A hazugság szó után ez a kettő a legtöbbet használt szó a fórumokon.
Tudja-e valaki egzakt módon a mai kornak megfelelő jelentésüket?
Előre is köszönöm a válaszokat!
"...Persze hogy többet javult. De nem azért mert a nagy testvér annyira jót tett a melósokkal, hanem azért mert hála az ipari automatizálásnak egyre több munkát végeztek el a gépek, különféle automata gyártósorok, ipari robotok. Ma már szinte nincs is olyan hogy munkásság, és nem csak azért mert a kicsi kínaiak gyártanak mindent, de azért is mert a jégkrémtõl az autóig ma már mindent automata gyártósorok állítanak elõ...."
Ha jól rémlik az első géprombolás a XIIV sz-ban volt amikor az emberek aggódva nézték, hogy a gépek elveszik a munkájukat. Mert a kegyes kapitalisták úgy oldották meg hogy munkanélküliségbe taszajtották az embereket, ahelyett , hogy a belépő gépek segítségével több szabadidő jutott volna a melósoknak.
Miert mit kellett volna,azt sajnos nem tudtak elerni,hogy ne kelljen dolgozni.
Kevesebb munkaert tobb bert ,igy erted ,vagy mit?
Tenyleg specifikusan milyen konnyitesekre gondolsz,hogy be se kelljjen menni a munkahelyre,csak minden honapban utalja at a kizsakmanyolo kapitalista a szamladra a a fizetesedet?
Akkor bizonyíts azzal, hogy azóta mióta versenytárs nélkül maradt a kapitalizmus a szocdemek milyen könnyítést értek el a munkások életében? A fizikai dolgozókról beszélek nem az irodában csücsülőkről.
"...Tudtommal feudalizmus volt kishazánkban, a kapitalizmus csak a brossúrákban, meg a párttitkáragyakban született meg 45 után...."
Valóban nem nálunk született a szocializmus-kommunizmus. De a Szovjetunióban legalább a hangzatos jelszavak megszülettek, ha a kivitel nem is sikerült vmi fényesen.
A kommunista eszme a lehető legjobbat hozta ki ellenfeléből a kapitalizmusból, mert nem harcolt vele , hanem versenyzett. Tény hogy nem győzött, és ezt súlyos bűnül rójá(to)k fel neki. Mindenkinek csak 1 tökéletes szocializmus, v kommunizmus felelt volna meg, a kapitalizmus oké a hibáival együtt.
Most új ellenfél van: a terrorizmus, ami vmféle vallási alapon zajló ellenségeskedés, és ahogy látjuk nem verseny folyik a 2 fél között, hanem harc. Háború.
Most majd meglátjuk hogy a tőke hogyan is viszonyul az emberekhez és a haszonhoz.
"...Dolgoztal te a hatvanas hetvenes evekben egy mo-i textiluzemben ,vagy az izzo gyartosoran?..."
Nem dolgoztam. A 70-es évekbenkezdtem melózni, és akkor már létezett a szabadszombat minden második héten, a szabadság, meg a táppénz stb, viszont olvasmányaimból rémlik ( Móricz, Nexő, Dreiser), hogy a múlt sz végén, e sz elején még nem és ebből követkettem, hogy csakis a XX sz elején alakulhatott ki. A 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 öra szórakozás kinek is a jelszava volt?
Nem állítottam hogy csak a szocializmus csinálta, de hogy létezése katalizátorként felgyorsította a folyamatot az tuti.
Az ocsem az izzonal volt rohambrigados, ok valoban egesz muszakban logattak a labukat,ha nem volt uzemzavar,kaveztak ,guritottak a muszakba jovo es meno csajoknak, de ha valami volt akkor nekik mint a mentosoknek,tuzoltoknak menni kellett es akkor robot volt kemenyen mert nem minegy meddig all a sor.
Eppen par hete talalkoztam az egykori fonokevel egy kanizsai borozoban,aki ma mar nyugdijas de a szakmai korokben meg mindig legenda.
Na ja, ez a kabareban volt igy a valosag ennel sokkal ridegebb volt. Ja aza USA-ban valoban nincs olyan ertelemben vett normarendszer,de szepen kirugnak ha nem hozod az elvarasokat amit meg kell csinalni.
Én csak egyetlen mondatot állítottam, hogy a szocializmus LÉTEZÉSÉNEK első 50 évében többet javult a munkásság helyzete mint azt megelőzően a kapitalizmus több 100 éve alatt.
Persze hogy többet javult. De nem azért mert a nagy testvér annyira jót tett a melósokkal, hanem azért mert hála az ipari automatizálásnak egyre több munkát végeztek el a gépek, különféle automata gyártósorok, ipari robotok. Ma már szinte nincs is olyan hogy munkásság, és nem csak azért mert a kicsi kínaiak gyártanak mindent, de azért is mert a jégkrémtõl az autóig ma már mindent automata gyártósorok állítanak elõ.
Ahol szalagmunka volt ott robot volt mindig,a 80-as evekben is amig ezek joreszt be nem zartak ahol meg megmaradtak ott ma is az van.
