Szia! A másik kicsi már valószínű holnap meglesz. :) Legalábbis jobban teszi ha időben kibújik, hogy ne maradjon le a növésben a tesójától. :)
A tojáshéjat ösztönösen a fészektől a legtávolabbi pontra viszik a ketrecben, és ott dobják el. A természetben ez a ragadozók megtévesztésére szolgál, és messzire elviszik a fészektől.
Akkor ez jó kis háromszög. :) Nálam is volt 2 hím 1 tojó felállás, de ott az egyik hím párban volt a másik hímmel és a tojóval is. És a tojó, meg a másik hím püfölték egymást mindig. :)
kikelt egyik gerlém, a masik gondolom pár nap múlva, mivel a letojás is így volt. Két fél tojáshéj már a földön, gondolom ösztönösen kidobálják. Ami érdeker,hogy a tojóra két hím jutott, szóval vagy a tojó ülte a tojást, vagy a két hím :-D persze az egyik csak a tojásoktól 10centire,de közösen jártak, néha volt is harc!
Szia Nekem a gerlék helye, a galambházban van kialakítva.
Ilyen esetben a léguti fertőzésekre mind a két madár ugyan úgy reagál egy légtérben. De az ürülékkel történő árintkeéskor elkapható betegségekkel nem kell számolni a gerlék esetében. Legalább is nálam konkrétan nem érintkeznek a galambok a gerlékkel. Szóval nem tudnak egymás helyére piszkítani.
Én 2002 óta galambászok, de még nem hallottam olyanról hogy a paramixo (nyaktekercs) betegséget kimondottan itatással kezelnék.
Védőoltás van rá, amit ősszel kell a galambnak beadni szeptember-október körül nyakbőrbe.
Itatni maximum minden második évben szoktak, és akkor nem oltanak. De az oltás a leghatásosabb erre a dologra. Persze az oltás is és az itatás is csak megelőzésre való, nem kezelésre. Amelyik galamb már mutatja a nyaktekerés tűneteit azt jobb likvidálni, mert normális galamb már nem lesz belőle. A másik, hogy ha nem megfelelő időben kapják a védőoltást, akkor az kihat a következő év kezdetén a termékenységre.
A lényeg a lényeg, ha nem tudnak közvetlenül érintkezni egymással a galambok és a gerlék akkor nem kell aggódni a betegség miatt, mert ez nem levegő útján terjed.
A képek alapján a vadas és a szőke között van valahol ez a gerle. Nem látom lilásnak a fejét és a mellét, ezért nem egyértelmű, hogy vadas, de a többi szín rajta sokkal erőteljesebb, mint a szőkének.
A szeme sajnos egyik képen sem látszik jól, milyen színű az írisze? De ha fiatal, akkor még azért fakó.
Nem vagyok állatdoki, se gyógyszerész, de azt tudom, hogy a gerlék elkaphatják azokat a betegségeket, amiket a galambok terjesztenek. Ha galambok közelében élnek, és van esély rá, hogy egy galamb megbetegedjen és megfertőzze őket, akkor óvatosnak kell lenni szerintem. De ez csak elméleti és magán véleményem, mivel nekem csak a gerléim vannak, nincsenek kapcsolatban galambokkal.
Lenne még egy olyan kérdésem, hogy paramixo ellen, le kell-e itatni a gerléket? A férjem galambász, és ő minden ősszel itatja a galambjait, de nem tudo, hogy a gerléknek szükségük van-e erre a gyógyszerre.
Nemrégóta vannak kacagógerléim és már 5 gerlém van. A fiatalokat elszeretném adni csak lassan már nem lehet őket megkülönböztetni az öregektől. Ezért szeretném megkérdezni hogy aki tudna kiskunmajsa közelében 2db jelzőgyűrűt az legyenszives szóljon.
Köszönöm! Azon vagyok hogy a legszebb, legérdekesebb utódok jöjjenek majd ki. :) Fejben már mindegyiknek meg van a párja, remélem a nemek is úgy alakulnak majd.
Úgy gondolom, hogy a kacagó gerle hazánkban eléggé elfeledett kis madárka, nagyon keveset tudnak róluk az emberek, ugyanis nincs magyar nyelvű szakirodalma.
A faj népszerűsítésére (a honlapom mellett) most egy cikksorozatot írok a Magyar Madarász című újságba, aminek az első része a napokban jelenik meg.
Ebben az első részben a kacagó gerle általános leírása olvasható a származásától kezdve a szaporodásáig (származása, külső megjelenése, színezete, fontosabb szín és tollváltozatai, hangja, szaporodása).
Akit érdekel, és szeretne a kacagókról "papír alapon" is olvasni, nem csak a neten, az megrendelheti az újságot az IDRE-től, ugyanis az ő gondozásukban jelenik meg. Monoron is megvásárolható, de postán is tudják küldeni előreutalással vagy utánvéttel.
idre@idre.hu -n lehet rendelni, bővebb felvilágosítást kapni, ilyesmi. A www.idre.hu-n az újság további tartalmába is belenézhettek.
Így néz ki a kacagós cikk:
Aki olvassa, annak remélem elnyeri a tetszését és mind az 5 részt nyomon követi majd. :)
Az első képen lévő gerle még fiatal ugye? a gyűrűje sem tökéletes még, és nagyon fakó a szeme a kép alapján.
Van olyan változat, hogy világoskék ... kék és szőke keresztezéséből hozták létre, lehet hogy akkor ő ilyen. Mutatok képet:
De van egy szín, amit néhányan ezüstnek hívnak itt Magyarországon, valahogyan a kékből hozták ki, még élőben nem láttam, így arról nem tudok semmit mondani.
A másik gerlére első ránézésre azt gondoltam, hogy az elefántcsont (ivory) egyik változata, ugyanis abból is több van, a sötétebbtől a világosig. És Európában egész más, mint Amerikában. Ő is fiatal? Itt a szeme lenne a lényeg, az ivory-knak pettyezett a szivárványhártyájuk, így lehet őket felismerni.
Segítséget szeretnék kérni,hogy aképen látható galambok milyen színűek.Az első képeken látszó galamb szerintem nagyon hasonlít a kékre,csak sokkal fémesebb,ezüstösebb a színe.
A második képsoron lévő galamb hátán a tollazatban van egy kis halványbarnás szinezet.
Köszönöm szépen, nagyon szép, és élelmes, ügyes kis tubi, végig evett ivott szépen megtanulta a kalitkát, ennyi karantén után látva, hogy nálad milyen szépen rendben van minden, be is raktam a helyére, ott is kikövetelte már magának a kis posztját, evett ivott egyből, nagyon kis életrevaló, és nagyon szép!
Nagyon tetszett a többi állatod is, majd még lehet, hogy találkozunk, minden éven járok arra...