Keresés

Részletes keresés

Blue Monday Creative Commons License 2014.01.08 0 0 1095

Egy kis gótika mára Sülysápról :

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1094

Én is, csak itt felmerül mindjárt hogy mekkorára is és milyen minőségben érdemes ezt megtenni?

Mert lehet nekem egy 800x600 képen teljesen más dpi felbontású és teljesen más tömörítettségi fokú. Ezekből fakadóan teljesen más méretű. Jó lenne tudni, mi az optimális.

Írtam a gazdáknak, kiváncsi leszek a válaszra.

Előzmény: Jesper Olsen (1093)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1093

Én a 2-es "utat" szoktam választani. De jó, ha megkérdezed.

Előzmény: Törölt nick (1092)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1092

Lébényben a templom belterét tényleg nem annyira triviális nagyon jól lekapni a helyi fényviszonyok miatt.

A képekkel kapcsolatos kérdés úgy általánosan is értendó a teljes index fórumra. Több véglet van:

1. Csinálsz egy jó minőségű képet. Azt feltöltöd, az index valamekkorára lebutitja valamilyen algoritmussal, valamilyen minőségben.

2. Csinálsz egy jó képet, annak méretét te veszed le otthon  - jó minőségben teheted ezt akár meg. de akkor már nem lesz olyan kicsi a fájméret se, így lehet tovább konvertálja az index.

3. Nagyon lebutítod rossz felbontásra, kis méretre, úgy nem nagyon nyúl hozzá a fórummotor.

Kérdés hol van az optimális"munkapontja" a dolognak, milyen felbontással és mérettel érdemes még feltölteni, hogy a legkevésbé nyúljon hozzá, vagy butitson rajta.

Lehet rákérdezek az indexnél kíváncsiságból is. Mert azt látom, hogy flash alapú a képfeltöltés, de ebből sokminden nem derül ki.

Előzmény: Jesper Olsen (1090)
gumidani Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1091

Megtennéd-e, hogy a bemutatkozásomnál levő címemre elküldenéd a címedet?

Előzmény: Törölt nick (1089)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1090

Nem kell szerénykedned, jók ezek a képek. Köszönjük a részletes beszámolót. (Természetesen ez a hely is szerepel a "bakancslistán", tömegközlekedésileg a hegyeshalmi templommal együtt tervezem felkeresését.)

Előzmény: Törölt nick (1089)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.04 0 0 1089

Nem tudom, hogyan kell az indexen optimalizálni a képeket, hogy a legkevésbé rontsa le a minőséget :-(.

Előzmény: Törölt nick (1088)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.04 0 0 1088

Törölt nick Creative Commons License 2014.01.04 0 0 1087

Hát igen az a félresikerült t betű kicsit más értelmet vitt bele :-)

De a lényeg, sikerült eljutnom. Mosonmagyaróvárra kellett mennem, és mivel azért nagyon sűrűn nem járok erre, úgy gondoltam, felkereshetnék pár túramozgalmi pontot. Ebből az egyik volt a Lébényben található Szent Jakab templom – csodálatos épület!!!!!

Lébény központjában helyezkedik el, már több km. távolságból látszik a monumentális építmény teteje. Teljesen restaurált / felújított állapotban leledzik, köré épül, illetve mellette található a Szent Jakab látogatóközpont. A templom zárva volt, a központba kell menni, ott kell jegyet váltani (500 ft a teljes áru, pedagógusigazolvánnyal meg mindenféle kedvezménnyel kevesebb), és egy fiatal kedves lánnyal is beszélgethetünk, aki kinyitja a templomot. Ha kérjük kiselőadást – idegenvezetést is vállal.

Meglepő, hogy a lány elmondása szerint egy nappal korábban, január másodikán is jött egy 20 fős csoport messziről, eme napon én voltam a hetedik (mint a gonoszok, de nem tekintem előjelnek) látogató. Szezonban persze nagyon sokan látogatják.

A látogatóközpontban szembesültem egy un. Szent Jakab zarándokúttal, ami Bp.-ről indul, Lébényig jön, majd megy tovább Ausztriába. Itt árulták a hozzá való igazolófüzetet, avagy útvonalleírást, ami a valóságban egy vastagabbacska könyv. A túrabázis se szolgáltat túl sok információt róla pedig szép az útvonala: http://www.szentjakabut.hu/hu)

És a duma helyett inkább jöjjenek a képek – már ami remélem visszaadja az épületet. Mivel sajnos nincs túl jó gépem, csak egy kis csattogtatóm, a belső képek annyira nem lettek tökéletesek. nem olyan egyszerű ebben az épületben kis géppel fényképezni (na meg én se vagyok egy fényképész sajna). Nem igazán olyanok a fényviszonyok hozzá, de azért persze nem lehetetlen…

Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.03 0 0 1086

Úgy tűnik, harangozás idejére kell időziteni... :-)

Előzmény: Törölt nick (1081)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.03 0 0 1085

Érdemes! Szép (és nagyon fotogén) épület.

Előzmény: Blue Monday (1084)
Blue Monday Creative Commons License 2014.01.03 0 0 1084

No,akkor egyszer útba ejtem !

Előzmény: Jesper Olsen (1082)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.03 0 0 1083

holnap Lébényben sikerült

Remélem a megelőlegezett bizalom sikert hoz Számodra! :-))

Mi pedig majd várjuk a beszámolót.

Előzmény: Törölt nick (1081)
Jesper Olsen Creative Commons License 2014.01.03 0 0 1082

Zalában, Zalaszentmihályfa és Böde között található a Szent Mihály-kápolna.

