Csatlakozom! Sőt hajlandó vagyok minden megszorításon túl havi 5 ezret államkasszába kedvességbűl befizetni, ha Bp-en létesítenek egy helyet, ahol hajléktalan ingyen fürödhet.
Igaz, itt a fórumon még nem döntöttük el, hogy alulról, vagy fölülről kéne reformálni, de ha alulról kéne!
Én pl.megszüntetném hogy jegyzőt a képviselők nevezik ki, mentik fel.
Jegyző munkáltatója egy másik szerv( pl. közigazgatási hivatal ) lenne oszt rögtön nem rinyálna a jegyző,ha valami zaftos tvénysértést felfedezne.
Most ugyi, ha szólni merne, másnap már nem lenne munkája! Bíróság 8 év alatt kiderítené, hogy mégis jegyzőnek volt igaza. Ítéletet meg felesége rátenné a sírjára.
Örök nyugalma lenne.
Szóval mit szarozik Sárközi 2 éve?
Keressen 3 olyan embert aki végigjárta a szamárlétrát a közigazgatásban.
Beszélgessen velük 1 hónapig, jegyzeteljen 1 hónapig, gondolkodjon még 1 hónapig,oszt vesse papírra 1 hónapig. Ha késésben van 6 hónap alatt akkor is kész a meló. Ha nincs kész, akkor NEM ALKALMAS RÁ!
Mindenki ordít, hogy legyenek reformok, minden rossz, csak vele ne történjen semmi negatív, csak neki ne kelljen semmiért fizetni, többet dolgozni.
Akkor én most jelentkezem.
Hajlandó vagyok többet fizetni, de szeretném látni az értelmét is. Reformokat , keményeket, igazán erőseket. Régen is írtam, vállalom a több adófizetést. De csak a kemény változások érdekében.
Látnom kell a munkám végeredményét. S szeretném még azelőtt tapasztalni, mielőtt betolnak a szocotthonba :))).
Nézd talán tizenöt év után, joggal várhatnánk el a t.ketlen politikusainktól hogy ne hazudozzanak összevissza, s ha még azt is elérhetnénk, hogy ne a hazájuk ellen, a választóikat árulják el esküjükkel szemben.
Mit ér ezeknek a becsület, a tisztesség az eskü? / no lyó elismöröm aztat még mindíg nem löhöt a hypermarkettben, ákcíósan kapnyí! / a fene enné mög ezt a "hiánygazdaságot" kiálták, fennhangon. / még az is lehet, hogy kérik a panaszkönyvet, elvígre píjacgazdaság van!
Képzeld, eddig még egyszer sem mentem a bíróságra!
Akkor én jobban csináltam, mivel tizennégy év alatt bíróság nélkül is rendezni tudtam jogilag / no nem "telek" vitám volt, attól valamivel komolyabb problemát okoztak az eftársak - a nyű álljon beléjük- /
Hogyan? Azok fognak vezetni, akiket az emberek megválasztanak. Ez egy tanulási folyamat, most éppen tanuljuk, kiket nem kellett volna. Még 10-15 választási ciklus, és érezhetően kupáltabbak leszünk, még 30-40, és egész jól kitanuljuk. Ez az, amit nem tudunk megspórólni, és amiben a régi választási demokráciák messze előttünk járnak. Ott már a dédapja is választott. Meg a nagyapja is. Esetleg éppen Hitlert, hát tanult belőle - ha túlélte.
Türelem, uraim, türelem. Olyan ez, mint az angol gyep. Szépen, nyugodtan nyírni kell kétszáz évig, és pompás lesz. De nem előbb.
Látod pl. erre mondom én, hogy gondolkodva kellett volna rendszert váltani. Merthogy ezt a "piszkos munkát" a kommonisták egyszer má megcsinálták! Rengeteg közös tanácsú község volt, persze u.azokkal a hibákkal, amiket leírtál. Csak éppen eljött a határ! Nagyobb településen már volt iskola, óvoda, meg út, akkor muszáj a kicsiknek következnie! Ez elkezdődött úgy 1980 körül. 90-ben meg - gondolkodás nélkül - jött anagy szabadság! 200 fős települések váltak ki, önálló hivatallal. Persze iskola is kell, hát építeni kezdték.
Képzeld! Van olyan falu, ahol az őket elválasztó utcának mindkét oldalán kiépítették a gázvezetéket! Egyiket az egyik falu, másikat a másik.
Persze külön hivatal is kell mindegyik községnek, hisz hivatal nélkül nem polgármester a polgármester.
Szóval 1990-ben a közigazgatás nem hevert romokban. Azt tényleg szétcseszték!
Igen, régi rögeszmém, hogy nagy, jól felszerelt és megfelelő szakpedagógusokkal kistafírozott iskolákon kívül mást értelmetlen finanszírozni. Akkor társítani kell hozzájuk megfelelő iskolabuszrendszert, de ezek a falusi dilem-dülöm iskolák csak arra jók, hogy a tehetséges gyerek jól elkallódjon.
Állítom ezt a saját gyermekeimen szerzett tapasztalatokból. El is vittem mindet máshová, és hordjuk őket nap-mint nap. Macerás, de drámai a különbség.
De valóban, ha felvetném az ötletet, hogy 5-8 falu közösen építsen-finanszírozzon egy végre igazi iskolát, hát meg is lincselnének. Észre sem véve, hogy éppen saját gyerekeik jövőjét vágják haza, ostoba kényelmi szempontok miatt.
