Minden ami Action cam. A topic célja megbeszélni a kamerákról a technikai dolgokat, bemutatni kiegészítőket (legfőképp a házilag barkácsoltakat), felvételi módokat, stb.
Legismertebb típusok:
GoPro HD HERO SD 960 1080
DRIFT HD X 170
Contour HD GPS
Oregon Scientific ACT
VIO POV
Figyelem! Ez a topic nem az elkészült videok bemutatására szolgál!
Amúgy tudsz/tud valaki ajánlani valamilyen anyagot, aminek a segítségével megakadályozható lenne, hogy a lencsére rászáradjanak a vízcseppek? Én volt, hogy emiatt egy egész felvételt dobtam kukába, mert élvezhetetlen lett a lencse közepe táján éktelenkedő folt! (olyasmira gondolok, mint pl a cipőknél jól bevált impregnáló spray)
Pontosan így van! Bár én azért rettentő dühös voltam, mikor rá egy hónappal, hogy megvettem a Hero 3 Black-em, kidobták a 3+, ráadásul olcsóbb volt, mint az én csupán másfél hónappal azelőtt vett sima 3-asom! Azt hittem rosszul látok. Vicces....
A 960-at hivatalosan Európában se nagyon árulták, de azért szép lassan került belőle bőven, még itthon is lehetett kapni, nekem is volt 2 belőle. Most már csak használtan lehet belefutni.
Sajnos a gopro is beleesett abba a hibába, hogy már-már kötelező jelleggel fejlesztenek valamit a kamerákon, szinte minden évben új modell jön, ami a korábbiakat azonnal törli a listáról. Még jó, hogy az illesztési rendszert tartják. De ugye a 3-asba teljesen új akku került, majd alig lett 1 éves, máris váltotta a 3+.
Nem is értem, mire számítanak, annyira nem olcsók a kameráik, hogy évente cserélgesse az ember, mert kijött az új modell. Ráadásul engem speciel a 3+ újításai teljesen hidegen hagynak, de gyanítom, sokan nem cserélik le a 3-asokat. Bár az is tény, hogy nyugatabbra azért nem egy félhavi átlagfizetésbe kerülnek.
Ahogy már leírták, kb ennyi a különbség. Illetve még annyi, hogy a 960 eléggé lebutított, csak 3 féle formátumot ismer: 1080x960 (ez 4:3-as képarány), 1080x720 (16:9, de ez nem fullHD!!!) és WVGA.
Meg a 960-asra nem tudsz LCD panelt, vagy dupla akkupack-ot tenni, mert a hátulján nincs meg hozzá a csatlakozósáv.
másfelől a 960-as csak 960p-t tud (ez 1280x960 tehát nem 1280x720) 25 és 30 fps-vel, míg a 1080p a Full Hd felbontásban (1920x1080) rögzít, szintúgy 25 / 30 fps-vel. Én a helyedben a 1080p verziót venném meg.
Jah és én a helyedben először is azt csinálnám, hogy kártya letöröl teljesen, letöltesz egy jelenleg élő friss firmware-t a gopro.com-ról, azt felrakod és kipróbálod újra. Nekem az első frissítés nem sikerült jól, állandóan kikapcsolt felvétel közben. De feltettem kb 1 héttel későbbit is, azóta hibátlan. Persze, a frissítés után a kártyát megint töröld le teljesen, csináld meg 2x, először windows alól, dobj ki a kukába mindent, ami a kártyán található, majd tedd be a kamerába és ott nyomj neki egy teljes törlést. És ekkor próbáld ki.
Elvileg, amint berakod a kártyát, a készülék azonnal létrehozza a saját könyvtárszerkezetét, ami nem egy túl bonyolult dolog. De adódhat bármi, ami a kártyán volt gyárilag és esetleg belezavarhat ebbe. Formázni a goproban nem tudsz, csak szgépen.
Másrészt asszem én sosem formáztam a kártyáimat, csak miután beleraktam, egy teljes törlést nyomtam neki. Bár nekem kártyagondom nem volt még gopro használatakor.
1. Bug = olyan hibát, hiányosságot jelöl, ami nem feltétlenül általánosan jelentkezik
2. Nyiss egy Start menüt, írd be a kereső mezőbe ezt: " dxdiag ". Ez "lefuttat" egy diagnosztikai folyamatot a gépedről. Kvázi összegyűjti a számodra különösen hasznos és fontos jellemzőket. Nevezetesen: Processzor, Memória, a képernyő fülön pedig a videókártya jellemzőit is (meg persze még sok egyebet is). Ezek mind, együttesen fontosak (mint, ahogyan azt már sokszor hangoztattuk itt a fórumon) ahhoz, hogy a kamerád által készített felvételeket nem csak, hogy szerkeszteni, de kezelni tudd! Összességében elmondható, hogy 2GB RAM elég nyalóka lesz neki. A többi tulajdonságot is írd majd le a diagnosztika után.
