Tele van velük mindig a magazin és én nem tudom beszerezni. Próbáltam már magról szaporítani , de már nem is emlékszem miért nem ment.
Olyan szívet melengető látvány a kicsi harang alakú virágja.
Nagyobbik leánykám mindig azt mondja, hogy olyan mintha a tündérek szoknyája lenne.
Gyönyörűek a képek!
Előzmény: agicza (99)
sokoldalú Creative Commons License 2009.01.12 0 0 116
Szia Tartomo!
Ezek a tavaszi képek nagyon jókor jöttek, mert már nagyon depis a hangulatom.
Nekem még nincsenek tavaszi képek a kertemről és még nagyon nincs is mivel dicsekednem mert most van építés alatt...kb.4éve folyamatosan, ahogyan a pénztárca engedi, de tavaszra én is fényképezek párat.
A te kerted viszont lenyűgoző. Tényleg hasonlít az újságban látható képekre. Mármint a színt és a növényeket illetően.
Talán tavaszra nekem is készen lesz a tavam, aminek megvan már a gödör.
Addig is pár jólsikerült kép a kertemről, igaz ezek nyáriak.
Ez a kedvenc rózsám
Előzmény: Tartomo (82)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.11 0 0 115
Az előbb elkezdtem feltölteni a képeket. Sajnos nekem nincs olyan igazi "tájképem". Inkább mindíg csak 1-1 növényre koncentráltam a fotózásaim során. De ezeket felteszem, majd linkelem a címet. Idén majd csinálok  nagyobb képeket,  nem csak 1-1 növényről, hanem a kert  egészéről.
Előzmény: CBNora (114)
CBNora Creative Commons License 2009.01.11 0 0 114
Ez nagyon optimistán hangzik!
Kb. 2 hete vacakolok a képtáram frissítésével, de szerintem még a fele sincs meg.
Előzmény: Tartomo (110)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 113
Két szezon alatt mindezt kialakítani nem semmi teljesítmény, le a kalappal! :-D A kanyargós ágyásaid és a hatalmas rózsatövek különösen szépek, és az, hogy ennyi idő alatt ekkorára nőttek - meg kell becsülni a lelkesedésüket! ;-) Egyébként így, képről jóval tágasabbnak tűnik ám a kert! Maradt még ágyásnak és új növényeknek való hely?
Előzmény: gy ági (111)
gy ági Creative Commons License 2009.01.11 0 0 112
Ja, és ha már hígítom itt a képeimel a topikot, megjegyzem, hogy kedvencem a Csodakert magazin. 2006 augusztusában kaptam az első számot, azóta lelkes olvasójuk vagyok.
Tartomo Creative Commons License 2009.01.11 0 0 110
Na jó, elkezdem feltenni a képeimet! Ha kész majd megírom. Elég hosszadalmas munka, ezért  csak holnap vagy utána lesz belőle valami.
Előzmény: agicza (109)
gy ági Creative Commons License 2009.01.11 0 0 111

Túl nagy perspektívát sajnos nem tudok mutatni, 400nm körül van a kert. 2007 tavaszán kezdtük a kertészkedést, még sok a gyep. Két ágyást sikerült ezidő alatt létrehozni. Még nagyon alakulóban van minden, próbálkozunk, tanulgatunk a hibáinkból. Körbevezetlek. :)

Ez itt a kusza előkert.

Innen be is látható a pici kertecskénk.

Ez a 2007-es ágyásunk.

És ez az idén feltört gyep helyén létrehozott virágágyás (szomszéd örömére, aki szereti az ingyen gyeptéglát :)).

És az aprócska veteményes a meglepetés ökörfarkkórommal.

Előzmény: agicza (107)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 109
Persze, profi fotós profi cuccal dolgozik, ami nem akar helyette gondolkodni, hanem ő állítgatja addig, amíg elcsattinthatja a képet. És utána jön még a sok(!) digitális utómunka, amitől olyan 'megcsinált'-nak tűnik a végeredmény - néha túlzásokba is esve az élesség-kontraszt-szaturáció síkjain... De ettől még enélkül a csiribiri nélkül is működőképes a legegyszerűbb digimasina is az egyszeri user kezében.

