Kék tó, tiszta tó (János vitéz)
"Kék tó, tiszta tó, melyből az élet tüze támad,
Add vissza nékem, óh, szép szerelmes Iluskámat.
Kék tó, tiszta tó, sokkal vagy szivemnek adósa.
Add vissza nékem őt, s légyen tied ez a rózsa."
/Magyar nóták…/
DE: NEMCSAK KÉK, HANEM -MINDEN AMI SZÉP...LÉGY ÜDVÖZÖLVE:-)
Nyugalmat nem ad az idő: az elhangzó, megpendülő, üresen kongó, csendülő, édesen habzó, dermedő, pihentető és kergető,
örök békére készülő, tüskés bozótban csörtető, aljat és piszkot görgető patyolat tiszta csönd idő, hűs pincemély, napos tető, örök fagy, hőség: rekkenő, mindig mindenen nevető, napi gondokkal küszködő, tunyán a földön heverő, álmodón az égbe szökő, selyem öltönyben kérkedő sebzett és titkos jótevő, a játszótér, a temető, a nevelt és a nevelő, egyszerrre gyermek és szülő,
aki elesik s aki lő, kunyhót, kórházat építő, rájuk csóvát, bombát vető, a szívbe vad tüskét verő gyöngéd palántaöntöző, vetkőztető, öltöztető, megcsúfoló, felékítő, Buddha-derűvel örülő megszállott szent és bűnöző, majom, tigris, galamb idő:
Csíny: hogy a valaholból valahogy ideszöktem csíny: hogy más szökevények szövevényébe keveredtem Tettem sok rosszat jót készülök mindent helyrerakni készülök visszaszökni s megint a valaholba bújni
Kerekre tárt szemembe tömérdek ezt-azt befogadtam Eltűnnek-e ha már a nagy kalandon túljutottam? Marad-e sajgás bennem s marad-e hely hogy hol maradjon? Hol végződik a csíny? Vajon utánam hol marad nyom?
várnak a fákon csillogó cseppek híznak magukba zárják az esőben kopogó utcai lámpák szégyenlős sápadt fényeit és őrzik a lehajtott fejű alakok lépteit csatakos hajakat víztől nehéz sapkákat kalapokat
arc nélküli sietős járókelők és az égre meredő esernyők fém csúcsok és a feszülő szövet elrejtik azt aki hazafelé siet vagy éppen menekül otthonról valahova ahol lehet legalább pár percre otthona kap néhány mosolyt legalább néhány lélegzetnyi nyugalmat
egy vízcsepp mit is láthatna többet hiszen csak ennyi számára az élet megszületik majd megnő és már zuhanni is kezd azután egyesül egy "vizcseppnyi-halálban" eltűnik feloldódik a beteljesülést jelentő tócsában