Június 30.-ig szerződése van a Zalgirisnél, előtte nem nagyon ildomos ezt a másiknak hivatalosan bejelenteni, és néhány kivételtől eltekintve, ezt nem is szokták.
Ez várható volt, már szezon közben is pletykálták.
Arra vagyok már csak kíváncsi, hogy Pangost mikor jelentik már be a Barcánál. Elvileg hivatalosan még nem igazolt oda, de például a eurobasket.com-on már tényként kezelik jó ideje, hogy a spanyol csapat játékosa.
a kínai az dettó, angolba átírják, és mi onnan átvesszük... nem jó
de tovább is lehetne menni, pl a városnevekkel, de nem akarok túl nagy vitát gerjeszteni, mert pl a magyaroknak Zadar a természetes, pedig az Zára, igaz egy Nándorfehérvár már nekem is furcsa
de mondjuk egy spanyol ezt leszarja, ő használjha minden városra a saját nevét, jól teszik (pl London - Londres)
én spec marha háklis vagyok a transzkrpicióra, és feláll a szőr a hátamon mikor szerbből bvagy oroszből angolba átírt nevek írásmódját egy az egyben átveszik az újságírók (a görög nevekről nem is beszélve:))
biztos túl szerbes a csávó nekem, láttam pár meccset ahol inkább szerb stílust nyomott:D
Ez számomra mindig is egy "vicces" kérdéskör volt... Милош Теодосић ... ezt ugye eleve csak akkor tudod átírni ha ismered a szerb ábécét... ha pedig már úgy látod, hogy Miloš Teodosić vagy Milos Teodosic, akkor meg már át van írva a latin ábécé betűivel "valamire"... szóval érdekes témakör ez... Milosz Teodosics, így mindenesetre szerintem még nem láttam leírva... a különféle ázsiai írásokról nem is beszélve... pl.: 易建联 = Yì Jiànlián
Az egyik legszebb példa az volt, hogy miután a macedónok anyakönyvezték és állampolgárságot adtak Lester Bo McCallebnek, utána már az ő nevét is lehetett akár úgy is helyesen írni, hogy Leszter Mekkáleb, vagy Mekkeleb ( Лестер „Бо“ МекКејлеб ) :))
Nyilván mindenki maradt az eredetinél, de vele kapcsolatban már az utóbbi sem lett volna helytelen.
A délszláv tulajdonnevek közül átírni csak azokat lehet, ahol, amely országban nem a latin írásmód, hanem mint esetünkben a ciril (is) a hivatalos, ezek : Szerbia, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina és Koszovó, ezeknél a magyar helyesírás szerint használhatod a fonetikus átírást, de az sem baj ha ezt nem teszed, viszont Horvátország és Szlovénia esetében, mivel ők csak a latin abc-t használják, nincs lehetőség az átírásra, és itt csak az eredeti forma alkalmazható nyelvtanilag helyesen.
Én ezeket a délszláv neveket nem tudom követni, és sosem tudtam. Hogy is van akkor ez? :)
Én sosem használok magyar átírást senkinél. Nekem Doncic az Doncic, Teodosic az Teodosic, Dragic az Dragic, Kuzmic az Kuzmic. A kérdés, hogy a magyarban ez mennyire elfogadott, mennyire számít helyesírási hibának, hogy nem Teodoszicsot írok, hanem Teodosicot?
Előre is bocsánatot kérek, és tisztában vagyok vele hogy nyelvtannáci vagyok amiért felvetem, és félig meddig kérdezem is, de Doncic az miért Doncsics? Mert hogy a szerb Teodosic, miért Teodoszics, az egyértelmű, a ciril betűs szerb tulajdonnevek átírása indokolja.
Viszont Doncic nevét, szlovénként, mindig is latin betűvel írták, anyakönyvezték a hazájában, így ő marad Doncic. Nem jól tudom?
