Valami nem oké. Megnéztem a számlatörténetem, az új szabályok életbelépése, július 1. óta, a III. negyedévre vonatkozóan. A szeptemberi törlesztésem 25.000.-Ft-tal haladta meg a zárónappal megállapított költésemet. Gyakorlatilag hitelkeretig töltöttem vissza én is. Rendben kaptam visszatérítést.
Ugye most a 3. negyedévben buktuk el a visszatérítést, és lehet ezek alapján én a mostani 4. negyedévet is elbukom, mert én minden hónapban a hitelkeretem összegéig töltöttem vissza. Ez a bukás maximum 20e Ft. Nem a világ vége, de akkor is, ha elutasító levelet kapok én már csak próbaképpen is tovább fogok menni fogyasztóvédelmi panasszal, következő lépcsőfok a Magyar Nemzeti Bank.
Mert ha a bank megfogalmazása szerint "a hitelkeretből felhasznált összeg visszafizetésekor a hitelkeret összegét több, mint 10 000 Ft-al meghaladó befizetést teljesít," - ez a mondatuk egyértelműen a _hitelkeret összegére_ vonatkozik. Azt pedig egyszer sem léptem túl, akárhogy is akarnák magyarázni. Szerintem aki így járt ne hagyja, mert ez itt nagyon világos átverés lenne, szerintem simán elbukják ha tovább visszük az ügyet. Nekem egy emailt ide-oda megér.
Nem sztárolom a Gránit bankot, de miért ne dicsérjem meg ha valami jó? Melyik bank tudja még ezt a mobilfizetést nyújtani? Egyik másik sem! Raiffeisen is inkább ilyenekkel foglalkozna az ügyfelei kényelméért, ahelyett, hogy nyakatekert sunyi módokon bohóckodik a hitelkártya visszatérítésekkel. Ha nem bírja, szüntesse meg a visszatérítéseket, de ez a jelenlegi sunyi túlbonyolítás ez visszatetsző de nagyon.
Én még nem kaptam választ, de olvasva a hozzászólásaitokat lehet addigra besokallok ettől a banki szarrágástól. Nekem ők amúgy sem a számlavezető bankom, csak a hitelkártyát használom. Pár ezer Ft szarakodásért ilyen dedós módon amire most megnehezítették ezt a visszafizetést, hát otthagyom őket mint a fene. Úgyis a számlavezető bankomnál a Gránit banknál amióta elsőként a bankok közül bevezették a mobiltelefonnal való nfc-s fizetési lehetőséget, azóta gyakorlatilag a pénztárcámat sem hordom magamnál és mindent egyedül a nálam lévő mobilommal fizetek, így tartsa meg a labanc bank eme apróját. Hitelkártyát pedig nézek majd valahol mert külföldi autóbérlésnél ez előnyös, anno is elsősorban emiatt nyitottam.
Én úgy tekintek rá, mint egy gátversenyre: ha jól veszem azt a pár akadályt, ami egyébként nem egy teljesíthetetlen feladat, akkor én nyerek. Nem egy nagy összegről van szó, viszont a visszatérítés miatt lényegében "ingyen" használjuk a fő- és társkártyát, és ezen felül még egy kis pénzt is kapunk a banktól. Ez azért nem olyan rossz dolog.
Tescoban próbáltak rábeszélni az One cardra ami már van, de ezt a kitételt nem tudtam. Így még durvább lehúzás. Ha megint szembejön sárga fekete ember, és megerősíti ezt a - mondjuk ki - geciséget, akkor ott oda is adom neki a kártyámat, és felhasználási javaslatot is teszek.
Az nem lehet, hogy a zárónapot követő költés még nem volt lekönyvelve és ezért eredményezett (csupán a késedelmes adminisztráció miatt) a magasabb összegű befizetés, látszólagos 10e Ft-ot meghaladó egyenleget?
Épp emiatt panaszt nyújtottam be telefonon, és a héten jött a levél, hogy elutasították. Esetleg még fellebezhetek, de nem tudom, hogy lenne e értelme.
Bár nekem elsőre lejött, hogy mire céloznak; de az tény, hogy a Raiffeisen megfogalmazása valóban nem egyértelmű. Én mindössze egyetlen szót cserélnék le, és azonnal tisztázódna a félreértés:
"Nem jogosult visszatérítésre az az Ügyfél, aki...
- a hitelkeretből felhasznált összeg visszafizetésekor a hitelkeretzáróegyenleg összegét több, mint 10 000 Ft-al meghaladó befizetést teljesít
Az benne van a szerződésben, hogy a záráskori összeget kell törleszteni. Meg még egy csomó helyen.
