Keresés

Részletes keresés

jobbparti Creative Commons License 2009.03.14 0 0 912
De itthon nem kezet fogni, nem menni el a nemzeti csúcsra - miféle összefogás- és egység eszme ez?

A köztársasági elnök a nemzet egységét fejezi ki, nem a nemzet és a nemzet ellenségeinek egységét. A politikai indíttatású bolhacirkuszok pedig nem tartoznak a munkakörébe. Arról nem is beszélve, mennyire igaza volt: mit oldott meg a nemzeti csúcs? Semmit, két hétre elterelte a figyelmet arról, hogy továbbra sem történik semmi érdemi a kormányzásban.
Előzmény: Törölt nick (905)
korieander Creative Commons License 2009.03.14 0 0 910
-a köztársasági elnöki poszt nem politikai blöffök diszletéül szolgál...
nem az a feladata h orbán/gyurcsány bármelyik marhaságát a jelenlétével szentestse...
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 908
Hihi, nemzeti csúcs. Emlékszik még arra valaki? Lett valami eredménye? Volt egyáltalán legitimációja? Megindult ott valami párbeszéd? Mert én arra emlékszem, hogy sokan ültek körben egy nagy teremben, mindenki mondott egy 3 perces monológot, aztán hazaballagott.

Lássuk a kézfogás elmaradását. Ugye ott volt az a szerencsétlen Fekete János, aki elintézte, hogy a 80-as években hiteleket kapjon az ország az IMF-től és a Világbanktól. Rendkívüli érdem kétségtelen, de én legszívesebben azt tüntetném ki, aki elintézi, hogy ne kelljen az IMF-hez és a Világbankhoz fordulni.
nemezis 2 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 907

Igazad van, Bezzeg Feri, eltévedt gyereket talál a Rózsadombon.

Elveszi ugyan a nyuggerek pénzét, rájukszabadítja a "piaci alapú" gázszámlákat- (ami hála a Putyinnal ápolt barátságnak drágább mint Európában)- és azután hibáztatja Sólymot, meg Orbánt, hogy hagyják megfagyni szegényeket!!

Árpi76 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 906
Tényleg jó beszéd volt. Összekötő, nem szétválasztó. Még ezek után is.
Előzmény: kibéd (901)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 904
..háááát Sólyomot is megérintette a mexorítás !

Csak őt leszállás közben !!! :)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 903
Magyar kitüntetést adott át Gyenesei István Petre Cozmának

A Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adta át Petre Cozmának, a február 8-án Veszprémben meggyilkolt Marian Cozma román kézilabdázó édesapjának szombaton Bukarestben Gyenesei István önkormányzati miniszter. A magas állami kitüntetésre - civil kezdeményezésként - Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára és Vujity Tvrtko újságíró terjesztette fel Petre Cozmát. A javaslattevők indoklása szerint Petre Cozma a gyász legnehezebb pillanataiban példamutató emberi nagyságával, megnyilatkozásaival és cselekedeteivel békére, megbecsülésre és az egymás iránti tiszteletre tanított mindenkit.
vz55 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 902
Egy szegény, hadsereg nélküli, leírt, lesajnált, hitét vesztett ország miért is számíthatna jobb elbánásra?

Az összes környező ország így bánik velünk. Nézd meg pl. a sógornak nevezett osztrákokat. Szekeres miniszter meg épp az USA-ban nyaral.
sziasztok

Előzmény: Törölt nick (896)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 901
Ez a beszéd "nagyon ott van"... Emelem kalapom, Elnök Úr!
Előzmény: kibéd (900)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 900
Sólyom László ünnepi beszéde

Tisztelt Ünneplő Közönség!

A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk. Március 15-ét, augusztus 20-át és október 23-át az egész világon megünneplik a magyarok. Ez mindig az együttlét, közösségünk megélésének örömteli alkalma. Ilyenkor felemelő érzés átélni magyar voltunkat. Sosem fogom elfelejteni, amikor egy ilyen ünnepség után – akkor éppen Szlovákiában – szinte önkéntelenül kiszakadt egy idős emberből a mondat: „de jó magyarnak lenni!”. Én is ezt érzem most – jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén, ahová ilyen sokan eljöttek a székelyek Csíkkászonból, Csíkszeredából, egész Csíkból. Jó itt lennünk, mert mindnyájan ünnepi lélekkel vagyunk itt együtt.