Még egyszer bocsánat érte, nem kötekedni akartam, és egy szlenges értelmezésben a Doncsics is elmegy. :)
A rendszer, amit felvázoltál szerintem teljesen komolytalanná tenné az egész EuroLiga sorozatot. Nincs 48 csapatra való minőségi játékos ehhez és nincs is ennyi igazán tehetős csapat. Teljesen "hasraütésre" kellene keretet építeni és nagyon komoly szponzorokat szerezni arra, hogy lehet négy meccset selejtezünk, de az is lehet, hogy az egész szezont érinti majd a dolog és 32 meccs + rájátszás... tulajdonképpen ezzel pont azt érnéd el, hogy az a 60-100 igazán minőségi játékos még inkább abba a 8-10 csapatba összpontosulna, akik kimagaslóan gazdagok és szinte biztosan túlélik a selejtezőket... ráadásul 95%-ban azok a csapatok jutnának be akkor is, akik most is ott vannak, szóval tényleg nem sok értelme lenne szerintem.
Végeleges és hivatalos lett a Eurocup 24-es mezőnye, az idézett hozzászólásban szereplő listzához képest annyi a változás, hogy a BL-t választó Bamberg helyett a Frankfurt indulhat, míg az eddig még nem ismert 24. induló az a török Türk Telekom Ankara lesz, amely idén a török másodosztály bajnokaként jutott fel a török élvonalba. Így mind a hat nagy európai nemzeti bajnokság (spanyol, orosz, török, olasz, francia, német) 3-3 klubot indít.
Ennek 1.05 volt az oddsa sajnos a tippmixen. :) Sajnos a kiscsapatok sorsa ez egy kiugró szezon után. A FF amúgy is megismételhetetlen lenne változatlan keret mellett is. Nem féltem őket, azért jövőre se lesz könnyű elvinni a győzelmet a Zalgirio-ból.
Úgy fest, a Zalgiris három alapemberét is elveszítheti jövőre:
Azt pletykálják, Ulanovas más csapathoz szerződik.
Pangos szinte biztos, hogy Hanga csapattársa lesz Spanyolországban.
A eurobasket.com most hozta le a hírt, hogy az Efes valószínűleg Micicet fogja megszerezni.
Emellett úgy tudom, NBA-csapatok (is) érdeklődnek az edző, Saras iránt. Lehetséges, hogy a litvánok a jövő szezonra ismét visszakerülnek a "helyükre", vagyis a liga alsóházi régiójába?
Látva a tendenciákat, ami a legrosszabb, hogy részben ennek a háborúnak is köszönhetően, a kisebb befolyású országok (így mi is) klubcsapatai szinte ugyanúgy ki fognak szorulni a BL-ből ahogy az Euroligából. A FIBA, azért hogy magához édesgesse az erősebb ligák klubcsapatait, azoknak kapásból fix helyet ad a főtáblán, sőt akár bajnoki helyezésüktől is függetlenül, akár több évre is, így szép lassan a gyengébb ligákból érkező igazi bajnokoknak, szinte semmi hely nem marad.
Egyébként ugyanez a tendencia gyorsult fel most a futballban is, hol az előttünk álló szezontól a topligások közül már senkinek nem kell selejteznie, ráadásul több fix főtáblás helyet is kaptak a kisebbek rovására..
Mivel a Barcával már elvileg megegyező Brad Wanamaker komoly NBA ajánlatokat kapott, és minek okán a megállapodás július közepéig tartalmaz NBA kilépési opciót a játékos számára, könnyen lehet hogy új dobóhátvédet kell kiszemelnie a katalánoknak.
Adnék egy tippet :) Andrew Goudelock.
Az Euroliga egyik legjobb shootere, Mike James, Nemanja Nedovics és Amedeo Della Valle érkeztével már nem szerepel a Milano jövő évi tervei között, így hiába van opciója mindkét félnek a folytatásra, azért hogy Goudelock mihamarabb új csapatot találhasson, hamarosan hivatalosan is elválnak a két fél útjai.
Szerintem Ádám és Goudelock egymást tökéletesen kiegészítő páros lehetnének. Kíváncsi leszek, hogy ezt rajtam kívül esetleg más is ugyanígy gondolja-e ?
Hát igen. Ez hosszú ideje probléma az európai kosárlabdában. Nekünk szurkolóknak nagyon jó lenne, ha végre megegyeznének. Az egyértelmű nemzetközi kupaszereplésért éppúgy, mint a válogatottak miatt.
