Ez a vonal egészen Pillnitzig ment, a 90-es években még megvoltak a sínek, a Pillnitzer Landstraße viszont helyenként olyan szük volt, hogy egy vágányra szükült a forgalom.
Itt látható a sín a Pillnitz felé vezetö úton (az Elba bal partján:
Az NDK-s szekciónak talán nem okozok meglepetést. Bár határozottan úgy emlékeztem, több is volt, csak egyetlen képet találtam a Fortepanon erről a hídról - azon sem felismerhető a villamos. Nemrég olvastam egy cikket a drezdai villamosok történetéről (150 éve, 1872 szeptemberében indult meg az első lóvasút a városban), ott jött velem szembe egy ilyen kép. Aztán találtam még a neten többet is.
Üdvözlöm a tisztelt csapatot, rég nem jártam erre. Bízom benne, hogy mindenki jól van!
Most egy röpke kérdésem lenne, hátha tudjátok rá a választ. Találkoztam egy fotóval a net.en, aztán annyit sikerült kideríteni, hogy fortepan. Mást nem. A fortepan bázison próbáltam megtalálni, de sajnos a hosszas próbálkozás sem hozott eredményt. mutatom a képet:
Köszönöm előre is!
(a firefox alól meg be sem tudtam lépni, csak egy röpke pillanatra. Most az Operával talán sikerül)
Most megint ezen agyalok napok óta, miután a "fürészfog-abalkos" házsorral se jutottam egy tapodtat se elöbbre.
Az adományozó képei alapján a Drezda-Freital-Freiberg-Karl-Marx-Stadt (Chemnitz) útvonalon van rá a legnagyobb esély. Mindenképpen nagyobb település, de annak nem a központi része, a háttérben látható házak:
jellemzöen ilyen egykori falvakból városrészközpontokká váló helységekben voltak, mind pl. Dohna, Niedersedlitz, etc., az ilyen manzárdos házak:
és a sürü beépítés pláne nagyobb várost feltételez.
A terep a zöld Lada felé lejt, messze a háttérben meg pont olyan dombok vannak, mint amilyen az Elba völgye a Blaues Wundertöl (DD-Loschwitz) délre. Nem azt mondom, hogy a kép valahol DD-Stehlen és Heidenau között készült, de nem lennék meglepve, nagyon nem, már csak a házak stílusa miatt sem. Sajnos a felirat (Bandagenwerkstatt Sanitätsgeschäft) túl olvashatatlan, mert pont a lényeg nem olvasható, miszerint milyen Wolfgang volt a tulajdonos.
Igazad van, túl van ez tárgyalva és többnyire a sötétben tapogatódzunk. Kellene egy vén kispesti... és amennyiben Csákó van a képen, akkor Lóránt hiányzik Puskás mellett. Milyen érdekes az élet: pont a csapat két oszlopos tagjáról készült kép kallódott el.
A 22-es az egészen biztosan az ältalad hiänyolt Csäkö, l. az alanti hsz-omban józsefvärosi topictars megfejtése hsz-änak a linkjét.
Hogy a 20-as Kovács-e, ill. a 21-es Törőcsik? Lehet, de nem vagyok abban a helyzetben, hogy kimondjam a szentenciát. Ha Hegyi Iván nem tudta, kik lehetnek ők, akkor biztosan olyanok, akik nem ismert alakjai a labdarúgásnak (é.: kevés fénykép maradt fent róluk).
Szóval, úgy fest, hogy a képek legkésőbb 1954 decemberében készülhettek és a tervezett 1955 keret játékosait ábrázolják. Miért csak akkor? Grosics Gyula szerepel a képsorozatban, de őt 1955. január elején az ÁVH letartóztatta és azután már nem is játszott a BHSE-ben...
Érdekes továbbá, hogy szerepel a sorozatban Csóka is, aki egy bajnoki percet sem játszott a BHSE színeiben (további karrierjét a spanyoloknál töltötte). Ellenben hiányzik Csákó József képe, bár ő sem lépett pályára piros-fehérben. A nagy hiányzó pedig Puskás Öcsi.
Na, most megnéztem az "összes műveit"... így visszavonom a 21-esről korábban alkotott véleményemet. A képeken nem csak az 1954-es bajnokcsapat tagjai láthatóak. Sőt, ebből a szempontból nézve még hiányos is a képsorozat. Lehet, hogy inkább az 1953-as keret tagjai?