3. A kártyát honnan formatáltad? Gépről, vagy magáról a kameráról? Én jártam úgy, hogy azt hittem teljesen meghalt, miután formáztam a kamera menüjében. Aztán végülis a sz.gépes formázással vissza tudtam állítani (a rendszer automatikusan felajánlotta az alapértelmezett beállításokat) az egészet. Mázli....
4. GoPro Studio...pontosan ezért kérdeztem. Próbáld meg így: nyisd meg a GoPro Studio-t legelőször. Amikor megnyílt, katt az "Import New Files"-ra bal oldalt, majd tallózd be a !!!kártyáról!!!! a kívánt felvételt. Miután megjelent bal oldalt, indítsd el a lejátszást, állítsd meg, húzogasd a csúszkát...egyszóval, játsz vele kicsit (nyilván nem időre megy a dolog, elég, ha pl elindítod, megállítod, belekattintasz többször a csúszka sávjába....a végén elmondom miért volt fontos ez). Aztán utána, ha ez megvan, katt a "Add Clip To Conversion List" gombra! Majd katt a "Convert All"-ra! Ha végzett a konvertálással, katt a "Step 2 (Edit)" fülre fent. Végül, ha minden igaz, bal oldalon ott kell lennie a kész, konvertált videónak, ami arra vár, hogy megszerkeszd. Elvileg most, ha fogod és behúzod a videó sávjába, már meg kell jelennie a képnek is, nem csak a hangnak (sőt, ha jól emlékszem alapból, a bal oldalon is már más lesz a kinézete....nem fog látszódni külön csak a hanganyag, hanem csak maga a videó).
Remélem elég részletes voltam. Ha valami nem tiszta, kérdezz!
[Ígértem, hogy elmondom, mi szükség volt arra a látszólag felesleges butaságra....nos nekem is jelentkezett ez a probléma...egyszer csak...erre írtam, hogy bug-os...egyszer csinálja, egyszer nem...és én is tök ideg voltam, hogy mindent ugyanúgy csinálok, mint eddig, mégsem sikerül, holott eddig meg igen...mindig...ezzel a "trükkel" tudtam csak kiküszöbölni ezt a hibát...komolyan mondom, nem süket duma, nálam így működött!]
A 2GB RAM egy normális windows működéséhez is kevés. A win7 pl minimálisnak adja meg a 2GB-t, de stabil működéshez minimum 4GB kell. A 2GB már az XP-nek is kevés volt sokszor.
Ha nincs elég memória, a proci a vinyód egy erre fenntartott részét használja virtuális memóriaként, ami nagyon belassítja a rendszert és minden alkalmazást.
A gopro studio minimális rendszerigénye a honlapjuk szerint:
oprendszer: Windows XP SP3, Vista, win7, win8
proci: minimum Intel Core 2 Duo, de az ajánlott a Quad Core i7, vagy hasonló AMD
memória: 2GB, de inkább 4, vagy még több
Quicktime: 7.6, vagy újabb
vinyó: belső (lehetőleg nem az, amin az oprendszer is fut), vagy USB3/eSATA külső
A videókártya kevéssé játszik, a lejátszásban sincs sok szerepe, nálad szerintem a memóriahiány a fő gond.
A kamera: a látószögben (vízalatt mindenképp) a legszélesebb (wide) a célszerű, mert nem kell pontosan célozni, szinte mindent felvesz. Emiatt persze figyelni kell, hogy semmi nem odaillő dolog ne lógjon be a képbe, a levegő se ott buborékoljon, stb. Víz alá érdemes lehet beszerezni egy színszűrőt, a myactioncam.hu-nál beszerezhető, vagy ebay. A felbontást én 1080/25-re tenném a helyedben, a 30fps-el nem nyersz szinte semmit, viszont vágásnál okozhat problémát. Akkor érdemes eltérni a 25fps-től, ha lassítani akarod, de a víz alatt amúgy sem az a kapkodós mozi készül, én abból kevés momentumot érzek lassításra érdemesnek. Ráadásul a 25fps-t nem is nagyon kell szerintem konvertálni, hiszen nincs hova, mire.
De ha csak próbálkozni akarsz, válassz 720/25-ös felbontást, aminek az eredménye, hogy sokkal kisebb fájlokat kell kezelni, gyakorolni meg bőven elég az is. Ez még így is HD, csak nem fullHD.
Igazán nagyon kedves vagy, bár mondom én, hogy ti itt mindannyian perfekt beszéltek kínaiul... :) Mi az a bug?
Szóval egy Sandisk kártyát vettem, pontosan azt, amit a honlap ajánl (32GB microSDHC Extreme UHS-I Class10+Adapter). Szerintem formatáltam, mielőtt elkezdtem használni. Most is csak kísérletek vannak rajta, mert az elején még azt se tudtam, milyen felbontásokban érdemes dolgozni vele a víz alatt. Már sejtem, hogy 1080/30 lesz a jó, és valószínűleg a széleslátószög. Mivel nem tudom rendesen megnézni se a felvételeket (ugyan a processzor elég, de a RAM csak 2 Gb, nem 4, és a fene tudja, hogy a videókártya vagy mi elég-e hozzá, szóval a lejátszás se fényes, ugyanakkor a próbavideók hatalmasak), eddig nem nagyon próbálgattam felvenni se vele.