Nemzeti ünnepet nem lehet államilag elrendelni. Az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. Nemzeti ünnepet nem lehet eltörölni. Be lehet tiltani, feketére lehet cserélni a piros betűt a naptárban. Lehet akadályokat gördíteni az ünneplés útjába. Mindezt lehet - de a nemzeti ünnepet a szívekből semmilyen külső hatalom nem tudja kitörölni. Éppen ezért csakis mi őrizhetjük meg az ünnep fényét, csakis mi adhatjuk tovább az ünnep melegét gyermekeinknek. Március 15-e éppúgy ránk van bízva, mint magyarságunk.

Amíg tehát szívből ünnepeljük március 15-ét, addig minden falunak, minden vidéknek meglesz a maga 1848-as emléke, s ápolni fogja azt. Szerte a Kárpát-medencében a Kossuth- és Petőfi szobrok sokasága mellett az odavalósi hősöké is áll, mint itt a közelben Gál Sándoré vagy Gábor Ároné. S mindenfelé emlékezetben tartják a hidakat, szorosokat, csatamezőket, épületeket, amelyek az 1848-as forradalomban és szabadságharcban szerepet játszottak.

Elgondolkoztam azon, milyen erős vágy, mekkora késztetés sarkallta az ezernyolcszázas évek végén a Csíkkászonból Bukarestbe elszármazottakat, hogy itt, szülőfalujuk mellett magas emlékkeresztet állíttassanak az elesett székely hősöknek. Milyen elemi igényük volt arra, hogy messze látható jelét adják annak, hogy bár nem itt élnek, nem szakadtak el. Hogy a nyergestetői csata emléke, és főleg annak tanulsága egységbe fogja a csíki székelyeket, s erőt ad. Hiszen már Orbán Balázs azt tanácsolta a Kászonszék leírásában, hogy aki itt a harcok emlékeivel találkozik, ne szomorodjon el: „a szent szabadság érdekében kiontott vér bizonnyal gyümölcsözni fog”.

Egyes emlékhelyek pedig kimagaslanak a többi közül, jelentésük szinte észrevétlenül egyre gazdagabb lesz. Itt, Nyergestetőn, az 1897-ben állított keresztet, hála Istennek, nem bontották el. Az út másik oldalán pedig, az akkor még álló fenyőerdőben, fél évszázaddal ezelőtt elkezdtek kis kereszteket állítani azok, akik idejöttek, hogy noha rejtekben, de szabadon ünnepeljék március 15-ét. Ezek a keresztek és kopjafák pedig egyre szaporodnak, s mára már ez a megrendítő, különös emlékhely jött létre, amely mellett nem lehet elmenni, s amelyről mindenki érzi, hogy több mint egy egyszerű emlékmű egy csata helyén.

Kányádi Sándor 1965-ben írta meg híres versét a Nyergestetőről, amely közismertté vált, sokan ismerik, szeretik és szavalják. Ő nevezi Nyergestetőt székely Termopülének. A termopüléi szorosban elesett spártai hősök emlékét már két és félezer év óta hirdeti a híres sírvers, amely emlékművükön állt: „Itt fekszünk, vándor, vidd hírül a spártaiaknak / Megcselekedtük, amit megkövetelt a haza”. A nyergestetői hősök emlékműve mégis más. Egyre nő, mintha élne. S a honvédek sosincsenek egyedül. Mindig van itt valaki, mindig jár erre vándor, aki hírül viszi a spártaiaknak, azaz nekünk: Ők megcselekedték, amit megkövetelt a haza.

Szokták mondani, hogy a magyarok vereségeiket ünnepelik meg. Nem így van: itt is arra emlékezünk, hogy vannak helyzetek, amikor nem lehet tovább visszavonulni. Amikor neki kell vetni a hátat egy sziklának, egy fenyőnek, s szembe kell fordulni az ellenséggel. Itt azonban még többről is szó van. Hiszen Nyergestetőn nemcsak a csata évfordulóján, augusztus elsején ünnepelnek, hanem ide jönnek a környékbeliek március 15-én és augusztus 20-án is. S ide jönnek az emberek folyamatosan az egész évben, hozzák és elültetik a kopjafákat, a kereszteket. Sokkal több lett ez a hely, mint hősi temető. Sokkal több fájdalmat hordoznak az ide hozott keresztek, és sokkal több reményt is kifejeznek.

