Azt jelenti, hogy mintha magábaszívná az ízeket, adszorbensként viselkedik. Ez így elég hülyén hangzik, de én is elég hülyén néztem amikor nagyobb mennyiségű törpét borítottam a lébe oszt hirtelen "elment az íze", ahelyett, hogy erősödött volna. Másodszori szívás után elmeséltem Baján valami profinak, hogy jártam és ő mondta, hogy a törpe deríti a lét.
Kapargatja a rosseb...megmosom oszt annyi. Ha sok kicsi van, akkor a tarkójukon félig, kétharmadig bevágom őket és letépem a fejüket, jön vele a belsőség nagyja is, ami bennemarad az kikaparom aztán mehetnek a paprikás-borsos lisztbe... Pörköltnek is finomak de én sütve jobban szeretem. Halászlébe sokat nem rakok mert deríti a lét, párat esetleg csemege gyanánt az utolsó tíz percben beledobok, hogy ne főjön szét...
Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe mártod és éles késsel megkapargatod. A bajuszait meg csípőfogóval levagdosod. OLyan erősek, hogy amikor a múltkor odacsaptam a vágódeszkához egyet, beleállt.
Én is sokat gondolkodtam a törpeharcsán! Mi a jobb belőle a pöri vagy a sült? egyébként meg kell nyúzni? vagy can valami különleges előkészítési kívánalom vele szemben?
Karácsonyra? Még nem tudom. Tegnap mindenestre vettem vagy nyolc kiló gyönyörű törpeharcsát, kiporciózva mennek a fagyasztóba oszt ha olyanom lesz, majd sütök belőlük.
Szép kis barátaid vannak, hogy nem hagynak neked halászlevet! :):):) (mondhatnám, hogy akinek ilyen barátai vannak annak már ellenségekre nincs is szüksége!:):):):):):)9
Hali! Mostanában valahogy úgy jött ki a lépés, hogy minden hétvégén főztem is, sütöttem is halat. Három hete és most hétvégén csak úgy magamnak, két hete íjászversenyre cimboráknak. Nagyon rossz nem lehetett, mert mire a kárászokat megsütöttem, a halászlé elfogyott, nekem nem maradt... Kipróbáltam a compót a halászlébe. akárcsak sütésnél, itt sem vakartam le a pikkelyeit. Nos, a tapasztalat, hogy a nagy zselatintartalmú pikkelyek akárcsak sütésnél, főzés után is tökéletesen fogyaszhatóak, ráadásul jót tesznek a halászlének is. A főtt compó hús is finom, egyedül a szálkái zavaróak egy kicsit, mert a pikkelyek miatt nem igazán lehet irdalni.
A tejfölön kívül fokhagymát (jó sokat) és babérlevélet (nem túl sokat és nem sokáig) kell még rakni a korhely halászlébe, ami egyébként egy teljesen hagyományos halászlé alapból indul. A tányérokba mehet 1-2 karika citkorm is, és arra lehet szedni a lét. Ja, a tejfölt is jobb a tányérokba rakni, mint a kondérba (nem jó ha sokat fözzük a tejfölt). A legbölcsebb az előző napi buliból megmarad halászlét korhely halészlévé transzformálni. Ez esetben az étek, az étek neve és a gyomor igénye teljes hamoniában lesz egymással :-)
Látom én, hogy helyben vagyunk a halászlé, halleves vita kapcsán, de nem is baj!
Képzeljétek, hogy jártam!
Vágytam egy jó halászlére, és tudtam hogy oiuz Anyja hozott egyszer valamikor régen (kb. Noé elött egy kicsivel) egy nagy edényben amit azon mód le is fagyasztottam, és hozott mellé egy szelet pontyot is nyersen, hogy majd bele tudjam főzni. Elő is kaptam a hozzávalókat és nekiláttam.....
Megfordult a fejemben, hogy oiuz Anyja mondta: Kicsifiam! Nem lett jó ez a lé.... Nem hittem neki, mert oiuz Anyja igen szerény asszony, és minden kajára amit főz ezt mondja. Szóval kiengedett a halszelet, és kiengedett a lé is, majd lábos, melegítés, amikor forrt a lé bele a sózott kicsit pirospaprikával meghintett halszelet. Forrás megint 5-6 perc, lezár! Friss fehérkenyér (csak azért hogy egészséges legyen) szeletelés, csilipehely, és már neki is láttam..............
Oiuz Anyja nem hogy nem tévedett, de egy kicsit túl óvatosan fogalmazott amikor azt mondta, hogy nem lett jó a lé..... Tényleg nem! Valamint a ponty nagyon zsíros volt( tudom észre kellet volna venni főzés elött), és frankón pocsolya ízű...:(:(:(:(:(
El voltam keseredve.....:(:(:(:(
NA mindegy csak leírtam, hogy lássátok, nem fenékig tejfel a halászlé sem!!!:):):):) Na ezt a szóképet ki fejti meg??????
Kevés olajban apróra vágott sok hagymát pirítok. Szórok bele másfél kanálnyi piros paprikát, elkavarom, és hamar felöntöm egyliternyi vízzel, nehogy megégjen. Beleengedem az összedarabolt apró halakat is. Ha nincs, a nagyobbak fejeit. Teszek még bele kevés petrezselyem- és zellerlevelet, egy gerezd fokhagymát, három-négy csöves paprikát és egy feldarabolt krumplit. Amikor ez utóbbi megfőtt, törhető, a zöldségleveleket kidobom, és a bogrács tartalmát többször átpasszírozom. mindent visszarakok. Egy liter vízzel ismét felhígítom, és felfőzöm. Újra átpasszírozom, de a szűrőben maradt csontos részeket már kidobom, ismét felfőzöm. Annál jobb a halászlé, minél többször felfőzöm. Legalább háromszor! Ekkor rakom bele a sós haldarabokat, az egy érett paradicsomot és egy kisebb csiperkegombát. Télen egy evőkanálnyi zsírtalan lecsót és gombaaromát (Gombaaroma: a csiperkegombát megfőzöm, tésztaszűrőben összetöröm. A lecsöpögő levével együtt ismét felfőzöm, megsózom – egy literhez 30–40 dkg. Teaszűrőn ismét átszűröm. Ezt a tiszta levet, a gombaaromát teszem el télire befőttes üvegben, légmentesen lezárva. Húslevesbe is nagyon jó.) 7–10 percnyi lassú bugyogás után kész a gombaaromás halászlé.
Hozzávalók 6–8 személyre: 2–2,5 kg vegyes hal, aprók és nagyobbak, legalább 7 féle; 4–5 közepes fej hagyma; 1,5 dl olaj; 1,5 evőkanálnyi piros paprika; 1–1 petrezselyem- és zellerlevél; 3–4 csöves paprika; 1 érett paradicsom, télen 1 evőkanálnyi zsírtalan lecsó és gombaaroma; 1 gerezd fokhagyma; 1 krumpli; 1 csiperkegomba, só.
Koranyáron egy játék keretében a csukafogta róka(gomba) meséjét szerettem volna előadni. A halárusok kinevettek, hogy akkor kértem csukát: mondván, hogy ilyenkor terített asztaluk van, rá se néznek a csalira. Így sajnos "csak" süllővel énekelhettem meg a történetet. Az eredmény a http://kozosgomba.blogspot.com blogon megtalálható más gombás és gombás-halas ételek leírása között.