Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2019.09.30 0 1 228

eccer volt, hol nem volt

apammal reggel ottol delig kaszaltunk, bar kicsit lemaradtam, de az is igaz, hogy valtott kaszaval, de az is igaz, hogy apam nem nagyon szeretett 

kalapalni, fenni is csak azert allt meg, hogy korulnezzen

ez nem csak eccer volt

de regen volt

Előzmény: pintjano (227)
pintjano Creative Commons License 2019.09.30 0 1 227

Bocs nem szokni kell, hanem megtanulni. Szivesen "adok leckéket", de egyáltalán nem vészes. Igaz tanitottam többeket (bizonyára rosszul??? ) mert "brünnyögő" lett a vége. No van azért néhány akinél nem kell becsukni a szemet. üdv PJ

Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.30 0 0 226

az a 600-as egy jo penge

a masik nalad is el fog torni, hiaba teszel uj nyelet

Előzmény: Törölt nick (224)
pintjano Creative Commons License 2019.09.30 0 0 225

A "fej" a penge jó (Első link), vedd meg---persze érhet meglepetés ha repedt, ha nem akkor jobb mint az uj (kivéve drága osztrák--nekem nincs). Nyelet nem érdemes, a bolti jó... de ékkel kellene, nem csavarossal (kengyelt lehet-nem nagy dolog - késziteni, éket én pl. kopott patkóből hidegen kalapáltam- rajta a vége igy nem a hegyét kell kivételkor ütni, hanem a fejet) üdv PJ

Előzmény: artkelez (223)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.30 0 0 224

haaat, en tudok kaszalni...

egy honapja kaszaltam 20 metert, egy het alatt gyogyultam belole

mert szokni kell

mert a kaszalas csak kezcsovalas, nem ugy, mint a hegedules, mert az munka

kezdonek en inkabb ajanlanek 450 -500-as penget

kell ember, aki osszerakja

kell ember, aki kalapalja,

valaki majd feni

haaaat

Előzmény: artkelez (223)
artkelez Creative Commons License 2019.09.30 0 0 223

sziasztok!

tudnátok benne segíteni, kérlek, hogy hol és milyen kaszát érdemes vásárolni teljesen kezdőként és gazok kaszálására 1500 m2-en? valamennyire visszaolvastam a kommentek közt, de sajnos sok link nem él már a régebbiek közül.

ez a nyél és ez a fej működhet esetleg?

használtan is kerestem, ezt az egy fejet találtam a vaterán, illetve ezt a kaszát egy másik oldalon (a fotók alapján nem látszik, hogy a fej is törött-e, de már rákérdeztem, várom az eladó válaszát) - ezek rendbehozhatók, használhatók lennének szerintetek?

köszönöm! szép estét.

Halbmond Creative Commons License 2019.07.15 0 0 222

Szia! Ilyet hol kaphatok?

Előzmény: Redbull... (23)
pintjano Creative Commons License 2019.06.30 0 0 221

Ki lehet vékonyitani, de elég macerás, mert nem lehet "nagy hévvel", csak finoman, többször végigmenve rajta, ha nem igy, akkor "hullámvasút" lesz belőle. Volt a kezembe ilyen hullámos, csak picit lehetett javitani rajta. Vaterán van( pl- ez:https://www.vatera.hu/listings/index.php?ob=2&obd=1&c=&q=kasza&eo=&on%5B%5D=2&tr8=&ee=&es=&pci=0&tmpsb=Pontos+keres%C3%A9s-)de lehet csinálni, vagy át lehet alakitani ékesre, s akkor lehet kisebbre állitani a szögét

Ha nem mersz nekifogni elhozhatod... Mert lehet formázni is kell, hogy ne menjen a földbe a hegye. A képről nem látom. Ha földre leteszed, akkor a hegyének ivesen felfelé kell állni. S sarának is egy picit, hogy ne "gyaluja" a földet. Valószinű, hogy "biliacél", de kalapálással azért vmit lehet javitani rajta

Ezt találtam-- a nyél megéri, a penge nem látható- lehet pántolt??, de ehhez a nyélhez nem kell hajolni. Senki nem licitál....https://www.vatera.hu/listings/index.php?ob=2&obd=1&on=2&p=2&q=kasza

üdv PJ

Előzmény: sünsámuel (220)
sünsámuel Creative Commons License 2019.06.28 0 0 220

Köszi az infót! Jó, hogy te értesz hozzá...

Végül vettem egy OBI-s 60 cm-est, meg egy piacos sima nyelet hozzá. Semmilyen dőlésszöget nem tudok beállítani, mert a nyélen egy lyuk van, oszt' jónapot. 

Némi tanakodás után ráéreztem a fenés mikéntjére, és egészen belejöttem a vágásba. A csalánnak, gaznak nem kell sok, azt szépen viszi. Az alacsonyabb füvet, na azt nehezen oldom meg. Ha jól megfenem, viszi, néha kész profinak érzem magam... 

