Üdv mindenkinek!Jól értesültem ,hogy januártól em kell ép.engedély 300nm alatti házra?
Más:ha veszek egy telket és építek rá egy 50m3 nem meghaladó,3m gerincmagasságot nem meghaladó épületet,azt minek jegyeztessem be hogy ne kelljen rá engedély?(Laknánk benne nyilván,de nem akarnánk lakóépületnek beíratni,mert tudtommal annak szigorúbbak a feltételei,engedély stb) .
Formáját tekintve asszonnyal még nem döntöttünk(kocka, téglalap v kör alapterület)
Kéményt álcázzam,vagy lehet rajta függetlenül az ép megnevezésétől?
Közművesíteni lehet attól hogy nem hivatalos lakóház?(szerintem egy raktárépület is lehet fűtéssel,vízzel árammal ellátott)Magasság olyan max 2,3m lenne, kb 7 m hosszú és kb 2,5m-3m széles.
Minél olcsóbban akarnánk kihozni.Bontott tégla vagy ha tudok szalmabálákat az még egyszerűbb lenne.Fagerenda tartaná a tetőt,a közt meg kiraknám bálával, amit betapasztok.Ajtókat lehet csinálni házilag,rusztikus középkori stílusút,ami filléres és szép.Ablak meg tető anyag ami nagyobb költség lenne.
Szegények vagyunk,úgyhogy kerüljük alapból a bolti készen megvevős dolgokat.Párommal otthonosan mozgunk famunkálásban úgyhogy nem probléma a sk készítés,dekorálás.
Tehát vsz nem járkál maj ki egy szerencsétlen irodista h miként használjuk az épületet.Az lenne jó ha beleférne vmi hvégi ház kategóriába v ilyesmi.(hol van az előírva mondjuk h egy raktárépületben nem lehet bútor v nem lehet enni stb.Épp kinn vagyunk, pakolászunk.megéheztünk.Lakcím máshova lennne bejegyezve,ezt talán el is tudnám intézni.
Köszönöm a tájékoztatást. Egy vidéki kis faluban lakunk, szerintem nincs náluk ilyen, de megpróbálom megérdeklődni. Ezt a felmérési terv kérdést egy kicsit bővebben ki tudnád fejteni.
A jelenlegi állapotot pontosan ábrázolom egy terven, amit be is adok? És ezen kéne jeleznem azt is, hogy mit szeretnék még építeni, vagy ez még nem az a rész?
Ha épitési engedélyes a dolog (márpedig egy gazdasági épület is az), akkor ugyanúgy van épitési engedély, ugyanúgy kell kéményseprő, ugyanúgy enaplós, ugyanúgy használatbavételis.
Szóval ugyanaz a szivás, annyi az előnye a gazdasági épületnek, hogy a lakóépületekre vonatkozó előirásokat nem kell betartanod (pl min 17 m2-es nappali, min 250 cm belmagasság, két szoba felett külön wc, stb)
köszi a választ, és ha marad a művelési ág és gazdasági épület lesz az mennyiben bonyolítja majd a papírmunkát?
tudom, nincs hitel (de nem is kell) gondolom nem kell használatbavételi (vagy igen) nem kell lakhatási, e-napló gondolom kell, nem látogat meg a kéményseprő sem (kémény lesz, gáz nem)
igazándiból azért nem is kerestünk belterületi telket, hogy minél kevesebben szóljanak bele az életünkbe. köszi
A későbbi módositásokra megint új bejelentést kell beadni minden esetben.
De azt lehetetlen megcsinálni, hogy most beadsz valamit, aztán később gyökeresen mást, amikor már kialakult a fejetekben az egész. Mármint nem lehetetlen, csak teljesen nonszensz.
Vagy bírság, vagy bontás. Tapasztalat, hogy nemigen szoktak foglalkozni ilyen esetekkel.. De miért nem kérsz engedélyt? Vagy először kérdezz meg egy helyi építészt...
Ha új, önálló lakásként építed, akkor 150 m2-ig nincsen engedélyezési eljárás, így helyszíni szemle sem. Az 1m-es bővítés a térképmásolaton , ami 1:1000 léptékű, nemigen látszik.
De gyanítom(és remélem), hogy ez a rendszer nem sokáig marad , úgyhogy érdemes igyekezni.
Kedves Fórumozók, szeretnénk külterületen, szántón építkezni, gazdasági épület besorolással, de családi háznak használnánk.
