Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2021.08.07 0 0 18534

A fakórothadás miatt én szőlőskertek királynőjének gondolnám, de nem tudom, a levélzet passzol-e hozzá. Elég korai fajta, a bogyók alakja, a fürt mérete passzol.

Előzmény: laca5 (18532)
laca5 Creative Commons License 2021.08.07 0 0 18532

Szia! Bár nekem nincs, de az egyik tippem a Pannónia Kincse. Később érik egy kicsivel de a darazsak már járhatják. Nézz utána, sok kép van róla.

Fürthálót szerezz be a Kertlap webáruházból. Azért onnan  mert az még most megjöhet, az Ali már nem.

Előzmény: Gondolkodó amatőr (18530)
Gondolkodó amatőr Creative Commons License 2021.08.07 0 0 18530

Sziasztok!

Tavasszal a segítségetekkel megmetszettem a szőlőimet - most a fajta beazonosításában kérnék segítséget.

Ez az egy szőlő megmaradt karosnak, hosszúcsapra metszettem. 

Most érik, zamatos ízű.

Sajnos nem voltunk itthon egy hétig, rákaptak a darazsak. 4 fészket találtam a palán, rengeteg darazsat összeporszívóztam, meg csapdát is tettem ki.

Csabagyöngyének hittem, de mondátok, hogy az nem ilyen ötkaréjos levelű. És valóban, a szemek sem gömbölyűek, hanem kicsit hosszúkásak.

Milyen fajta ez?

laca5 Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18529

TELJESEN magtalan? Elszomorító. Mi lehet akkor az enyém? Fotókra teljesen hasonlít. Be van színesedve, de vannak még zöld bogyók is.

Előzmény: Imikert (18523)
vártán Creative Commons License 2021.08.06 -2 0 18528

Érik az embert kellemes és kellemetlen meglepetések az idén. A Nyári muskotály, amelyet soha nem vettem volna meg az egyik csomagküldőtől jött, tévedésből, 70%-ban megrepedt, elrothadt az utóbbi két hétben lehullott csapadék hatására, a lombjának semmi baja. Fejsze a sorsa. Mellette egy Lengyelben vett, de amerikai piros bogyójú fajta Swenson red most kezd színesedni, semmi baja a   fürtöknek Jól szerepel az Eszter és a Csabagyöngye is. Ez utóbbit a legjobb ízű korai fajtának tartom még ma is.

Nagyon rossz tavasz volt az  idén, de a lugasban lévő erősen visszavágott Néró tűrhetően kötött, ha ezt csinálja jövőre is akkor kellemesen csalódtam benne.

laca5 Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18527

Én idén ismét megtapasztaltam a korai leszedés hátrányait. Volt pár tavalyi oltás, amit idén levágtam tavasszal (nem túl erősen sikerültek) és utána szigszalaggal újra tekertem, mert gyengének éreztem. Azokkal nem lett probléma. Amit NEM fixáltam így, azokat letörte a szél. Ez az előnye a rugalmas szalagnak. Szóval nem kell vele sietni.

Előzmény: Juhar-Rodi (18526)
Juhar-Rodi Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18526

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Előzmény: Ali-bá (18525)
Ali-bá Creative Commons License 2021.08.06 0 1 18525

Ha jól nyúlik a kötöződ, akkor ráérsz jövőre. Ha merevebb, akkor old ki és ha jónak látod kötözd ujra. (Gondolom masnira kötötted és így könnyű kioldani.)   Ha úgy látod, hogy bevágott, elszorította az oltást (ott vékonyabb, mint feljebb), akkor szedd lemindenképpen.

Előzmény: Juhar-Rodi (18524)
Juhar-Rodi Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18524

Üdvözletem!

Idén az első átoltásom zöldbe-fás: sikeres. Szeretném megkérdezni, hogy az oltószalagot mikor kell eltávolítani.
Köszönöm szépen!