Es ugyanigy robotmunka volt egy hengermuben, ontodeben,uveggyarban es meg sok helyen. A gyaron beluli munkanelkuliseg nem azt jelentette ,hogy ott nem dolgoztak,hanem, azt,hogy volt egy valagnyi vattaember akik feleslegesek voltak valojaban. Vagyis tobbet alklmaztakmint az optimalis letszam a teljes foglalkoztatottsag akkori szentsege miatt
Amit Te beszélsz az sem teljesen igaz. Igenis volt robot, a legtöbben normában
dolgoztak, lekellett tenni az asztalra a db.számot.Derek a 60-as é.röl beszél a 70-esben már enyhültek némiképen a dolgok.50-60 as években szó sem lehetett ko-
"Nagyon javítja az életminőséget, ha az ember a munkáját nem robotként kell hogy végezze, "
Dolgoztal te a hatvanas hetvenes evekben egy mo-i textiluzemben ,vagy az izzo gyartosoran?
Mert ez utobbirol az ocsem tudna meselni aki hibaelharito TMK-as volt az izzoban es kozvetlen kozelrol latta a magyar munkasosztalyt robotolni a szocializmusban ami szerinted felszabaditotta oket a robot alol.Egyaltalan jartal valaha egy ipari nagyuzemben ?
Hát ez most olyan rövid írásod volt, hogy el tudtam olvasni. Természetesen a saját véleményemet írom. Nem vagyok történész, a korképek főleg irodalmi művekből jönnek elő. Innen rémlik, hogy már a XVIII században küzdöttek a rövidebb munkaidő miatt, és mikor valósult meg, a XX században. Én nem a keresetekről beszélek, hanem munkások körülményeinek javításáról. Nagyon javítja az életminőséget, ha az ember a munkáját nem robotként kell hogy végezze,
Kedves fi-fica! Érdekes gondolatokat vetsz fel a becslésem szerinti 30-35 éves koroddal.
A kommunista kiáltványt egy Marx nevű német zsidó írta az 1800-as évek elején. Innen eredeztetik a kommunizmust. Aztán egy másik német zsidó Engels, míg végül egy orosz zsidó, Lenin (Uljanov) ügyködött rajta. Sztálint nem tudom hová tenni, de egy biztos, hogy a kommunizmusról és kommunistákról kialakított rossz véleményt ez a grúz (zsidó) gyilkos alapozta meg. A II. Világháború előtt Nyugaton (az elégséges információ hiányában ugyanúgy istenítették Sztálint, mint Hitlert)
A ravasz Churchill, hogy "spóroljon" az angol vérrel, mindenkit beugratott a háborúba, majd amikor annak vége lett, már 1946-ban Bretton Woodsban meghírdette az úgynevezett hidegháborút.
A madárinfluenza és a cunami akkor még nem volt, nem lehetett téma, így a média a hidegháború témáját kezdte el feszegetni, ketté szakítva a világot - mint Orbán Magyarországot - és az egyre fejlődő technika, az egyre szaporodó bulvárújságíró had, hadak segítségével általános támadásba lendült. Az ügy odáig "fejlődött", hogy egy western színészből lett (tehát a médiához nagyon értő) amerikai elnök, bizonyos Reagan, elnevezte a világ egyik felét a gonosz birodalmának (idetartoztunk mi is), a másik felét pedig a jók (a jó tündérek) birodalmának. Ez valamikor a 60-70-es években lehetett. A "cowboy" szerint: akik a gonosz birodalmában éltek mind kommunisták voltak, és a gonosz birodalma pedig maga volt a kommunizmus.
Azt hiszem, hogy ha ez emlékembe idéződik, akkor nem látok a pipától! Milyen jogon mert engem bárki gonosznak, kommunistának nevezni, csak azért mert egy fecni alapján döntöttek a teheráni konferencián a világ sorsáról, és mi ezen a fecnin Churchill és Sztálin "jóvoltából" a világnak erre a felére kerültünk! "Szerencsére ma már csak gonosz országok vannak"! (Lásd Bush megnyilatkozásai!)
Úgy látom, hogy egy jószándékú álmodozó vagy, aki a világban naponta tapasztalható és a média által a valóság sokszorosára felnagyított borzalmak ellenére hiszel egy jobb világban! Ehhez barátom az embereknek is jobbaknak kellene lenniük és egy olyan kis szemétdombon való kakaskodásért, mint Magyarország talán nem kellene vérre menő küzdelmet folytatni. a lázítás helyett a megnyugtatást kellene előtérbe helyezni!
Nem tudom miert erolteted ezt te is tudod ,hogy nem igaz ,vagy nem ugy igz ahogy el akarod hitetni.
Pl a mo-i munkassag elit resze relative rosszabbul elt a szocializmusban mint elotte, mert nivellaltak a bereket.Lefele a segedmunkasok iranyaba.
Horthy alatt egy kezi szedo keresett kb 200-250 pengot egy koteszeti segedmunkas 80-100 pengot. Igaz voltak agzatok ahol meg tobbet kerestek mint a fonokeik,pl a banyaszatban.
A SZU megalakulásával kezdődött, és a természetesen főként Európára gondolok, hiszen itt élünk, és szégyen de nem vagyok annyira érdeklődő a távolabbi helyzetek iránt.
".... Az olajválsággal minden jó "megszűnt" nyugaton,pedig akkor még állt a kommunista tábor... És Roosevelt se azért csinált New Dealt mert félt a kommunizmustól... Amit írsz tipikus példája a hazugságáradatnak..."
Én csak egyetlen mondatot állítottam, hogy a szocializmus LÉTEZÉSÉNEK első 50 évében többet javult a munkásság helyzete mint azt megelőzően a kapitalizmus több 100 éve alatt. Miféle hazugságáradat ez? Annál is inkább mert azzal nincs ellentétben amit te állítassz.