Viszont a visszatérítés kapcsán arra, amit lentebb írsz a bank nem hivatkozhat, mert a visszatérítés feltételeiben ez szerepel kizáró okként:
"a hitelkeretből felhasznált összeg visszafizetésekor a hitelkeret összegét több, mint 10 000 Ft-al meghaladó befizetést teljesít"
Valószínűleg a bank azt a fajta visszafizetést akarta kizárni, amikor a befizetéssel a felhasználható kereted több mint 10000 Ft-tal meghaladja az engedélyezett keretedet. Azaz a kártya túltöltése tilos. DE a mondat, amit a kondíciókba írtak nem ezt jelenti, hanem azt, hogy amikor befizetést teljesítesz a befizetett összeg legfeljebb a hitelkeret+10000 Ft lehet.
Azaz ha mondjuk a kereted 100k, abból zárásig felhasználtál 10k-t, azaz a visszafizetendő 10k, akkor a bank azt szerette volna kizárni, hogy 30k befizetésével a kereted 120k-ra nőjön, azaz túltöltsd a kártyát. De szerintem a mondat a kondíciókból csak úgy értelmezhető, hogy ebben az esetben ha legfeljebb 100k+10k-t fizetsz vissza, akkor még mindig jó vagy, azaz a kártyát akár 200k-ra is túltöltheted.
Nyilván a bank a túltöltést akarta kizárni, de sztem elszabták és ha megreklamálod, hogy nem ez van a kondíciókban, sztem védhetetlen az amit állítanak.
A mondat amit a kondíciókba kellet volna írniuk:
"a hitelkeretből felhasznált összeg visszafizetésekor a FELHASZNÁLT hitelkeret összegét több, mint 10 000 Ft-al meghaladó befizetést teljesít"
A következő volt a probléma, azt mondják több mint 10 ezer Ft túlfizetésem volt.
Ugyanis ha záráskor pl. 100 ezer volt a tartozásom, de a visszafizetés időpontjában már 120 ezer és én az aktuális tartozást fizettem vissza akkor jelentkezett 20 ezer Ft túlfizetés. Ez eléggé rohadék húzás, mert ezt sehol sem írják le a szerződésben, hogy a záráskori állapotot kell figyelni nem pedig az aktuálisat.
Ahogy sejteni lehetett: Ezúton szeretnénk tájékoztatni, hogy az Agip töltőállomásokon a OneCard bankkártyával elérhető kedvezmény 2016. november 30-ig fokozatosan megszűnik.
A Metro áruházas vásárlások esetén mennyi a visszatérítés mértéke, 3% vagy kevesebb (OneCard? Van valakinek erről tapasztalata?
Próbáltam megtudni a Raiffeisen ügyfélszolgálattól, csak azt tudták megmondani, hogy milyen MCC kódú vásárlások esetén adnak 3%-ot - azt viszont nem tudták megmondani, hogy a Metro az milyen kódú. Megkérdeztem a Metrót, nem kaptam választ...
Ahogy egyes fórumokon olvasom, egy ideje az OTP-nél nem igényelhető és nem tudni meddig szünetel. Ráadásul ott nem csak az OTP-vel kell szerződni, hanem egy mobilszolgáltatóval is. A 3 mobilszolgáltató közül pedig csak a Telekom és a Vodafone esetében üzemel, aki Telenor-nál van az csak pisloghat.
Tehát ez az egész elég nyögvenyelős az OTP-nél, szemben most a Gránit banknál mindez pofon egyszerűen működik, nincs harmadik fél, csak az ügyfél és a Gránit bank saját applikációja függetlenül a mobilszolgáltatóktól.
Erre kérdeztem, hogy ilyen mikor várható a Raiffeisennél? Egy pici kis hazai bank röhögve beelőzte az összes nagy multi bankot. Ez a vicc.
Ilyet mikor fog bevezetni a Raiffeisen? Egy kis bank végre meglépte, a nagyokról pedig NFC-n keresztüli mobiltelefonos fizetés ügyében évek óta csak a nagy csend honol.
A hitelkártya üzemanyag kedvezményt a bank adja továbbra is. Engem jobban érdekelne, hogy mi lesz a 8 Ft/l Forensis kedvezménnyel. Mondjuk az általam használt két kút egyelőre marad Eni, mivel 2017 végéig szól a franchise szerződésük, és utána sem akar MOL-os lenni a tulajdonos.