Imikert Creative Commons License 2021.08.06 -1 0 18523

Szia ,

akkor nem  az .  Attika ,magtalan  nállam nem szokott repedni . Idén , mint minden késésben van , most kezd szinesedni 

Előzmény: laca5 (18522)
laca5 Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18522

Sziasztok! Attika tulajdonosok:

Idén terem először nálam, jó helyről van, minden egyéb paramétere szerint fajtaazonos. Alak, érési idő, szín. Sok eső esett, ezen az egyetlen fajtán találtam egy csomó klasszikus esőre repedt bogyót. Ráadásul, több bogyókat is van (de nem mindben) 1 vagy 2 nem puha mag.

Megerősítés? Cáfolat?

van_Persil Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18520
Előzmény: erwett (18519)
erwett Creative Commons License 2021.08.06 0 0 18519

az ernyőművelésnek mi az előnye? ..mikor választjuk ezt a metszésmódot?

Robz Creative Commons License 2021.08.06 0 1 18518

Passz, szerintem ez is a tünetek része, ezért is próbáltam úgy fotózni, hogy látsszon a levél is.

Körülötte egyik tőkén sincs ilyen tünet.

Előzmény: Vebber (18516)
Falusi1 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18517

Igen, sajnos már én is ismerem gyakorlatból, de ez nem olyan.

Előzmény: van_Persil (18514)
Vebber Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18516

A leveleken lévő foltoknak mi az oka?

Előzmény: Robz (18495)
IsKol Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18515

Július közepén - szabadság és növ. védelem előtt - átnéztem az ültetvényt és olyan 50-60 db levelet szedtem le illetve 1 fürt "vállán" találtam egy mumifikálódott részt amit csak levágni lehetett.

Tegnap permetezés közben láttam egy másik fürtöt aminek csak a "farok-része" volt ugyanolyan.

Ha csak ennyi lenne lesz@rnám, de mi lesz ha egyszer berobban? 

Az utolsó két évben találkoztam ezekkel a tünetekkel mióta csak réz-kén-lombtrágya-stimulátor van permetező tartályban...

(Előtte azért volt ditiokarbamát, tebukonazol, piraklostrobin is keverékben)

Előzmény: szervezkedő (18511)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18514

Az esca tud olyat, hogy egy rövidcsapos karon csak az egyik csapból kiinduló hajtáson/hajtásokon jelenik meg a "tigriscsíkos" levélnekrózisa.

Előzmény: Falusi1 (18513)
Falusi1 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18513

Olvasgatva a többnyire Neten elérhető szakirodalmat a fekete rothadásról, egy helyen már a szőlő legveszedelmesebb betegségének nevezik, ami akár 80, vagy 100%-os kárt is tud okozni.

Mint már korábban is írtam, időnként nálam is megjelenik nyomokban, de eddig komolyabb károkat nem okozott.

A tünetek  levélen és a fürtökön elenyészőek voltak és csak ritkán, nyomokban jelentek meg.

A legfurcsább megjelenési formája, amit előbb szintén leírtam, az idei, amikor egy tőke egyik karjának egyik vesszőjének néhány levelén vannak foltok. Lehet, hogy nem is fekete rothadásról van szó, hanem esetleg valami másról, talán orbánc, vagy ne adj Isten valami vírusról.

szervezkedő Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18512

Nem adja vissza a kép a valóságot.

Másfél hónapja...

szervezkedő Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18511

Kezdeti szakaszban, a levélen csodaszép narancssárga pici folt van. Traktroban ülve egy közepes tempó mellett is "ordít" a parasztnak, ha van az ültetvényben.

Előzmény: IsKol (18510)
IsKol Creative Commons License 2021.08.05 0 1 18510

A feketerothadás levél tünete jól leírható előre haladott állapotban éles, sötéten határolt nekrotikus foltok a piknidiumokkal.

Ez nálam volt tavaly:

Az idén már találtam 1-2 fürtöt is ahol a mumifikálódott bogyók, bogyónyél és kocsány volt de csak egy része a fürtnek (váll vagy farok).

