Keresés

Részletes keresés

Tótikám Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11419

Igen erre gondoltam én is csak leírás kicsit zavaros volt számomra.Egy skálás cukorhoz valót használok erjedésközben is kalkulátor segítségével . Egész tűrhetően . Homebrew Refractometer Calculator - Northern Brewer

Előzmény: öreg_néne_b (11418)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11418

Nem, egyik sem képes ilyesmire.
A Brix skálán leolvasott érték csak annyit jelent, hogy a törésmutatója annyi, mint az annyi százalékos cukoroldaté. Ki lehet próbálni, pl. ecetre vagy sóoldatra is mutat értéket.
Ugyanazon a skálán az alkohol% csak egy becslés, hogy az induló Brix alapján annyi százalék alkoholtartalom várható.
Az alkoholmérő refraktométer alkoholra van skálázva.
De egyetlen egyszerű készülék sem tud az erjedő cefréből cukrot vagy alkoholt mérni. Méred az erjedés közben és amikor már nem változik, akkor készen van.

Előzmény: Tótikám (11416)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11417

Van  réz, bronz kerékkel is.  Azonkívül  még mi hibádzik?

Előzmény: Dezodoros Ede (11415)
Tótikám Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11416

Nem ismerem a cukor ,alkohol refraktométert. Kérdésem az lenne hogy ez képes cukor oldatot mérni és alkoholt ,esetleg erjedésben lévőt?Ha az utóbbi is igaz akkor ezt ellenőrizte valaki fokolóval ,mennyire megbízható ?

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11415

Vélemény? Műanyag fogaskerekek a keverőn? Hosszútávon?.......szerencsére nem ismerem :)

Előzmény: Hyuing-II (11414)
Hyuing-II Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11414

Urak!   Ezt a főzőt ismeri valaki? Véleményt kérnék: https://www.hazaipalinka.hu/index.php?route=product/product&product_id=26

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11413

Szerintem igen.

Előzmény: elek81 (11412)
elek81 Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11412

Ez így már jó finomságú?

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11411
Előzmény: elek81 (11410)
elek81 Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11410
Előzmény: öreg_néne_b (11408)
elek81 Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11409
Előzmény: öreg_néne_b (11408)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11408

Mi az, hogy sima refraktométer?

Előzmény: Kaszti Imre (11407)
Kaszti Imre Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11407

Köszönöm mindegyikőtök segítségét. Sima refraktométerrel is lehet brixet mérni valahoyan? Vagy ehhez elengehetetlen az erre skálázott brix/alkohol refraktométer?

barbárállat Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11406

Kezdésnek, szerintem a maláta whisky a legegyszerűbb, kétszer főzni sima üsttel, és kész.

Előzmény: Dezodoros Ede (11404)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11405

1 hektoliterfok = 1 liter elméleti 100%-os, vagyis 100 egység alkohol.

Ideális esetben, malátázva, 20 kg gabonából 500 alkoholegység = 5hlf alkohol nyerhető ki.

Ami összejöhet 25L 20%-osból,vagy akár 12,5L 40%-osból is.

Még egy példa: neked 2,7L 63%-os középpárlatod lett, az 2,7x63=170 egységnyi alkohol, 170/100=1,7hlf.

Ha nem tudod a rostaméretet az sem baj, a lényeg, hogy a bolti búzadara állagra kell törekedni.

Előzmény: elek81 (11402)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11404

Hát gyakorlásnak és kezdésnek neki én inkább a kukoricás,bourbonos amerikai ízeket javasolnám neki főleg thumperosan,alapból magasabban vitt főzéssel  és gazdaságosabban,aztán ha megy... utána a "kényesebb skótok,írek" :)

Igen,fontos a darálás finomsága,nagy öreg szemek nem tudnak úgy bomlani,mint a közepesre darált,vagy egész finomra jó lisztesre őrölt anyag.

