Keresés

Részletes keresés

igen7 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 261
ismét jót nevettünk.
Előzmény: Galgadio (258)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.29 0 0 260

Ettől függetlenül nekem nem tűnik úgy, hogy a svéd és finn nép nagyon visszasírta volna a katolikus klérust.

Finnországban például gazdag evangélikus népi vallásosság bontakozott ki, amely a IIX. században tetőzött.

A svédekről meg szinte minden forrás azt állítja, hogy sohasem voltak túlzottan vallásosak, ma talán egész Európában Svédországban a legalacsonyabb a rendszeres vallásgyakorlók aránya.

Ettől függetlenül láttam én már olyan svéd filmet, amely egy olyan svéd szektáról szólt, amely testületileg kivándorolt Jeruzsálembe, hogy ott várják be a végítélet napját. A filmet egyébként valós tört. események ihlették.

A legjobban az a szektatag tetszett benne, aki a végén mégis visszamondta a kivándorlást, azt állítva, hogy szerinte Isten nem fogja elpusztítani azt a világot, amelyet olyan szépen megteremtett, ha meg mégis, akkor ő ott szeretne meghalni a hűvös svéd erdőkben és nem a távoli, ismeretlen Jeruzsálemben...

De hát ez mán megint teológia:-)))

Előzmény: Maotai (257)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.29 0 0 258

Korábban szóba került a jezsuita rend.

A ferences és a jezsuita szellemiség közötti különbséget jól megvilágítja az alábbi - egyébként katolikus forrásból származó - vicc:

"Meghal a ferences szerzetes, lelke fölkerül a mennyországba. Ott éppen csak üdvözlik, megmutatják a helyét, oszt jól van.

Rá félórára meghal egy jezsuita is, lelke fölkerül a mennybe. Óriási örömmel fogadják, Szent Péter és az arkangyalok személyesen mennek ki a fogadására, hatalmas lakomát rendeznek a tiszteletére.

A ferences sértődötten odamegy Szent Péterhez:

_Engem alig üdvözöltetek, ennek a jezsuitának meg mekkora felhajtást csináltok.

Mire Szent Péter:

- Tudod, fiam, közületek ferencesek közül minden nap érkezik ide három-négy fő, de a jezsuiták közül talán tízévente ha egy..."

Kedves Fuly!

Ezen ne kapd föl a vizet, próbálj inkább mosolyogni rajta, hiszen végül is a hittestvéreid írták:-)))

Maotai Creative Commons License 2006.11.29 0 0 257

Egyébként ha van valakinek anyaga arról, hogy hogyan zajlott le a reformáció a svéd és a dán korona országaiban

Svéd-finnországban a reformációnak nemigen volt társadalmi alapja. I Gusztáv ezt politikai puccsként alkalmazta :

1. megtorlás, mert az egyház feje a kalmari haáborúk idején Dánia pártjára állt.

2. mivel az egyház sokkal gazdagabb volt a koronánál, egyszerűen kisajátította a teljes egyházi vagyont : el vették, ami "felesleges volt" azaz a földeket, a templomok értéktárgyait, sok esetben a papok személyes tulajdonát (pl. a finn főváros esperesének testamentumát átjavították utólag), stb. Eleinte hagyták, h az egyház beszedje az adóját, de magasabb adót követeltek tőle az államnak. mivel megszűntek a bevételek, a káptalani állások betöltetlenek maradtak és tönkrementek az iskolák, beteggondozók és a reformációval szemben társadalmi ellenállás bontakozott ki (pl. lázadások).

3. Az elkobzott vagyon jelentős részét a nemesség kapta.

Előzmény: Galgadio (222)
igen7 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 256
"Mindamellett létezik néhány történelmi tény (pl. a pápaság XVI. sz. eleji züllöttsége vagy az evangélikus Magdeburg kegyeetlen fölkoncolása a harmincéves háborúban), amit egyszerűen nem lehet letagadni."

ugyanilyen történeti tények vannak arról, hogy protestánsok is tettek ezt-azt. és akkor mi van? az a fő probléma az állításaiddal, hogy abból kisüt, hogy téged bizony NEM a tények, hanem a neked szimpatikus felekezet erkölcsileg másik felé helyezése a fontos. ha meg ez így van, akkor miért jössz a tényekkel?