A kiállítási képek meg szerintem jól megférnek a növényekkel, ha lesz időd, ugye, feltöltöd? Nálunk meg néhány macska osztozik a szakmai oldalon, mert az jóóó. :-))
Előzmény: Tartomo (108)
Tartomo Creative Commons License 2009.01.11 0 0 108

Kétségtelen, de én biztos vagyok hogy ezeket a képeket  nem csak  egy sima  géppel csinálták, és használtak hozzá derítőt, stb-t.

A tárhely nagyon jó ötlet. Én is tervezem, hogy megcsinálom a gallery.site-ra. Úgyis van már ott egy csomó fotóm a kutyakiállításokról.

Előzmény: agicza (103)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 107
:-) Köszi szépen. :-D A fotóalbum-külön oldal már évek óta aktuális lenne, de mindig annyi minden mást meg kell előtte csinálni, hogy erre sosem jut energia... A tavalyelőtt ősziek vannak még csak kint. Sima tárhelyre meg már régen kirakhattam volna, ömlesztve, ez igaz...

Ahogy elnézem, azért nálad is már alakul a kert, egy-két nagyobb perspektívát befogó képet is feltehetnél majd, kíváncsi vagyok ám! ;-))
Előzmény: gy ági (106)
gy ági Creative Commons License 2009.01.11 0 0 106
Gyönyörű a kerted. Csinálhatnál egy fotóalbumot, el tudnám nézegetni. :)
gy ági Creative Commons License 2009.01.11 0 0 105

Kimaradt egy kettőspont.

És így nézünk ki most.

Előzmény: gy ági (104)
gy ági Creative Commons License 2009.01.11 0 0 104
Jobb híján azért szeretek elbohóckodni a telefonnal. :) A malacpersely persze lassan hízik egy jó kis gép érdekében. :P A válogatás közepette azért meglepődtem, hogy milyen színek léteztek a kertben.

[image14right]

Előzmény: agicza (103)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 103

'Az hogy ilyen szépek a színek, pedíg csak a fotózás technikáján múlik. Nem mindegy, hogy milyen géppel készülnek a képek, az sem mindegy, hogy milyenek a gép beállításai, és nem mindegy, hogy  van még plusszba profi felszerelés a géphet'

Ezzel nem értek egyet. Azt a pár képet alant egy hat éves, ősöreg géppel csináltam, derítés, és mindenféle egyéb hókuszpókuszok nélkül.

Amire oda kell figyelni, azok a gép alapbeállításai, manuál módban a fényekre kell nagyon odafigyelni, azon áll vagy bukik az egész kép hangulata. Aztán meg kell komponálni a képet, hogy a legelőnyösebb szögből látszódjon minden, majd megvárni a napot vagy amíg egy felhő takar, és aztán exponálni. reggeli vagy késő délutáni fényekben a legjobb fotózni, nyaranta a többi időszakban napon kiég minden... És kb. ennyi. És persze makró módnál nagyon vigyázni, mire állít az ember élességet... Ja, és telefonnal nem fotózunk, mert az nem arra való.

Előzmény: Tartomo (79)
agicza Creative Commons License 2009.01.11 0 0 102

Nade vissza a magazinhoz, a januári szám megint hozza a szokásos formáját. :-)

Leginkább azért szeretem, mert mindenből van benne egy kevés, bár a modern kertes összeállításuk most valóban nem az igazi, volt már jobb is... Vagy az igazán modernből nekem csak a zen tetszik, de mindenképpen a távol-keleti stílusjegyeket hordozó minimál. (p. 4-5. vs p. 45.) Persze ezt újra is lehet gondolni, mint a lilaakácos holdkapunál. (p. 12-13.)

Az évelő-összeállítás (p. 16-23.) szépen összeszedi a jól ismert fajokat (Delphinium, Phlox, Campanula, Paeonia, Hemerocallis, Iris, Salvia) és ezekből a legújabb, legjobban díszítő fajtákat, a Frans Hals-ról pl. még a tegnapi fotók is ott vannak ;-P)

A kertterveket mindig jó tüzetesen átnézni (p. 24-26.), néha előállnak egy-két szokatlan ötlettel. Az persze a növényösszesítőben már nem szerepel szummában, hogy a felhasználandó növényanyag tömeges ültetéssel az adott beszerzési helyről mennyibe fáj, mert garantáltan mindenki legyintene, hogy ennyiért ez aranyáron van...

