Keresés

Részletes keresés

jamesz64 Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1408

Idős, tapasztalt kovács Mesterem szerint a tűzifogót jobb általános szerkezeti acélból /vasból/ készíteni  mint ötvözött pl. rúgó, szerszám acélból.

A fogó használat közben sokszor hevül és sokszor kell vízben hűteni amit az ötvözött acélok nehezebben viselik, általában repedéssel, töréssel "hálálnak meg".

Ha csak görbül a fogó az könnyen javítható, ha törik az már nagyobb probléma.

Előzmény: Törölt nick (1405)
BartosM Creative Commons License 2021.01.14 0 0 1407

Keress rá a gyártó oldalára, ott minden információt megkapsz. Részletek vannak fent a Yt-on a sorozatból.

https://www.youtube.com/watch?v=6fDDf8pmXks

Remélem jól illesztettem ide a linket...

Előzmény: jamesz64 (1404)
szimizso1 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1406

Inkább guberálj a MÉH telepen kidobott szerszámokat, és azokból készíts fogókat. De én a helyedben keresnék alkalmas patentfogókat újonan, és azokat alakítanám át. Tudom nem autentikus, de nem rohad le az ember keze a szorítás miatt, és, ha kell lehet alakos pofákat ráhegeszteni. 

Előzmény: vfrtom (1403)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1405

Annyit azért hozzágondolnék a fogó anyagához, hogy sima szerkezeti acélból mindegy milyen keresztmetszet vagy profil értelmes tartós fogót nem lehet készíteni. Minimum rugóacél vagy ahhoz hasonló minőségű anyag kell különben nem melegtartó és egy fogás után könnyen deformálódik és nem alaktartó. Mezei vastelepen nem nagyon sőt nincs szerszámacél a gubis vashulladék felvásárlóknál viszont bármi fellelhető.

jamesz64 Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1404

Szia!

Köszi a segítséget!  Majd veszek 16X16-os vasat és ha lesz egy kis időm próbálok egyet kovácsolni.

Az oktató filmhez hogyan lehet hozzájutni?

Köszi!

Előzmény: BartosM (1401)
vfrtom Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1403

Nagyon új még ez a terület nekem. Nem tudom még milyen vasakat tudok beszerezni. A 15*15-ös csak egy kiindulási alap lett volna. Most voltam a helyi vasasnál, rendeltem anyagot, de most máshol dolgoznak, de péntekre lesz biztosan valami. Mondta is a hölgy ,hogy 10-es meg 20-as nem biztos, hogy van , inkább 12-es meg 22-es lesz az. Mármint a négyzetes vas.

BartosM Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1402

Szia!

A képen szereplő fogó elsősorban laposvasak megfogásához való, négyzetacélhoz (nem beszélve a köracélról) már egyáltalán nem szerencsés választás. Nyilván szükség van néhány jó fogóra, én nagyjából 6-7db fogóval dolgozom, csak ritka esetben kényszerülök a többi fogóm közül használni valamelyiket. Azt szoktam csinálni, hogy az anyag végén kikovácsolok egy olyan méretű csapot, amit könnyen meg tudok fogni valamelyik fogómmal, majd az alakítás végén ezt egyszerűen levágom... Tudom, hogy ez nem minden esetben megoldás, de sokszor segítség az indulásnál, amíg ki nem alakul a munkadarabon olyan keresztmetszet, ami biztosan megfogható.

Előzmény: vfrtom (1399)
BartosM Creative Commons License 2021.01.13 0 0 1401

Sziasztok!

A képen szereplő fogót szépen meg lehet csinálni 15x15-ös anyagból, az említett méretben, még vissza sem kell nagyon tömni a végét...
Csak az nem világos, hogy miért nem 14 vagy 16-os négyzetacél, mert azok járatos méretek, míg a 15-ös ha jól tudom csak hidegen húzottban létezik, az sem mindenhol szerezhető be.
Kezdésnek, nem a legegyszerűbb fajta fogó, de sokat lehet tanulni rajta...

Nem szeretnék reklámozni senkit, de készült egy oktató film a tűzifogó készítésről, ahol ez a típusú fogó elkészítése is részletesen van tárgyalva/bemutatva.

Előzmény: jamesz64 (1400)
jamesz64 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1400

Szerintem a 15X15mm-es vasból nem jön ki, de ha mégis akkor elég filigrán fogó lesz.

Esetleg ha hosszan felduzzasztod az elején, hogy kiadja a "pofa részt" és a csap környékét.

Kovácsolj belőle és majd meglátjuk mit ad ki.

Kérdezzük meg   BartosM  fórum társat Ő nagy tapasztalattal rendelkező IGAZI KOVÁCS!

Szóval,  BartosM   szerinted 15X15mm-ből kikovácsolható egy ilyen fogó?