"Valahol tisztelem azokat az embereket, akik ezt az életformát választják, ennek ellenére azt mondom, hogy a szerzetesség ma egy alapvetően fölösleges és idejétmúlt intézmény.
Hogy egyes szezetesrendek a történelem egy szakaszában komoly tanító, nevelő, gyógyító és tudományos munkát végeztek, azt elismerem."

oké. ezek szerint nem fogsz szerzetesnek menni. tudomásul van véve. de hogy jön ez ide?
Előzmény: Galgadio (252)
igen7 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 255
ebben szvsz nincs semmi meglepő, csak semmi köze a valláshoz, mivel Vallónia tele volt szénnel és vasérccel, hollandia meg nem.
Előzmény: Maotai (251)
igen7 Creative Commons License 2006.11.29 0 0 254
nem hiszem hoyg túl szigorú volt, mert ha kaif és bagatur1 nem tévednek be, akkor nem sok tényt olvasgathattunk volna.
Előzmény: Törölt nick (250)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.29 0 0 253

Az, hogy valaki bírálja vagy kritikus szemmel vizsgálja az r. kat. egyházat, az mindjárt nem való a töris topikokba?

Igazad van, menjen dühöngeni a Valfil vagy Polidili topikokba:-))))

Előzmény: igen7 (247)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.29 0 0 252

A reformáció korában, különösen az első, nagyjából az 1555-ös augsburgi békéig tartó szakaszban mind a protestáns, mind a katolikus fél nagyon durva hangnemben minősítettea másikat.

Sőt, a különböző protestáns irányzatok egymást is:-)

Persze nekünk nem szükséges követnünk ezt a stílust vagy hangnemet, de szerintem itt a topikon nem is tette ezt senki sem.

Ettől függetlenül szerintem senkinek sem kell itt a topikon lepleznie vallási hovatartozását vagy szimpátiáját.

Mindamellett létezik néhány történelmi tény (pl. a pápaság XVI. sz. eleji züllöttsége vagy az evangélikus Magdeburg kegyeetlen fölkoncolása a harmincéves háborúban), amit egyszerűen nem lehet letagadni.

Az lehet, hogy ezek neked nem tetszenek, de ettől még tört. tények maradnak.

"Ahhoz, hogy érdemi véleményt mondhass, legalábbis személyesen kellene ismerni szerzetességben élő embereket"

Valahol tisztelem azokat az embereket, akik ezt az életformát választják, ennek ellenére azt mondom, hogy a szerzetesség ma egy alapvetően fölösleges és idejétmúlt intézmény.

Hogy egyes szezetesrendek a történelem egy szakaszában komoly tanító, nevelő, gyógyító és tudományos munkát végeztek, azt elismerem.

""Továbbá nem célszerűtlen ismeri néhány alapvető iratot, pl. egy néhai Pál nevű ókori ember leveleit, stb."

Képzeld, ismerem, de nekem ezekből valahogy nem következik a szerzetesség elvi megalapozása:-)

"A Luther féle történet számomra egyetlen szempontból érdekes: vajon ilyenfajta elrettentő, a másik oldalt általánosságban minősítő történetek mesélgetése általánosan szokásos volt-e, vagy Luther e tekintetben kivétel volt-e?"

Mint már említettem volt, a rendkívül durva hangvételű fikázás mindkét oldal részéről elterjedt volt abban a korban.

Luther öregkorára hirtelen haragúvá és helyenként gyűlölködővé is vált, ezt egyes kutatók betegségének tudják be. Különféle testi bajok kínozták az öregedő reformátort, pl. vesekövek és krónikus fülgyulladás.

