Valószínűleg nem. Azonban a ahogy a karácsony és a disznóhúsevés nem tesz valakit kereszténnyé, úgy a hanuka és a humusz sem tesz valakit zsidó vallásúvá. Sok izraeli zsidó megeszi a disznót (valszeg azért brutális kisebbségben vannak), tekintve hogy sokan származnak európai kultúrkörből. Nem mintha ez jelentene bármit
Természetesen Izraelben is megtarthatják az identitásukat. Alakíthatnak klubbot, egyesületet, templomot, beszélhetnek a saját nyelvükön, népitáncolhatnak stb.
Szilárd Leó, Neuman János, Teller Ede stb. magyarországi zsidók voltak akik amerikába emigrálva büszkén és méltán válalták magyar és zsidó származásukat. (Nem mellesleg zsidó származású ateisták, akárcsak Einstein) Ettől függetlenül mint magyar én is büszke vagyok rájuk és magyar tudósokként tartom őket számon.
Tévedsz. Elég sok izraeli van, aki a magyar néphez tartozónak vallja magát. Keress rá a Gavriel nevű nickre. Az ő hazája Izrael, mert elment Magyarországról és új hazát választott. De származását senki sem tagadatja meg, napi két-három órát lóg a neten, az Index magyar nyelvű fórumán.
Persze utànaolvashattam volna...de lusta voltam. Kösz, hogy megkönnyitetted a dolgomat. Igy màr vilàgos. Egyébként a gyakorlatban ràjuk is az vonatkozik, mint rànk magyarokra: hogy az zsidò, aki annak vallja magàt. Ez egy érdekes képet ad, mert azt jelenti, hogy francia (vagy magyar) àllampolgàrként is lehet valaki zsido identitàsu. Viszont Izraelben ilyen nem lehet: nem lehet valaki zsidò és közben mondjuk francia identitàsu. Vagy tévedek?
"Én készséggel elhiszem, hogy az utóbbi időben nagy a keveredés és az orthodox szokások feladása itt-ott (sok helyütt), de az orthodoxok hitvallása számít még mindig."
Az ortodoxoké semmiképpen, mert a magyarországi ortodoxok 99%-a vagy az auswitzi vagy a tel avivi vonatra került fel a negyvenes években. A mai magyar zsidók szinte teljesen a neológok utódai. Jórészt ennek köszönhető, hogy szekularizáltabbak és kisebb arányban vallásosak, mint más népcsoportok.
Az USA-ban a lakosság 79%-a hisz valamilyen istenben, de az amerikai zsidók közül csak 48%-mondta hogy hisz Istenben és csak 24% mondta hogy abszolút biztos hogy van Isten. Ezzel az USA legateistább etnikai csoportja a zsidók.
55% mondta hogy hisz valamiféle Istenben. de ebből 30% nem jár zsinagógában rendszeresen és nem is imádkozik rendszeresen. Mindössze 20% mondta hogy erőssen vallásos és 15% mondta hogy betartja a zsidó tradíciókat.
Izrael a világ egyik legateistább országa. Az hogy a zsidók tartják a bar-mitzvah-t és a Hanukát ugyanúgy nem teszi őket vallásossá mint ahogy a mayarokat sem teszi vallásossá a keresztelő, és a karácsony.
Izraelben 44% mondta hogy nem vallásos, 22% mondta hogy nem vallásos de követi a tradíciókat.
Semmi köze az aktuálpolitikához. Nincs baj az árpádsávos zászlóval sem. Nehéz lenne letagadni (tekintve a hiradó felvételeket), hogy sokan vannak akik csak azért bújnak egy amúgy tiszteletreméltó történelmi jelkép mögé, hogy kiélhesség az agresszív hajlamukat. (Ez sem újdonság)
De éppen úgy ahogy nem lehet a magyar népességet egy kisebbség alapján meghatározni, ugyanúgy a zsidó népességet sem lehet egy ortodox zsidó kisebbség viselkedése alapján meghatározni.
A legtöbb zsidó NEM vallásos és NEM diszkrimantív (legalábbis nem jobban mint az átlag magyar).
Én árpád-sávos vagyok, rajta van az országom címerén, a kocsimon, a történelemkönyveimben, a történelmi zászlóinkon.. Minden egyes lekicsinylő megjegyzést a nemzeti jelképeimmel szemben sovinizmusnak és uszításnak vettem/veszek/fogok venni. (Ráadásul a te esetedben a tudatlanság sem lehet mentség... :( )
"Tehát a zsidók számára nincsen félzsidó, csak zsidó (mindkét ős vagy legalább az anya zsidó) vagy nemzsidó."
