Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Szia! Nem tudom mekkora hajód van, megkérdeztem a fiamat hogy neki milyen van. Azt mondta 80-100W napelem, 2 db 100 A/h ólom munkaakku, A motort nem tudja, az egészet úgy vette a hajóval. Gondolom a napelem akkor is tölt amikor nem használod a hajót. Az áramfelvételt meg tudod mérni, mondjuk 1/2 gáznál és teljes fordulaton, akkor talán többet tudnánk mondani. Ma kb 3 órát ment az ágdaráló, 20-25 amper, fogyasztással, és 5-6 amper töltéssel, és amikor leáll. 25.1 voltot mutatott a műszer, és 1/2 4-től estig már tele is töltötték az akkukat. 24 volt, 160 A/h.
A victron cuccokra ha rákeresel találsz sok példa kapcsolást majd, van az oldalukon sok anyag. Ők is a hajózással kezdték. Nem olcsó de jó cuccok, mi pl töltésvezérlőt csak azt használunk. A napelem tökmindegy, ha elfér sima keretes (nem flexi) akkor olcsó és hatékony is.
Az akksi pedig jó kérdés, egy profi drága, az olcsónál meg jól meg kell nézni mennyivel tölthető/meríthető, milyen védelem van benne. 24V-osban láttam már egybe szerelt, BMS-es akkut is, azzal nincs sok reszelni való.
A megadott méret kb. 0 töltésre képes. :-( Ha 100 W-osat találsz ebben a méretben, az ~4 A max. töltőáram. 50-60 óra töltés, napi 6-7 órával. Persze ha hetekig nem használod, akár fel is töltheti.
Egy 24 volt 4kw-os elektromos motort (hajó) szeretnék napelemes töltővel ellátott - lehetőleg - Lifepo4 (de meggyőzhető vagyok másról) kb. 200-250 Ah-s akksival használni.
Tudnátok segíteni, hogy milyen tartozékokra van ehhez szükségem?
Maga a napelem ideális mérete kb. 70x100cm lenne.
Van ebben valakinek tapasztalata? Akár a cuccok beszerzési forrásaiban is ha tud valaki segíteni, kérem ne tartsa magában.
Úgy, hogy pofán kéne verni azt, aki a cikkcímet adta (aminek semmi köze nincs a valósághoz). Nem egy 2,5, 2, 1,5, hanem egy 0,8 kW-os rendszert engedélyeztetett és létesített valaki a rendes, szokványos HMKE eljárás keretein belül, ennyi történt, semmi több. Bárki megtehette volna eddig is, ha épp ilyen értelmetlen f*szságra akarja szórni a pénzét, mint a jelen eset, hogy a HMKE igénylés összes bürokratikus szarságával (és költségevel!) együtt a nyakába veszi ezt a dolgot.
"De azért megnéznék egy ilyen érkezett irományt. hogy Mi is van benne ténylegesen."
Rákérdeztem az ÉMI-nél, a következő válasz jött:
"Kérésére válaszul tájékoztatjuk, hogy amennyiben a beruházással érintett ingatlan lakhatási célú művelési ágon túl gazdasági társaság székhelyeként funkcionáló épület /épületrész is található, vélelmezhető, hogy gazdasági tevékenység is köthető az épülethez, igazolni szükséges, hogy a kérdéses nem lakhatási célt szolgáló épületrész/épület gépészetileg elkülönül (külön fűtési rendszerrel rendelkezik), önálló villamosenergia, illetve földgáz fűtés esetén önálló földgáz mérőórával rendelkezik. Tehát a jelen pályázat keretében megvalósuló beruházással nem érintett, az azzal létrejövő berendezések azt nem szolgálják ki.
A megvalósított beruházással érintett ingatlan lehet a vállalkozás székhelye, de a tevékenységével összefügésben a jelen pályázat keretében megvalósuló beruházással létrejövő berendezések nem szolgálhatják a gazdasági tevékenyég céljait, hiszen az sértené a Pályázati Felhívásban foglalt célok teljesülését.
Igazolásként elfogadható mindaz, amely a fentieket hitelt érdemlő módon bizonyítja (pl.: teljes bizonyító erejű a magánokiratba foglalt kedvezményezetti nyilatkozat a fentiekről stb.).
Amennyiben pl.: csak postai küldemények átvétele érdekében került a beruházással érintett ingatlan a cég székhelyének feltüntetésére és egyéb gazdasági tevékenység végzésére nem kerül sor, úgy kérjük a Kedvezményezettet, hogy ezt egy teljes bizonyító erejű magánokirat formájában tett nyilatkozatban részünkre megküldeni szíveskedjen."
Szerintem nem foglalja magába... a második az elsőt.
Mert, Az "akié már készen van" és az "akié még nincs készen" nem átfedő halmazok. A "2023.09.08 előtti igény" halmazban ami magába foglalja mindkettőt.
> Mindenki aki 2023.09.08. előtti HMKE igény alapján > - telepített > vagy > - telepít 2025.12.31.-ig
A "vagy" az utolsó két sorra vonatkozik, így is lehetne írni:
Mindenki aki 2023.09.08. előtti HMKE igény alapján telepített
vagy
Mindenki aki 2023.09.08. előtti HMKE igény alapján telepít 2025.12.31.-ig
A feltétel első fele rögzített, a gondolatjelek jelölik az opciókat. A második állítás magába foglalja az elsőt, de mondhatjuk úgy is, hogy az első állítás a szűkebb halmaz, szóval teljesen felesleges.
A gondololatiság nem arról szól, hogy összevonjuk a múltban és jövőben napelemet telepítő emberek halmazát, hanem arról, hogy definiáljuk, hogy ki jogosult a szaldóra.
De mind1, értem, hogy honnan nézed a dolgot, van annak is értelme, csak itt nem erről volt szó. De részemről lezárom a témát, offtopic.