Üdvözlet! Tegnap este a Réz Pál-beszélgetés ismétlése ment, most néztem. Érdekes, jó volt. A "napokat ettem" kifejezés szerepel József Attila Curricilum Vitae-jében, ami az én időmben negyedikes gimnáziumi anyag volt, benne a tankönyvben. Ez rég volt. Ha meg már rég nincs ott, azért J.A. sok írását ismerheti az ember, és ha ott látja, és szokatlan, "mi lehet ez"? - megnézi, megkérdezi az ember. Így valahogy.
Ma délután is lement egy rész; ezek szerint a teljes sorozatot megismétlik. Mi van már, senki sem nézi? Ébresztő, magyarok! Itt szórakoztató, klasszikus kultúra van ízlésesen elénk tálalva, ne hülyéskedjetek már!
Ma délután az M1 megismételt egy részt a Nyugat100 irodalmi vetélkedőből; játékvezetőként V. A. remekelt benne. Lehet, hogy az egész sorozatot megismétlik; aki nem látta újkorában, annak melegen ajánlom!
Jó lenne tudni, honnan szerzik a beszélgetésekhez az alanyokat. Ez a tegnapi Kugler tanárnő varázslatos személyiség volt! Sajnos a műsor kezdési időpontjáról sorozatosan lekésem, így most például azt nem tudom, hány éves lehet. Nagyon kellemes beszélgetés volt, bár Alindán érezni lehetett egy kis megilletődöttséget, mintha a saját osztályfőnökével beszélgetne...
Ezzel a különleges dramaturggal (Radnai Annamari) beszélgetve érezhető, hogy Alindának még fontos a személyes rokonszenv; addig, amíg meg nem nyeri magának az alanyt, nem érzi magát kényelemben a beszélgetésben. Menyhártot nem tudta megkedvelni, és érezhető volt, hogy szeretne már túllenni az egészen.
Annak idején Vitray, ha nem tudta felépíteni a kontaktust az alannyal, akkor megvonta a lelki vállát, és azt mondta magában: — Jó, akkor ma este én leszek jó, ő meg lesz, amilyen lesz. — A Hofi Géza-interjú volt az egyik ilyen eset.
Sajnos nem láttam Az Estét, a díjról is csak itt értesültem, de csatlakozom a gratulációkhoz. A múlt héten külön, akaratlanul elszórakoztatott azzal, hogy mennyire más arrcal beszélgetett Menyhárt Jenővel majd Szegedy Maszákkal. Ha majd még nagyobb rutinja lesz, ilyesmit már nem fogunk észrevenni rajta, de most még külön bája volt a reakcióinak.
Veiszer Alinda és Szántó Dávid Junior Prima díjasok lettek. http://www.hirado.hu/Hirek/2008/11/20/19/Veiszer_Alinda_es.aspx Gratulálok mindkettejüknek, különösen Alindának. Az Estében voltak láthatók pár perces beszélgetés erejéig.
A Ferdinandy- és Bogányi-interjúkban most fedeztem fel magamnak. Lenyűgöző! Láthatóan Bogányiék is le voltak nyűgözve. Micsoda friss spontaneitás! Nyilván sok munka van mögötte.
Érdekes volt a ma esti beszélgetés az építészmérnök fickóval. Az építész is érdekes volt, kissé zárkózott embernek tűnik, de rendkívül sok minden van benne, ötlet, gondolatok, gondolkodásmód, életmód, technika, technológia... Úgy voltam vele, hogy bár sok ilyen emberrel találkozna az ember az életben is! Nem láttam az elejétől sajnos, de majd előkeresem.
Ugyan! Épp ideje tudomásul venni, hogy már nem csitri. Időnként mindenkinek újra "meg kell csinálnia magát" - persze elsősorban szakmailag, de stylistként is.