Március 15-én mi is reménnyel telve gyűlünk itt össze. Tudjuk, hogy 1848. március 15-én esett az eső – de ez a nagy ünnep minden magyar szívében napfényes, vidám, lelkesítő napként él. Annyira lelkünk része lett, hogy örök mintát adott minden magyar forradalomnak. 1956-ban is 12 pontokat fogalmaztak, a diákok és a fiatalság ment először az utcára, legelőször a sajtó szabadságát akarták: akkor a nyomdát, most a rádiót akarták.

De ne feledjük 1848 másik arcát sem: a jogi utat, a törvényeket, amelyekkel a pesti forradalommal egy időben ment az országgyűlés küldöttsége az uralkodóhoz. Ezek teremtették meg a birodalmon belül Magyarország önálló kormányzását, és mindenki számára a jogegyenlőséget. Ez is örök minta számunkra.

Minden nagy mű akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel. Ha nem tudnak kérdezni, idegen marad a kép, a zenemű, az épület – nem mond nekik semmit. Ilyen a nemzeti ünnep is. Aki nem tudja megszólítani, annak üresen kong. Itt, Erdélyben mindig azt tapasztaltam, hogy az emberek tudnak ünnepelni, mert szívügyük mindegyik nemzeti ünnep. Az erdélyi magyarság körében én is könnyebben tudok feltenni kérdéseket.

Március 15-e közös ünneplését két évvel ezelőtt kezdtük el, a kolozsvári Magyar Operában. Ott, 2007-ben, Románia uniós csatlakozásának évében, arról a reménységről beszéltem, amelyet Európai Unióhoz fűzünk a kisebbségi jogok teljes kibontakozása terén, ameddig csak más európai példák elérnek. Tavaly, október 23-án Csíkszeredában Székelyföldnek arról a méltánylandó igényéről is szóltam, hogy gazdasági fejlődéséhez történelmi egységének megfelelő igazgatási keretet kapjon.

Idén, március 15-én a nemzet egységét szerezném hangsúlyozni, amely közös ünneplésünkben is kifejeződik. Ezzel kezdtem beszédemet, s egy örömteli példájával szeretném zárni.

Holnap az Országházban átadom Kányádi Sándornak Magyarország legmagasabb állami kitüntetését: a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét. Egyedül ő részesül ebben a kitüntetésben. S senki nem teheti föl a kérdést: itthon nem találtak érdemes költőt? Ugyanis Kányádi Sándor itthon van. Itthon van a magyar nyelv, a magyar kultúra és magyar történelem alkotta közösségben, abban a gazdag örökségben, amelyet közösen birtokolunk.

Ez a magyar nemzet alapja.

De a nemzet része az is, hogy legyen közös szándék arra, hogy ezt az örökséget folytatni akarjuk.

Itt, Nyergestetőn, ezen a helyen, a honvédek sírja felett, az élő emlékmű mellett, különös súlya van, ha kimondjuk: a nemzet az élők, a holtak, és a még meg nem születettek szövetsége.

Köszönöm, hogy ezt a szövetséget itt együtt idézhetjük fel.

Köszönöm Petres Lajos nyugdíjas tanár úrnak, hogy szép kopjafát faragott számomra, amellyel én is építhetem az emlékművet, a nemzetet alkotó szövetség jeleként.
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 899
Biztos vagyok benne, hogy a Secu nem kockáztatott....
Előzmény: Törölt nick (898)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 898
Vót az is?
Előzmény: kibéd (897)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 897
Rendőri felvezetéssel elég ennyi idő a határról.......
Előzmény: Törölt nick (893)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 895
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 894
Mit aggódsz? Holnapra itthon lesz...
Előzmény: RealCorpus (892)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.14 0 0 893

Ezek szerint 7-8 órás volt az út,hacsak nem hajnal 5-kor indult,amit kétlek.

Ezért kár volt acsarkodni.

Mikor én jártam ott ,nem volt ekkora a felhajtás !