Ezeken is megtalálhatóak a fekete termőtestek

De, hogy idáig milyen volt az átalakulás és hogyan is néztek ki a bogyók, dunsztom sincs...

Azonban az biztató (a feketerothadás szempontjából), bogyónyél nincs elszáradva. (még)

A levelek viszont "foltosak"... 

Ali-bá Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18509

Bros hangyairtó.

Előzmény: Törölt nick (18507)
laca5 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 18508

Nálam már legalább 2 éve jelen van a fekete rothadás. Nem nagyon lehet mással összetéveszteni a levél tüneteket. De ahogy olvasgattam a cikkeket nekem az a kép alakult ki, hogy először a leveleken lehet megtalálni és csak később jelentkezik a bogyókon, ha egyáltalán.

Levélen nem látsz olyan megbarnult, elhalt, szabálytalan neurotikus foltokat, aminek van egy sötét (nem mindig fekete) határozott határvonala? Ha a fürtön kárt okozott, akkor a levélen is ott kellene lennie.

Előzmény: Robz (18506)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18507

Sziasztok! Hangyák ellen van valami bevált módszer? Kezdenek elég jelentős kárt okozni az érő fürtökben.

Robz Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18506

A hétvégén megnézem, próbálok keresni fekete pöttyöket a magokon. 

Csak ez az egy tőke érintett, sehol máshol nem láttam. Azért is nincs korábbi fotóm, mert ültetvény szinten nem látszik semmi és így kissé "bealudtam", nem nagyítózgattam minden tőkét. 

Előzmény: laca5 (18500)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18505

A jobb felsö fürtön van egy bogyó, ami tényleg olyan, mintha kezdödö feketerothadás lenne:

a beszáradt bogyókról nehéz megmondani, hogy mi is a gubanc. a peronosz mintha kissé ráncosabb bogyókat csinálna, az nem tudom (nem mélyedtem el annyira a témában), hogy a feketerothadás csinál-e ilyen múmiákat, de simán el tudom képzelni. Kár, hogy nincs korábbi kép a fürtökröl, mert a feketerothadásnak jellegzetes a kiindulási állapota a bogyón (olyasmi, mint a fenti képen).

van_Persil Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18504

lehetni lehet, de nem lehet jogszerüen nálad, kivéve, ha rendelkezel méregraktári engedéllyel és van is mérgraktárad, ahol szabályosan tárolhatod.

Előzmény: Tomo75 (18496)
van_Persil Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18503

igen, de te csak akkor tárolhatod, ha van méregraktárad (jó eséllyel nincs, ugyanis speciális elöírások vonatkoznak a helyiség kialakítására, speciális személy (méregraktár kezelö) kell hozzá, etc.), különben csak a következö permetezésig lehet nálad. mivel a ridomil gold (akár mz, akár plus) nem az a szer, amit a következö permetezéskor használnod kell, ezért kizárt, hogy jogszerüen lehet nálad. (az 1. sz. 2. személy nem speciálisan rád vonatkozik, hanem a hsz olvasójára)

Előzmény: apus61 (18501)
Falusi1 Creative Commons License 2021.08.04 0 0 18502

Valami hasonló nálam is megjelenik minden évben, az idén is.

Több sor Cabernet ültetvényem egyik tőkéjének egyik karján, egészen pontosan annak egy vesszőjének néhány levele betegedett meg. A tünetek a fekete rothadásra hasonlítanak, de a fürtöknek semmi bajuk.

A fekete rothadásra, a Neten található leírások illetve fotók alapján tippelek, de nem vagyok biztos benne, hogy valóban az.

(Ez már olyan kezd lenni, mint Colombo felesége, gyakran esik szó róla, de még senki sem látta igazán.)

Korábbi években néhány fürtön én is láttam olyat mint a fotóidon, de nagyobb bajt eddig egy évben sem okozott ez a "valami", függetlenül attól mivel és mikor permeteztem. Remélhetőleg ez így is marad.

Szerintem hagyd a fenébe, ha csak azon az egy tőkén van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!