Ha írsz egy emilt, válaszolok és számot cserélhetnénk. Talán sikerül forró dróton távirányítanod...
A próba pedig a következő.
Kártyaolvasó bedug, gép felismeri, megjelenik az intézőben. Rámegyek az egyik felvételre, látom. bekapcsolom a Studio-t, beemelem a kártyáról a felvételt, be is viszi. Ha lemásolom a videókat a gépre, akkor onnan már nem tudom bevinni a szerkesztőbe, meg se moccan - első gubanc.
Ezután konvertálom, elfogadja, megjelenik a jobboldali mezőben, amikor kész. Remek.
Ha vége a konvertálásnak, rákatt jobbra alul az edit-fülre. Át is vált, de a film már nem jelenik meg, csak baloldalt egy mikrofonszerűség (lehet, hogy ez a video audiója, úgy tűnik, hogy azt le is játssza), de a video sehol. És itt vége is a dalnak...
Úgy kéne az ilyesmit megcsinálni, hogy egy analfabéta is elboldoguljon vele, ehhez képest... :)
Ha leírod a menetét, ahogyan próbálkozol a GoPro Studio használatával, talán tudok segíteni! Van benne bug! Nekem is volt vele gondom, bár nálam ezt leszámítva tökéletesen fut win 7 64 biten. (milyen kártyát vettél hozzá? kártya format volt?)
Köszönöm, hogy mondod, akkor mégsem bennem van a hiba. Ma szóltam a képviseletnek, nézzenek utána ennek a problémának. Mac-em ugyanis nincs, és nem merek torrentezni... :)
Egyébként valami tényleg lehet a gépemmel is, hiányozhat valami, mert a Movie Makerrel se mennek a GoPro videói. Érdekes módon más MP4-es videók viszont igen.
A gopro studio nekem egyáltalán nem működik win7/64 alatt, több verziót is próbáltam feltenni, leszedtem a régit, de nem hogy vágni, elindítani sem tudom. Szóval ez vmi programhiba lehet.
Hero3 Black. Persze, hogy frissítettem, addig eljutottam. Karácsony óta viszont nem gondolom, hogy megint frissíteni keltett volna, főleg, hogy nem használtam. Lehet, hogy a számítógépemmel is gond van, hiányoznak belőle ezmegazok?
A formátum MP4 mindkét esetben. Ezért is érthetetlen, hogy a bemásoltakat miért nem kezeli a Studio, a kártyán lévőket meg miért. Persze azokat is csak importálni engedi, editálni már nem tudja. Megüt a guta.
Tanulni: youtube tutorialok. Ez kishazánkban nem egy tanulható dolog. Vagy ha igen, akkor meg az már pro szintet jelent, alaptudásban és tanfolyamdíjban is.
Alant már jelentkeztem egyszer, teljesen friss és analfabéta GoPro-tulajdonosként. Tanulgatom, hogyan is kell felvételeket készíteni - magam búvárkodáshoz akarom a gépet használni. Mivel legalább napi három óra dokumentálásról lenne szó legalább 6-8 napon át, a kamerát csak akkor tudom erre használni, ha a 32-es kártyámról le tudom szedni, naponta többször is, külső merevlemezre a filmeket (és majd itthon megszerkeszteni őket, hiszen ott erre nincs időm).
A legnagyobb problémám az, hogy a felvett felvételeket ugyan át tudom másolni a kártyáról a gépre vagy külső merevlemezre (siker), viszont az átmásolt filmeket már nem tudja kezelni a GoProStudio, egyszerűen nem jelennek meg benne. Ha közvetlenül a kártyáról importálok egy videót, akkor viszont sikerül. (A WindowsMovieMaker egyszerűbb, ott ugyan beemeli, de egyik esetben se tudja őket lejátszani és kezelni. Lejátszani le tudom a gépről a nyers filmeket a VLC-vel).
Mivel mély tisztelettel olvasom a számomra kínai eszmecseréiteket, tudnátok rajtam is segíteni (teljesen) érthető elemista magyarázatokkal, hogyan tudnám megoldani a gondomat, vagy hová is forduljak megoldásért? Előre is köszönöm.
Nekem is pontosan ez a véleményem a dologról. Csak ezt tudom elképzelni. Oda-vissza támogatják egymást. Ez mindenkinek kölcsönösen jó. De a hivatalos "cégek" mellett, még mindig ott van az egyszerű polgár, aki szintén tölt fel videókat és azokról pontosan meg lehet állapítani, hogy GoPro-val vették fel, mégis kiváló minőségűek. Biztos ti is találkoztatok már sokszor ilyenekkel is. A Vimeo fasza lenne, ha az ember évente kicsengetne érte X pénzt. Nagy tárhely, jobb minőség!