Keresés

Részletes keresés

Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1472
Na, de nem békétlenkedek, végülis jó hogy van, legalább ennyi. Úgy emlékszem 4 euró volt a belépő.

Még egy kép a falról, Dante-t ábrázoló festmény, 2001-ből, hm, elég érdekes....

Előzmény: Vukkancs (1471)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1471
Fáklya (bár azt körülményes lenne használni) de én akár egy egyszerű kovácsoltvas tartóval is kibékültem volna...
Előzmény: anblock_italia (1469)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1470

A Dante múzeumtól nem messzire van a Santa Margherita de' Cerchi plébániatemplom, ahol a hagyomány szerint Dante először pillantotta meg nagy szerelmét, Beatrice Portinarit.

Előzmény: anblock_italia (1466)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1469
Egy fáklya jobb lett volna, igaz?
Előzmény: Vukkancs (1467)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1468
Azon a térképen ha jól látom, akkor lakótornyok láthatók, jól látom?
Előzmény: Vukkancs (1465)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1467
A lépcsőház... szépen fel van újíta, az tény. Csak azok a fali viágítótestek...
Előzmény: Vukkancs (1465)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1466

Most én írok egy keveset Dantéról, úgyhogy itt leszek, csak időbe tellik.

A Dante családnak több háza volt a környéken, valamikor erre az épületre ráfogták, hogy itt  született 1265-ben Dante, így ebben az épületben  természetesen rá emlékező múzeum van berendezve. Dante Alighieri nemesi családból származott, nagyon fiatalon már szerzeteseknél tanult. Akkoriban Itáliában szerették volna a Római Birodalom nagyságát visszahozni a politikusok. A guelf párt (kereskedők és kézművesek) a pápa vezetésével, a ghibbelin párt (nemesek) világi, császári vezetéssel képzelte a megvalósítást. Firenzében Dante idejében a guelf párt volt hatalmon, maga Dante is a tanács tagja, aki bár egyház párti, de a korabeli pápákat nem tisztelte. Volt fehér (békepárti) és a radikálisabb fekete (háború párti) guelf párt. Dante fehér, azaz békepárti volt, és amikor a feketék győztek 13o1-ben, a pápa, VII. Bonifác segédletével megfosztották tisztétől, száműzték, mivel egy év múlva nem jelent meg a tanács előtt távollétében halálra ítélték. Ettől kezdve az élete végéig a ghibellin párt híveként politizált, VII. Henrik német-római császár személyében látta az egységes olasz állam megteremtőjét, de a császár meghalt. Firenze később amnesztiát kínált neki, de Dante visszautasította. Városról városra járt a hercegi családok vendégeként. Elsőként Veronában élt, ott is van szobra. Itáliai vándorlása végén Ravennában telepedett le, ott is halt meg 1321-ben, ott is van eltemetve, Firenze nagy sajnálatára. Száműzetése idején írta meg leghíresebb művét, a „Commediat”, melyet Boccaccio lát el a „Divina”, az „Isteni” jelzővel. Ezt a művet a középkor enciklopédiájának tartották, de legfontosabb erényei azok, hogy teret engedett a reneszánsz gondolkodásmódnak és olasz nyelven íródott. Sokat emlegetik élete nagy szerelmét, Beatricét, akihez mindössze egyetlen pillantás kötötte a leány 9 éves korában.

Előzmény: Vukkancs (1460)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1465

És néhány fotó a bentről. A falon lévő képek persze csak reprók.
Dante "dolgozószobája"

Előzmény: Vukkancs (1463)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1464
Előzmény: anblock_italia (1461)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1463
A Casa di Dante-ban voltam és eléggé nagy csalódás volt számomra.
Rekonstrukció, ahogy a ma elképzeljük... viszont szép térképek ill. makettek láthatók a korabeli Firenzéről, Dante idejéből. Talán ez az, amiért érdemes felkeresni. Még az sem biztos, hogy maga Dante valóban itt született.
A 13. lakótorony maradványait 1911-ben újították fel.

Előzmény: anblock_italia (1461)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1462
Na, ha már kikutattad, akkor leírom amit erről olvastam: nagy jótevője volt a templomnak, még Dante is megemlíti, hogy december 21.-én, Tamás napon(?) a misén megemlékeznek róla és ez a mai napig is így történik.
Előzmény: Vukkancs (1460)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1461

Talán ezzel kapcsolatban már nem sok információt tudunk átadni, úgyhogy lépjünk a Casa Dante témára, amiről anyagot találni ugyancsak nem lesz könnyű.

Én sajnos látni sem láttam, mert éppen tatarozták, ez az egyetlen kép, amit sikerült találnom talán már a restaurálás után készült, olyan tip-top.

Előzmény: Vukkancs (1456)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1460

...és itt van eltemetve Toszkána grófjának, Ubertónak a fia, Ugo gróf (1001). A templomot az édesanyja alapította.

A síremlék Mino di Fioselo munkája (1400-as évek második felében készült).