Előzmény: öreg_néne_b (11403)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11403

Első próbálkozásra nekem is keveset adott, mert én is hasonlóan durvára daráltam. (12,5 induló Brix). Másodikra, csak a daráláson változtatva 16 volt az induló.
A nagy szemcsék belsejében megbújó keményítőhöz nem csak az enzim, hanem a jód sem fér hozzá. Figyelembe véve, hogy a Betadine eleve nagyon alacsony jódkoncetrációt ad, a reakciót nem könnyű észrevenni.
Az alszesz alkoholmennyiségét érdemes figyelni, ha kevés, akkor nem érdemes végigvinni a háromszori főzést.

Előzmény: elek81 (11402)
elek81 Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11402

Akkor ismét segítséget kérnék. Hogy állapítom meg a hektoliterfok alszeszt?

Úgy emlékeztem, hogy a maláta hozzáadása után a béta szakaszt fél órát kell tartani. Továbbra is azt gondolom, hogy túl dúrva a darálék, nem saját a daráló, így nem tudom a rosta méretét.

A leíráskoat azért nehéz szórol-szóra követni, mert ahogy olvasom, mindenkié különböző.

A PH-t mértem, állítottam. De béta szakaszra itt is van, aki 4,2-4,5-öt írt, de olvastam 3,5 környéki pH-t is.

Szóval továbbra is zavaró a többféle leírás, de sebaj, majd a következő jobb lesz.

Előzmény: barbárállat (11399)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.10 0 1 11401

Jó a jód teszt ha nem betadinnal van csinálva :)  azért szoktam főzés közbe még  refraktométerrel megnézni,hogyan változik a cukrosodás,mennyire emelkedik az érték a refraktométeren ha alacsony főzöm tovább...14-15-nél már jó kihozatal van...+ az enzim amit időközben termel a hordóban,így  gazdaságossá válik az igyekezet.

Kellemesen finom lett a JIM BEAM arányú cefréből készült "anyag" az este "családi kóstolás volt" :)

Ízlett a fiamnak így fehéren is, jó érzékkel megszakértette,(mondjuk nekem is ízlik) :D remélhetőleg majd az érlelés előcsalogatja a megfelelő íz komponenseket is :)

Előzmény: barbárállat (11399)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.10 0 0 11400

Meglepően finom lett,majd meglátod a tiéd is az lesz...szerintem nyugodtan hagyhatod fehéren,kellemes finom gabona íze lesz.

A "kakaós csiga" adna bőven biztos :D alapból cukros :D meg a benne lévő kakaó is adna neki valami pikantériát az tuti :D egy új fogalom is születne "tekercseswiszki" :D

Előzmény: barbárállat (11398)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11399

Pontosabb képet adna a kihozatalról, hogy hány hektoliterfok alszeszed lett.

Egy "normál" főzésnél általában az alkohol fele kerül a kp-ba. Az ír módszernek a sajátja, hogy az összes alkohol csak kb 1/3-a kerül a középpárlatba. De ez a "veszteség" visszajön a következő adagnál (levágott párlatrészek visszaforgatása).  Az 1/3-ad a te esetedben nagyjából stimmel is.

Amit nem értek, hogy a cefrét 63 fokon miért csak fél órát tartottad? Egy órát minimum illene.

A képről nehéz jól kivenni a sok héjtól, de úgy látom, mintha durvább lenne a kelleténél. Hány mm-es rostával daráltad? 2mm-es lenne az igazi. Ha a gabonát nem darálod elég finomra, azon az enzim sem segít.

A jódteszt pontosan ennyit ér. Felesleges pöcsölés a semmire. A cefrézést csak végig kell csinálni, minden lépést szóról-szóra, ahogy le van írva, és jó lesz.

Nem írtad, de a ph-ra is figyeltél?

Az enyhe pörkölés jobban áll neki.

Előzmény: elek81 (11397)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11398

Ha azt mondod, a pékáru pálinkád jó ízű lett, lehet az enyém is az lesz. Akkor viszont fehéren hagyom. Aztán jöhet a sajtos stangli, meg a kakaós csiga pálinka is. :) Annyi már biztos, hogy jó illata van.

Előzmény: Dezodoros Ede (11395)
elek81 Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11397

Sziasztok! 

