Sziasztok!
Ezt a topikot azért hoztuk létre,hogy legyen egy hely ahol minden témáról lehet beszélni,akár kerti növény akár szobai,kerti tó,növények kártevői,barkácsolás a kertben,tanácskérés,szép tájak növényei,nyaraláskor lefényképezett pálmák,leanderek,rózsák,fenyők,vagy ha csak meg akarod mutatni a kedvenc virágodat,a kedvenc kutyádat ,macskádat ,akármit!!!!mindenkit várunk,itt nincs OFF téma:)
Idén éppen sztrájkol, mert tavaly hagytam rajta 7 termést.
Meg múltkor a kánikulában nem voltunk itthon, pont rossz csepegő alá került egy hétig, kicsit megviselte, leveleinek harmada odalett, de már jobban van.
Citrom is van. Az is terem. Nekem is voltak régen kísérleteim a magról neveltekkel, de kidobott idő. Persze lehet szép növény, de alig és bizonytalan minőséget hozhat tizenév után.
Avokádó is csak szobadísz, amíg túlél. 4-5-8 méteres egy termő fa. :)
Van fidzsoám. Terem. Leander igényei vannak. Pici fagyot még kibír. Én többet vártam ízre a terméstől, de más a leírás, és más a tapasztalat.
Most ilyen (kis organaág bezavar)
Viszont a DMkert elmehet a francba.. onnan volt egy példányom, 6-7 évig nevelgettem, virágzott szakadatlan, de egy satnya terméskezdeményen kívül nem kötött semmit.
Utánaolvasva, egy nem önterményen anyanövényről szaporítanak dugványozással... hiába reklámozzák, hogy milyen a növény, nálad nem fog teremni még onnan kettő sem, mert nem egymás porzói, amit kapnál.
Mikor rájuk írtam, persze nem válaszoltak.
Az a fácska tönkrement egy rosszul sikerült teleltetéskor, de beszereztem ezt az öntermékenyt. Mondjuk a másiknak picivel látványosabbak voltak a virágai.
Hegyi papaja magról. Első év, hogy virágzik. Sajnos még nem kötött. a másik kettő meg még nem hozott bimbót. Nem tudom kell-e porozni.
8 fokos beépített teraszon áttelel.
De van hazai gyümölcsöm is. Néró kicsit érés előtt:
én biztos vagyok benne, hogy pár év múlva olcsóbb lesz a füge, mint a szilva. szezonban legalábbis. a fényen és melegen kívül nagy igényei nincsenek, vegyszerezni nem kell. már tényleg minden harmadik háznál van, potyog a földre, le sem szedik. tök közönséges gyümölccsé vált. emlékszem, 10-15 éve milyen nagy számnak tartottam, amikor láttam valahol. meg eszembe jut, hogy gyerekkoromban faterom mesélte, hogy pécs környékén beérik a füge. :))
nem is tudom, mikor ehettem először friss fügét...10-15 éve? pff.
itt évekig küzdöttem vele, aztán nálad fog virágozni;)))
Mellette citrusféle van?
A hibik gyönyörűek! Itt is van, egy utcabeli kért csíkos pántlikafüvet, kaptam helyette egy bordó hibit ajiba. Félárnyékba van kiültetve, locsolom ahogy tudom, de elégtek a bimbói, dobálja le őket...
Részemről nem tudok megbarátkozni a délszaki növényekkel, ami van/volt, azokat kaptam, de úgy látszik tényleg ezek veszik majd át az uralmat, ahogy változik a klíma.
A munkahelyemen pár éve kintfelejtődött a földbe süllyesztett négy
leander, évről évre nagyobbak-dúsabbak, már akkora fák, hogy alájuk lehet állni. Itthon idén a legnagyobbat kiültettem a kertbe én is, ott is marad, nem cipelgetem tovább.
Az enciánfák tavaly ősszel meg itt nálam felejtődtek kint a földbe ültetve időhiány miatt, tavasszal kiástam/kidobtam az elszáradt fákat, egyikük olyan helyen volt hogy nem akartam ásni a környező növények miatt, ezt tőből lefűrészeltem... most egy félméteres dús hajtás van ott.
Az avokádó, a citrom magról keltek a komposztban, meg lettek sajnálva és télire becserepezve behozva, márciustól kint vannak, lassan embermagasságúak.
Viszont a muskátli,a jószagú petúnia szenved, szinte minden helybevetett egynyári kipusztult: amit a ritka, de nagy esők utáni csigainvázió nem rágott tarra, azt lerendezte a hőség.
A közelben épül egy mediterrán lakópark (régebben TSZ almáskert volt, rég felhagyták, de futni, sétálni, jófajta régi almákat szedni jártam oda). Kiparcellázták, építenek, most nyílt ott egy áruda az építkezés közepén, dézsás olajfák, yukkák, mindenféle pálmák, agyament árakon. Mindig autótömegek állnak előttük.
Tudom, lassan ez vár ránk, át kell álljak erre-arra, el kell engedjek ezt-azt. De nem tudom szeretni ezt a "szép új világ"-ot...