Viszont nem tudom, meddig úszom meg kalapálás nélkül. 

Lehet ezt a cuccot egyáltalán kalapálni? A piacon mondták, hogy

1.) ez pléhből van, nem lehet

2.) ez túl vastag, nem lehet.

Persze nem látták a pengét, csak mondtam, hogy OBI-s.

https://www.obi.hu/metszoollok-agvagok/lux-kaszapenge-kovacsolt-60-cm/p/9236449

Szerintetek lehet kalapálni? Meddig tudom élezni csak a fenéssel?

Előzmény: pintjano (218)
Cavalier Creative Commons License 2019.06.02 0 0 219

Szia, 

idén nem lesz (volt?) kaszacsata? Kár, hogy tavaly nem hallottam róla, itt lakom a közelben. :( 

Előzmény: Szabo5 (199)
pintjano Creative Commons License 2019.05.31 0 0 218

Négyezer sok, de akár kalapálással lehet még zömiteni... Ha hullámos, az nehezebb ügy... Aki tud vasat jó egyengetni, az akár helyre tudja  valamennyire hozni. Én több pengét is részben használhatóvá tettem, de sokat kellett "dolgozni" rajta. üdv PJ

Előzmény: sünsámuel (215)
pintjano Creative Commons License 2019.05.31 0 0 217

A  hullámot nehéz kivenni, de egy jó karosszériás akár ki tudja venni... Ha ékkel rögzithető, az az "igazi" a  csavaros, veszélyes és nem rögzithető vele rendesen--bár ha nem birkózik vele a "kaszás" , akkor jó is lehet. Inkább  szög lehet a probléma. Hóna alá dugva a kart el kell igy érni a kaszapenge hegyét (vagy legalább jó közel legyen)... Lehet ez szolgált ék gyanánt, a túloldalról a fa alá vastagabb bőrt illik tenni. üdv PJ

Előzmény: Zoltan6802 (216)
Zoltan6802 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 216

Sziasztok!

Vettem egy kis hazat. A kamraban talaltam egy nagyon regi kaszat aminek a nyele igen rossz allapotban van. Mondjuk a penge is csorba es hullamos. Majd kiderul h hasznalhato allapotba tudom-e hozni. 

Vettem uj nyelet amihez kaptam egy bilincset. Na most, hogy rakom ossze az uj nyellel a penget? :-)

Van erre valami link, video v ilyesmi?

A bilincs masmilyen mint amit eddig lattam. Ebben nincs ketto darab csavar. Csak egy formara hajtott es osszehegesztett vas.

sünsámuel Creative Commons License 2019.05.21 0 0 215

ehehe. Pedig szentgotthárdi volt. Most szomorú vagyok. 

Én még mindig elfogadnám, csak ócsóbban. 4000-ért soknak érzem azt a girbegurba vasat. 

Előzmény: Ramm. (214)
Ramm. Creative Commons License 2019.05.21 0 0 214

... az asszony megcsal, kiderül. Tulajdonképpen nem változott semmi a szeretője már nem fekszik rajta..... de valahogy már nem olyan mint annak előtte.

Előzmény: sünsámuel (213)
sünsámuel Creative Commons License 2019.05.20 0 0 213

Ezt értem. De "elromlik"-e a kasza a flexeléstől, azaz, az anyagszerkezete megváltozik-e ettől?

A továbbiakban ez a flexelt kasza kalapálással élezhető-e? Vagy már ennek "reszeltek"? 

Ramm. Creative Commons License 2019.05.20 0 0 212

Flex-kasza tűz-víz. Aki egy kaszapengét flexel élez, nos finoman írva igen csrkély tudással rendelkezik a kézi kaszálást illetően.Az anyag amiből az öltöny készül, csodálatos dolog, és szép is de ha nincs egy szabó aki az adott illetőre szabja nos akkor csupán egy darab anyag ami abban a formában még használhatatlan is.

Előzmény: sünsámuel (211)
sünsámuel Creative Commons License 2019.05.19 0 0 211

Kedves Mindenki,

ha már flex-szel élezték a kaszát, azt lehet kalapálni?

Vettem volna piacon használtat, nem mertem megvenni. Az eladó mindent flexezik, ásót, baltát, gereblyét...

6000,- lett volna vadi új, hagyományos nyéllel.

De jó alaposan csipkés volt az éle, és hullámos a lapja.