A mai este után rájöttem, hogy valamit nagyon rosszul csináltam. Majd 20 kg becefrézett árpából (beleértve a malátát is) lett 2,7 liter 63%-osra visszahigított párlatom ír lepárlással. Eleve 40%-kal indult meg a kifolyó alszesz, itt már tisztában voltam vele, hogy a cukrosítás továbbra sem ment, pedig kb 2 órát főztem az árpát 72-73 °C-on, 2 % hozzáadott malátával. Majd 63 °C-on még fél órát a maradék 18% malátával.  Hiába a Betadine teszt, ezek szerint az se állja meg a helyét. De a héten beszereztem a lugol oldatot, így már ezzel sem lehet gond. 

Úgy érzem, ez édes kevés, de javítsatok ki, ha nincs igazam.

Szóval itt a hosszú hétvége, ismét neki esek egy kis árpa cefrézsnek. De! Lehet a hiba abban rejlik, hogy túl dúrva a darált árpa és nem lehet ezáltal jól cukrosítani?

Ezt mennyire kellene finomra darálni? Mindenképp enzimmel szeretnék próbálkozni, vettem GA500-as enzimet.

Ettől függetlenül mindenképpen szeretnék bele tenni 20% árpa malátát, hogy az ír alapokat megtartsam. 

Az elkészült ír jellegű párlatot is erősen pörkölt tölgy darabokon illik érlelni? 

Gt

Bármilyen észrevételt szívesen fogadok. 

Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11396

Hát azt jól teszik ha kísérleteznek zabbal és zabmalátával... :) nem gondoltam volna hogy ilyen fincsi anyagot lehet készíteni belőle.

Van olyan is aki köles whiskyt csinál :D  azt nem mondom,hogy mostanában...de egy próbát majd nálam is megér valamikor :D

Hát igen,az alapanyag árak változnak és ez miatt a főzési stratégiák is...de mostanában már inkább a drága és még drágább lesz a jellemző :) amit aztán a fogyasztók fognak megfizetni...készüljön bármiből is...mondjuk ez eddig is így volt...csak majd eztán "nagyobbra kell tárni a bukszát":D (sajnos) aki pl minőséget akar fogyasztani.

Előzmény: cloaked (11393)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11395

Na akkor te sem unatkozol :) és dolgozol többféle ízvilágon :)

Gratulálok az oszlopos főzéshez,biztos hogy befog vállni.Az szuper ha ennyire konkrét az UP vágás.

Egyébként volt egy csomó zsemle amire már a kutyák sem bírtak rá és egyszer becefréztem,és meglepetésemre egész kellemes "gabona pálinka" lett belőle,ezt kisüstivel főztem anno kétszer és 50-esre állítottam be a fokot.

Egy ismerősnek főztem le fehérbort,mert nem igazán tudják most eladni,de szerintem nem fog vacakolni a hordós érleléssel pedig jó anyag lett,bornak sem volt rossz megkóstoltam,és ebből kifolyólag a párlat is finom lett.

Előzmény: barbárállat (11394)
barbárállat Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11394

Több dolgon ügyködök egyszerre.

Gyakorlásként még egy bourbont főztem az oszlopon. Lendületesebben ment, mint a múltkor. Próbáltam alacsonyabban vezetni a főzést, a thumperesebb ízvilágra törekedve. Ami egész jól sikerült is. Ezúttal 87 fokos lett a kp. Előpárlat alig volt, "rézelejével" együtt 1 deci, 45 liter cefréből. A thumperes főzéshez képest, tisztább, édesebb ízek jöttek. Az utópárlat hirtelen, agresszívan robbant be, megfigyeltem nálam ez 89 fokos sisakhőmérsékletnél jön, amit olyankor erősebb defi hűtéssel, el lehet odázni 90 fokig. Oszloppal még könnyebb az up elválasztás mint thumperrel. Nehéz eltéveszteni az ízét, mert nagyon koncentráltan keserű.

A ginig még nem jutottam el, de már megvan a hozzá való cefre, Folyékony kenyér formájában.

Kaptam egy nagyobb adag kenyeret a csirkék részére, de ők annyit nem tudnak megenni, így a felesleget, 10 kilónyit becefréztem, próbaképpen.

