Keresés

Részletes keresés

bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.21 0 0 142

Hát, ha lepirítod, nem sok víz marad benne, de persze nem olyan mint frissen. Dehát tudod ki reszelget meg pirítgat egy órát minden nyamvadt tésztához! Így a palacsintatésztában meg aztán pont tökjó a fagyasztott! :)

Előzmény: tunderlala-3 (141)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.21 0 0 141

én egyszer túl sok káposztát csináltam (ugyanígy szoktam) a káposztás tésztához és gondoltam, lefagyasztom... de nekem olyan "szottyos" volt, amikor kiolvasztottam köv. alkalommal tésztához... nagyon nem olyan volt, mint frissen.

Előzmény: bandika gazdája (140)
bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.21 0 0 140

Ma káposztás palacsintát sütöttem. (Mivel utálok káposztát aprítani meg pirítani, úgy szoktam, hogy egy jó nagy fejet felaprítok - van erre gépem - megpirítom sóval, borssal, cukorral olajon, aztán adagokban lefagyasztom, és káposztás tésztához, haséhoz, palacsintáthoz csak előveszek egy adagot. Nem kell annyiszor szenvedni vele.) Szóval a pacsintatésztába keverek pirított káposztát, és szép piros palacsintákat sütök. Ezt nem lehet vékonyra sütni, de nem is kell. Négybehajtva lehet tálalni. Ha van dugi káposztád, pillanat alatt megvan. Vacsorára nem ajánlom, nem könnyű kaja! 

bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.21 0 0 139

Na és? Mi most tanuljuk, nem a 80-as években! Egyébként nekem nagyon tetszik. Hasonlót ettem már, de az forró vízben volt puhítva és körözöttel töltve! Az is nagyon jó volt! Én kipróbálom! 

Előzmény: Pandus (136)
Pandus Creative Commons License 2012.10.21 0 0 138

olvasd el még1x, hogy megértsd...

Előzmény: tunderlala-3 (137)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.21 0 0 137

nyilván egy csomó mindenkinek vannak olyan receptek a birtokában, amikről fogalma sincs, hogy eredetileg kinek a receptje volt, honnan jött... én is egy csomót kaptam már barátoktól, családtagoktól, hogy nekik honnan van... ki tudja azt már?

és ha leírjuk, attól még nem más tollával akarunk ékeskedni... szerintem.

Előzmény: Pandus (136)
Pandus Creative Commons License 2012.10.21 0 0 136

A reszelt sajtot ..nyúlósra olvasztom, ..alufólialapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, - á ez Frank Júlia receptje a 80-as évekből, emlékszem rá gyerekkoromból. Meg arra, is micsoda lebőgés volt ez neki, mert kiderült, a csemege boltok hidegkonyhai részlegének receptjét lopta el és a sajátjaként adta el.

Előzmény: Amateur-no1. (133)
truffle Creative Commons License 2012.10.20 0 0 135

a parmezán mennyisége tényleg tíz deka,

igen, mert egyébként hidegen megkeményedik, nem lesz kenhető

fontos, hogy parmezán legyen,

nem. bármilyet beletehetsz, ami éppen otthon van, vagy amilyet szerettek.

illetve milyen állagúan kerüljön bele? (reszelve?)

igen, reszelve.

Egyébként meg úgy van, mint általában az összes többi receptnél...mondjuk egyszer megcsinálod a javasolt recept szerint, utána már látod, hogy nálatok milyen ízek  dominálnak, illetve milyen állagúra szerettek valamit megcsinálni. Szóval a receptek nincsenek kőbe vésve. Nem haragszom meg, ha azt mondod, hogy kipróbáltátok két gerezd zúzott fokhagymával, mert szerinted ez még hiányzott belőle...vagy kömény, vagy friss petrezselyem, vagy akármi;). 

Előzmény: vf1 (132)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.20 0 0 134

Csirkemáj-pástétom (Ismét Anditól)

Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom - és nagyon egyszerű.

Hozzávalók:

-          50 dkg csirkemáj

-          1 dl zsír (legjobb tyúkzsírral)

-          só

-          fehér bors

-          bazsalikom

-          szerecsendió ízlés szerint.

A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával vagy kés fokával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk.

Szendvicsre kenjük, vagy külön tálkában kínáljuk. Jól illik hozzá zöldpaprika, paradicsom, vagy bármi zöldsaláta. Reszelt sajttal vagy tormával is érdemes kipróbálni.

Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.20 0 0 133

Burgonyakrémes sajttekercs (Andi barátném receptje)

Hozzávalók: 25 dkg bármilyen fajta reszelt sajt vegyesen (kivéve a lyukacsos sajtokat),
1 nagy, héjában főtt burgonya,

10 dkg vaj (vagy margarin),

fél dl sűrű tejföl,

3 gerezd fokhagyma,

ízlés szerint só,

2 evőkanál juhtúró (vagy reszelt rokfort),

1 mokkáskanál törött fehérbors,

1 csokor kapor.

A főtt burgonyát meghámozom és finom lyukú reszelőn lereszelem. A vajat habosra keverem a juhtúróval, hozzáadom a sót, a törött borsot, a megmosott és finomra metélt kaprot, ezután a tejfölt is beledolgozom. Végül apránként belekeverem a reszelt burgonyát és a zúzott fokhagymát. A reszelt sajtot teflonedényben, kis lángon, folytonos keverés közben nyúlósra olvasztom, illetve addig kevergetem, amíg egy tömbbé összeáll. Ekkor egy kiterített, nagy alufólialapra rakom, nyújtófával vékonyra kinyújtom, mint ahogyan a tésztát szokás. Ha már nem forró, megkenem a burgonyás krémmel. Szorosan felcsavarom, és a tetejét kissé lenyomkodom, hogy a levegő eltávozhasson belőle. A tekercs két végén összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Ezután alufóliába csomagolom és hűtőszekrényben legalább egy napig dermesztem. Tálalás előtt ujjnyi vastag szeletekre vágom és megmosott, leszárított salátalevelekre rakom.

Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

vf1 Creative Commons License 2012.10.19 0 0 132

A póréhagyma krémmel kapcsolatban pontosítást szeretnék: a parmezán mennyisége tényleg tíz deka, fontos, hogy parmezán legyen, illetve milyen állagúan kerüljön bele? (reszelve?)

Előzmény: truffle (69)
bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.18 0 0 131

Semmivel sem sül le jobban mint zsiradékkal! A tejföl zsíros. az elég neki! Ha félsz, hogy lesül, tedd teflonba, vagy rozsdamentesbe. Úgy van ahogy a kolléga mondja: Nokedli tejfölbe, tojás rá, annyira sütöd, ahogy szereted. van aki taknyosra, én jól megsütöm! Finom, nyami!

Előzmény: Amateur-no1. (126)
Pandus Creative Commons License 2012.10.18 0 0 130

muszáj zsiradék, leég

Előzmény: dszysssz (127)
Pandus Creative Commons License 2012.10.18 0 0 129

szaftos

Előzmény: ZsuR (128)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.18 0 0 128

Tojasos nokedli... ha nem fo etel, milyen hus melle adnatok?

dszysssz Creative Commons License 2012.10.18 0 0 127

Pedig egyértelmű. Ő nem zsiradékra szedi ki a vízből a megfőtt galuskát, hanem tejfölre. Jól összekavarja, s melegíti, akkor zuttttty!! - rá a tojatokat :-)

Előzmény: truffle (125)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.18 0 0 126

Jóéccakát !   :)

Ma lenyomtam egy eccerű műszakot, reggel 7-től este 1/2 12 - íg, de itt vagyok megferedőzve, fitten és olvasok.

Azt gondolom, hogy a nokendiket megtejfelezve, szokásos módon felhevítve látod el a megfelelő menyiségű toygliwell.

De a kérdésem az, hogy a nokendy, amíg hevül, csak magában teszi, vagy néminémű zsiradék társaságában?

Persze utána beugrik a tojat, de mi van elötte, illetve, mondjuk, ha nincs zsiradék, akkor nem sül véletlenül le, vagy valami ?

Előzmény: bandika gazdája (124)
truffle Creative Commons License 2012.10.17 0 0 125

Kedves bandika gazdája!

Lehet én nem vagyok kipihenve azért nem értem.

Mit forgatsz meg a tejfölben? A tojást, vagy a nockedlájt? Kérhetek precízebb leírást?

Köszönöm;)

Előzmény: bandika gazdája (124)
bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.16 0 0 124

Akkor jutalmul elárulom neked, hogy én a tojásos nokedlihoz nem zsírban vagy olajban sütöm rá a tojást, hanem megforgatom tejfölben, úgy jön rá a felvert tojás. Akárki kóstolta attól kezdve ő is úgy csinálta, mert sokkal finomabb. 

Előzmény: Amateur-no1. (123)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.10.16 0 0 123

Sziasztok !

