Ha jól tudom, mindennek lejjebb megy az ára, csak nem egyformán. Főleg a monitorok lesznek olcsóbbak. Az pont nem érint :-( De egy iPod minire már nagyon be kéne ruházni... szégyen, gyalázat, hogy nekem még mindig nincs :-)
Fogok venni egy 12"-es iBook-ot. Érdemes most rögtön elszaladni a boltba a tömött bukszával, vagy várjak kicsit, hátha lejjebb megy az ára a karácsony utáni pangás, illetve a MacWorld Expo-n bejelentett új termékek miatt?
Az egyébként normális, hogy Ausztriában sokkal (~50 ezer HUF) olcsóbb ez a gép?
-létezik mac alá 2 paneles file-kezelö ( NC ,MC klón ) ? utálom az ikonkattintgatást
Azért majd próbáld ki a drag&drop + Exposé kombinációt :-) Szerintem kényelmesebb, mint más rendszereken. A Finder billentyűzetről is jól használható.
-hálóba össze lehet kötni gond nélkül Pc -vel ( linux ) ? Gondolom az utóbbi biztos.
Bármilyen szabványos hálózati protokollt használó géppel hálózatba köthető. Én pl. a (Linuxon futó) céges Samba szervert VPN-nen keresztül (Cisco) gond nélkül tudom használni. Az ékezetes fájlnevekkel azért érdemes óvatosan bánni :-/
-nem kevés a G5 - nek a fx5200 vga ?
Nekem még sok is lenne :-)
-milyen memória megy bele ? ahogy elnéztem az elég kevés van benne alapból
RAMot mindenképpen érdemes belepakolni, amennyi csak fér :-) DDR400-as való bele, ha jól emlékezem.
Megnéztem kösz.
Még pár kérdés :
-létezik mac alá 2 paneles file-kezelö ( NC ,MC klón ) ? utálom az ikonkattintgatást
-hálóba össze lehet kötni gond nélkül Pc -vel ( linux ) ? Gondolom az utóbbi biztos.
-nem kevés a G5 - nek a fx5200 vga ?
-milyen memória megy bele ? ahogy elnéztem az elég kevés van benne alapból
Nézegettem a termékeket , jól sejtem hogy a G5 duálprocis most az egyik csúcsgép asztali kivitelben ?
A másik kérdésem ,hogy ez a duálprocis G5 mekkora teljesitményt nyújt egy PC-hez képest ? Konkrétan a blender 3D renderelőre gondolok , mekkora PC-t kéne összedobni kb. ,hogy ugyanolyan render sebességet elérjek mint G5 alatt ?
hali
aki ert hozza, kerem a tanacsat
dc++-nal hogy tudom beloni aztat, hogy felismerje ipod-ot, mint drivert, hogy meglegyen egy hubhoz a minimalis gb?
pc-nel nem problema, de mac-nel valahogy elveszettnek erzem a dolgot
ill. meg lehet-e oldani egy external hard disk-el is a dolgot?
Sziasztok! Egy Mac-et szeretnék lejelszavazni. Hasonlóan működik a dolog, mint PC esetében, azaz be BIOS-ba, estébé?
Ha igen, hogy kell belépni a Mac-es bioszba?
Oké, a termelékenységet illetően tényleg én fogalmaztam pontatlanul. Inkább TCO-t, vagy hasonlót kellett volna mondanom :-) Én sokféle feladatra használom a Macet (konzolos-rendszergazdás dolgoktól a szövegszerkesztésen át a programozásig, nem is beszélve a "hétköznapi" témákról). Érezhetően többet vagyok képes megcsinálni vele és egyértelműen azért mert a rendszer "alám dolgozik".
Játszani én se nagyon szoktam vele (sakkozni néha). Régebben a PC-t használtam erre, de ahelyett majd PStwo lesz...