Mivel a két szervezet bizonyos értelemben gyakorlatilag kölcsönösen levegőnek nézi a másik sorozatát, az általad felvázolt hierarchia nem létezik. Ha úgy tetszik, párhuzamos univerzumokban él a FIBA és az Euroliga/EuroCup. Ráadásul, a futballal gyökeres ellentétben, a kosárlabdában,egyik sorozatban sincsen semmilyen következetes sportszakmai kritériumrendszer, annak eldöntésére hogy ki hol indulhat. Ezért van az, hogy bajnokok szerepelnek az elvileg 4. számú kupában, bajnoki 10.-ek indulnak a Bajnokok Ligájában, és olyanok indulnak az Euroligában akik hazájuk bajnokságát régóta nem nyerték meg... Azaz gyakorlatilag abszolút szabad a vásár.
Maradjunk most a BL-EuroCup kérdésnél. Pénzügyi értelemben összességében nincs igazán releváns különbség sem egyik, sem másik javára, pontosabban annyi, hogy a BL-t megnyerni, az 1 milliós szuperbónusz miatt sokkal jobb üzlet mint EuroCup-ot nyerni, de ezen csak 1 klub gazdagodhat meg, a többség nem bazírozhat erre.
Ami még itt érdekes lehet az, hogy az ún. nyilvános "csomagajánlatokon" túl, a számukra kiemelt "ügyfelek" részéré mindkét szervezet adhat egyedi ajánlatot is, ez a fajta üzletpolitika sokáig csak az Euroliga sajátja volt, és náluk mind az Euroliga, mind a EuroCup esetében az abban induló klubok jelentős része egyedi szerződéssel bír, és ez számukra nemcsak előnyöket jelent, hanem olyan hosszabb távú kötelezettséget is, amelyből nem egyszerű kilépni, és például emiatt sem tudott a Panathinaikosz első lendületében átnyergelni a BL-re, mert az az Euroligával kötött érvényes szerződése okán, nagyon komoly összegbe, minimum 10 millió eurójába fájt volna a zöldeknek.
Az utóbbi időben egyre több helyről hallani, hogy már a FIBA is több nagyobb topligás klubot megkeresett saját egyedi ajánlatával, hogy azokat egy szerződéssel, akár bajnoki helyezésüktől függetlenül is, több évre a BL-hez "láncolja".
Ha jól sejtem, ilyen ajánlatot kapott a Bamberg is, még azelőtt hogy a EuroCup szerződését aláírta volna az Euroligával, és ezért kötelezte el magát 3 évre a BL-hez. Itt adalékként, azt is meg lehet említeni, hogy az sem igazán esett jól a bambergi klubvezetőknek, hogy az Euroliga már jóideje sokkal szívesebb látná a Bayern Münchent vagy az Alba Berlint az Euroliga soraiban, mint a Bamberget (előbbiek jóval nagyobb közönséget generálnak, mint a helyszínen, mind a tv közvetítéseket tekintve, és sokkal komolyabb marketing értéket képviselnek), és ezt nem is titkolták az Euroliga legfőbb döntéshozói, és akár ez is lehet egy olyan tüske a bambergiekben, ami miatt hátat fordítanak az Euroligának.
Én ezt a EuroCup-BL dolgot nem igazán értem. Eddig azt hittem, úgy van a hierarchia, hogy Euroliga-EuroCup-BL-Europe Cup. De én nem látok logikát abban, hogy egyes csapatok csak úgy kilépegetnek az elvileg 2. számú kupasorozatból, hogy az elvileg 3. számú kupasorozatban játsszanak (mint az említett Bamberg). Vagy a FIBA és az ULEB közti cicaharc miatt megéri inkább egy osztállyal lejjebb játszani? (Már ha tényleg a 3. számú a BL.)
Ami még érdekesebb, a Bamberg 3 évre aláírt a FIBA-hoz, és azt mondják, ha jövőre megnyerik a német bajnokságot és kiharcolják az Euroliga indulást, akkor is a BL-ben indulnak majd.