Keresés

Részletes keresés

bogarász 60 Creative Commons License 2017.03.22 0 0 41037

Üdv fórumtársak!

Van pár db vadcitromom ajándékba.

1métertől 2méterig.

Csak személyes átvétellel Siófokon.

successful77 Creative Commons License 2017.03.22 0 0 41036

Tomuri dugvány az üvegházban. 

ninovarga Creative Commons License 2017.03.22 0 0 41035

Gondoljátok el, 10 éve írtam és még mindig tartom! :)))))

Előzmény: ninovarga (41034)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.22 0 0 41034

2007-ben írtam az alább idézett hozzászólást, most csak ismétlőjellel kell ellátnom ugyanazt:

"Gratulálok! Így kell csinálni! Magyarország szinte minden megyéjét behálózza ennek a topicnak a tagsága. Óriási hatékonyságot tudnánk elérni, ha mindenki a saját, lehető legtágabb körzetében aktívvá válna. Két fronton kéne működni:
1. Ismeretterjesztés, meggyőzés
2. Meglévő, de sikertelen esetek korrekciója, megmentése, sikeressé tétele, ezáltal az embereknek örömforrás teremtése és hasznos és egészséges termékekhez juttatása, a közösségi szellem szolidáris megnyilvánulásokon és gesztusokon keresztül történő erősítése.
ÉS AMI A LEGFŐBB: A minden kétséget kizáróan együttműködő és segítőkész magatartásforma megkérdőjelezhetetlenül őszinte és hiteles kifejezésével rádöbbenteni az embereket, hogy egy nemzeten belül azonos érdekek képviselői vagyunk és képesek vagyunk ismereteinket féltékenység nélkül megosztani velük, abban a meggyőződésben, hogy azoknak a közösség birtokává tételével a társadalom lesz annyival gazdagabb és erősebb, és ez mindenkinek közös érdeke...."

Előzmény: Zsolt632536 (41029)
pintjano Creative Commons License 2017.03.22 0 0 41033

Kivihez nem értek, csak olvasgatom egy ideje, ha lesz hogyan ne metszem--szőlőhöz vagyok automatikusas beállitva- de piszket régóta ültetgetem... Lényeg február körül-téltől függően, mikor még nem pattantak meg rügyei, dugványozni lehet akár a magastörzsűek egy éves vesszőit is,  s utána mélyebbre ültetni, mint ahogy volt... És szépen terem legalábbis itt kötött talajon. A magas törzsűt sivár homokra találták ki, lehet ott sem vált be igazán -nem tudom. üdv PJ

Előzmény: Zsolt632536 (41029)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41032

Nálam is az a gond, hogy több nagy ágat is meghagytam régen váznak, hogy jobban betakarja a felületet, 2-őt vagy 3-at is egy tőnél. Nem is feltétlen akarom ezt megszüntetni, mert nem a termés mindenáron történő maximalizálása a cél, hanem a sűrű tetőfedés is. Megpróbálok optimálisan haladni. Az utolsó két kép egyértelmű, már egyértelműen hajt a növény, ez is segíthet. Felmérem melyik főágak azok amelyeket feltétlen meg akarok hagyni, aztán ahhoz viszonyítva metszegetek, de nem drasztikusan egyszerre, hogy ne zavarjam meg nagyon a növényeket, majd az évek alatt próbálom formázni, hasznosítva a tapasztalatokat.

Előzmény: ninovarga (41028)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41031

Szerintem is ki kell ültetni, nem nagyon látok rá okot, hogy cserépben legyen egy paw-paw otthon. A talajt érdemes előkészíteni, hogy tápanyagdús legyen, és szélvédett helyre kerüljön, mert a termések hamarabb leeshetnek mint kellene, mert meglehetősen nagy gyümölcsűek és nem túl erősen kapaszkodnak. A paw-paw-nál elég rövid az az idő, amikor jó, amíg nem illatos, nem egyértelműen puha, kesernyés és éretlen, ha túlérett, szintén kesernyés lehet.  Még érett állapotban is lehet ilyen benne, de amúgy meg szerintem nagyon finom. Ennek ellenére megosztja az embereket, ez a tapasztalatom, de nálunk az egész család nagyon várja az érését, igazi csemege egy érett paw-paw. Ha igazán érett, elképesztő illata lehet zárt térben, likőrhőz hasonló.