A praktikák rovat néhány mondatos okosságaiból most leginkább a kártevők nélküli növénykárok tetszett, a hónapban összejövő tennivalók felsorolása szintén hasznos, emlékeztetőnek. :-)

Az újságközép poszterével járó holdnaptárat idén fogom tesztelni, hátha van benne valami, elvégre a tengereket is mozgatja valami, hátha a növényekre is némi befolyással lehet a hold állása... ;-P

Az előkertes összeállítás (p. 52-57.) szép lenne, ha ennek a töredékét lehetne látni a hazai kertekben, bár az ilyen tömött, rendezetlen kiültetés nem mindenkinek a szíve csücske...

Az ehavi szám végén bemutatott kert igazi ínyencfalat, (p. 62-65.) pont a megfelelő arányban zöld és színes, nagyon kellemes a kiültetés, és a vizet sem hagyták ki belőle. A képeken eligazodást a színes alaprajz megkönnyíti, ez újabb plusz pont.

Előzmény: sokoldalú (76)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 101
Na pakoljad csak föl szorgalmasan!!!!:))))))))) Ez kell nekünk,így kibírjuk tavaszig!
Tartomo Creative Commons License 2009.01.10 0 0 100

Nekem ennyi emlékeztető kevés!!!;) Még-még-még! nagyon tetszik a kerted. A hemerocallisod meseszép! Pont van egy kis cikk, és fénykép  a havi csodakertben, aszerint a tied Hemerocallis fulva 'Frans Hals'

agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 99
Pár kedvenc kép a nyárról, majd' négy év ennyit számít... És hiányzik ám a víz, de nagyon...

Előzmény: Zsuzsokam (95)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 98
A botkerttől még igen messze van, és nagyon fájó a felnőtt fák hiánya. Vácrátót viszont az egyik kedvencem! Azok a Taxodiumok ott, a mocsárban, jajj! És még eddig sosem bírtam kifogni őket az őszi pompájuk teljében, azért ez valahol ironikus... Valami olyasmit szeretnék majd, egyszer, öt mocsárciprussal már meg is alapoztam a fílinget, jelenleg másfél méteresek... :-))))
Előzmény: Zsuzsokam (95)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 97
Esélyes, mert azt lehet itthon leginkább kapni, pedig a 'Britt-Marie Crawford' sem lenne megvetendő: http://images.google.hu/images?q=Britt-Marie%20Crawford%20ligularia&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Képek: csak ismétlésként tudnék pakolászni, de azért majd nézek pár zöld emlékeztetőt...
Előzmény: Zsuzsokam (96)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 96
Nem tudom milyen fajta,de lilásbordó a fonákja.Akkor Othello lesz?
Előzmény: agicza (94)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 95
Ágicza szórjad nekünk a képeket,mert olyan jó nézegetni!!
Azért nagyon szép" botanikus" kertet hoztál létre!Lassan Vácrátót kullog mögötted!!!:)))
Előzmény: agicza (90)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 94
Igen, a füvek rátakarnak, így sosem ég ki, itt meg a föld tartja a nedvességet egészen jól... Bár valszleg a levélfonák nem lesz olyan bordós, vagy csak keveseknél, nem tudom, simát vettél-e vagy Othello-t...
Előzmény: Zsuzsokam (92)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 93
:-))) Ez bizony az! Caak a fajtáiért érdemes inkább a kertészetekbe menni és magvetéssel sokkal olcsóbban kijön a dolog... Ágyásszegélynek sok-sok méterre még remek anyag szokott lenni, ha az ember nem feledkezik meg róla évről évre. ;-)
Előzmény: Zsuzsokam (91)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 92
Akkor ezek szerint várhatom a kis palántákat!Félárnyékban vannak?
Előzmény: agicza (90)
Zsuzsokam Creative Commons License 2009.01.10 0 0 91
Tomi ez a snidlig," Allium schoenoprasum",ez nem az a snidling amit a multik árulnak a tejfölöspohárban a fűszerkollekcióban?:-))))))))))
Előzmény: Tartomo (88)
agicza Creative Commons License 2009.01.10 0 0 90
Nem kell a mocsárzónát komolyan venni a Ligularia-nál, csak locsolni kell, jobban, mint a normál növényeket, úgy szép nagyra nő... Ilyenre, és magról spontán szaporodik, nekem legalábbis tavasszal ott kelnek a magoncok, ahol hely van...

Előzmény: Tartomo (88)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!