Előzmény: Fuly (246)
Maotai Creative Commons License 2006.11.29 0 0 251
Monnyuk érdekes, h az ipari forradalom során történő felzárkózásban Belgium naon lenyomja Hollandiát.
Előzmény: igen7 (247)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 249
igen, történelmi tényekkel is találkoztam, de ez egy töris topikban nem meglepő :)
Előzmény: Törölt nick (248)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 247
én végigolvastam a topikot, (a néhány utóbbi komolytalan hozzászólásomat is ez motiválta) igazából amit tapasztaltam benne, annak jó tükre a hozzászólásod: a katolikus egyházzal nem szimpatizálók katolikusfikázásáról szólt eddig a vita. ez lehet hogy jópofa (nekem nem az, de ez most mindegy), csak nem való a töri fórumok közé.

egyébként csatlakoznék Fuly véleményéhez.
Előzmény: Galgadio (245)
Fuly Creative Commons License 2006.11.28 0 0 246

de rámutat arra, hogy a katolikus szerzetesség mennyire ingatag alapokon nyugszik

Hmm... SZVSZ közelítő fogalmad sincs arról, hogy miről beszélsz, de mind1.

Ahhoz, hogy érdemi véleményt mondhass, legalábbis személyesen kellene ismerni szerzetességben élő embereket.

Továbbá nem célszerűtlen ismeri néhány alapvető iratot, pl. egy néhai Pál nevű ókori ember leveleit, stb.

Ez azonban már inkább teológia, mint történelem, ezért itt be is fejezem a gondolatmenetet, főleg, hogy Fuly olvtársunk nagyon sértődékeny hangulatban van:-))

Ismételten -súlyos- tévedésben vagy. Val-fil-állam vitában sehol nem vagy a neoprotestáns harcosokhoz avagy a legendás HJM-hez képest - csakhogy most  ehhez nincs kedvem. Nem sértődöttségi - kedv kérdés. Vallási, filozófiai és értékítéleti vitákba itt és most NINCS KEDVEM belemenni. Itt -gondoltam- egymás egyéni nézeteinek tiszteletben tartásával a történelmi háttérről lehet beszélgetni.

A Luther féle történet számomra egyetlen szempontból érdekes: vajon ilyenfajta elrettentő, a másik oldalt általánosságban minősítő történetek mesélgetése általánosan szokásos volt-e, vagy Luther e tekintetben kivétel volt-e?

Kálvin, Pázmány vitairati minősítéseit ismerem, abba a korszellembe akár még ilyen történetek is beleférnek. De nem tudom, hogy valóban szokásos volt-e, lehet-e erről tudni valamit.

Előzmény: Galgadio (245)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.28 0 0 245

Lehet, hogy a történet maga kitalált (Luther is úgy adja elő, mint aki hallotta valahonnan...), de rámutat arra, hogy a katolikus szerzetesség mennyire ingatag alapokon nyugszik. Ti. olyan terheket rak az emberekre, amiket azok nem tudnak elviselni.

Olyasmi, mint a papi nőtlenség.

Tudod hallottam már én olyan fiatal magyar katolikus papról, aki rendszeresen kefélt (állítólag apácákkal is), és amikor valamelyik egyházi felsőbbsége felelősségre vonta, akkor azt mondta , hogy ő nőtlenséget és nem szüzességet fogadott.

Ezt a sztorit mellesleg az illető nagynénje mesélte, ergo nem hiszem, hogy tisztán befeketítésui szándékkal találta volna ki.

Végül is egészségére váljék a dolog, de ennél sokkal tiszteségesebb a protestáns (és ortodox) hozzáállás, amely megengedi a papok házasságát.

Ez azonban már inkább teológia, mint történelem, ezért itt be is fejezem a gondolatmenetet, főleg, hogy Fuly olvtársunk nagyon sértődékeny hangulatban van:-))

Előzmény: igen7 (237)
Fuly Creative Commons License 2006.11.28 0 0 243
Bármily furcsa és hihetetlen, vannak témák, melyek -nekem- kevéssé viccesek. Főleg, ha a kacaj nagyon egyirányúan valakinek a rovására megy. Miközben a kacaj alapja minimum kérdéses.
Előzmény: Törölt nick (241)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 242
a protestáns vallásokat meg akinek a belsőségek: szív, máj, stb... :)
Előzmény: Törölt nick (239)
Fuly Creative Commons License 2006.11.28 0 0 240
További jó tobzódást...
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 238
hát ez egyáltalán nem lep meg :-)
Előzmény: Galgadio (236)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 237
ez a történet szvsz akkora marhaság mint a ház. csak egy lecsapolás előtti tömeges csecsemővízbefojtás következménye lehet ilyesmi.
Előzmény: Galgadio (235)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.28 0 0 236

A XIX. sz. első felében, a romantika nagy korszakában a német evangélikus területeken viszonylag sok művészlélek (költők, írók, festők) katolizált.

