Na megszületett!!! (deity OCC small epic 18 civ domination 1580-ban) Összebútoroztam Hannibállal 1325-ben, onnan már ha nem is gyerekjáték volt, de nem volt nehéz. Én megpuhítottam neki a védelmeket, ő meg elfoglalta... Volt egy német-mali házasság, meg egy etióp-portugál... 6-unkon kívül csak 3-4 vazallus nép maradt a 18-ból. A liberalizmus 325-ben lett meg elsőként, aztán viszont mindenki nagyon elhúzott. Én egyenest mentem a kommunizmusért, hogy mielőbb lehessen PA. Az a része volt necces, ha akkor betámadtak volna, az a vég lehetett volna. De az egész világ buddhista lett, és én is, úgyhogy mindenki szeretett...
Ami érdekes, hogy egyszer már régebben csináltam egy ilyen OCC-PA játékot emperoron az alapjátékkal, és ott is Hannibállal voltam.
Kimaradt: természetesen van olyan vállalat, amit csak great merchant alapíthat (mást meg great artist). rá kell hajtani, hogy te fedezd fel elsőként az economy-t, azért kapsz egyet ajándékba.
A mérnökkel megalapítod a vállalatot egy nagyra nőtt városban, lehetőleg ott, ahol van a Wall street is (már nem épp nem OCC-zel). Ezután ebben a városban gyártasz ügynököket (nem ugrik be, hogy hívják, de olyan, mint a misszionárius, csak aktatáskával) és elküldöd őket más városokba. Azért kell nagy városban alapítani, mert az ügynök viszonylag sokba kerül, még egy izmos városban is eltart 2-5 körig.
Az ügynököt elküldöd egy idegen városba, ahol párszáz aranyért létrehozhatsz egy fiókvállalatot. Minden egyes fiók után kapsz fixen 5 aranyat az anyavárosban (ahol a székhely van).
Minden vállalattal megfertőzött városban megjelenik bónusz kalapács és kultúra (illetve más vállaltoknál - cereal mills, sushi @ co kaja). A mennyisége attól függ, hogy hány olyan alapanyagod van, amit a vállalat használ. Pl. ha vasat használ és neked van 5 darab vasad, akkor ez automatikusan plusz 5 kalapácsot jelent a városban (amit felszoroznak az épületek, ergo egy nagyobb birodalomban ez akár 40-50 kalapácsot érhet, ha sok alapanyagod van). Itt az is számít, hogy egy bizonyos nyersanyagból hány darabod van (máshol nem szokott). Érdemes például a vazallusoktól elszedni azokat a nyersanyagokat, amikből van ugyan neked, de növeli a vállalat bónuszát. (Esetleg adj neki érte halat, vagy akármit.)
Namost a megfertőzött város ezekért a bónuszokért arannyal fizet (illetve az az arany eltűnik a semmiben, nem jelenik meg máshol): minden egyes alapanyag után egy aranyat (ha jól tudom). Ha tehát egy saját városban terjeszted el, akkor egyrészt a megfertőzött város bukik némi pénzt (a nyersanyag mennyiségétől függően), de a főhadiszállás nyer rajta ötöt. (Bank, market, grocer, wall street mellett ez kapásból felmegy húszra.)
Emiatt van az, hogy ha saját városban terjeszted a vállalatot, akkor egyszerre buksz rajta és nyersz. Ha sok nyersanyagod van, akkor többet buksz (ezért írta valaki, hogy olyan vállalattal lehet sokat kaszálni határokon belül, amelyhez kevés nyersanyagod van), de cserébe nagyobb lesz a bónusz is. Ha egy wall street-mentes városban alapítod, akkor arra is van esély, hogy a saját városokban terjesztett vállalat nettó veszteséget okoz (2-3 arany körönként). Ugyanakkor brutális bónusza van.
Nagyon jó, amikor elfoglalsz egy egyes méretű várost a világ végén, ellenséges kulturális nyomás alatt. És beletelepítesz egy ékszerészt meg egy bányavállalatot, és ez a nyomoronc település 5 kör alatt felépíti a Courthouse-t, nem beszélve a színházról.