Ha 10-15 centis, szerintem legalább 3 évet kell várnod még a virágzásig. Én most ültettem el egy Mango fajtát. Ez ugyan 50 cm-es, de szerintem ennek is kell majd 3 év. Én lusta voltam már nagy gödröt ásni, trágyázni, nekem már van három termő, megtehetem, de te inkább tedd meg, a nagyoknál anno én is megtettem. A kezelése úgy, ahogyan lentebb is írták neked, a fagyot valóban jobban bírja mint a szőlők.

Előzmény: csehrigo (41020)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.03.21 0 1 41030

Nem nagyon fotóztam, csak a szüret előttről van pár telefonos képem. Gondolom a terméses kép érdekel, tavaszi képet tettem már be. Ősszel ritkábban jut eszembe, meg elég sok időt elvesz a munkám. De azért szerintem ezek a képek is megmutatják a lényeget.

Előzmény: successful77 (41018)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41029

Nem véletlenül vettem Fityeházán a kiviket, s nem véletlenül figyeltem amit ebbe a fórumba írtak ninoék. Számomra minden igazolódott, az első két-három évben nyűgösködött néha a kivi, nyáron nem akart nagyon futni, néha sárgulgatott. De aztán csak eljutottunk a 4-5 méteres hosszig és utána már vadul burjánzott.Minden tiszteletem az övék a tudásért és az ismeretterjesztő, jobbító szándékért, azt gondolom, minden kertben volna helye a kivinek, ami egy kicsit nagyobb, nagyon hasznos. Nálunk is többek panaszkodtak már, hogy próbálkoztak vele, de nem sikerült. Ők is vagy lemetszegették őket, vagy csak egyneműeket vettek szerintem, mert virágzó kiviknél csak ez lehet az oka, ha évek óta nincs termés.

A minikivik pl. nálam sokkal problémásabbak, van amelyik egyszerűen 50 cm-es bokorként marad lehet, hogy örökre, egyszerűen nem nő tovább, de nem is pusztul ki. Van amelyik megnőtt, terem is, de általában csak pár maréknyit. A porzós egyedül az ami megy világnak, pedig fekete földben van, szoktam locsolni is. Arra is gondoltam, hogy nem szereti a szelet, mert egy nyílt terepen van, ellentétben a ház melletti normál kivivel.

Ezek néha érthetetlenek számomra, vettem pl, egyszer egy piszke vagy egresbokrot, mert a magastörzsűekkel is mindig úgy jártam, hogy egy maréknyi gyümölcs és ezt tudta éveken át, amíg egyszer ki nem száradt. Nos, ez a kis bokor meg 15 cm-es most már 4 éve. Megvan, de ennyi telt tőle. Most egyébként az OBI-ban vettem egy másik bokrot, sokáig nem is nagyon kaptam, mindenhol a magastörzsűek voltak csak. Meglátjuk, mire megyek vele, de ez már most így nagyobb mint amaz bármikor.

Előzmény: Ádám(Szeged) (41017)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41028

Remélem, tudok segíteni az alábbi, szabálytalan (pár éve romokból "helyremetszett") kivilugason végzett termőre metszés néhány fotójával:

Dav32g Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41027

Értem én mit szeretnél mondani. Visszaolvastam már több fórumon ezzel kapcsolatban. Több helyen irták, hogy nekik csak porzó lett másoknál mindkét termő stb.

Pl. a golden kivinél is az irták, hogy a fAGYTŰRÉSE -17. Ezzel szemben nálam -24 -26 fokot is kibírt több 50 cm növény takarás nelkül, de mellettük levő minikivik hajtásai felére elfagytak.