Nem tudom, hogy a kenyérben lévő liszt, milyen mértékben csirizesedett el sütéskor, ezért biztonság kedvéért, 72 fokon főztem egy órát 2% malátával.

Ahogy a forró vízbe dobáltam a kenyeret, keverőszárral folyamatosan aprítottam.

1kg kenyér darálás előtt kb 4L helyett foglal, darálás után 1,2-t. A kenyér nagyjából 30%- a víz így a 10kg kenyérhez 37L vizet használtam fel. 

60 fokon hozzáadtam a glükót. Jó sűrű, pépes cefre lett a végére.

A cefre erősen sós, tartottam tőle, hogy ez majd esetleg fékezi az erjedést.

De úgy tűnik, hogy nem, mert a beoltás után rövid időn belül beindult, és most is igen nagy erővel forr. Ebben talán a kenyérben lévő élesztő is segít.

A kenyér nagyjából 60%-a liszt, így 1kg kenyérből, 0,25hlf alkoholra lehet számítani, jó esetben.

Úgy tervezem, ha kiforrt, hogy oszlopon lefőzöm, kihígítom, majd aktív szenezem. Aztán oszloppal újrafőzöm, ekkor már gin kosárral, fűszerekkel együtt.

A harmadik dolog, amivel szórakozom, a calvados amit késznek nyilvánítottam. Nem lett szokványos, égetett hordóban érleltem, így inkább lett whisky, mint alma íze. Muskotályos, karamellás, kókuszos ízt adott a hordó. Kókuszos alma, ki hallott már ilyet? Ezért harmad rész hordózatlan almával kevertem, úgy már eléggé rendben van. A megürült hordóba meg borpárlat került, abból meg reményeim szerint finom brandy várható.

Előzmény: Dezodoros Ede (11392)
cloaked Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11393

Tényleg érdemes próbálkozni, vannak jó alapanyagok, amik a szakmában csak azért nem divatosak, mert kicsit drágábbak (megvenni vagy feldolgozni). A skótok pl. eredetileg csak azért használtak kukoricát a gabonawhiskyhez, mert az árpának problémásabb volt a nagyüzemi feldolgozása. Aztán az ezredfordulón meg azért tértek át nagyrészt búzára, mert az lett az olcsóbb.

Az amerikai whiskyk közül pedig állítólag a rozsmaláta volt a legjobb, de aztán sajnálták rá a pénzt a gyártók ( = kevesebb profitot termelt). Ma már zabbal és zabmalátával is sokan kísérleteznek, akár nagyobb főzdék is.

Előzmény: Dezodoros Ede (11391)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.09 0 0 11392

"Barbár állat" !

Hogyan sikerült beüzemelni az oszlopot jól funkciónál?Sikerült a gint  lefőzni vele? Vagy most mit "kuktáskodsz"?

Előzmény: Dezodoros Ede (11391)
Dezodoros Ede Creative Commons License 2022.03.08 0 0 11391

Sajnos elég sok embertől hallottam,hogy vannak hasonló "szövődmények"...sok ember érzékszerveit kinyírja ez a "mesterséges" vírus.

Húúúú... most délután elkészült a zab,zabmaláta,búzamalátás cuccosom :) ez valami nagyon finom exkluzív anyag lesz...már most "fehéren" is érezni rajta..hát még érlelve majd...hát nem bántam meg hogy "próbára bocsájtottam ezen anyagokat is" olvastam már zabos whiskyről....és felkeltette az érdeklődésemet,ezt most egymenetes thumperes megoldással csináltam. 

Előzmény: cloaked (11390)
cloaked Creative Commons License 2022.03.07 0 0 11390

Majdnem egy éve. Utána 6 hónapig éreztem rosszul az illatokat-ízeket (a nagy rézében nemcsak gyengén, hanem rossz íze is volt egy csomó mindennek, a legtöbb rövidital nem is esett jól), de néhány dolgon azóta is érzem, hogy hiányos. A bourbönnél meg az abszintnál talán a legjobban, de sokmindennél fel szokott tűnni, hogy valszeg nem érzek belőle mindent, amit régen.

Előzmény: Dezodoros Ede (11383)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!