Egy civilized jewelers egy olyan városban, ahol van 4-5 katedrális, akár többszáz ponttal megdobhatja a kultura-termelést (ad mondjuk 27 kultúra pontot, amit felszoroz minden). Nemrég úgy értem el kulturális győzelmet, hogy szinte semmilyen kultúrás épületet nem építettem kb. 1600-ig, aztán építettem annyi templomot, hogy három városba jusson minden vallásból egy katedrális és hozzácsaptam az említett vállalatot és még egyet, amelyik kompatibilis vele és szintén kultúrát termel. És persze igyekeztem az 50%-os csodákat (Hollywood, Broadway) is felépíteni.
Apropó: azt tudtátok, hogy broadcast towert csak a mass media feltalálása után lehet építeni, de ha korábban felépíted az Eiffel-tornyot, akkor a városok azonnal megkapják az 50%-os bónuszt? Pedig az Eiffel-torony csak broadcast towert tesz minden városba... :)
Kompatibilitás: ha két vállalat ugyanarra a nyersanyagra hajt, akkor nem lehetnek jelen egy városban egyszerre. Ha odaküldesz egy ügynököt, akkor max. kivásárolhatod abban a városban a vállalatot (megszűnik az előző és megalakul az új).
Minden vállalat más nyersanyagot szeret: a szusis cég rizst, halat, rákot, kagylót dolgoz kajává, a civilized jewelers aranyat, drágakövet stb kultúrává és így tovább.
Nagyon jó játszani azzal, hogy a gyengébb népeket, akiket fojtogat a nagy szomszéd kultúrája szépen felerősítheted: odaküldesz a szorongó határvárosokba egy-egy ékszerészt és máris megfordul az erőviszony (jobb kultúrabomba, mintha letelepítenél egy great artist-ot). Szépen lehet finomhangolni az erőviszonyokat ezzel a módszerrel.
Arra ügyelj, hogy egy városban 2-300 aranyba is kerühet a megtelepedés, viszont mondjuk csak huszat hoz. Magyarul 15-20 kör után lesz nettó nyereséged.
Ha viszont sok vállalatot terjesztesz és van párezer aranyad kp-ben, viszonylag könnyen előugrik az a quest, hogy ha fizetsz mondjuk 1000 aranyat, akkor az infláció a harmadára esik vissza. Ez a gyakorlatban körönként többszáz arany megtakarítást jelent.
Sajnos előfordul, hogy valamelyik, vállalattal telepakolt nemzet merkantilizmusra vált, illetve még gyakrabban átállnak a state property-re (főleg, ha nagy birodalomról van szó). Tokugava például imádja a merkantilizmust, őt nem érdemes fertőzgetni, úgyis kilövi. Amikor egy birodalom átáll, hirtelen többszáz arannyal csökkenhet a bevételed körönként. Ilyenkor érdemes megpróbálni rávenni egy kedvezőbb civic használatára.
Mellesleg a vállalatok annyi pénzt hoznak, hogy bőven ellensúlyozzák a state property jótékony financiális hatásait.
"2, Mit csinál a "Creative Constructions" ? Mer' a mérnököm megtartanám a Hoover Damra vagy az űrliftre, de ezt is lehet vele."
Minden 'megfertőzött' városnak ad némi kultúrát és kalapácsot. Kevesebb kalapácsot, mint a mining inc (amellyel konkurál, ergo nem lehetnek egy városban - sem a hq, sem a leányvállalatok) és kevesebb kultúrát, mint a civilized jewelers, amolyan félúton van a kettő közt.
Viszonylag enyhe bónuszokat ad (határ mentén sem borítja fel a kulturális erőviszonyokat), ezért ha másra nem, arra jó, hogy a többi civilizációban elterjeszd, körönként 3-400 plusz aranyt hozhat.
mert ha csinálsz nagykönyvtárat, meghalsz. :) Addig se csinálsz védelmet. Ráadásul mivel csak egy városod van, nem biztos, hogy elég gyorsan ki tudod kutatni. Én inkább drámát fejlesztek, a Globe Theatre miatt, meg mert azért többet kapok a szabad piacon...
ne feledd, hogy deity. Nem múlik el úgy másodperc, hogy ne kapnád fel a fejed, hogy úristen, már most kész van valakinek xy csoda?
