Keresés

Részletes keresés

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1707
Én tudom, hisz ezért megyünk oda :) (már alig várom :) :) )
De ismerem a Zuramat, és előre megmondom, h. nem lesz hajlandó ilyen tálcákon sétálni a Hernád fölött :) :) - azért szerintem ebből a jóból inkább kihagyom :)
Előzmény: Műhód (1705)
montivagus Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1706
lOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOl

mi a hétvégén kb 80 embert mozgattunk a sucha belában céges buli keretében és semmilyen baleset nem volt és mindenki kibírta... kivéve egyet:))
Előzmény: Műhód (1705)
Műhód Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1705

Mert mi a jó a Hernád-áttörésben?))

julesblaidd Creative Commons License 2006.05.12 0 0 1704
Ha nem rohanósra veszitek a figurát és egy teljes napot rászántok, akkor a Hernád áttörés + a Tamásfalvi a legpuhányabb társasággal sem vészes. Oda-vissza tizenegypár kilométer, van néhány kisebb-nagyobb emelkedő, lejtő, gyakorlatilag szintben szinte semmi. A végén a kilátóba vezető út kb. 150-200m szintkülönbség, ott szoktak azért lihegni a népek.
A kilátóba a kaptató kb. fél óra - háromnegyed óra alatt abszolválható, legfeljebb ha valaki elfárad, akkor az pihen menet közben. Szerintem ha már valaki veszi a fáradtságot, hogy elmegy a szlovák paradicsomba, tök hülyeség kihagyni ezeket a helyeket... Legfeljebb este jobban alszanak majd. :-)))
Előzmény: gyongyhaju lany (1702)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1703

A Hernád egyik hídja a Tamásfalvi kilátóból.

A kép közepén, alul.

gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1702
"Hernád felől erős kapatatón lehet föl-le menni a Tamásfalvihoz"
-- na ez nagyobb probléma, mint a kilátás :)))

Azért talán jobb, ha nem a banda puhányabbik felével nézzük meg a Tamásfalvit. Kihagyni nem szeretném, de szerintem a túrásokkal végigmegyünk a Hernád áttörésen, és akkor útbaejtjük a kilátót is.
Előzmény: Műhód (1701)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1701

Én is tériszonyos vagyok.

Legutóbb a Piecky nagylétrájának a tetején paráztam be.

A Sokolból először visszafordultunk, másodszorra megcsináltam.

A Tamáshegyinél nincs az a pénz amiért kimennék a szélére, de vannak ott olyan biztonságos távoli ülőhelyek, ahonnan tériszonyosan is lehet élvezni a kilátást.

A Hernád felől erős kapatatón lehet föl-le menni a Tamásfalvihoz, nem tériszonyos, hanem fárasztó az a szakasz. Itt a Hernád és a Fehér patak között van egy rövid, könnyű mászós szakasz. Ha nem tetszik, vissza lehet fordulni...

Csingó felől talán egy tíz méteres erdővel fedett ösvény mellett lehet kicsit tériszonytató az út a Tamásfalvi felé, de az sem vészes.

Előzmény: gyongyhaju lany (1699)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1700

Ezeket az infokat korábbi beírásokból mentettem el:

"Haligovcétől végre megpillantjuk a szép alakú sziklás csúcsok jellemezte Pieniny határhegységet. A völgy végében látható csúcs, a Trzy Korony (ahová – ha belefér a programba - gyalog is érdemes felmenni) már lengyel területen emelkedik, éppen a Dunajec folyó fölé. A tutajok alatta haladnak el. A csendes környéken bőségesen találunk vadkempingező-helyet. Cerveny Klástor településről igény szerint, illetve azt hiszem ˝ óránként indulnak tutajok. Egy tutaj tulajdonképpen kivájt farönkökből áll, melyeken keresztbe rögzített deszkák jellemzik az ülést. A tutajt elöl-hátul 1-1 csáklyás ügyesen irányítja. Az út a szurdokon át 60-70 percig part. 1998-ban a visszaút buszjegyét is magában foglaló jegy 200 Sk-ba került. Útközben – én szlovákok közé kerültem -, ha szerencsénk van, még hangulatos szlovák dalokat is hallhatunk. A tutajon huszan ültünk. Élvezetes volt, ahogy a csáklyás néha megvárta, ahogy a víz a kanyarban a folyó szélére sodorta a tutajt, majd ott csáklyával fordította a helyes irányba. Visszaúton a busz, vagy iránytaxi helyett a folyóparti sétaúton kb 1,5 – 2 óra alatt vissza lehet sétálni a kiindulóponthoz."

