Nos az hogy valaki "zombi" vagy sem viszonylag könnyen megtudható különféle az adott helyzetre éppen megfelelő pszichológiai trükkökkel. Ezek persze csak kizárásos alapon mennek, de az adott terület érintettségére eléggé pontosak. Teszteltem és kísérleteztem vele sokáig.
Példa.
"Isten létezik.
Isten nem létezik."
Ezt a két dolgot kellett kimondania fennhangon és nyilvánosan, annak aki a P-DOX Semmiben Sem Hívők vallás tagja kívánt régebben válni. Persze már az adott vallás bezárt, mert egyéni vallások csak.
Nos ezt a két mondatot sokan nem tudták kimondani, mert azt gondolták valami múlik, vagy múlhat rajta. Pedig csak két mondat és semmi több. Persze, azoknak, akik zombik, azoknak nem csak mondatok.
Mérő László szerint is és hát szerintem is és számos hozzáértő szakember szerint is,
"Az ember alapvetően nem racionális lény."
Boldogkői Zsolt akadémikus szavai is fontosak viszont itt a továbbgondolás miatt, aki Mérő Lászlóhoz és hozzám hasonlóan szintén foglalkozik memetikával. A "ZOMBIK". Akiket mások mémjei mozgatnak és irányítanak. - Hogyan tudjuk ezt meg magunkról, hogy zombik vagyunk, vagy sem?
El is olvastam az esszéd. Tanulságos, és kijózanító...talám ezek a legjobb szavak rá. Köszönöm hogy az első olvasóid között lehettem. Rám hatott az biztos. Sok sikert kívánok a könyvednek.
"Hraskó Gábor érdemi kritikája írást, amit részben a Szkeptikus Társaság nevében is írt, illendő lenne kirakni az oldalra. Előzetesen jelzem, egy blogomban való válaszadás után teljesítem a kérését. Nem fogok a továbbiakban a Szkeptikus Társaságra figyelmet fordítani. https://vilagnezet.blog.hu/2019/09/07/hrasko_gabor_erdemi_kritikaja "
Elküldtem és szerintem kérd a moderációtól ezen hozzászólásod törlését, mert a különféle netes e-mailcím kereső robotok kinyomozzák innét és küldenek mindenféle szemetet a postaládádba.
Akármilyen formában kapok egy elérhetőséget, amin dokumentum fájlként el tudom küldeni elküldöm neked. Persze ez még a munkapéldányom. Most korrekturázzák, meg nyomdai formázzák, meg készül a borító, meg miegymás.
Ide nem javaslok beírni e-mailcímet meg ilyesmit, de van rá mód hogy olyan helyre beírd, ahol aztán miután megkapom törölhető.
Például ide is beírhatod kommentként és miután láttam, lementettem, törlöm. Ott én tudom törölni. Ott megadhatsz esetleg fb elérést is, ott is el tudom küldeni.
Valaki felvetette, hogy lehet-e a memetikával prognózisokat készíteni.
Mivel a memetetika sok olyan területen is működik, ahol a közvélemény kutatások már nem, vagy nagyon pontatlanul, természetes, hogy lehet.
Tettem is egy ilyen prognózist, kb egy hete, jól dokumentáltan, de mivel aktuálpolitikai kérdéskörben az arra utaló dolgokat kipontozom.
Nem állt szándékomban ebbe a mély-pszichológiai elemzéseket tartalmazó témakörbe beírást tenni, de a "jóslás", "jövőlátás" témafelvetés miatt még is megteszem. ..... vagyok az adott ....... oldal egyik adminja, hogy be is mutatkozzam, ..... n élek a családommal. Ideológiailag és politikailag független vagyok, másfél-két évtizede szavazni sem járok és most sem fogok rá elmenni. Memetika kutató és szakértő vagyok és mint ilyen elemeztem a jelenlegi .......i helyzetet. A memetika egyik felismerése, hogy nagyon sok esetben a közvélemény kutatások semmit sem érnek, mert az emberek nem azt mondják ilyenkor, amit valóban gondolnak és ennek megfelelően másként is szavaznak. Az ideológiai és pártállás is egyik pillanatról a másikra megváltozhat. Mi mémtérképekkel dolgozunk, amit most hosszú lenne leírni mi is az pontosan. A lényeg az, hogy elkészítettem a jelenlegi ...... i helyhatósági választás mémtérképét, kihegyezve arra, hogy ki is lehet a következő polgármester. Ez alapján ........... a polgármesteri pozíciót a jövőben már nem fogja tudni betölteni. Körülbelül 5-10% esélye maradt még, hogy tévednek az elemzéseim, de az ilyen esetekben nagyon kevés. Csodáknak kellene történnie, hogy másként legyen.
Köszönöm és további segítséget kérnék, hogy a következő fogalmazás még pontosabb legyen:
Ki is a memetika alapítója, alapítói? Szerintem legalább hárman vannak. Richard Semon (1859 -1918), Carl Gustav Jung (1875 – 1961) és Richard Dawkins (1941- ) ... hozzáteszem eleve ezt a területet is kutatni kellene, mert akár talán már Plátónt is megemlíthetnénk és egyes vallásokban még ősibb nyomok is fellelhetőek. Például a szamszkára, ami az indiai filozófiában az előző életekből eredő tudatalatti lenyomatok, emlékek, amelyek befolyásolják az egyéni jellemet.
szamszkára-ról tudok keveset.
Indiai filozófia?, mikor kitől alakult ki?, vallási, vagy bölcselkedő? stb