Előzmény: vfrtom (1399)
vfrtom Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1399

10-15-20-as laposvasakat, négyzetes vasakat. Nagyon kevés fogóm van. És vagy lapos 3-4mm anyagot tudok csak fogni, vagy viszonylag nagyokat. Pl 10-15-ös rudat meg sem tudom fogni rendesen. De van egy ívesre hajlított fogóm , azt majd összébb melegítem. De egy ilyet szeretnék csinálni, vagy kétféle méretbe.

Előzmény: jamesz64 (1397)
Shingen Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1398

Köszi!

Előzmény: Törölt nick (1395)
jamesz64 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1397

Szia!

Milyen méretű anyagot szeretnél megfogni vele?

Előzmény: vfrtom (1396)
vfrtom Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1396

Ilyen fogóhoz milyen méretű anyag kellene? 15*15ös négyzetes acél?

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.12 0 0 1395

Angle grinder hack, large homemád power file belt sander ...illetve a kinját nem találom de hasonló mint a videón látsz majd csak fröccsöntött aluból van. Nagy kinja szerszám és egyéb cikkek beszállítói honlapján volt. 

Előzmény: Shingen (1393)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1394

Én is nézegettem a csiszolókat, ezen akadt meg a szemem, csak nem tudok mit kezdeni azzal a mérettel. 

https://szerszamx.hu/2in1-csiszolo-csiszologep-es-haina-tarcsas-haina-hm-7202-kombi-4in1-asztali-csiszologep-1500w-915x100mm-haina-hm7202-szalag-es-korongcsiszolo-kombi-asztali-multifunkcios-szalag-es-homlokcsiszolo-sikcsiszolo-multi-funkcios-szallag-homlok-csiszolo-amp-4-x-3

A hegesztő inverterükkel, a földfúrójukkal, meg vagyok elégedve, az asztali fúrógépükkel egyáltalán nem, Így hát lemondtam róla. 

Előzmény: Shingen (1391)
Shingen Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1393

Erről a sorokcsiszolós megoldásról tudnál videot vagy képet mutatni?

Illetve milyen az a kinais görgős szett?

Előzmény: Törölt nick (1392)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1392

Igen, és ennek a gépnek ha megnézed 1000m/perc a szabályozható sebessége a többi szalagcsiszolónak általában 500m/perc azért is alkalmatlanabbak a fémhez. A legolcsóbban úgy tudnál gépet csinálni ha vennél egy  kék Bosch 900w-os szabályozható fordulatú sarokcsiszolót kb.24000-huf és csinálnál vagy rendelnél a kinjáktól egy felszerelhető csiszoló szettet a gép nyakára amivel változó hosszúságú-méretű vászonszallagot szerelhetsz. Vannak videók a jutton, rém egyszerű az elkészítésük zártszelvény laposvas egy sima és hajtónak egy hordógörgő hegesztés csavarozás és had szórja a szikrát. Vászonszalagot már 20ft/darabér lehet vásárolni. Nekem ugyanaz a Bosch gépem van amit ajánlottam 3 éve nyüstölöm nagyon sokat használom gránit csiszoláshoz is kb 30m2 telibe gyémánttal, abszolút megbízható és kellően erős, persze vannak erősebbek kétszeres áron de szerintem a 900watt bőven megteszi.  Egyebek közt ha tudsz szerezni talpas vagy peremes 1fázisú aszinkron motort abból is lehet nagyon olcsón két görgős asztali szalagcsiszolót készíteni nem egy nagy beruházás és megépítés, hasonlóképp mint a sarokcsiszolónál. Erről is találsz videót, egyszerűek mint a faék.

Előzmény: Shingen (1390)
Shingen Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1391

Biztos, hogy 100-ból már ki lehet hozni egy jót, de én egyenlőre csak így barkácsolgatok, és ehhez keresnék vmi olcsóbb megoldást.

Előzmény: Törölt nick (1388)
Shingen Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1390

Gondolom erre gondoltál, ez is 100 körül van de láttam 75-ért is.

Igen értem, akkor ezek a kézi szalagcsiszolok inkább a fára vannak kitalálva és alacsony fordulattal mennek.

Előzmény: Törölt nick (1388)
Shingen Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1389

Akkor mi lenne a megfelelő, vmi olcsó megoldás?

Néztem YT videon ahol egy felxből csináltak egy csiszolót, talán az is egy olcsóbb megoldás lenne?

Előzmény: jamesz64 (1387)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1388

A kulcsszó számodra a kerületi sebesség, aminek 20-25 m/s között kell lennie. 750W-os 2800-as magas fordulatú  aszinkron motor gépépítéshez már elég erős, nekem is ilyen van 75x2000-es szalaggal és viszi az acélt mint a vajat lassulás nélkül. Ha adottak a körülmények és anyagok akkor te is meg tudod építeni magadnak a gépet és nem kell venni a kérdésként feltett fotón szereplő irreálisan drága! "profi" gépet. A saját építésű gépem 100000 volt esztergályos bérmunkával anyaggal és minden egyébbel együtt komplett. 5 éve megy hiba mentesen. Van egy Makita 30x533 keskeny csiszolóm is azzal pl. gyönyörűen lehet a fémeket  csiszolni szab. fordulatú, ellenben a fához méretezett és sebességű kézi szalagcsiszoló gépekkel szemben, amik a kerületi sebességük miatt alkalmatlanok egy termelékenyebb csiszolásra fémben.