Betenném ide, egy épp nem a témába illő, eccerű receptemet, amely nálam a leírás szerint elkészített módon minden esetben sikerült.

Teljes mértékben grammra kimérem és működik!

Lehet, nem mondok vele újdonságot, puff neki, így jártam.  :)

Nokedli

50 dkg liszt (BL 55 finomliszt)

2 egész tojás

2 evőkanál langyos olaj

1 dl tej

1,5 dkg só

3,7 dl víz

Tedd fel a vizet forrni!  (Így indítok. )

A tojást az olajjal és a tejjel jól elkavarjuk, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se kemény ne legyen. 

Ha jó könnyű tésztát akarunk készíteni, akkor  KÖZVETLENÜL, BEFŐZÉS ELŐTT KEVERJÜK ÖSSZE !

mert állás közben a tészta keményedik.

Nem szabad sokat keverni, csak annyira, hogy az anyagok összevegyüljenek.

Forró sós vízbe szaggatjuk. Akkor van készen, ha feljött a víz tetejére. Leszűrve, hideg vízzel leöblítjük és forró olajba tesszük.

Hozzá tenném  még, hogy a párom érzékeny "berendezése" miatt a tejet is vízzel helyettesítem,

tehát 4,7 dl. víz van benne.

Az élvezeti értékét egyáltalán nem befolyásolja, de azóta, nyugodtabban alszik.  :)   (És én is.)

bandika gazdája Creative Commons License 2012.10.16 0 0 122

De! Olyan mint a paradicsomsaláta! Rendes salátalé van rajta, ami a zeller főzőlevéből készül ahogy leírtam!!! (Ecet, culor, bors.)

Előzmény: tunderlala-3 (120)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.16 0 0 121

Tocsog... :))  es a tetejen van az olaj is... :))

Előzmény: tunderlala-3 (120)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 120

de akkor nincs annyi leve, mint mondjuk egy paradicsomsalátának, uyge? leöntöd róla és csak az olaj megy rá?

Előzmény: ZsuR (119)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.15 0 0 119

Igen, majonez nelkul - kis oliva olajat szoktam a tetejere locsolni.

Előzmény: tunderlala-3 (118)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 118

jól hangzik!:) ezt csak ecetes-cukros lében eszitek, vagy megy rá majonéz is?

Előzmény: ZsuR (114)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 117

úgy szoktam:))

kaptok majd flamand sörös husit is egyszer, csak azt még beírni is elég hosszú... :s :))))

Előzmény: ZsuR (115)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 116

Írok én is gyorsan egy receptet, adjak én is valamit a "köznek":D

Ezt a "túrógombócot" a gyerekeim talán még jobban szeretik, mint "az igazit", és nagy előnye, hogy ezt ad hoc jelleggel is össze lehet dobni... az igazit én előző este szoktam kikeverni, hogy legyen ideje a darának megszívnia magát.

Hozzávalók:

50 dkg tehéntúró

5 egész tojás

10 ek. liszt

1 vaníliás cukor

2 ek. porcukor

reszelt citromhéj

A hozzávalókat jól kikeverjük. Sós vízben --minden gombóc után a kanalat vízbe mártva-- evőkanállal kiszaggatjuk. Miután a víz színére jöttek a galuskák, még 1 percig főzzük. Leöblíteni nem kell.

Olvasztott vajra (vagy margarinra) szedjük és azonnal forrón, fahéjas porcukorral meghintve felfaljuk.

Ennyi... pillanatok alatt megvan:)

ZsuR Creative Commons License 2012.10.15 0 0 115

Akkor ott a villa! :))

Előzmény: tunderlala-3 (113)
ZsuR Creative Commons License 2012.10.15 0 0 114

Megfozom hajaban a krumplit.

Meghamozom a zellert, es negybe vagva megfozom sos vizben.

Ha mar tudom megfogni, meghamozom.

Szeletelem a (lila)hagymat.

A megfott zellert (nem fozom agyon, legyen roppanasa kicsit) szeletelem.

A zeller fozolevet cukorral es ecettel izesitem.

A talba retegezem a szeletelt krumplit, zellert, hagymat.

A vegen nyakon ontom a salata level.

Borsot szorok ra - es ha van zeller levellel vagy metelo hagymaval diszitem.

Előzmény: tunderlala-3 (110)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.10.15 0 0 113

hát jó, csak ugye sietne az emberlyánya...

Előzmény: ZsuR (112)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!