Ja, és fanatikus se vagyok :-) Ha valamelyik cég csinálna olyan gépet, amit jobbnak tartok a Macnél, akkor rögtön arra váltanék...
DTP.
A kaidványszerkesztô programoknál az egyén a döntô a termelékenységet illetôen, a képszerkesztésnél a memória (ugyanannyi árból, igaz, sokkal több memóriával, de SOKKAL gyorsabb is egy PC), számolási feladatoknál (pl. Distiller, ps írás) is ugyanez a helyzet, bár az OX-nél nagy elôrelépés történt.
Szóval, szerintem badarság a termelékenységet a Mac-nek tulajdonítani. Az is csak egy gép, egy jó, ám néha túlfanatizált gép. De azért szeretem, fôleg az X miatt. :)
Windowsok közül egyedül a 2k-t nem ismerem, szóval nem tudom eldönteni hogy ez most dicséret-e :-)
Ami a termelékenységet illeti: nem tudom te milyen szakmában ill. milyen programokkal dolgozol. Én több időt töltök a munkával és kevesebbet buherálással, mint Windows alatt. És sokkal kevesebbet buherálással, mint amíg (főleg) Linuxot használtam.
Ez a lényeg.
Az meg szerintem marhaság, hogy termelékenyebb a Mac. A szakmámban eltöltött 11 évbôl az utolsó 4 Mac-es volt, de nem gyôzött meg soha.
Viszont az OSX az tényleg nagyon jó! Olyan stabil, mint egy jól felrakott 2000.
A PB szebb. Gyorsabb. DVI kimenet van a masodik monitornak, es tudja a ketmonitoros uzemmodot: az iBook csak tukrozni hajlando a kepet. Mivel a GPU u.a., es a korlatozas csak szoftveres (OF-ben)....* megoldhato.
Tobb ramot lehet tenni a pb-ba.
stb...
igazandibol az donti el a kerdest, hogy mire akarod hasznalni!
Haaat... nekem ugyebar mar hivatalbol is a macit kell favorizalnom, de valaha en is pc-s rendszergazda voltam.
Akkoriban hullott a hajam, oszultem, es almatlanul forgolodtam ejszakankent. Mara mar elmultak ezek a panaszaim. :)
Ha nem akarsz jatszani*, es nem zavar, hogy angol a rendszer**, akkor vegyel mac-et. Jobban jarsz.
Ha batortalan vagy, meg ismeretlen neked, es fenntartasaid vannak, akkor setalj el hozzank! Megnezheted, kiprobalhatod az iBookot, PowerBookot (pc-t sajnos nem tartunk :) .
wait.macszerelo
*www.aspyr.com
** letezik magyaritas hozza, kulon telepitheto csomag. A magyar kiosztast, karaktereket termeszetesen kezeli
Kicsit hiányos azért az összevetés... A sebességről gondolom tudod, hogy a GHz-eket nem lehet egy az egyben összemérni. Szubjektív sebességről én sajnos nem tudok nyilatkozni, csak egy G3-as iBookot nyüstölök. De majd a tapasztaltabbak.
Amit szerintem érdemes megfontolni: ha professzionális célra fogod használni a gépet, jó eséllyel már az első évben visszanyered az árkülönbözetet a megnövekedett termelékenység miatt (ugyan méréseket még nem végeztem, de határozottan merem állítani hogy így van). Az otthoni felhasználó az OS X-szel igencsak minden szoftvert megkap, amire általában szüksége van. Játékgépnek mondjuk nem ajánlanám...
Az árkülönbségnek az az oka, ami minden másnál igaz: ennyiért lehet eladni :-) Legjobb ha megnézed magadnak mind a kettőt, alaposan kipróbálod, végül eldöntöd, hogy neked melyik éri meg jobban. Én egy P4-es asztali PC-t cseréltem le egy G3-as iBookra és egy percre sem bántam meg a döntést. Pedig ezen még DivX-et sem tudok nézni :-)