Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sajnos a fő ág helyett egy oldalhajtás kezdett intenzív növekedésbe. Az eltelt két éveben már próbáltam metszéssel, felkötéssel alakítgatni.
Az idén kb. 3 hete metszettem meg. Oltáshoz hajtást már nem érdemes szedni, mert lényegében mindenhol duzzadnak a rügyek. (Igazából már nincs is rajta felesleges hajtás.)
Az okitsu nálam sem vált be, igaz az én teleltetési viszonyaim meglehetősen rosszak. 2014. nov. elején készült a 3 éves miyagawáról az alábbi kép. Az óta szépen nőtt. (2015-ben 6 szem volt rajta, tavaly sajnos virágzás idején jött a jégeső., idén még csak most kezd rügyezni.) Azt nagyon bánom, hogy idén idő hiányában nem tudtam oltani.
A kucle atom savanyú, most passzoltam el.:)) A minneola-t nem annyira szeretem kicsit savanykás, kesernyés, de szép a termése. A Thompson tangelo viszont nagyon finom, net is azt írja meg megkóstoltam, semmi kesernyésség:)
Ja így érthető, én a termeszthetőségét gondoltam, mert az nem nehéz. Én nagyon szeretem a termések illatát lakásban megkaparod az egész lakás olyan lesz.
Egyébként én is az ehetőkre hajtok, de nekem annyira tetszenek a microcitrusok tömzsi megjelenése hogy megtartom őket egyenlőre, tény hogy viszont igen sűrű tüskések, meg is gyűlik emiatt a bajom velük néha, a metszés a kemény...
Pont hogy nagyon jó cserepes növények a Microcitrusok, kisebb növekedésük miatt. Még a pomeló alany is megeszik, gyümölcsei szép dekoratívak, és különleges aromájuk van. Nagyon finom fűszeresek, sütibe egy csipet is megbódítja.
A belseje változó, az alapfajták kaviárszerűek, de sok hibrid van amelyik gerezdszerű.
Rengeteget képes teremni és hamar főleg jó alanyon. Tehát kifejezetten versenyben van a normál citrusokkal, de tudomásul kell venni hogy főleg ízesítő és fűszer, akár csak a citrom. Érdekes módon hidegre kicsit érzékenyek ezt figyelembe kell venni.
Tegnap kaptam meg a Starkl csomagjában,25cm magas a cseréptől mérve,vissza van vágva,de hajt,vannak rajta bimbók.Akkor rendeltem,amikor ingyenes szállítás volt,neten 5% az engedmény,régi ügyfélként még + 1200Ft-ot elengedtek,így elég jó ár jött ki.
A többi citrussal együtt tartom majd,agyagcserépben.Jó tanácsot én is szívesen olvasnék vele kapcsolatban.
Elnézést, hogy belekotyogok, de emlékeim szerint bizonyos klementin fajták csak idegen megporzással (Pl. grapefruit) teremnek rendesen. (Ami nekem van az eddig legkésőbb kb. 1-1,5 cm átmérőnél "lepotyogott" a fácskáról.) Az idén megpróbálom a sweetyről ecsettel megporozni.
Én inkább a Miyagawa Satsuma mandarint javasolnám. Tapasztalatom szerint mag nélküli, és korai (márc.-i) virágzás esetén a gyümölcsei dec. végére beérnek. 3 éves oltvány már ki tud nevelni 2-3 gyümölcsöt. (Nálam legalább is így volt.)
Legyen korai termő (tehát, ne a terméskötést követő tavasz), hanem október-december, vékony héjú, zamatos, jó növekedési erényű és viszonylag bő termő. Ha még lehet mag nélküli is.
Így én a citrus clementina precose fajtát ajánlanám, előrendelhető a Tátraiéknál. Vagy esetleg a vörös clementino-t. De hát ez ízlések kérdése.
Tanácsot szeretnék kérni tőletek. Rátaláltam én is a Tátraikert honlapjára, és szeretnék rendelni egy kumquatot és egy mandarint, de annyi fajta van felsorolva, én meg nem értek hozzá. Melyiket tudnátok ajánlani, ami finom is, viszonylag hamar termőre fordul, nem túl igényes, stb. Eddig még csak egy citromfám van, de már pár éve szépen terem.
Azt mondtam, hogy a tátraikert honlapján néhány nappal ezelőtt még láttam a sweetie-t, most mát nem. Valamint a növényshop -nál jelenleg is fenn van a sweetie, csak nem rendelhető.
Így sajnos nem tudok rendelni. Ha még is sikerűlne, akkor sem lenne nagyobb a tiédnél.
Én közel három éve vettem a növényshop -tól a sweetie -t. Nagyon gyorsan nőtt és idén rengeteg a virág rajta.
Jelenleg is fenn a van a megnevezése és a fotója a honlapjukon, csak nem kapható.
És hogy valódi? Hát persze. Ha ez nem valódi, akkor egyik sem.Tavaly előtt termet 1 darabot, közel 40 dkg-os volt. Decemberben vettem le, tökéletesen beérett és jobb, zamatosabb volt a boltinál. Évről évre (mivel nagyon szeretjük) sokat veszünk különböző helyen december és február között. Meg tudom ítélni a minőségét.
Nem ez az? "C. aurantifolia x Fortunella margarita "Lime-Quat Eustis"" (E-Mailben érdeklődtem a Limekvat iránt, a Tátrai úr azt írta vissza, hogy előrendelhető...)
Utólag megköszönöm, hogy felhívtad a figyelmet a Tátraikertre, szerda este 21:58-kor rendeltem 1-1 db Oroblanco-t és Red Ruby piros grapefruitot, s már lassan 3 órája, hogy itt akklimatizálódnak nálunk... ;) :) (Jön majd még 1-1 Sanguinello vérnarancs, ill. Limekvat is, hosszabb távon pedig 1-1 Palesztin és Rangpur lime. :) )
Oké, de az a sweetie a "valódi"? Mivel sajna nem egyértelmű az elnevezés, ahogy itt a topiktársak is fejtegették. Én megkérdeztettem direkt, mielőtt rendeltem volna, azt az infót kaptam, hogy nem, ez nem az.