Jelentem, én visszaolvastam, a legelejétől is, középről is stb, több ezer hozzászólást. Nem először, nem is utoljára tettem ezt, mert nagyon tanulságos. Csak így zárójelben jegyzem meg, már óvatosabb leszek, olvasás közben nem iszok, nem eszek, mert egyszer, miközben kedvenc sörömet kortyolva olvasgattam, hát kis híján beterítettem vele a monitort ,akkorát kellett röhögnöm. Egyáltalán nem ez a jellemző, de előfordul, zárójel bezárva.
Szóval elgondolkoztam, mivel lassacskán térdig járunk a XXI. században, ma mitől lesz korszerű, XXI. századi egy otthon barkácsolt keltetőgép? Hűtőszekrény, izzólámpa, hajszárító cekász ( most vetek gyorsan 3 keresztet ), étermembrán eleve kizáró ok?
Szerintem egyik sem eleve kizáró ok, mert minden attól függ mire akarják használni azt a keltetőt. Ha pl. egy apuka építkezésből visszamaradt hungarocellből, a sufniból előkotort bizbaszokból összerak egy keltetőt, elé tesz egy kamerát, és egy applikációt a gyerek mobiljára, hogy figyelemmel kísérhesse a keltetést , akkor ez XXI. század, mert a XX.-ban ilyen nem vót.
A hsz-k jelentős része árulkodik arról, hogy az írójuk hobbista. Istenem és akkor mi van, ő most jutott el az egyedfejlődés azon szakaszába, amikor elege lett abból, hogy a való világot VV Cuncika zuhany alatt habzó hátsóján keresztül tolják le a torkán. Nívósabb , tartalmasabb értelmesebb időtöltésre vágyik. Támogatni kell. De ne várjuk már el szegénytől, hogy több ezer hsz-ből válogassa ki azt, amihez ő se ért.
Nyilván, akinek gazdasági megfontolásai is vannak, ott más a megítélés. Olvastam egy díszmadár kereskedő, tenyésztő blogbejegyzését. Olcsó kis kapacitású gépeket használ, aztán előfordult, hogy százezer Ft értékű tojások mentek a kukába. Nem talált a piacon olyan kis kapacitású gépet, amelyik megfelelő biztonsági berendezéssel lett volna ellátva.
Kérdés: Milyen követelményeket támasztanánk ma egy nem hobbista, gazdasági igényeket is kielégítő géppel szemben?
Örülök hogy nem vagyok egyedül a témában. Korábban készítettem már méhanya keltetőt egy rozsdás hűtőből. Annyi baj volt vele hogy indokolatlanul nagy volt és csúnya. Ott a hőfokot szobatermosztátból kivett étermembránnal oldottam meg. A hőlengés ott is igen alacsony volt. Ennél azért nem a bölcsők szintjén helyezem el a szenzort mert úgy a hőlengés nagy volt. Így hogy a cekász mellett van az Stc kijelzője bármit is ír a zárkák közé lógatott könyökhőmérő szinte stabilan tartja a 35 fokot.
Nekem Nikot utánzat kínai rendszerem van, meg van egy Dávid féle, mondjuk a tokot nem mindig tudom használni.
Nem Neked szòlt, hanem az ėrdekeltenek. Bár szòlhatna is. Mert, hogy pl. vizes tèrben nyilt madzaggal fűtesz, számomra hajmeresztő, az elemi èrintèsvèdelem nèlkűl, elkèpesztő! Hát hogyan lehet ezekre reaglni? Azon túl kijelented a tutit, inspirálod a kezdőnek èletveszèjes megoldásra. Ha akarod tedd, de ne oszd meg a rosszat.
Nem tudom hogy ezt nekem írtad-e, illetve mégis... Visszaolvastam. Nem keveset, sokat. Kerestem is, minden hsz.t olvastam amiben az stc 1000 szerepel, valamint az érdekesek környezetét is. Sokat fórumozok, más oldalakon főleg. Ismerem a játékszabályokat. Tudom hogy a profik tök hülye kérdésre nem is válaszolnak. Azt is tudom hogy minden fórumnak meg van a legnagyobb önbizalommal rendelkező szemétdomb felelőse. Itt sem kellett sokáig várni a megjelenésére... Azért hogy lassan minden topik kihal az értelmetlen kérdezők mellett ők is felelősek. Bocs hogy bomlasztom a topikodat idióta kérdésekkel.
Folyamatosan olvasom a hszeket és látom, nincs új a nap alatt. Kérdések jönnek, írhatnák sokadszor ismét ugyanazt. :-( Az el nem tudom képzelni, hogy ha valaki keltető építéshez kezd, miért nem néz vissza, akár találomra, akár a "Keresés" segítségével?
Valamikor itt pezsgő élet folyt, oszlopos tagok alkottak olcsó, jó megoldásokat, miért nem alkalmazzátok?
Visszatérő a bizonytalan, gazdaságtalan hajszárító cekasz, világításhoz használatos izzók, stb.
Rengeteg fűtés szabályzó, az STC-1000 valamelyik alkalmasság, a W9....... egyszerű, kicsi átalakítással de megbízható, pontos kütyüig. Van mindentudó orosz, van maszek.
A hőmérők vitája, hogy analóg vagy digis. Hogy mennyi hő kell, és mennyi pára kell stb.
Miért kell ezeket kérdezni?
Azt gondolom, ezek miatt halt be e topik, mert nem vettek fáradságot, hogy keressenek, tanulnak, kapargatták a gesztenyét, várták a sült galambot.
MIÉRT NEM OLVASTOK VISSZA?