Hogy dönthetem el, h milyen a jó, amit még kalapálva élezni lehet? Hobbikaszás vagyok, gyepet, csalánt, parlagfűt kellene kaszálnom 1-2 hold kertben.

pintjano Creative Commons License 2019.05.14 0 0 210

Ahogy megkaptam a nyelet, sikerült beállitani a magam "kreálta" hagyományos nyélből készült kaszát is, persze kellett hozzá kisérletezni -esik most volt időm- a gyerekkori már pántolt 90-es kaszámmal pont jó. Van egy pár pengém, de csak ezzel lehet pont eltalálni azt az állást, ami jó. Szóval akár a boltban kapható nyelet is át lehet alakitani, s még abban ki lehet fogni erősebbet, mint ami nekem eltört (persze megette a szú). Ami méreteket leirtam, nem biztos, hogy jó minden pengéhez.Ennél a nyélnél nagyobbra kell állitani a szögét, de itt sem derékszög, mint ahogy látható sok képen illetve élőben. üdv PJ

Előzmény: pintjano (209)
pintjano Creative Commons License 2019.05.13 0 0 209

Találtam egy képet... Megmértem az enyémet: két kacs közötti távolság 67 cm, ugyanennyi a felső rész  a kasza tetejéig. Az első kacs 32 cm, a hátsó 7 cm . Tetőléc vastagságúak a kacsok. Igy a penge teljesen a földön jár s tökéletesen borotvál (persze normális pengével, aminek első része -hegye- ivesen felfelé hajlik- a "segge" (töve) kicsit szintén felfelé hajlik.í enélkül a hegyét nem lehet megakadályozni, hogy földbe álljon és a töve ne a földet gyalulja.

Itt van leirás erről, de nem nagyon látszik: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-162.html

Előzmény: pintjano (208)
pintjano Creative Commons License 2019.05.13 0 0 208

Előzmény: pintjano (207)
pintjano Creative Commons License 2019.05.13 0 0 207

Hasonló, de ez állitható... s nagyon drága. Fiam nekem adta a másik kaszanyelet-kettőt örökölt a szuasat elhoztam, s most a másik is hozzám került-- , majd lefényképezem és ha sikerül felteszem.

Mivel nem állitható nagyon el kell találni a méreteket.

üdv PJ

Előzmény: sünsámuel (206)
sünsámuel Creative Commons License 2019.05.13 0 0 206

https://dudenbuch.blog.hu/2011/07/20/amerikaikasza

(itt jól leszólják a "görbe" amerikait - az OBIs is ilyen, ránézésre - 

illetve az egyenes "bóti" nyelet is.)

Akkor melyik a jó?

Ilyent keresel?

https://www.grube.hu/Kiegeszitok/Schrockenfux-fa-kaszanyel-p0383325.html

Előzmény: pintjano (205)
pintjano Creative Commons License 2019.05.06 0 0 205

Még képen láttam, addig gondoltam veszek a "kinyiffant" dunántúli kaszanyelem helyett... de kézbe vettem, lemondtam róla. Bár lehet egy másik "márka" volt. A baj nemcsak az, hogy hideg, hanem nem lehet beállitani a kasza szögét (csak csapkodni lehet vele). Persze lehet, hogy valahogy át lehet alakitani, igaz nem láttam lehetőséget erre... Hagyományos fa kaszanyél kapható, csak a dunántúlit hajkurászom, eddig eredménytelenül. üdv PJ "Az öreg kaszás"

Előzmény: hogy-hogy (204)
hogy-hogy Creative Commons License 2019.05.06 0 0 204

allithato nyelu kaszat keresek, eddig ezt talaltam, mi a velemenyetek erro:

https://www.obi.hu/metszoollok-agvagok/lux-kaszanyel-horganyzott-acel-ivelt-150-cm/p/9236464

sünsámuel Creative Commons License 2019.05.01 0 0 203
Előzmény: zsorsz (202)
zsorsz Creative Commons License 2019.04.29 0 0 202

Hatalmas írás,köszönet hogy feltöltötted!:)

Előzmény: sünsámuel (201)
sünsámuel Creative Commons License 2019.04.29 0 0 201

Köszönöm a sok értékes információt, pénteken megyek kaszát venni. Asszem, az Obis jó lesz nekem. Nem kell webshopos postásra várni... Már-már a kezemben érzem, annyi mindent összeolvastam-néztem a neten :)  Még üllőt kell szereznem, meg fenőköveket, azt gondolom, csak van ilyen a gazdaboltokban! 

Jó lenne ennyire érteni hozzá:

https://www.arcanum.hu/hu/online-kiadvanyok/Mikszath-mikszath-osszes-muve-2A85B/elbeszelesek-2741-kotet-37D19/a-kaszat-vasarlo-paraszt-1885-36-kotet-3E2B5/

pintjano Creative Commons License 2018.06.07 0 0 200

Az alsó képen lévő kaszanyél- a dunántúli, a hosszú kényelmes foggantyús- hol kapható? Eltört az enyém, nincs anyagom megfelelő és időm csinálni.

kössz PJ

Előzmény: Lakótelepi_kertész (183)
Szabo5 Creative Commons License 2018.04.24 0 0 199

Szép napot kaszások!

II. Zámolyi kaszacsata 2018.05.20.

Részvételi szándékot a kaszacsata@citromail. hu -ra kérem jelezni.

részletek hamarosan.

Addig is kalapáljátok a vasat.

Üdv: Szabó György

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!