De hát ahogy már kitárgyaltuk: nekünk kell az a Mohács...
Ehhez azé' erősen át köllene gondónni, hogy mija zállami, regionális, települési feladat - nna, erről ebben a zországban halovány fogalma sincs senkinek... még az 50-100 fős települések is azzal nyitnak, hogy köll iskola, posta, patika, orvosi rendelő, vasútállomás és persze munkahelyhegyek...
Ha ebből csak egyet nem akarsz bittosítani - vagy éppen elveszel -, már másnap meginterpellálják a miniszterelnököt...
//"....Szeretem ezt a gondolkodásmódot, ha egyszer egy gazdag család egy gyermeke hitvány cenk, akkor bizonyára minden gazdag család minden gyermeke az... ..."//
Hogy ezt miből következtetted ki, fogalmam sincs róla.
//"....Az értelmiségi szülők gyerekéből sokkal nagyobb eséllyel lesz értelmiségi, mint a munkásokéból, és az értelmiségi általában jobb anyagi körülmények között is él - ergo valóban, a különbségek sajnos nemzedékről-nemzedékre nőni tudnak...."//
Erre mondtam, hogy nem adottságbeli, hanem gazdasági kontraszelekció. Az is, hogy Kolompár Jóska fiából általában Kolompár Jóska lesz.
Erre azonban a XXI. században már nem illik büszkének lenni. Közben ugyanis eltelt egy évszázad, amikor jócskán enyhült a gazdasági kontraszelekció. NEM CSUPÁN A SZOVJET SZFÉRÁBAN, NYUGATON IS! Holland ismerősöm villamosvezető családfő fiából avanzsált egy mammutcég főkönyvelőjévé, apósom mezei parasztból lett egy külfödi cég helyi képviselője, más családtagom bányász gyereke volt, mégis ledoktorált, s lett egy import-export cég első szaktekintélye, egyik sem érdemtelenül. Példáim persze még a XX. századból valók. És hát állítólag FEJLŐDÜNK, nem pedig VISSZAFEJLŐDÜNK.
Oskolaigazgató ösmerősöm a MIÉP elkötelezett híve.
Nagyítóval sem találnál benne kivetnivalót! Intelligens, nagytudású Úriember! A vezetése alatt álló oskolával csodákat művel!
Tán egy éve beszélgettem vele, és persze szóba került a politika is. Időben szóltam hogy én balos vagyok, kellemetlen lett volna ellenkezni is, meg egyetérteni is vele.
Először is azt mondta, hogy ő nem polotikai hovatartozás szerint, hanem becsület és intelligencia szerint különbözteti az embereket. Másodszor pedig azt, hogy néki nagy szerencséje van, mert önfeledten hihet pártja nézeteiben. Már nem lehetne ilyen önfeledt - mondta - ha pártja hatalomra jutna. Arról ugyanis nincs meggyőződve, hogy az övéi nem "dézsmálkodnának."
Hát, akkor nem így köll csinálni. Akkor ne településeknek legyenek önkormányzataik, hanem régióknak-területeknek, x. lakosnak. És minden településnek legyen valamiféle képviselete, miközben alapfeladatokat szigorúan elő lehet írni.
De tőlem maradhatnak a mostaniak is, csak racionalizálva. Mert most nem azok. A faluban 10 éve volt 2 előadó, most van öt. Semmivel, a világon semmivel nem lett több a feladat. És már az a kettő is sok volt anno. Tessék szépen definiálni a feladatokat, azok volumenét, ingyenes állami Önkormányzati szoftvert adni minden falunak, ami egy egyszer feltöltött nyilvántartás alapján szépen postázza a postázandót, kinyomtatja a néha kinyomtatandót, és megmondani, hány léhűtőt tarthat el egy ekkora falu. Korlátozni kell a polgármester jogát az önkormányzat saját működési költségei feletti döntésekben. Mert ez sok helyen csak arra jó, hogy beülteti a pereputtyát tintanyalónak, nem csinálnak semmit, de gyakorlatilag az összes forrást felélik rá. A fia útépítő cége meg az iskola kötségvetéséből hetente betömi ugyanazt a lyukat az egy szál aszfaltos főutcán.
Csörgheő Csuli meg a többiek... Ezzel is számolni kell.
Hát persze, hogy ismerünk. És? És ismerünk több százezer Kolompár Lajoskát, aki pontosan ugyanolyan Kolompár lesz, mint az apja volt, és pontosan annyit fog ülni a börtönben is. És?
Szeretem ezt a gondolkodásmódot, ha egyszer egy gazdag család egy gyermeke hitvány cenk, akkor bizonyára minden gazdag család minden gyermeke az... A valóság pont az ellenkezője: a jó nevelést, jó körülményeket biztosítani tudó családokban több a jól képzett, értelmes és sikeres ember, mint a képzetlen és szegény családokban. Ahogy amúgy az törvényszerűnek is tűnik. Az értelmiségi szülők gyerekéből sokkal nagyobb eséllyel lesz értelmiségi, mint a munkásokéból, és az értelmiségi általában jobb anyagi körülmények között is él - ergo valóban, a különbségek sajnos nemzedékről-nemzedékre nőni tudnak. De a mai szisztémák ebből elég sokat ki tudnak egyenlíteni, valós esélyegyenlőségről persze egyelőre szó nincs (az soha nem lesz), de az már elmondható, hogy egy alsóbb néposztálybeli, de tehetséges fiatal sorsa nem teljesen reménytelen. Amilyen amúgy 100-150 éve még bizony lett volna.