rá van irva, hogy tartalmaz guar gumit, de honnan tudjam, mikor tették bele, mikor gyártották? csak a lejárat van a dobozra irva. elolvasom azt a 33. oldalt:)
ha nincs a dobozán, hogy van benne E412, akkor nincs benne.
Mo-n még nem mutatták ki (az EU-ban eddig 20 élelmiszer esetében találtak) csak elővigyázatosnak kell lenni vele, és pl. érdemes elolvasni a tájékoztató 33. oldalát.
na igen... találtam egyet: danone könnyű és finom joghurt. gyártási idő nincs rajta, csak a lejárat: 08.28. szombaton vettem. vajon van benne vagy nincs benne szennyezett guar gumi???? de mi van, ha megeszem? nyilván nem halok meg, max. megfájdul a hasam/fejem, aztán kiürül belőlem, nem? mint a sok más szemét is, amit elfogyasztok.
- normális légzés 10 dB (hallásküszöb: 20 dB) kényelmes: - halk suttogás 30 - csendes könyvtár 40 - hűtőszekrény 43 nem veszélyes 75 dB alatt - mikró 58 - papirzörgés 50 -háttérzene 50 ha az expozició 8 órán keresztül 80 dB fölött van, javasolt hallásvédelmi eszköz használata - hajszáritó 80 - telefoncsöngés 82
nagyon hangos 100-85 dB között - -motoros fűnyiró 94 dB - bulldózer 100 dB 100-120 közötti szinten akár rövid expozició is halláskárosodást és fülzúgást okoz: - siró csecsemő 110 dB:))) - motorkerékpár 105 dB
Szerintem, ha megnézed, mikor gyártották, akkor be tudod kb. lőni, hogy beeshet-e a veszélyes kategóriába. Ha jól emléx, akkor július végén vették észre Svájcban, hogy az adott szállítmány tartalmazott dioxint meg valami polinemtommit.
Engem főleg a péksütemények zavarnak, mert egy zsemle vagy kifli esetén aztán ki nem deríted, hogy használtak-e vagy sem, KIVÉVE, ha a pékség nyilatkozott róla.
én annyira veszem komolyan, hogy elgondolkodtam, meg kéne nézni az itthoni élelmiszereket, van-e bennük guar gumi, de még nem néztem meg...
(maga a guar gumi nem káros, csak a tájékoztatás szerint jött egy szállitmány mérgezett/szennyezett? guar gumi, ez lehet káros. de honnan tudod, hogy a hűtőben lévő kajádba szennyezett került-e vagy sem?)
csajok, ti mennyire veszitek komolyan ezt a guargumi-ügyet? Itt van egy nagyon korrekt tájékoztatás, ami egyébként messze nem megnyugtató. Eddig egy pékségben láttam kiírva, hopgy ők olyan terméket árusítanak, amiben nincsen gg, az előbb az ABC-ben majdnem lehánytak, amikor zsemlét vettem és rá mertem kérdezni :o
nem rossz. ahhoz kepest mi fenyevekre - a 70es masik oldalan a nagybolt (es most mar spar) kozeleben.
az elet apro oromei: nyilt itt egy spar. vegre rendes cuccok/husok is vannak... :)
.
mamua - csopp lanykad nagyon edes :)
melyik reszen/utcaban? tenyleg jo hely egyebkent. szantod meg foleg. van homokos szabadstrand, nagyon jo jatszoter - pont a vasutallomas mellett. jon a vonat kolkok korusban nyomjak a sihuhu-t :))
itt balatonon 0. foldvaron es szantodon nem is lattam meg szelektiv h.gyujtot. :( elmeletileg nagyon fontosnak tartanam, de nincs meg hozza az infrastruktura (hulladekgyujtes, civilizalt bkv, stb....)
Környezettudatosság: nekünk szerencsénk van, mivel a ház alatt van a szelektív hulladékgyűjtő. Reggel munkába menet nem fáradtság levinni pár pille palackot, 2 hetente nagy csomag újságpapírt, vissza nem váltható üvegegket. Szóval tudatos vagyok. A szemetes kukánkba kerülő papír dobozokat is aprítom, lábbal összepréselem. :-)
no, tessék, az Index aktuális cikkéből megtudjuk, hogy műxik a szelektív hulladékgyűjtés: (részletek)
(PET-palackok) Az őrlemény 60-65 százalékát a Távol-Keleten értékesítik, a többit európai országokba adják el. Az átlátszó, színtelen palackokból például ruhákat gyártanak, de készülhet belőlük agrofólia vagy útalapba való geotextília. A flakonokat ezzel szemben Magyarországon dolgozzák fel, készülnek belőlük fekvőrendőrök és az út szélét jelző oszlopok is.
Az üveget szintén remekül vissza lehet forgatni a rendszerbe, hiszen üvegből csak üveg készülhet. Az üveget először szétválasztják az idegen anyagoktól, a Fegroup telepén átrakodják, aztán a felsőzsolcai vagy a tatabányai válogatóüzemekbe szállítják, ahol megtörténik a színek szerinti szétválogatás. Innen az üveg Csehországba kerül, és újra palackokat gyártanak belőle.
a szeptember 1. abszolút stílszerű lenne, mint ahogy azt veron is írta ;)
hulladék-kérdés: csak hogy ne aggódjatok tovább ;) jelzem, h megoldódott. Van egy jó kis honlap, a Hulladék Munkaszövetség honlapja, és ott meg lehet nézni, hogy milyen fajta szenetet hol vesznek át a lakóhelyedhez a legközelebb. Úgyhogy fogtuk magunkat, elvittük (igen, kocsival...) a szemetet (PET-palack, elromlott ht. gépek, újságok, sütőolaj stb.) és leadtuk. Egyáltalán nem olyan nagy fáradság, csak rá kell erőltetnie magát az embernek, hogy elinduljon.
rájöttem a tutira: nyomda!:))))) nyomdáztunk a kilapogatott részekre mindenféle állatot, növényt:) most du. kifestettük, és most kiderül, hogy tud-e a fiam titkot tartani, mert mégis csináltunk egy tenyérlenyomatot, de azt félretettem, és mondtam neki, hogy apa szülinapjára lesz majd jövő héten. erről nem szabad beszélni. a többit megmutatjuk, de a tenyérlenyomatról hallgatunk. hát, kiváncsi vagyok:)))