Előzmény: kibéd (882)
RealCorpus Creative Commons License 2009.03.14 0 0 892
15.-én...
Előzmény: kibéd (891)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 891
2008. augusztus 19.
Ukrajna, Beregszász
Sólyom László köztársasági elnök az ukrajnai Beregszászra látogatott, ahol részt vett a Szent István ünnepségen.
Előzmény: RealCorpus (888)
RealCorpus Creative Commons License 2009.03.14 0 0 890
Olyant is tudsz, amikor Ausztriába, Szlovákiába, Ukrajnába, Jugoszláviába ment?
Előzmény: kibéd (889)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 889
2007. március 15.
Románia, Nagyvárad
Sólyom László köztársasági elnök nem hivatalos erdélyi látogatásának zárónapján Nagyváradra látogatott.

2007. március 14.
Románia, Erdély
Sólyom László köztársasági elnök nem hivatalos erdélyi látogatásának harmadik napján Bonchidára, Válaszútra és Zsobokra látogatott, valamint beszédet mondott a kolozsvári Állami Magyar Operában rendezett március 15-ei ünnepségen.
›› Sólyom László Kolozsvárott mondott ünnepi beszéde

2007. március 13.
Románia, Erdély
Sólyom László köztársasági elnök nem hivatalos erdélyi látogatásának második napján Fehéregyházára, Gyulafehérvárra, Nagyenyedre és Torockóra látogatott.
›› Sólyom László nyilatkozata a fehéregyházai Petőfi-emlékműnél
›› Sólyom László nyilatkozata a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban
›› Fénykép

2007. március 12.
Románia, Erdély
Sólyom László köztársasági elnök nem hivatalos látogatásra Romániába, Erdélybe utazott.

Előzmény: RealCorpus (888)
RealCorpus Creative Commons License 2009.03.14 0 0 888
Március 15.-én?
Előzmény: kibéd (887)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 887
Minden ünnepet a határon túli magyaroknál tölt.... Nézz utána...
Előzmény: RealCorpus (886)
RealCorpus Creative Commons License 2009.03.14 0 0 886
Március idusán?
Előzmény: kibéd (872)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 885

Nemzeti ünnepet államilag nem lehet sem elrendelni, sem eltörölni, az csak akkor lesz ünnep, ha a nép a szívébe fogadja. Olyan, mint minden nagy mű: akkor képes hatni századokon át, ha az utódok mindig a megfelelő kérdéseket teszik fel - ezeket a gondolatokat fejtette ki szombaton a székelyföldi Nyergestetőn elmondott ünnepi beszédében Sólyom László.

A köztársasági elnök az 1948-49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett megemlékezésen megállapította: "A legfontosabb, hogy együtt vagyunk. A legfontosabb, hogy minden akadály ellenére együtt ünnepelünk... Ez mindig az együttlét, közösségünk megélésének örömteli alkalma. Ilyenkor felemelő érzés átélni magyar voltunkat". "Jó magyarnak lenni, itt a Nyergestetőn, a magyar szabadság megszentelt emlékhelyén" - tette hozzá Sólyom László.
wizes Creative Commons License 2009.03.14 0 0 884
Csak az uccsó száz?

Nu de:

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=466036
Előzmény: Árpi76 (883)
Árpi76 Creative Commons License 2009.03.14 0 0 883
Sajnos az utolsó 100 évünk szarul sült el... :-D
Előzmény: wizes (871)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 882
Sólyom László köztársasági elnök szombaton 15 órakor megérkezett az erdélyi Csíkkozmásra, ahol Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint több Hargita megyei polgármester várta - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

A zuhogó hóesésben a magyar államfő és az erdélyi politikusok innen együtt indultak el kopjafát avatni a 15 kilométerre lévő Nyergestetőre, ahol már több száz ember gyűlt össze a fogadásukra.
Forrás: FH
wizes Creative Commons License 2009.03.14 0 0 881
Már egyzer beírták akkor mi volt. El akarod felejteni és hazudozva mást sejtetni ugyi?
Előzmény: kibéd (876)
meghallhatom Creative Commons License 2009.03.14 0 0 880
Tudom azert mondtam.Legy boldog vele.
Előzmény: wizes (873)
kibéd Creative Commons License 2009.03.14 0 0 879
Össze-vissza beszélnek az oláhok. Mindegyikük másra keni a szart. Érződik, hogy rájöttek: túllőttek a célon.
Előzmény: kibéd (878)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!