Az a kérdés hogy ki tartja ezeket be?
Magyarországon a zsidóság nem zárt csoportban él. Aki zsidó ismerősöm volt mind nem zsidó-val házasodott a családjuk beleegyezésével. Még az is ahol a családban 2 rabbi is volt. Ők se szóltak semmit, inkább táncoltak az esküvőn. Ugyanez van az USA-ban és pl Izraelben. (leszámítva a kisebbségben levő ortodox zsidó csoportokat)
Láttam olyan zsidó bar mitzvah-t ahol nem kóser ételeket szolgáltak fel hanem sokkal inkább hasonlított magyar lakodalmas kajára. (hurka kolbász, sajt egy tálon)
Szerintem a körülmetélt férfiak között a legnagyobb arányat az egészségügyi okokból körülmetéltek képezik, mindenütt a világon Izraelen és az iszlám országokon kívül. Én négy ismerősömről tudok, aki biztosan körül van metélve, abból egy sem zsidó. Se származásilag, se identitásilag.
Igen zooonozisok is meg a fű=emberáltal nem emészthető cellulóze evők preferálása félsivatagos körülményekkor ahol a celluloze több van mint könnyen emészthető keményítős növény.
Aki nem követi a vallást, az nagyon ritkán metélteti körül magát. Magyarországon nem divat. Bizonyos körökben lehet olyasmi, mint a füllyukasztás. A probléma ezzel csak az, hogy gyerek korban az ember még nem tudja, hogy ilyen körökhöz akar tartozni, felnőttként meg a dolog elég fájdalmas lehet.
A másik ilyen egészségügyi intézkedés a szakállmosás; aztán ott van a tüdőfelfújás, ami a TBc ellen van, majd a hús sóba állítása és lemosása, etc, etc.. A vallásos parancsok jó része egészségügyi előírás, a kóser konyha meg kifejezetten az. RÉgebben pl. a férgesség sokkal nagyobb veszélyforrás volt, mint most.
Egyik férfiismerôsöm azt àllitja, hogy azért kellett kitalàlni és vallàsilag kötelezôvé tenni a körülmetélést, mert azon a helyen, ahol a szémitàk (nemcsak a zsidòk, az arabok is metélkeznek; ràadàsul ôk màr nagyobb, 6-7 éves korban csinàljàk, ez még borzalmasabb lehet) éltek régen: az àllandò meleg idôjàràsban, higiénia nélkül élô férfiaknàl gyakori volt a fertôzés, gyulladàs stb. De manapsàg, fôleg ha valaki nem követi a vallàst, akkor egyszerûbb lenne rendszeresen mosakodnia, nem?
Ezt az AIDS afrikai között végzett terjedésének kapcsán is kimutatták, hogy nehezebben terjed a körülmetélteknél. A 30%-ban problémát okozott talán a felnőttkorban elvégzettekre vonatkozott, sajnos már nem emlékszem, merre találom a forrást. (igazából nem túlságosan érdekelt a téma, lévén a véleményem az, amit írtál: normál higiéniás körülmények közt nincs értelme)
Úgy tudom, régen gond volt azzal is, hogy nem találtak olyat, aki elvégezze, ugyanis az orvos nem jó. Ugyanilyen gondjuk volt sokáig a kóser kajákkal is. Régebben mindenhol volt sakter, most nem nagyon.
Semmi köze az örömszerzéshez. Ezek csecsemőkori körülmetélések. A XIX század végén feltételezték hogy gátolja a szifilisz és más nemi-betegségek terjedését, azután a harmincas évektől a média ezt tovább népszerűsítette. Semmiféle 30%-os maradandó károsodásról nincs szó.
Gyakorlatilag normális higiéniás körülmények között élő embereknél (megmosod naponta) nincs számottevő előnye vagy hátránya a körülmetélésnek. Kb annyi mintha levágnád a fülcimpádat.
Én egy olyan gimnáziumi osztályba jártam, ahol a fiúk kb. fele magát zsidónak tartotta, de egyetlen osztálytársam volt körülmetélve. Egy katolikus anyától és apától származó vallásos katolikus fiú. Gondolom egészségügyi okokból.
Igen, ez divat volt, sőt most is az; ennek köszönhető, hogy fel tudták mérni a valódi eredményeit, hiszen a nem zsidók ezt kvázi szexuális segédeszköz céljából használták, (amolyan örömfokozás célból), de nem vált be: a töbségnél érzéketlen lett, illetve a 30%-nál nem gyógyult rendesen, állandó problémát jelent.