Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
A pálcás hegesztés során a hő egyenletesebben oszlik el a munkadarab és az elektróda között, ezért a végeredményt kevésbé befolyásolja a polaritás.
Pálcás hegesztésnél a fordított polaritás eredményez mélyebb beolvadást, ezért vastagabb anyagokat hegesztve fordított polaritást választunk.
Vékonyabb anyagokhoz vagy felhordó hegesztéshez ezzel ellentétben a sima polaritás lesz a megfelelő választás.
A barkácshegesztők is jobb, ha sima polaritással kezdenek, mivel a gyakran használt lemezek, profilok zártszelvények anyagvastagsága csekély, a pálcás (MMA) hegesztéssel elég könnyű átégetni őket.
Marad a lila az ritkaföldfémes. Gyakorlás a cél. :D
Másik hogy belevágtam 210 e ft tot így helyből és még egy centit se hegesztettem vele.
Nem mintha tele lennék rá melóval, nem is volt értelme csak unatkozom. Szóval a lóf@sznak is van ám vége. Így is takarítom elfele a felesleges gépeimet.
Kialakítottam a bódémba a helyet, apróságokat tudok ott hegeszteni. Meg nyitott ajtónál a konyhába is :D Azért a fogyóssal ugyan ez nem menne :D
Aluhoz ződet használjál, mert állítólag a többi az hosszabb távon nem egészséges. Ne kérdezd, hogy miért, de én elhiszem azok után, hogy a srác már pár kilométer varratot letolt, illetve szakmányban alumónium üzemanyagtankokat (is) hegeszt...
Javaslom az alábbi jóember videjóinak a megtekintését - tanulságosak. Szvsz. neki sem fél méter varrat van a háta mögött. Ez a videjó most pont az extrém szögekről szól, a wolfram köszörülésével kapcsolatban.
A wolframot érdemes minél kisebb szemcsefinomságú anyaggal hegyezni (vagy finiselni). S nem oldalirányban eltávolítani a feleleges anyagot hanem lehetőleg a hegye felé. Ellenkező esetben instabilabb lesz az íved, amit csak a szükségesnél nagyobb áramerősséggel tudsz (talán) megtartani.
Minél kisebb a wolfram csúcsszöge, annál inkább koncentráltabb az ív, kisebb helyre nagyobb hőenergiát juttat. Mélyebb beolvadás is.
Az alunál meg az elbaszott köszörülésnek köszönhetően nem alakul ki az a kis cseppecske a wolfram végén, hanem mindenféle ákombákom bumszli lesz helyette.
A szép, az nem mindig azt jelenti, hogy jobb is. Az általad említett 'szebb varrat' nem olvad be annyira az alapanyagba, mint a randábbik. Ez jól látható a linkelt videón is. Ez a heftelgetés meg csak addig működik normálisan, amíg nem kezd el megszilárdulni a salak. Ez a módszer olyan, mint a kötéltánc. Ha keveset vársz, akkor átég az anyag, ha sokat, akkor meg salakzárványos lesz az egész - vagy megvárd amíg kihűlik és ledolgozod a salakot. Ezt sem az első három centi után lehet megtanulni.
ER23/2-2.5mm, kettes falú zártszelvénynél nyugodtan lehet a testkábel a plusz kivezetés, az elektródafogó meg a mínusz. Ampert nem mondhatok, mert azt szinte gépenként ki kell kísérletezni mma esetében, mert (az olcsóbb gépeknél pláne) a kijelző nem mindig a pontos értéket mutatja... De az ívet javallott a zártszelvény sarkánál gyújtani, és onnan átrángatni az ömledéket a lapjára. Értelemszerűen a nagyobb hőelvonó(felvevő?) képességű anyag irányába kellene terelni az ívet (elektróda elfordulási szöge). Kísérletezzél az éles bevetés előtt mindenféle hulladékon. Szerintem.
Van valakinek eladó kis palackhoz molnár keskeny molnárkocsija, avagy normális tengelyes és anyagvastagságú hegyeztő kocsija?
Tudom lehetne (kellene) csinálni de a helyzet olyan hogy csak egy-két apróságot kéne most hegeszteni, viszont macera cuccolás és idő nulla még ezeknek a megcsinálására is most...
Ha hegesztéskor nem megy normálisan fordisd meg a polaritást. Akkor a pálca fog jobban izzani. Nincs akkora beolvadás = nem égeti szét a vastagabb pálca a vékonyabb anyagot.
Mondjuk ott basztam el, mikor elkezdtem vásárolni a gépeket azt megvettem az olasz trafós miget. Pedig awizni akartam ezért volt koppintos awim.
Porbél, a könnyü hegesztés elcsábitott a gázzal való baszakodástól.
Elméletileg 10 dik gépem. Ehh lesz még több is.
Azé lett gép mert alut is akarok hegeszteni, a migre meg nem akartam többet költeni. Egy normál pisztoly árát levonom a gépböl awi vagy mig mindegy, huzzallal baszakodás, a szelepes pisztoly gázpazarló, argont nem szerzek olcsón.