Ide is szeretnék idén eljutni:

"Szepes vára Szepesváralja (SPISŠKÉ PODHRADIJE) mellett található, Lőcsétől keletre kb 20km-re. Nagyon komoly a vár. Az UNESCO 1993-ban a világörökség részévé nyilvánította. Érdemes megnézni. Amikor voltunk, a belső várudvarban épp egy falut építettek fel, valószínűleg valamilyen "Mesterségek ünnepe" jellegű történéshez."

Előzmény: Tökmag01 (1695)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1699
Fél a magastól, de nem csinál hülyeséget. Eccerűen nem bírja, ha hirtelen nagy nyílt tér van előtte, nem megy szakadék szélére, nyílt hegyoldalt nem kedveli, panoráma liftbe nem hajlandó beszállni...
Persze vannak helyek, amit úgy-ahogy megszokik, pl. az előbb említett gellérthegyi sétánál már azért kevésbé parázik. Vagy pl. engem már felenged a kilátóba, vagy ha olyan helyre megyek, akkor megmondom, hogy most te fordulj el, én megnézem aztán visszajövök :)

De nem szeretném offolni a topicot
Előzmény: julesblaidd (1698)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1698
OFF
És tényleg tériszonyos vagy csak szimplán fél a magastól ? Úgy értem pánikba esik, ha magasban van és se kép, se hang, vagy pont hogy hülyeségeket csinál koordinálhatatlanul, vagy egyszerűen csak nem szeret ott lenni, mert nem érzi magát biztonságban ?
Ha ezen utóbbi, akkor egyszerűen tud segíteni a dolgon. Sokat kell magasban lenni. :-) Biztonságosan, hogy csak jó élmények párosuljanak a dologgal és egy idő után elmúlik a para.

Ha az első eset, akkor viszont nem kell (nem szabad) erőltetni.
ON
Előzmény: gyongyhaju lany (1697)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1697
Hát meglássuk. én mindenesetre szervirozom az ötleteket a bandának, aztán majd válogatunk a helyszínen :)
Előzmény: julesblaidd (1696)
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1696
Ha tériszonyos, akkor max. nem fog kiállni a szélére. Szerintem abszolút nem gáz, mert ha úgy akar lenni, akkor a szikla szélétől 30m-nyi távolságból is szemlélheti a tájat.
Előzmény: gyongyhaju lany (1694)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1695

Köszi a gyors és minden részletre kiterjedő precíz választ:)

Esetleg Dunajec-tutajozásról tudsz valamit? könnyen meg lehet találni?

Már nagyon várom hogy menjünk...:)) Arra gondoltam mi lenne ha "előkóstolnánk" a terepet hétvégén...:)))Minek olyan sokat várni...Nem tudom majd a férjem mit szól hozzá..:)

Tudják kérem: "Add Uram, de rögtön":))

Biztos nem ez lesz az utolsó utunk, már látom előre..:)

Mégegyszer köszi:)

Előzmény: Műhód (1689)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1694
Ja, 4 napra megyünk (péntek-hétfő), ebből 2 kirándulós nap lesz, az első egy bemelegítős a punnyadtakkal és egy nehezebb a gyakorlott túrázókkal. Az oda- és visszaút napja pedig inkább fürdős, városnézős, barlangos.
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1693
Nem az útra gondoltam, hanem a kilátóra :)))
- nem tudom, Bp-i vagy-e, ha igen, a Gellért hegyen azt az utat ha megnézed, ahol a kereszt van a tér fölött. Namost ott a párommal úgy megyünk fel sétálni, hogy ő a sétaút belső oldalán megy, én a külsőn fogom a kezét és sietve továbbmegyünk :)
Előzmény: Műhód (1692)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1692
A Tamásfalvihoz nem tériszonyos az út egyik irányból sem.
Előzmény: gyongyhaju lany (1691)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1691
Ez nekem is tecc :)
Azt a fehérpatakos könnyű túrát, amit tanácsoltál, beleveszem a túratervbe. Legyen legalább minimál extrém a punnyadt bandának, ha már ott vagyunk. A Tamásfalvi kilátót inkább a gyakorlott csapattal ejtjük majd meg, párom nagyon tériszonyos, szerintem rosszul lenne szegény, ha 100 m-nél közelebb megyek a sziklaszirt széléhez :)))

Ha van még 5let, kivele. A környéken is tervezünk vár(os) nézést, ha ezzel kapcsolatban is van tippetek, kíváncsian várom.

