Sztálin Horthyt egy új kelet-európai sakkjátszma egyik figurájaként akarta felhasználni. Egyrészt tekintettel volt a feszült magyar belpolitikai helyzetre, a kommunisták harcára a hatalomért (ezért Horthy magyarországi perbe fogása szóba sem kerülhetett), másrészt Horthy felelősségének „bagatellizálásával” Titót akarta gyengíteni. Egyes történészek szerint Sztálin döntésében szerepet játszott az az aggodalom is, hogy egy Horthy-ellenes per túlzottan megerősítheti Titót a balkáni térségben. Sztálin Horthyval kapcsolatosan mindig csak kiugrási kísérletét, valamint fegyverszüneti kezdeményezését hangsúlyozta, s egyéb cselekedeteiről, illetve az ezekkel kapcsolatos felelősségéről rendre „megfeledkezett”.
"
"
Horthyt, nürnbergi elengedése után, az európai politikai szalon kivetetette a tagjai közül. Leveleire nem válaszoltak, tárgyalni nem akartak vele, s mint azt a korabeli magyar lapok is megírták, 1948 elején elutasították bajor állampolgársági kérelmét. Hiába kért letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban, Bajorországban, Svájcban, sőt az utóbbiban persona non grata-nak nyilvánították. Ezek után a család – nem utolsósorban Horthy feleségének megromlott egészségi állapota miatt – 1948 decemberében Salazar Portugáliájába költözött, ahol a kormány vendégszeretetének köszönhetően, Escorilban biztosítottak számukra lakhelyet.
Megélhetésükről – a közhiedelemmel szemben – nem a megmentett zsidóság képviselői, hanem az úgynevezett Horthy-alap gondoskodott, amelyet Apponyi Madeleine hozott létre, s befizetői között volt John F. Montgomery, volt amerikai nagykövet, Pátyi László, Horthy ügyvédje és Chorin Ferenc."
Szóval az írás sem stimmel a hivatalos állspontban..és akkor most kezdhetnénk az roosz bombavetési technikáról beszélni,mert Jassánál ez is említésre került..
Ellenben négy hét elteltével, július 27-én kap Partridge a magyar külügyminisztériumtól fényképeket, melyeket 31-én ugyancsak Washingtonba küld, a következő megállapítással: „A felvételek némelyike kétségtelenül beállított és valójában csak annyit bizonyít, hogy a magyarok most [Partridge aláhúzása, BJ.] rendelkeznek néhány oroszbetűs repesszel.”
A Kassát támadók szovjet voltát hangoztatók legfontosabb érve az a néhány fénykép, amelyek cirillbetűs bombamaradványokat ábrázolnak. Nem tudjuk azonban, hogy ezek a fényképek valóban Kassán készültek-e, és főleg mikor. Ullein-Reviczky Antal, a külügyminisztérium sajtófőnöke küldte meg őket Richard C. Partridge őrnagynak, az USA budapesti katonai attaséjának 1941. július 27-én, tehát kerek egy hónappal a kassai támadás után!
Ennek a Partridge őrnagynak, néhány más katonai attaséval együtt, a Honvédelmi Minisztérium július 1-jén látogatást szervezett Kassára, a támadás színhelyére. Megmutatták nekik a rombolásokat; ezekről az őrnagy 16 fényképet kapott, melyeket jelentéséhez mellékelve elküldött Washingtonba. A jelentés fennmaradt, de a képek még nem kerültek elő. Partridge-nek Kassán – jelentése szerint – azt mondták, hogy a támadó gépek oroszok voltak, mire ő természetesen kérte, „hogy mutassanak szovjet jelzéssel ellátott bombamaradványokat, de ottlétem alatt erre nem került sor”. – Újabb kérdés: meg lehet-e magyarázni, fel lehet-e egyáltalán tételezni, hogy ott vannak a katonai attasék Kassán, köztük a kétségtelenül legfontosabb, az USA attaséja, és nem mutatják meg nekik, nem adják a kezükbe a cirillbetűs bombamaradványokat? Ha ti. július 1-jén valóban voltak ott ilyenek.
Ellenben négy hét elteltével, július 27-én kap Partridge a magyar külügyminisztériumtól fényképeket, melyeket 31-én ugyancsak Washingtonba küld, a következő megállapítással: „A felvételek némelyike kétségtelenül beállított és valójában csak annyit bizonyít, hogy a magyarok most [Partridge aláhúzása, BJ.] rendelkeznek néhány oroszbetűs repesszel.”
számszerűleg sem... hamar megjelentek a bomaoldő szerkezetek, többmotoros (4-6) bombázógépekkel bezárólag...
(kézzel ledobás eltűnését nagyon elősegítette, hogy gépet vezetni, bombát élesíteni, etc egyszerre többször csak komplikált öngyilkosságnak bizonyult:) )
Én nem láttam azokat a bomba szilánkokat. A kolléga azt mondta - ha jól emlékszem - hogy az USA attassénak mutattak '18 előtti helyesírással írott bomba szilánkot. Szó nem volt fennmaradt fényképről, még a Partridge jelentéshez csatol fényképeknek is csak egy része van meg. Én arra reagáltam hogy igen is meg lehet különböztetni.
Én ezt az egy fennmaradt ciril betűs felíratot tartalmazó fotót ismerem a témában.
Ps.
Ma is tanultál valami újjat a googleval :) Csak így tovább :)