Romantikus világképüknek állítólag jobban megfelelt a katolicizmus a maga középkori külsőségeivel és hagyományaival...

Előzmény: Maotai (221)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.28 0 0 235

Régebben olvasgattam Luther asztali beszédeit.

Volt benne egy sztori, nem tudom, igaz e vagy sem, mindenestre elgondolkodtató.

Valahol Itáliában volt egy apácazárda, amely egy sziklára épült, amely szikla alatt történetesen egy tó terült el.

Valami oknál fogva a terület birtokosa egyszer csak elrendelte a tó lecsapolását.

Le is csapolták ám rendesen.

Mit ád isten?

A tó feneke tele volt újszülöttek apró csontvázaival...

Az apácazárdába hímneműek csak katolikus papok léphettek be, akik az apácákat gyóntatták.

Ezek szerint nem csak gyóntattak...

Szóval nem tudom, hogy az a katolikus egyház, amely tiltja a fogamzásgátlást is, mit szól ehhez?

Mondjuk aban az időben az apácazárdákba erőszakkal kényszerítették be a szülők vallási túlbuzgalmukban a fiatal egészséges lányokat.

No de akkor is?

Elég demagóg vagyok?

Szándékosan vagyok az:-))))

Előzmény: Törölt nick (229)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 233
vaze, elrontod, demagóg akartam lenni. :(
Előzmény: Törölt nick (231)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 232
:D
Előzmény: Törölt nick (231)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 230
megbocsátható :)
Előzmény: Törölt nick (229)
Törölt nick Creative Commons License 2006.11.28 0 0 228
Akkor pontosítsunk:

"hát, ezek a zsoldos protestánsok...":)
Előzmény: Törölt nick (226)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 227
akkoris :)
Előzmény: Törölt nick (226)
igen7 Creative Commons License 2006.11.28 0 0 225
ezek a protestánsok... :(
Előzmény: Törölt nick (224)
Of Creative Commons License 2006.11.27 0 0 223
A Landsknechtek nagyon nagy része lutheránus volt. Az hogy fosztogatni kezdtek a zsold ki nem fizetésének volt köszönhető (Frundsberg hiába zálogosította el még a birtokait is, a végtelenségig ő sem tudta fizetni őket), de az hogy pont Rómát fosztották ki, tudatos volt. Azzal a jelszóval indultak ellene, hogy "felkoncoljuk az Antikrisztust!". Ez sajnos nem sikerült nekik, de legalább a várost kifosztották, és így törlesztettek valamit a németek katolikus egyház által az előző 500 évben történt kiszipojozásáért.
Előzmény: Törölt nick (195)
Galgadio Creative Commons License 2006.11.27 0 0 222

Na igen, Krisztina királynő. Rossz nyelvek szerint összeszűrte a levet a francia filozófus Descartes-tal, akinek állítólag döntő szerepe volt a királynő katolizálásában...

Egyébként ha van valakinek anyaga arról, hogy hogyan zajlott le a reformáció a svéd és a dán korona országaiban, azt hálásan megköszönném:-)))

Internetes linket is.

Előzmény: Maotai (221)
Maotai Creative Commons License 2006.11.25 0 0 221

A protestáns svédek végigrabolták a birodalmat és később Lengyelországot is - a krakkói várból tán még az ajtó- és ablak kereteket is elvitték, és ma a lengyel kincsek nagy része ma a svéd múzeumok - és felteszem az arisztokraták magángyűjteményeinek - díszei.

Svédo-Finnországban halálbüntetés járt akkoriban a katolizálásért.

Mondjuk, érdekes, h Gusztáv Adolf lánya és örököse 1654-ben lemond a trónról, katolizál és Rómába költözik.

Előzmény: Törölt nick (187)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!