A fekete berkenyét nem tudom, nálunk nincs árnyékban, úgy terem.
Inkább Mahonia bealeivel kísérleteznék, az szép is, és a fekete berkenyénél finomabb is a termése. Igaz, hogy nincs rajta sok, de a februári virágzása is érték. Illatos.
Ha minden igaz, látok valamit a frangipánin, ami akár virágrügy is lehet...
Majd este lefotózom.
Sajna ezt viselte meg legjobban a múltkori jégeső, a levelei elég tépettek. Csak remélem, hogy a virágrügyet nem találta el egy jégkocka.. Kicsit sötétebb a csúcsa.
köszi szépen. a bodzát nagyon szeretem, de valahogy nem tudom elképzelni a diófa alatt. mézbogyót fogok ültetni, de azt inkább úgy ültetném el, hogy biztosan szépen fejlődjön és teremjen. szóval nem feltétlenül a diófa alá? félárnyék lenne a legjobb neki?
talán a fekete berkenye tűnik a legjobb megoldásnak, ha tényleg bírja a mély árnyékot.
egyébként bodza garden answer laura kertjében is van, eléggé formális ültetésben, és nagyon menőn néz ki. amúgy egyre kevésbé tetszik a kertje, teljesen elment formális irányba, nagyon szögletes már. plusz egyre több a térkő. szerintem nem tud már mit kitalálni, vagy csak ez az idők szele arrafelé, nem tudom. viszont végre megtudtam, hogy tudja fenntartani a kertet abban a brutálisan kontinentális klímában. az utolsó videójában mondja, hogy 37-42 fokok voltak 10 napig, ment valami párásító rendszer, illetve van még egy jéggel töltött ventilátor is. szóval nincsenek csodák. nem éppen a fenntarthatóság mintapéldája.
Akkor ez lehet függhet a diófa fajtájától is, mennyi jugont választ ki.
mert málunk közvetlen a diófa alatt szinte semmi nem marad meg.
Illetve talán még hogy ősszel összesepred -e a leveleket és elviszed, vagy otthagyod.
Bár -most hogy modjátok emlékszem - fekete berkenye (talán a törzses) egyszer volt nálunk is a diófa alatt, nagyon lassan nőt de bírta és még termett is.
Bármit ültettem a diófa alá, minden megmaradt, ha bírta az árnyékot. A mi diófánk szinte földig ér, nagyon mély árnyék van alatta, a ribizli ezt is bírja, de tényleg nem magas.
A csíkos kecskerágó biztos, hogy megmarad és megnő, kikelt magról, és meghagytam kettőt. Már szinte fává nőttek. A közönséges mahónia is szép, bár az se túl magas. Törzses mahóniát (pl. Mahonia baelei) ott nem próbáltam, de az nagyon szép növény és elég magas lesz, csak lassan nő. El tudom képzelni, hogy megmaradna, a miénk is elég árnyékos helyen van. Virágzik és terem is, ma is főztem a bogyóiból a gyümölcslevesbe.
A bodza tényleg megmarad, de nyúlik, nem lesz igazán szép. Az is kelt ki magról a diófa alatt.
A vadszőlő megmarad, de ősszel nem színeződik olyan szépen, mint napon.
A mézbogyó megmarad, nálunk is a diófa alatt van, igaz, hogy a korona szélénél. Nem magas, bár a ribizlinél kicsit magasabb.
Egy szomszéd telken van egy diófa. Alatta egy elég hatalmasra nőtt bodzabokor. Úgy látszik, azt sem zavarja a dió. Tavasszal tele virággal, most pedig terméssel.
de ezek nem is bírják az árnyékot, nem? de ha bírnák is, nem akarok ilyeneket a kerítésre futtatni, egy trombitafolyondár van már a kerítés sarkánál, a napos oldalon.
asszem nóra egyszer ajánlott valami umbellatát, de lehet, hogy rosszul emlékszem, nem a diófa alá ajánlotta. rákerestem most, autumn olive néven fut angol nyelvterületen. szép növény, de úgy tűnik, hogy nem kifejezetten árnyékkedvelő.
tesómnak van mézbogyója és fanyarkája is, nagy pártolója vagyok ezeknek a bogyósoknak, de szerintem ezek sem árnyékkedvelők. a ribizli jó lenne, de nem nő elég magasra.
A trombitafolyondár és a kínai akác az a két növény, amelynek 2x örül az ember az életben. Jobban akkor örül, amikor sok-sok évnyi kínlódás után végre megszabadul tőle, vagy tőlük, nekünk mindkettő van. A trombitafolyondár kb. 100 helyen jön föl gyökérből, hozza a sarjakat. Legmesszebb olyan 20 méterre a törzsétől is. A kínai akác meg mindent összeroppant, mint az anakonda.
Erdőbe valóak, bár szerintem ott is nagy károkat tudnának okozni.