Előzmény: Shingen (1386)
jamesz64 Creative Commons License 2021.01.10 0 0 1387

Szia!

A profi géppel gyorsabban, pontosabban termelékenyebben lehet dolgozni.

A barkácsgéppel is lehet csiszolni, élezni is, de pl. a penge forma kialakításához   / kontúrozáshoz/ már kicsi a teljesítménye.

Lassabb a szalagsebessége ezáltal a szalag gyorsabban kopik, illetve rövidebb is a szalag így még sűrűbben kell cserélni.

Szóval nem erre tervezték.

Előzmény: Shingen (1386)
Shingen Creative Commons License 2021.01.10 0 0 1386

Sziasztok!

Nem kimondottan kovácsolás a kérdésem, de kapcsolódik.

Csiszolás a téma.

Olyan kérdésem van lehet látni a késkészítő videokban, amikor lekovácsolják a kést akkor állványos szalagcsiszolóval alakítják ki az élét.

pl.

Na most egy ilyen gép több százezer.

Akinek van megrendelése meg csinál sok mindent annak lehet megéri, de aki hobby szerűen vagy szárnyat nyitogat annak mit ajánlanátok?

Az jutott eszembe vannak ezek a kézi szalagcsiszolók amiket lehet munkapadra is rögzíteni.

pl.

Ezzel nem lehetne megoldani a dolgot?

Egy ilyen gép 1000 W körül van talán egy késnek ki lehetne alakítani az élét vele?

Próbáltam flexre rakható lamellás koronggal (lepketárcsa), de az gödröl/hullámos lesz a felület nem lehet normálisan élt kialakítani.

Ez a kézi szalagcsiszoló így padhoz rögzítve megfelelne ilyen célra? Talán még ezzel is egyenletesebb felületet lehet csinálni mint egy lamellás csiszoló koronggal.

vfrtom Creative Commons License 2021.01.09 0 0 1385

Na igen, a betonvas. Mondhatnám, hogy ez van, de szerencsére van itt a faluban egy vasszerkezeteket gyártó cég és ott mindenféle lapos, négyzetes, körkeresztmetszetű vasat tudok venni. De egyenlőre gyakarolni a kalapácshasználatot jó a betonvas.

A gázos előnyei a szenessel szemben, hogy tiszta, gyors, egyszerű és ami talán a legfontosabb, hogy nem büntet.

Itt arra gondolok, hogy ha benne "felejtem" az anyagot, nem fog szétégni. Míg a koksznál elég egy pillanat és elég. Kezdőként csak ajánlani tudom. Én speciel azért vettem egyet, hogy majd ha olyat szeretnék csinálni,ami nem fér be a gázosba, akkor is tudjam csinálni, de azt is meg kell tanulni.

Előzmény: jamesz64 (1383)
porker Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1384

Köszönöm!
Nem tudtam, hogy a Facebookon vannak ilyenek (mondjuk nem nagyon van nálunk használatban) :)

Előzmény: jamesz64 (1381)
jamesz64 Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1383

Szia!

Szépen alakulnak a munkáid! A bográcstartó kovácsolt része technikás szép formájú.

Az anyag választás nekem kicsit "szoc reálos". A szocializmus elején készült szinte minden "talált" periódusos betonacélból.

Szerintem sima köracélból díszítő kalapács ütésekkel végig kovácsolva lenne látványosabb.

Javaslom készíts hozzá Állítható akasztóhorgot  /lásd : Joe Delaronde  A kovácsolás alapjai C könyv  34. oldal./

Még nem írtál a szenes kohódról illetve a vele szerzett tapasztalatokról. Melyik a jobb a gázos vagy a szenes?

Előzmény: vfrtom (1382)
vfrtom Creative Commons License 2021.01.08 0 0 1382

Ezek készültek el most. Egy levélbontó rugóból, házszám , betonvas meg biciklilánc és bográcstartó , szintén betonvasból.

jamesz64 Creative Commons License 2021.01.06 0 0 1381
Előzmény: porker (1380)
porker Creative Commons License 2021.01.06 0 0 1380

Igazad van: megfontolandó!

Előzmény: jamesz64 (1379)
jamesz64 Creative Commons License 2021.01.05 0 0 1379

Budapesten több kovács is dolgozik, keresd őket a guglin, facebokon. Addig én nem költenék semmire amíg a "gyerek" le nem húzott pár hónapot más műhelyben. Akkor " ülepedik le" benne csakugyan akarja-e csinálni, vagy csak a "szeme kívánta".

Illetve könnyebb, gyorsabb, olcsóbb valakitől "eltanulni " a tudást mint mindenre saját magától rájönni.

Előzmény: porker (1377)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!