A space race-es győzelmemkor 300AD-ben lett meg a liberalizmus.
Ez egyébként úgy érthető el, hogy BW után rögtön indulsz writing-ért, (esetleg plusz fishing a kell), majd NEM alphabet, hanem aesthetics. Utána 2 kört belekutatsz az alphabetbe, majd valakivel elcseréled az aesthetics-et alphabetre. Tovább nem fogja trédelni egyelőre, szóval a 2-ért megkaphatsz szinte mindent az ókorból. Innentől ha több városost játszol akkor literature-Great Library (pár erdő kiírtással segítve), plusz a library miatt lehet még két tudósod. Philo népként özönleni fognak a nagy tudósok, akikkel felfedezteted a philo-t, a papert, az edu felét (másikat kutatod), liberalizmus felét (ua). Közben szinte mindent megkapsz ezekért, csak NEM SZABAD megkapni a machinery-t, mert akkor lib helyett pp-t ajánl...
OCC-ben ugyanez, csak lassabban, mert nincs Nagykönyvtár. Viszont ha van kaja, akkor tudsz még plusz tudóst ráállítani.
Ó bakker... na ezért reloadolok én. Fuccsba ment vagy másfél órányi játékom, pedig túléltem mindent (továbbra is OCC, deity, Gandhi, pangaea, small, 18 civ). Szóval már éppen csak az kellett volna, hogy a friss GS-em kikutassa nekem a liberalizmus második felét, és megnyertem volna a liberalizmus versenyt, amikor kiderült, hogy elfelejtettem nem elcserélni a machinery-t. Így sajna a printing press felét ajánlotta fel a GS, amivel sz.rt sem értem abban a pillanatban. Úgyhogy 355AD-ból mehetek vissza 365BC-be... :(
indiában volt valami vegyi baleset, ami egy fél várost kiírtott. szal factory katasztrófának is lenne realitása. persze annak nem volt akkora publicitása a fejlett világban, mert messze vót.
na jó, azt mondom, ha minden játékban arra van esély, hogy 1db atomerőmű felrobban, az még oké. csernobilból is sokat tanultak. monnyuk state property, police state, stb. elősegíti, vagy ez alatt nagyobb az esély (vagy ha orosz vagy). de az a gond, hogy az atomenergia gyakorlatilag a legjobb megoldás manapság is, ehhez képest nem érdemes a játékban használni, mert nagyot szophat az ember, és ez sztem nem reális.
hja meg pukkanhat a szenes is, a hoover dam átszakadhat, a factory leéghet, repülők becsapódhatnak a felhőkarcolókba, ezek mind legalább olyan gyakran előforduló dolgok, mint az atomerőmű felrobbanása, amiből eddig volt 1db a világtörténelemben, hihetetlen emberi hibák miatt.
Ezzel az erővel a nemzeti spec egységek támadó/védekező erejét is meg lehetne duplázni, vagy bármit ami közelebb visz a győzelemhez, és messzebb az eredeti játék koncepciójától.
Ha lehetne kérni, akkor én az aranykort tenném 100 körösre... az olyan jó.
Egyébként a hasonló dolgok miatt lehet csak HOF mod-val játszani a GOTM-okat a civfanaticson.
Mindenki belehekkelt az XML-ekbe, azt jöttek a csodagyőzelmek.
Szomorú, hogy a civ4-hez is kellet egy anticsit kiegészítő.
Diplónál az a lényeg, hogy a második legerősebb olyan valaki legyen aki utál téged mivel azt jó eséllyel a havejaid is útálják így rád fognak szavazni.
Mondjuk nekem sem nagyon megy, de volt már olyan, hogy véletlen! nyertem egyet kb 1000 ben deityben apostolik palacéval :)
A zsúfolt térképpel meg is gyűlt a bajom. Mindenki mindenkit üt. Sajnos engem is. Pedig kiválasztottam Victoriát, mint majdani PA társat, és már korán +5 volt a viszony, olyan jó, mint senkivel, erre ő is betámadott. A qrva! Ebből sok újrakezdés lesz, mire túlélem a longbowman-ig... Aztán talán már jobb lesz....