Köszi az ötletet, a Szafer szimpi. Jó lenne mondjuk azért, ha tényleges kóstolás után kaphatnék véleményt. :) Csak egy somot szeretnék pluszban, így a hatos csomag, bármennyire is vonzó, nekem sok.
Köszi mindkettőtöknek (zsorsz is) a választ. A sárga valahogy nem vonz (én majd szörpöt is szeretnék csinálni a somból, ahhoz jobb a piros szín), ez a Joliko meg hát... Értem, hogy édes, na de kényes is. :) Kertészetek oldalain találtam nagyon sok fajtát, de eszerint nem nagyon van még tényleges tapasztalat velük kapcsolatban. Majd még őszig töprengek.
A som fajták ízében van nagy eltérés? Olvasom, hogy némelyik magasabb cukortartalmú, na de ez érződik is rajtuk?
Ha minél nagyobb szemű, és édesebbet szeretnék beszerezni, melyik fajta lenne jó? Olvasgatom a kertészetek leírását, de ugye ott egyiknél sincs kiírva,hogy "ez aztán savanyú marad". Mindegyik szép, bőtermő és finom. :)
Köszönöm! Levágom az ágakat és eltüzelem! Figyelni fogom és ha lesz még akkor azonnal intézkedem. Ha jobban fertőzött és nem tudom megfelelően csonkítani akkor szegénykémet ki kell vágni, kiásni :(
Az Alföld északi része kicsit más erdő összetételű. Vegyesebb faállomány van arra. Itt már tölgyfát ritkán lát az ember, tölgyerdő meg mint a mesében - hol volt, de inkább nincs. Ami kis tölgyerdőket 50-60 éve ültettek, mind tönkrement már. :(
Itt például a zselnice is ritka. A kökényt és myrabolánt az előbb kifelejtettem, az van bőven meg ezüstfa és az ártéren hamvas szeder és ligeti szőlő. Kivadult ördögcérna, borostyán is akad - mint bogyós növény. De például itt és kicsit tágabb környezetemben (50-60 km sugarú körben) a fagyöngy is ismeretlen növénynek számít. (Tudom, azt is télen kell keresni! - mielőtt valaki felhomályosítana.) :-)
Igazi vadalmát még én sem láttam, pedig Vas és Győr-Sopron megyék kivételével nagyon sok erdőben jártam, sokat barangoltam, sőt még erdélyi erdőkben is. Gyakorlatilag 25 évig ez (is) volt a dolgom...
Nem jól írtam bár tény erdős. Jászság egyik legerdősebb részén. Azért vannak még erdős részek észak alföldön mert elég nagy egység de sok helyen kopárság meg telepített erdőrészek (akác, nyár) vannak felénk is :/
Én pont észak alföld egyik legerdősebb részén lakom Több tölgyes is van. Az újszászi parkerdő a legnagyobb. Nálunk van olyan terület ahol 20 méterenként van egy vackor :) De rengeteg a galagonya, bodza is. Még ami gyümölcs van az a zselnice meg az eperfa. Sajnos házi berkenye még nálunk sincs, bár "hegyi" fa ha jol tudom. Amit viszont sajnálok hogy vadalmát még nem találtam csak nemes alma magoncokat :( Gyümölcs még a hamvasszeder van még sok az ártéren. Na meg sok kökény meg potyószilva, de ez sok helyen így van.
Tudom milyen a som és mikor virágzik, valamikor kaposvári főiskolás koromban sokat láttam vadon. De itt Csongrád és a környező megyékben nincs. Az itteni erdészek is csak "könyvből" ismerik mint az áfonyát. Persze itt az "erdő" is vagy akác vagy nemes nyár. Az öreg szőlőkben, gyümölcsösökben és a tanyahelyeken sincs. Nem igazán szereti az erre lévő talajt, klímát így pl a madarak által elszórt mag szerintem ki sem kelne vagy az aszályban elpusztulna a kis növény. Talán ezért nem is ültették az ősök...
De nagy házi berkenyefával sem lehet találkozni, csak amit mostanában a kiskertekbe ültettek. Vannak viszont vadon szép nagy fa méretű galagonyák, bodzák, helyenként kecskerágós területek, néhol igazi vadkörték is.
Sóskaborbolyát is a Dunántúlról kellett hozatnom, mert erre az sem honos és a faiskolák sem tartanak. (Pedig gyerekkoromban a falusi park körül szép sövény volt belőle (gondolom azokat is hozatták). De hol van az már...)
Hogy őszinte legyek,az utóbbi években már nem kapnak vad ágat,csak míg kicsik voltak.Most már 2-3 m-esek,vagy egymást porozzák,vagy közel az erdő?...de mindig dugig vannak.
Köszi! Nem fajta, amikor vettem, gőzöm sem volt, hogy az is van somnál. Gondolom, valami magonc. De ahogy nézem az első termést, szerencsére nem valami apró bogyó, remélem, normál som-méretet legalább üti.
Hát, majd som-kereső szemmel is körülnézek nálunk, de még nem jött velem szembe egy sem. :) Pedig erdős rész is van. Ha nagyon nem találok, akkor veszek egy másik bokrot, aztán csak megoldják.