halalkomolyan!!!!!!!!!!!!! egyebbjent nem is lehet rossz,valoszinu,hamarosan megcsinalom,csak egyenlore a parom kesziotette savanyu kaposztat pusztitom es a lanyom mar panaszkodik,hogy ha megy valakihez,nem ehet ilyet..........
"De!. . .. csak te!!! :))" tudtam,hogy erre gyorsabban megcsinalod es nem is tevedtem :))
"Az enyem mar kesz - megkostolod?" johet,mert nalunk eleg kis mennyisegben kell csinalnom,mert valoszinuleg csak a parom es en esszuk. Egyebbkent eszmeletlen jol nez ki es koszi az egesz pontos receptet. Nalatok mekkora a kigyouborka,mert itt kb a fele,mint M.o-on,olyan,mintha nem varnak meg,hogy hsszura megnojjon.
"jalapino" - ez mi fan terem?
az ujhagymat is forrazod,igaz?Errol jut eszembe,hogy ma csinaltam brokkolibol valamit es csak leforraztam,de utan meg a sutoben kellett sutnom,turos-sajto-tojasos kulimajsszal volt nyakon ontve,viszont a brokkolinak nem volt ideje megmelegedni sem,egy kicsit benne kell hagyni a forro vizben (mar ameddig forro tud maradni),azt hiszem ez a modszer a kukoricanal jobb,ezt is szoktam az elobbi keverekkel csinalni,ha akarod leirom a receptjet,nagyon finom.
azt tudod,hogy a fagyasztott hust elozonap kell letenni a normal huto reszbe es ott hagyni felolvadni,mert igy egeszsegesebb,vagyis ez azt jelenti,hogy elore kell tudni,ha hust akarsz csinalni.Hadd meseljek el egy trukkot,hogy a hust elokeszitem: szeletek koze teszek nylont ,a daralthust ellapitom es vagodeszkaval egyutt teszem melyhutobe es ha megfagyott a deszkat kiveszem,igy konnyebb atrakni mashova,ha kell. "cajun fuszerezes" - es az meg milyen?
Kiprobaltam - es igy fogom csinalni ezutan! A kes penget lapjaval a megtisztitott fokhaygmara tesszuk - es leheletfinoman egy hatalmasat csapunk ra. . .ettol szepen elnyomodik - es akkor so-oliva olaj. . .aztan kessel - lapjaval - el lehet nyomkodni jobban. . .pepesre. Salata ontetekbe ezentul igy teszem.
A gerslit megfoztem egyik nap (fel kg-ot) es ketto zacskoba tettem, lefagyasztottam ( igy hamarabb megy a "raszanas"). Egy egesz kigyo uborkat apro kockara vagtam. Egy egesz nagy piros husu paprikat is. Petrezselymet, metelohagymat, ujhagymat a melyhutobol, mar ossze voltak vagva, egy egy nagy evokanalnyit mindegyikbol. Kb ketto evokanalnyi piros jalapino-t vagtam ossze nagyon aprora. Vorosbor ecet (glugg-glugg), es kb ketto evokanal oliva olaj. Osszekevertem - es a hutoben varja a sorsat.
Van a melyhutobol apro szeletekre vagott karaj darabok meg harcsa szeletek. Ha kiolvadnak, akkor azokat sutom meg. A karajt azt labosban, fokhagymasan, a harcsat sutoben, "cajun style" - ami azt jelenti, hogy olajozott talban, jol megszorva mind a ket oldalan cajun fuszerezessel.
vegul is mibol allt a gersli salatad? ezt a fokhagyma zuzasi modszert mar en is lattam,csak aso es az olaj nelkul.A tv-ben allandoan foznek(csoda ha ennyi a kover ember ?) es sokszor lehet tanulni ilyen trukkoket .
mindenkit irigylek,aki szereti a halat,mert en sajnos a szagat sem birom,a parom banatara.Gyerekkoromban ettem,de ugy latszik valami nem volt jo,nem emlekszem miota utalom.
ezt megcsinaltam,kockara vagtam ,beletettem serpenyobe egy kis olivaval es mezzel,megpiritottam,meg rozmarin kell bele,eddig volt a recepet,de nem igazan tetszett,hat tettem hozza fokhagymat es egy kis sot,de nem tetszik,hogy hogy szalas,mint az a tokfajta,amit nem kell gyalulni.
Hat ez mar regen nem a gersli!!! Most eppen a tokehalrol volt szo, salataban ettem. A kolleganom sozott-szaritott halat szokott venni karacsonyra (csaladi tradicio), amit aztan aztat harom napig, es cserelgeti rajta a vizet. O mondta, legkozelebb friss, omlosbol csinlaja majd :))!
Most lattam egy fozocskeben: hogyan vagjunk ossze fokhagymat, majdnem peppe. A meghamozott gerezdet agyonnyomjuk a kes lapjaval. Sot es pici oliva olajat teszunk ra. A kes lapjabal ezutan teljesen peppe lehet nyomni. Ha salataba teszed, jobb, ha pepes, es nem harapsz ra.
Meg ma kiprobalom.
Masik: a fenyomagot jo ha melyhutoben taroljuk, mert konnyen avasodik - es eleg draga ahhoz, hogy kidobjuk.
A kolleganomet kostoltam - es o nem friss halbol csinalta hanem sozott-szaritottbol. Harom naoig aztatta, cserelgetve rajta a vizet. Nagyoln izletes volt, nem omlos mintha friss lenne, lehetett ragni - de nagyon izlett! Meg fogom probalni en is, frissbol is, meg sosbol is.
Majdnem elfelejtettem - tegnap ettem egy nagyon finom hal salatat!
A kolleganom szaritott halbol csinalta (meg soha nem ettem ilyent) - a hal: cod. MAjd utana nezek mi is az. . . Szoval harom napig aztatta a halat - idonkent cserelte a vizet rajta, mert sos a hal. Aztan osszekeverte ecettel, oliva bogyoval meg meg nem is tudom mivel - de le fogom iratni - es nagyon finom volt! Lehet csak fozni a halat, azt mondta, legkozelebb ugy csinalja, de az ize mas lesz. A szaritott, soban "erlelt" halnak mas az ize! Kellemes volt nagyon!
Igen,van ilyen nalunk is - de ezt eddig nem csinaltam meg salatanak. Csak sutottem - azt sem tul sokat. Edeskrumplit szoktam tobbszor, de tokot nem nagyon. A kisebb fajtajat - az puhabb - a "yellow squash" -t, azt igen, az szoktam grillezni, sutoben sutni tobb, masfele zoldseggel is.
Ok. . .a tobbirol. . . Igen, en is csak a soletben ismertem, de kozben mas etelekben is talalkoztam vele - es jo! Arrol nem is beszelve, hogy egeszseges. Jo lenne a kapor is hozza, akkor jobban kijonne az uborka ize - de most nincs itthon. Kellemesse teszi - es frisse - az aprora vagott zeller szar is - az viszont van itthon, azt fogok tenni hozza. Van meg paprikam is - narancssarga, piros, az meg ad egy kis szint neki. Holnap csinalom meg - ma meg van maradek azt eszunk. Majd irok rola.