Egyre több szárazságtűrő keverék van a piacon, követik ők a klíma változását, illetve azok a fűmagok, amelyek régebben a szubtrópusi égövre voltak jellemzőek, már itt aktuálisak. Sajnos a gyepszőnyeg termesztő vállalkozások egyelőre nem követik ezt, náluk még mindig csak a "sportgyep" kapható, ami nagyon vizigenyes. Cserébe tökéletes, de csak nagyon intenzív fenntartás mellett. Ideálisan robotfűnyíróval nyírva, nagyon fogékony a gombás megbetegedésekre. Egy komplett tudomány azt fenntartani. Csak a legnagyobb fűguruknál látsz ilyen tökéletes füvet. Én is rég lemondtam róla, már vagy 10 éve.
Én úgy emlékszem, hogy nálunk a diófa alatt mindig valamilyen kiülő alkalmatosság volt, felesleges holmik lerakata, törzs mellé támasztva valamik, amiknek ott volt a legjobb helyük 🙂 Növényekre nem emlékszem. Már csak 1 diófánk van, kizárólag árnyékolási szerepet tölt be. Most is székek, asztal van alatta, szoktam ott növényeket szaporítani, meg ilyesmik.
ok, a gyerekeknek kell a hely, hogy tudjanak futkozni, ez igaz. amúgy nincsenek még olyan "fűmagkeverékek", amik teljesen szárazságtűrők, még ha nem is olyan homogének, mint a képzeletbeli ideális gyep?
épp a napokban vettem észre, hogy a szomszéd gyepszőnyegébe, amit 3-4 éve rakatott le, beköltözött a lóhere. biztos ki van borulva, azzal sem értett egyet, amikor mondtam neki, hogy szerintem szebb, ha a fű pipitérrel van keverve. (mondjuk ez neked sem jön be, emlékszem, hogy mondtad. én a homogén gyepet max. focipályán szeretem.)
lehet, hogy már kérdeztem, de a szomszédról jutott eszembe, hogy annak idején, amikor a gyepet lerakatta, akkor a teraszát is átépítette, kb. 2 hétig dolgoztak nála az ácsok, és kísértetiesen egybeesik ezzel az idővel az, amióta semmilyen növény nem nő a másik szomszédom és köztem lévő kis átjárón, kb. 2-3 m2-en. előtte is én nyírtam és azóta is én nyírom ott a füvet, de lett ott egy jó nagy folt, amin semmi nem nő. kb. 4 éve. nem tudom mit önthettek ki oda a melósok, de elég durva anyag lehet. ötlet? hígító tud ilyet? de hígítóból ennyit kiönteni? mondjuk ha 2 hétig naponta locsolják rá...a közeli erdőben is ismerek egy földes útszakaszt, amin 5-6 éve megszűnt az élet, de ott orrfacsaró vegyszerszag árulkodik a szennyezésről.
A pázsit még mindig 90%-ban központi eleme a kertnek. Sajnos, többek között azért is, mert építéskor nagyon olcsó. Egy ugyanakkora beültetett rész vagy tó drágább mulatság. Másrészt meg az emberek sajnos még mindig a pázsitban látják a "zöldet", "legyen a gyereknek hol játszani", vagy csak egyszerűen "mert a fű kell".
Szerencsére a tuják pusztulnak, legalább már azokat nem ültetjük a hülye füvük mellé.
A modern közterületi megoldások mutatnak ebbe az irányba, ahol a pázsitot növényzet telepítésével helyettesítik. Viszont azt is látom hogy a fenntartás hiánya nagyon gyorsan megmutatkozik ezeken a helyeken. Elgazosodnak reménytelenül. Az emberek ezt is látják, ez pedig negatív példa.
pázsit...el kéne már engedni ezt a dolgot. sőt, én megadóztatnám. :)) iszonyatosan vízigényes, cserébe se árnyékot nem ad, se co2-t sem köt meg túl sokat szerintem. viszont hetente lehet rajta égetni a benzint vagy az áramot. hát a faszomat. mondjuk én is csak nagyon nehezen álltam át egy másik szemléletre, mert fateromtól azt láttam, hogy gyerekkoromban nyáron minden reggel locsolta kb. egy órán át a füvet. "füvet", inkább. még mostanában is azon kapom magamat, hogy meg kell állnom egy pillanatra, hogy ezt miért is csinálom? ja, mert hogy ebben nőttem fel. nem is tudom, hogy miért várom el muteromtól, hogy 69 évesen megértse, hogy mennyire fontos a mulcsolás, amikor ezzel soha életében nem találkozott. mondtam neki, hogy viszek faaprítékot. "ő nem szór ki a kertbe szemetet". végül beadta a derekát.
mondjuk azt még mindig nem tudom, hogy a diófa alá mit ültessek, ami megnő 2 méter magasra (hogy takarjon). mi az, ami megél a diófa alatt. a krizantém jól elvan, de az nem nő elég nagyra. szóval fűhelyettesítő talajtakaró nem annyira jó.
a szürke madársóska ellen érdemes küzdeni? a rózsák alatt a mulcs közötti résekben nagyon sok helyen jön fel. húzkodtam egy ideig, de hátha zöldtrágyáz, mint a lucerna (csak a hasonló leveléről jutott ez eszembe).