A terület nem probléma, 2700nm. Az engedélyezést mennyire bonyolítja vagy könnyíti meg ez a helyzet? (víz, gáz, villany van a telek előtt)köszi a válaszokat
Egy adott telken a HÉSZ szerint meghatározott építhető lakások száma a következő:
"Egy telken elhelyezhető rendeltetési egység számát a matematikai kerekítés szabályainak alkalmazásával, a telekterület 300-al való osztásával kell meghatározni."
Ha a kapott szám 1,4, akkor az a matematikai kerekítés szabályai szerint 1,5, ebben az esetben szerinted el lehet valahogy érni, hogy engedélyezzék 2 külön lakás építését?
Alapvetően attól függ, hogy bírság (és fennmaradási engedély) vagy bontás, hogy szabályossá tehető-e a jogszerűtlenül megépült épület. Ha nem tehető szabályossá (túlépítettség...), akkor csak a bontás jöhet szóba.
A terveken nem utólag kell gondolkodni, hanem előre el kell készíteni/készíttetni őket és egy "csökkentett tartalmút" kell benyújtani.
Építkezni tervek alapján kell, amit az építésfelügyelet bármikor számon kérhet.
A felépítés megtörténtét hatósági bizonyítvánnyal kell tanúsítani. Ez az első három évben díjmentes, aztán emelkedik egészen 1,4 millió forintig. Ha 10 évig sem kap ilyen tanúsítást, akkor pedig vissza kell bontani.
Nem szabad mindent elhinni, amit a médiákban hall az ember. Csak óvatosan!
ha építek egy könnyűszerkezetes garázst (6*3*2,7m) nem vagyok 100%biztos benne hogy lehet-e a ház mellé, de sokan így csinálták a környéken már, és kiderül h nem lehetett volna odaépíteni mégsem, mi a legrosszabb amit "követelhet" az önkormányzat ? Lebontás vagy bírság is jár ?
nem oly rég bevezetett egyszerűsített építési engedély kapcsán kérdeznék.
Ez pontosan mit tartalmaz??
kész terveket amin később már nem változtathatok? vagy csak egy igény bejelentése hogy itt és itt építeni szeretnék egy 100m2 es téglából épült lakóingatlant, s lesz még pár hónapom aprólékosan átgondolni a terveket? (csok miatt kérdezem, szeretnénk az elején beadni a kérelmet, és aztán bíbelődni a tervekkel, mert az minimum 6hónap mire egy jó terv megszületik, építkezni ősszel vagy jövő tavasszal szeretnénk, vagy ez így nem járható út?)
Bizonyítás rád hárul :) nem a hatóságra ő csak annyit fog mondani tessenek fennmaradási engedélyt kérni rá, és tanukkal bizonyítani hogy ez x éve így van.
Kérdezni szeretnék, lehet hogy egy kicsit hülyén fog hangzani, de sajnos ez a jelen helyzet.
Adott egy 1970 környékén épült családi ház, akkortájt engedélyeztetve szabályosán. Megvásároltam, átépítettem, falakat mozgattam, nyílászárókat cseréltem, helyeztem más helyre, 1 m-el megtoldottam a hosszát.
Most adódott a CSOK lehetőség, emeletet ráépítenék...
Nem tudom azt mondani egy helyszíni ellenőrzés során, amikor majd az új engedélyezési eljárás miatt kijönnek helyszíni szemlére, hogy ezeket a módosításokat az előző tulaj csinálta 1970 és a vásárlás közötti időszakban szép fokozatosan, az utolsót is mondjuk 10 évvel ezelőtt? Én meg mondjuk csak más nyílászárókat raktam a kialakított helyekre, meg homlokzatot szigeteltem?
Hogyan fogja a hatóság tudni bizonyítani, hogy én voltam? Milyen következményekkel számolnom?
Ha hétvégi ház, gazdasági épület, akkor TALÁN megúszható az ÉMI minősités nélküliség. Viszont az e-napló miatt mindenképpen kell egy vállalkozó és egy felelős műszaki vezető, aki a nevét adja hozzá, még ha te is csinálod magadnak.
Köszönöm . Én arra gondoltam , mint zártkerti ingatlan , "hétvégi "házat épiteni . Amire talán enyhébb szabályok vonatkoznak .
(a környéken vagy 100 an laknak , úgy hogy van kalyibátol a szép házig minden . Egyszerűen a szegénységre hivatkozva , beköltöztek a nagyméretű kerti szerszám tárolóba . Vizük van , villanyuk van )
Mondjuk , életszerütlen hogy a saját házamból kispórolom az anyagot , vagy nem rakom fel a 10 centi hőszigetelést , amit sok belterületi ház nem tud produkálni .
De itt most a szabályok ismertetése folyt . Most már tisztába vagyok vele .