Előzmény: Blue Monday (1080)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.02 0 0 1081

Amikor én ott voltam, sajnos nem tudtam bejutni :-(.

Remélem holnap Lébényben sikerült nézelődnöm egy kicsit.

Előzmény: Törölt nick (1079)
Blue Monday Creative Commons License 2014.01.02 0 0 1080

Köszönjük és viszont kivánjuk !

Hol van ez a gyönyörűség ?

Előzmény: Jesper Olsen (1078)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.01 0 0 1079

Terény, Szent András templom

2012.12.28.-án jártunk itt, kéktúrázás során.

Eredetileg nem is terveztük megnézni, de a délben éppen itt harangozó néni invitálására mégis megtettük, nem is bántuk meg. Most már tudjuk, hogy ez a néni maga is egy kuriózum, éppen 70 éve harangozik ugyanebben a templomban, állítólag még maga a pápa is köszöntötte 90. születésnapján. Találtam is erről egy cikket:

www.blikk.hu/blikk_aktualis/hetven-eve-harangozik-veronika-neni-2205131

Előrebocsátom, nem vagyok valami nagy templomszakértő, de véleményem szerint ezen a helyen eredetileg egy románkori templom állt valamikor, amelyet már a kora-középkorban (15.sz.) gótikus stílusban átépítettek.
A csak kívülről látható románkori kőkeretes ablak, az egykori bejáratnak tűnő, ma a sekrestyébe vezető szintén nagyon régi kőkeretes ajtónyílás, az alacsony, 14.sz körüli freskótöredékekkel tarkított szentély ami nekem elsősorban ezt a hatást sugallta.
De mit is ír a wiki a templomról?

"...Román stílusú emlékeket is őriz a templom, de már az 1400-as években gótikus stílusban átalakították, majd a XVIII. században a barokk ízlés szerint átépítették, és 1910-ben ismét felújították.
A több átalakítás és felújítás ellenére a szentély egyes részletei megőrizték gótikus jellegüket. A ma is látható épület egyhajós, megközelítően keletelt, homlokzati tornya előreugrik. Déli oldalán kőkeretes román ablak és napóra, a szentély keleti falán gótikus rózsaablak található. Az egyenes záródású szentély keskenyebb és alacsonyabb, mint a hajó. A barokk karzatot két erőteljes pillér tartja. A szentély pillérei középkoriak, festés nyomaival, de megmaradtak a gótikus boltozat gyámkövei is. Középkori falkép maradványai kerültek elő a szentély zárófalán is. Feljegyezték, hogy a templom 1497-ben harangot kapott, amit 1696-ban újraöntöttek. "

A templom kívülről:

kiemeltem a déli oldalon található  románkori ablakot

Belülről:

Közeledünk a szentély felé:

A szenteltvíztartók szintén a románkori vonalat erősítik szerintem, a néni elmondta hogy nemrégen lett lemeszelve minden, a tartók is, de azok mindig ledobják magukról a meszet, festéket. Kérdezte is tőlem hogy szerintem miért, azt válaszoltam hogy szerintem mert márvány, és az nem szereti az ilyesmit.

Mások véleménye esetleg?

a szenteltvíztartók nem állhatják a meszelést...

Jesper Olsen Creative Commons License 2013.12.31 0 0 1078

Remélem jövőre sikerül többeknek még több szép helyre eljutnia...

Una Vestrum Creative Commons License 2013.11.22 0 0 1077

De  milyen sok hasonló lehet, ahol egy templomnak - ha már nem is látható - középkori eredete van.

Előzmény: Jesper Olsen (1076)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.11.22 0 0 1076
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1075

Volt már, de szerintem ez nem probléma! :-)

Előzmény: Una Vestrum (1073)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1074

186-os és 896-os hsz-ekben szerepelt. 

Előzmény: Una Vestrum (1073)
Una Vestrum Creative Commons License 2013.11.17 0 0 1073

Nem tudom, volt-e már; nekem most sikerült először felkeresnem, míg a Gardafesztivál hajói kikeveredtek a ködből.

Tihany, Újlaki templom romja. A maradványok alapján román kori; keletelt szentélyű.

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1072

Jogos, ezlrt is írtam, amit.

Mondjuk itt ez annyira nem "rohanos" ttúra, van bőben szintidő, 11 óra a 30 km.-re.

Előzmény: Una Vestrum (1069)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1071

Teljesen egyetértek Veled.

Előzmény: Una Vestrum (1070)
Una Vestrum Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1070

Érdekes feladat ilyen esetekben a részletek, építési korszakok tisztázása, majd a középkori részleteket láthatóvá tevő és megkülönböztető helyreállítás.

Hány ilyen templom lehet még... Meg kell a részleteket is becsülni, hiszen a történelem sajátosságai folytán az épségben megmaradt középkori emlék elég kevés (bár éppen e topic jelzi, hogy nem is olyan kevés).

Előzmény: Jesper Olsen (1068)
Una Vestrum Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1069

Az útvonal kiváló, de egy teljesítménytúra valóban nem alkalmas az útba eső objektumok megtekintésére és fényképezésére.

Előzmény: Törölt nick (1067)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.11.08 0 0 1068
Törölt nick Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1067

Bár ez a topic nem igazán a teljesítménytúrázásról szól, de lesz itt egy túra ami viszont nem tekinthető mentesnek a topic témakörétől:

http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=4921

Törölt nick Creative Commons License 2013.11.05 0 0 1066

Ja és köszi!

Előzmény: Törölt nick (1065)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!