Előreláthatólag Kosiarny Briezokban fogunk szállni, már kilestem a térképről, onnan 1 óra alatt lehet Csingóba elkirándulni. Első nap Poprádot útba ejtjük, fürdés és bevásárlás + ha még belefér vmi városnézés. Környékbeli fürdőkről, barlangokról mik a tapasztalataitok?

A Slovenskyraj.sk honlap nagyon jó, térképek is vannak rajta.
Előzmény: Műhód (1689)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1690

Térképet Csingóban is árulnak.

Érdemes 1 : 25 000 méretarányút venni, egy árban van az 1 : 50 000-el. 

Előzmény: Tökmag01 (1687)
Műhód Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1689
A Csingói parkolóból sétálunk le a Hernád felé.

A sárga jelzésen 50 perc alatt jutunk el a Tamásfalvi Kilátóhoz. (Tomásovsky vyhlad)

A zöld jelzésen balra kanyarodva ereszkedünk le a Hernád völgyébe. (Hornád) Ez 20 perc.

Innen jobbra fordulva a kék jelzés vezet a Hernád-áttörés doronglétráin, sziklatálcáin át a Létánfalvi Malom kőhídjáig. (Letanovsky mlyn) Én egy óra alatt szoktam megtenni.

Ezután kék jelzésen láncokba kapaszkodva, újabb sziklatálcák és hidak vezetnek egy órán át a Kolostor  Szakadék bejáratához. (Klástorská roklina)

Ez a másfél kilométeres szakadék a létráival, doronlétrahídjaival 224 métert emelkedik.

Így általában beletelik egy óra amíg a zöld jelzésen felkapaszkodunk a Menedékkőhöz, Vörös Kolostorhoz, vagy népszerű nevén: Klástoriskohoz.

Hosszabb pihenő és sörözés után a sárga jelzésen a terasz alatt elhaladva tíz percig együtt megyünk a kék jelzéssel, majd jobbra fordulva csak a sárgán  fél óra alatt leereszkedünk a láncokkal, sziklatálcákkal, fakorlátokkal segített úton arra a helyre, ahol a Kysel siet a Fehér Patakba. (Biely potok) Imádom a Fehér Patakot!

Innen a zöld jelzésen balra, a patak folyásirányába fordulva, elindulunk a Hernád irányába.

Doronglétra-hidakat és hidakat használva nagyjából egy óra alatt egy nagyon hangulatos, sodró, csobogó, kristálytiszta patak mellett érünk a Tamásfalvi kilátó alatti réten a Hernádhoz. Ér felnézni, megnézni, merre is kezdtük a túránkat.

Jobbra fordulva a kéken fél óra alatt ballagunk vissza Csingóba, ahonnan indultunk.

Gyönyörű útközben Hernád, és a parkoló melletti szálloda éttermében is jól főznek…

Előzmény: Tökmag01 (1687)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1688

Bocs, még valamit elfelejtettem:

Dunajecen szeretnénk tutajozni az biztos, hogyan találunk oda? Gondolom max. két helyről indulhatnak "turnusok". Ill. aki volt már mennyi idő egy ilyen tutajos kirándulás és mennyibe kerül?

Tökmag01 Creative Commons License 2006.05.11 0 0 1687

Sziasztok,

tudtok segíteni nekünk?  pünkösdkor most mennénk először a Paradicsomba és Cingov-n néztünk szállást a Hotel Flórában, most van foglalás alatt.

Tud valaki valamit a szállodáról? Én szívesen kempingeznék, de a férjem nem nagyon csípi..:) off: Korzika 23 nap sátorban..On:

Szeretnénk kicsit túrázgatni, szép helyeket bejárni. Én kicsit tériszonyos vagyok, de a Rám-szakadékot már többször megcsináltam. Milyen útvonalat ajánlotok, illetve milyen nehézséggel? Mi az amit ne hagyjunk ki ? Túrista-térképet (jót-használhatót) hol vegyünk?

Minden hasznos infó jól jönne..:) Elolvastam sok hozzászólást mostmár legalább több fogalmam van a SZP-ról, de szükségem van rátok:)

Aki tud segítsen.,

köszi

Műhód Creative Commons License 2006.05.09 0 0 1686

Nagyon tetszik a Kyselről készült fotód. Albumképes munka.

Ez a kis gép képes olyan sorozatfelvételeket készíteni, hogy sorozaton belül változtatod az expoziciós időt?

Más. Zsesszi keresett az ősszel Paradicsomról készült fotókat az otthona falára.

Esetleg gondolkodj el azon, hogy örülnél-e, ha a munkáid közül fölkerülne valami

a falukra. Én el tudom érni.