Jbori Creative Commons License 2017.03.21 -1 0 41026

Ha ennyi eszed van, akkor azt is be tudod írni balra a keresés felirathoz hogy pisztácia?

Előzmény: Dav32g (41025)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41025

Miért vigyáznák? Átoltják és kész.

Előzmény: Jbori (41024)
Jbori Creative Commons License 2017.03.21 0 0 41024
Előzmény: Dav32g (41023)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.20 0 0 41023

Sziasztok.

Szeretnék pisztáciafákat ültetni.tanácstalan vagyok, hogy érdemes- e belevágni a terméséért.5000 forint darabja( beérik, megfagy -e esetleg hány db csemete kellene ahhoz hogy legyen mindkét nemű)?

Minden tapasztalat jól jönne.

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.20 0 0 41022

ülesd-->>ültetsd

Előzmény: Törölt nick (41021)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.20 0 0 41021

A paw-paw karógyökere egy alacsony cserépben "hasra esik" . Ülesd ki! Nem fog megfagyni. 2-3-4 év türelem kell utána és a végén győzni fog.  Két évig árnyékold raschel hálóval, mert megég a levele.

Előzmény: csehrigo (41020)
csehrigo Creative Commons License 2017.03.20 0 0 41020

Van kettő cserépben magról "nevelt" indiánbanánom/paw paw/ .

Nagyon nem akarnak nőni.Kaptak némi műtrágyát is tavaly,de nem reagáltak rá.

Mit várhatok tőlük? Ki kellene ültetnem őket? 10-15 centisek csak.

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41019

Egyik sem termett még! :) Ninovarga és Floo az illetékes ebben! 

Előzmény: Syssy01 (40993)
successful77 Creative Commons License 2017.03.19 0 1 41018

Kepet, videot szivesen latnék!

Előzmény: Zsolt632536 (41016)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41017

Szia, gratulálok.

Ez abszolút sikertörténet. Öröm volt olvasni.

Jól tetted, hogy tanulni csak a legjobbaktól!!!

Előzmény: Zsolt632536 (41016)
Zsolt632536 Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41016

Nos, az egész kivi nevelést a ti instrukcióitok alapján kezdtem el a fityeházi kivikkel 2011-ben. Szépen sikerült felfuttatnom őket, aztán ráfektettem őket az előtető gerendáira, talán 2014 elején és ebben az évben az egyik virágzott, de termést egytől nyilván nem remélhettem. A következő évben mind a négy tő virágzott és őszre általam nem remélt mennyiségű több ládányi termés lett, szép nagy egészséges kivikkel. A tavalyi évben mindez megismétlődött, illetve még több termésünk lett, még mindig van belőle 2-3 ládával, pedig esszük becsületesen. Szóval tiszta sikertörténet, és most féltem az elfagyástól, de a kivi ezt is kibírta. Mindezért nagyon hálás vagyok nektek, nélkületek ez nem sikerült volna, én is a topic-bevezetőben írt "csodabogár" lettem a környezetemben a kivivel meg a többivel, de fel is keltettem pár ember érdeklődését, egy ismerősöm nemrég vásárolt néhány különleges növényt, majd 50 ezer Ft-ért egy helyen.

Ugyanakkor sose metszettem a kivit és felelősséget érzek azért, hogy tartsam rendesen karban a növényt. Valószínűleg tavaly kellett volna metszeni, de kicsit szerettem volna ha sűrűsödik. Ezért szeretném megérteni, hogy most mit is kellene tennem. Talán nálam is gondot okoz, hogy nem lógnak olyan szépen lefelé a termőkarok, hanem kusza erre-arra kanyargó ágak, hajtások vannak, amelyeket nem egyszerű néha kisilabizálni. Mindenesetre további metszéseket nem nagyon merek már rajta végezni, mert félek én is az erős "válaszreakciótól" majd az évek során remélem sikerül mindig csinosítani és egyre jobban az optimális felé haladni.

Előzmény: ninovarga (41012)
pupákdézi Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41015

Kicsit késői és kicsit OFF de tartom, hogy egy szakszerűen kialakított szennyvízvezeték nem tud elfagyni.