Természetesen tudom mindenki volt kezdő, és minden kezdőnek minden új. De könyörgöm, csak valamit valamiért! Jó pár óra visszaolvasással minden megtudhattok, de ha valami akkor sem tiszta, kérdezzetek nyugodtan. 22389 hsz van. Ebből legalább a fele ismétlés, a negyede értelmetlen kérdés és marad talán az egy negyed kreatívitás. :-(
Köszönöm a választ. A kelterő szerintem kész. A fűtést nem túl elegánsan hajszàrítócekásszal oldottam meg. A higanyos könyökhőmérő szerint a hőlengés 0,2 fok! Ennek a többszörösét is elbírja a fejlődő méhanya.
Az érzékelőt kb. 2 mm-re párhuzamosan helyeztem fel a cekásszal, így a sugárzó hő hamar túlfűti az érzékelőt. Mondjok még csak kb. 25 fokban teszteltem, hidegebben nem nem tudom befolyásol e valamit.
Az állólevegős gépeknél a tojások fölött pár miliméterre 39 Co körül kell lennie a hőmérsékletnek. Ha nincs a gépedben ventilátor, akkor a géped papírja jól beszél! Az ilyen primitív gépeknél azt, hogy egy vagy két csatornába töltsünk vizet, magunk között szólva nem nevezném páraszabályozásnak. Az eredmény két esélyes. Vagy jó lesz a páraszint, vagy nem, de ez biztos! :D
Nekem az RC-113M van, és ennél volt olyan, hogy néha már 0,5 fokkal a célérték fölött volt és nem hagyta abba a fűtést.
Ekkor besokalltam. Egyébként tetszett, hogy csökkentett teljesítménnyel működve beállt az egyensúlyi pontra, plusz-minusz 0.1 fok, amikor jól működött.
Még egy kérdésem lehetne? Mekkorának kell lennie a hőmérsékletnek a keltetőben? A gépem papírja szerint 38,6-39 foknak kell lennie. Az internetes szakirodalom azonban mást mond: 35,6-tól 38,9 fokig kel ki a kiscsibe a tojásból, csak más a kelésidő. Én most arra a hőmérsékletre lennék kíváncsi, ami szerintetek a legoptimálisabb!
Nem vagyok benne biztos, hogy jó az amit ír, mert úgy hogy a középső csatornát töltöttem fel, úgy van most estére 55%-os páratartalom. (60-65 % lenne a kívánatos. :) ) Egyébként vettem most egy digitális pára és hőmérséklet mérőt. De ez se olyan jó, mert vagy a higanyos téved 0,5 Celsius fokot, vagy a Digitális mér alul fél fokkal. Most akkor melyiknek higgyek?
Sziasztok! Egy kicsit amatőr kérdésem lenne: Betettem a PL Maschine 100-as típusú, még a csavarhúzós rendszerű gépembe tojásokat keltetni. De már évek óta nem keltettem, és elfelejtettem, hogy mennyi langyos vizet kell betölteni a csatornákba... :(
Keltető építésébe fogtam. Elég speciális igényeknek kell megfeleljen, viszont most akadályba ütköztem, így kérdeznék tőletek hátha megkímélem magamat egy csomó felesleges munkától.
A célom egy méhanya keltetéséhez használható kisméretű (39*50 alap, 27 magasság ) szállítást jól bíró keltető. A kelés elejétől végéig 35 C fok szükséges minél fixebben. A doboz kész van, bútorlapból. A dobozt egy barátom keltetőjéről koppintottam, csak neki egy készreszerelt fűtő-szabályzó egység van benne. Neki max néhány tized hőingadozása van a keltetőnek.
Ennek mintájára én is lyukat vágtam a dobozra fent. Az az elképzelésem hogy készítek fentről behelyezhető fűtő-szabályzó egységet bele egy 12 és egy 230 V osat. A vezérlést mindkét esetben Stc 1000 -rel akartam megoldani. A 230 -as megvan, a 12 V osat még várom.
Viszont nem tudom hogy milyen fűtést alkalmazzak hogy a kínai szabályzó 0,3 fok hiszterézise által okozott hőlengést ne emeljem tovább.
220 v esetén azt gondoltam járhatónak hogy egy bútorlap négyzetre ami elfedi a doboz tetelyén a kivágást felrögzítek némileg belógatva egy ventit ez lefelé fúj. Ennek elé tennék 2, vagy 4 G9 izzót, kettessével sorbakötve. Viszont a kikelő méhanyát szeretném ingerszegény környezetben tartani, így valahogy el kívánom venni az izzók fényét. Ezt hőálló matt fekete festékkel gondoltam.
Kíváncsi lennék a véleményetekre hogy ez így jó-e, valamint hogy az stc jeladóját hová tennétek.
Sokat olvastam vissza, tudom hogy a kerámia fűtést javasoljátok, csak ott félek a tömeg miatti hőtehetlenségből fakadó nagy hőlengéstől.
A 230 as mintájára meg el akarok készíteni egy 12v os egységet is.
Kicsit későn írok a hozzászólásodhoz, de gondolom másoknak is elfogadható a válaszom. Írtad :"ellenállás sor fűtésre nem a legjobb (lassan hűlnek)" ez nem baj,mert kisebb a hőlengés. De az nagyobb baj, hogy az áram megszünése után kissé tovább fűt. De ezeket be lehet állítani a ventillátor levegő áramlásával, kis terelő lemezekkel.
Elolvasva az eddigi hozzászólásokat láttam, hogy valaki szakkönyvet keresett keltetés témájában. Mivel kezdő vagyok én is a témában, így elkezdtem kutakodni a neten és megtaláltam Dr. Bogenfürst Ferenc: A keltetés kézikönyvét. Sok helyen jelenleg nincs belőle, de van egy webáruház, a hunemu.eu, ahol kapható. Meg is rendeltem és utánvéttel ki is hozzák.