"sziasztok!

nagyfelbontású (5-6 mpixel) képek kellenének nekem a Paradicsomból. néhányat szeretnék a/3 nagyságra előhívatni a nappali falára.

előre is köszi: zsesszi"

Előzmény: huricano (1680)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1685
Így már jobban értem :))) megpróbáltam fellépni a fotós izére, de bonyi, csak akkor engedi megnézni a kommenteket ha értékelem, de én nemtom értékelni, csak egyszerűen, hogy nagyon szép :)))
Értékelés nélkül meg nemengedte megnézni, úh. föladtam.
Előzmény: huricano (1683)
_db Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1684
Köszi a választ!
(probáltam értékelni a fotozz.hu-n de nem tudtam, azt írja hogy felfüggesztették a tagságom, gondolom azért mert nem léptem be kb. 2 éve)
huricano Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1683
( komolyan mondom, gyertek inkább a kép alá a www.fotozz.hu -ra )

Nos, lenne ugye az idealizált "abszolut" fotózás ; vérprofi cucokkal, tudással stb a maga önmagáért-valóságáért.
Ez végül is nem az, csak kompromisszumos "turistás verzió "
Kell egy technikai minimum ( jelen esetben egy egyre olcsóbb, manuális beállitásokat is engedő digicompact - Canon A80,
szűrők felrakhatósága ( szürke; átmenetes szürke, polár, stb ) , állvány- ezek ma már elérhetőek; nem kell hozzá több százezres cucc.

+ tapasztalat ( némi )
+ szoftveres utómunka jártasság ( photoshop )
+ olyan túratárs(ak) akik ezt el tudják vielni ( némi kompromisszumokkal )

...azért némi "családi perpatvart"; hisztit és azutáni csititás-energiafelhasználást megér egy ilyen kép szvsz
:)
Előzmény: gyongyhaju lany (1682)
gyongyhaju lany Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1682
Atyamária... ez a leírás igen érdekes :))) Na nem mondom, hogy egy szót is értettem belőle. :) Mindenesetre jó tudni, hogy egy szép fotóhoz ennyi mindenre kell figyelni.

Az nagyon off, ha elmeséled, hogy fogsz hozzá egy ilyen kép készítéshez? A leírás alapján nekem már úgy tűnik, mint a festők, akik kiviszik a cucost a hegyoldalba a tájkép megfestéséhez. Te meg eldöntöd, hogy Kyselt fogsz fotózni és akkor fotóstáska, szűrők, állvány stb. stb. és akkor direkt fotózni mész?
julesblaidd Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1681
Ez igen... Gratula !
Előzmény: huricano (1678)
huricano Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1680
szia
az index-es regisztrált neveddel tudsz ott ( a www.fotozz.hu -n , ahol a saját galériámra mutat a megadott link) véleményt nyilvánitani, értékelni.
(Az nekem is jobb lenne ) itt meg ez off-téma.
Mindegy - kis bizalmat előlegezve:
elég nehéz tömören leirni
ma már egész exposorokat szoktam lőni minden beállitáshoz; itt pl kb 2 -3-5-8-10-12-15 secundumosokat, és utólag ebből 2 képet hasznositom ( szemre + a hisztogramm alapján értékelve )
1 a sötétebb részekhez
2 a vizfátyolhoz - ez lesz a felső réteg; a felesleges részeket rétegmaszkon kimaszkolva ( babrás kézimunka; de jobb, mint a HDR automatikus eredménye )

...meg szűrőzés, meg polár ( csillogásokat visszavéve ); meg szűk rekesz, meg állvány természetesen
meg még némi utómunka ps-ben

Készités helye:
Ahol a Kysel leégett része még járható (U alakban visszakanyarodva) ott elhagyva a medertől távolodó jelzett turistautat ( egy régi vizesés hidja alatt ) lementem a vizhez; gyakorlatilag a vizben voltam, az állvány is.
Nagyon kihivó feladat volt a kuszaságból vmiféle bemutathatót komponálni.
Igyekeztem.
üdv
huricano
Előzmény: _db (1679)
_db Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1679
Nagyon szép!
Kicsit OFF - kíváncsi lennék a készítés és az utómunka körülményeire. A több expóból készült azt jelenti exponáltál az árnyékokra és a csúcsfényekre is, aztán vahahol (pl. PS Merge to HDR) összeraktad?
köszi
Előzmény: huricano (1678)
huricano Creative Commons License 2006.05.08 0 0 1678
http://www.fotozz.hu/fotot_megmutat?Foto_ID=105407

úgy látom nem akar sikeredni igy itt leirtam a linket.
huricano

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!