Előzmény: successful77 (41002)
Dav32g Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41014

Üdv.

Mivel nem ismerem a kivi növekedési ritmusát- (tapasztalatlanságból) tettem fel egy kérdést a kivis topikban 2 napja.

Arról mi a véleményed?

Előzmény: ninovarga (41013)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41013

Jav.: '...FÓRUM hangulata...'

Előzmény: ninovarga (41012)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41012

"Ezt a koncepciót kellene tudni felfogni ahhoz, hogy úgy viszonyuljunk a valósághoz, ahogy kell. Ezért szoktam itt néha kínomban az öncélú kötekedőknek a TÉNYEKRE utalni. Még ha továbbra úgy tesznek is, mintha nem értenék, vagy talán tényleg nem is értik, mert távol áll tőlük ez a gondolkodásmód, netalán egyáltalán a gondolkodás."

Örömmel konstatálom, hogy a fórumnak hangulata az elmúlt években egyre jobbá vált és talán végre elmondhatjuk, hogy végérvényesen megszabadulunk az utolsó mondatomban elítélt magatartásformáktól.

Előzmény: ninovarga (41011)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41011

2011. 02. 26-án írtam a következőket:

Azt szoktam mondani, hogy az egyes növényfajoknál működőképes művelési beavatkozásokat nem mi szabjuk meg önkényesen, hanem azért alakultak úgy, olyanra, amilyenre alakultak, mert a tapasztalatok sorozata megerősítette, hogy azok vezetnek a kívánt eredményhez. Ez pedig egyenlő azzal, hogy NEM MI DIKTÁLJUK EZT a növénynek, hanem a NÖVÉNY KÖVETELI tőlünk, ahhoz, hogy az általunk kitűzött célt elérhessük vele és az áhított termést produkálhassa. Ezért szoktam mondani, hogy például a kivi (HAYWARD) esetében a pergoletta nem egy fantázia szülte lehetséges nevelési mód, hanem a termesztés "elvi vázlata". Ezt a koncepciót kellene tudni felfogni ahhoz, hogy úgy viszonyuljunk a valósághoz, ahogy kell. Ezért szoktam itt néha kínomban az öncélú kötekedőknek a TÉNYEKRE utalni. Még ha továbbra úgy tesznek is, mintha nem értenék, vagy talán tényleg nem is értik, mert távol áll tőlük ez a gondolkodásmód, netalán egyáltalán a gondolkodás.

Előzmény: ninovarga (41010)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 1 41010

Ezért igyekeztem mindig művelési elveket megértetni. Azok hasznosításához azonban, nem gépiesen utánzó, hanem elvi tartalmat értelmezni képes, kreatív szellemi magatartásra van szükség. 

Előzmény: ninovarga (41009)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41009

A problematikát az alábbi hozzászólásaim tartalmának tükrében kell szemlélni és megérteni...

Előzmény: ninovarga (41008)
ninovarga Creative Commons License 2017.03.19 0 0 41008

"...az ember hagyja meg azokat a vesszőket, ágakat, amelyek a tövei, vázágai kell, hogy legyenek, a maradékból meg távolítsa el a felesleges karokat, az évek óta letermett vesszőket, meghagyva a frisseket..."

Egy amatőr azért tud keveset kezdeni egy "kivimetszést" bemutató internetes videóval, mert az, jó esetben, már egy első fázisban helyesen kialakított növényen, vagy növényekből álló ültetvényen zajlik. (Termőn tartó metszésről lévén szó.) Ahhoz, hogy egy amatőr egy ilyen szakszerű metszést tudjon művelni a saját növényén, olyan módszerrel kialakított növénye kell, hogy legyen, mint amilyen a neki bemutatott demonstráció tárgya. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy kiemelten fontos instrukciókat kapjon volt a kineveléshez. Szerencsétlenebb esetben, testre szabott, egyedi instrukciókat a kinevelésnél elrontott struktúrájú növénye(i) korrekciójához.

Előzmény: Zsolt632536 (41005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!