Előzmény: anblock_italia (1459)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1459
Ja, még azt írják, hogy nem csak a freskó szép, de maga az udvar is nagyon megkapó közepén egy kúttal és egy hatalmas nyárfával. Aztán van egy szépen kiképzett bejárat, a csontkamra ajtaja, de ha bekukucskálunk, akkor csontok helyett egy kazánt látunk:-(
Előzmény: anblock_italia (1458)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1458
Épp olvasok a kerengőről, amit a sekrestyén keresztül menve érhetünk el. A hetvenes években restaurálták a freskókat, úgyhogy szép lehet.
Előzmény: Vukkancs (1456)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1457
Olyan jó nézni ezt a képet, ezt a nyugalmat. Sajnos most nincs itt ekkora nyugalom, forgalomtól zajos a tér, úgyhogy nézelődni alig tudtunk.
Előzmény: anblock_italia (1453)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1456
Ez esteben maradunk az olvasmányainknál. :(
A Badia számos alkalommal volt a helyszíne azoknak a felolvasásoknak, amelyeken Boccacio méltatta a nagy költőt, azaz Dantét.
A templom kétszintes kerengőjét ("a narancsfák kerengője") Rosselino építette, a falakat díszítő 15. századi freskókon Szt. Benedek éltének jeleneteit ábrázolják. Az északi oldalon fennmaradt Bronzino egy korai munkája.
Előzmény: anblock_italia (1454)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1455
De úgy általában a görögkereszt alaprajzú templomot a középkor hangulata uralja, számos gyönyörű síremlék is található benne olyan nagy művészektől, mint Rossellino, domborműveket Mino da Fiesolétól.
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1454
Én is csak kívülről láttam, de anno Dante Alighieri gyakran látta belülről, igaz, ezt a Filippino Lippi festményt, amin a Madonna megjelenik Szent Bernátnak, nem láthatta még, mert a kép 1480-ban készült:-(
Előzmény: Vukkancs (1452)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1453
Egy jó kis kép erről a környékről, a Bargello és a Badia látványa a Piazza da Firenzéről. Sajnos nem tudtam kivenni, hogy mikor készült.
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1452

Előzmény: Vukkancs (1451)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1451
Firenze egyik legrégebbi temploma a Badia Fiorentina (978-ban alapították).

Sajnos, ezt én csak kívülről láthattam, az utazás végére maradt és mire oda értünk már csukták a kapukat. :(

[image1:left][image2:right]
Előzmény: anblock_italia (1449)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1450
A templom őse a X. századból való, mai formáját a XVII. századtól őrzi. A főkapu 1495-ben készült, a fölötte lévő mázas kerámia a della Robbia műhely terméke. A kapun belépve egy árkádos udvarba jutunk, balra található a templomajtó.
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1449
Én ezen a sétámon így láttam meg a templomocska román és gótikus stílusból kevert harangtornyát.
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.13 0 0 1448

Na, akkor én itt vagyok a vártán:-)

Ma a Badia templomról és a Dante házról kellene írnunk.

Vukkancs Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1447

Rendben, holnap. Jó éjt! :)

----------

Az Andrea del Verrocchio-nak tulajdonított mellszobor, a "Hölgy bokrétával", amibe lehetséges, h. Leonardo da Vinci is "besegített". Ez a II. emeleten van. Itt még fegyver és páncél-kiállítás és sok egyéb látható. Aki teheti ki ne hagyja ezt a múzeumot.

Előzmény: anblock_italia (1446)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1446
Én akkor most elköszönök, remélem holnap folytatjuk:-) Jó éjt!
Előzmény: Vukkancs (1443)
anblock_italia Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1445

És hát se szeri, se száma az itt látható műalkotásoknak, csak néhány név a sok közül: a della Robbia család tagjai, Verrochio, Brunelleschi, Ghiberti, Desirado di Settinano, Mino da Fiesole, Michelozzo, Jacopo Sansovino (ő lett Velence főépítésze, pl. a könyvtár, a harangtorony talapzatánál lévő domborművek alkotója és több velencei reneszánsz palota tervezője), Giambologna, Benvenuto Cellini.

Aki a szobrokat szereti, annak nagyon nagy élmény ez a páratlan múzeum!!!

anblock_italia Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1444
Olyasmiket is olvastam, hogy gyakorta a Városháza falára festettették az ilyen jeleneteket elrettentő pédaként, állítólag még maga Botticelli és végzett ilyen munkát, de volt egy festő, aki gyakorta ilyesmiket festett és a gúnyneve is erre utalt, sajnos így fejből nem tudom ki volt az.
Előzmény: Vukkancs (1441)
Vukkancs Creative Commons License 2007.02.12 0 0 1443
Donatello: David (1450), az első emeleten.
Ebben a teremben látható még pl. a Battistero kapujára beérkezett pályamunkák közül a Ghiberti-é és a Brunelleschié, de ezen az emeleten lakik Giambologna Mercuriusa is (aki épp akkor külföldi utazáson vett részt), valamint az elefántcsont-, és az Iszlám gyűjtemény.

Előzmény: anblock_italia (1442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!