Keresés

Részletes keresés

Diótörő Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1759
Kösz szépen a választ.
Értem is meg nem is :-(
Tudom, hogy van infravörös csillagászat.Ehhez szondákat küldenek az űrbe.Van infra kamera, az éjjellátó más néven.
Sugároz a cserépkályhám is, de ez a bizonyos infrahőt adó karbonlap mi a fenét tud sugározni, ha egyszer van rajta egy védőanyag ( vászon szerű ) és továbbá kétrétegű lepedőt is teszünk alánk a melegforrás tetejére.
Mennyivel más lehet ennek a hősugárzása, mint egy szimpla cserépkályháé?
Ti. emiatt mondják különlegesnek a szerkentyűt.Ezt is elektromosan fűtik, ettől miben különbözik egy vasalótól ?
Bocs,ha nem ide illő kérdések ezek, de sokunkat érintenek. Az ágyat árulják és nem kevésért.
Előzmény: Angelica Archangelica (1758)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1758
Van közeli és távoli infravörös sugárzás. Pl. az emberi test a közeli infravörös tartományban sugározza melegét.....

HŐMÉRSÉKLET többféle definiálható, de az biztosan nem tananyag azon a tanfolyamon, hogy milyen hőmérsékletek léteznek, az az asztrofizikusok számára fontos:))
Előzmény: Diótörő (1756)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1757
Az infravörös sugárzás az elektromágneses sugárzás része. Nem látjuk, hanem hősugárzás formájában érezzük......
Előzmény: Diótörő (1756)
Diótörő Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1756
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni egy ügyben:
Járok egy termo masszázs központba, ahol azt szokták magyarázni, hogy az ágyban lévő " karbonszálas epoxilap " infra hőt sugároz, ami a testbe áramolva segít bizonyos folyamatokban.
Ez ügyben kérdezném:
Van egyáltalán infrahő? Mert infravörös fényről hallottam, de hőről nem. Akkor ha a cserépkályhámnak nekidűlök , az milyen meleg ? Ha valamit melegítünk, akkor milyen hő keletkezik ? Egyáltalán van több fajta hő?
Előre is kösz szépen a válaszokat.
dr.Akula úr Creative Commons License 2010.09.20 0 0 1753
Kedves fizikusok, szerintetek is lehet úgy modellezni az alapállapotban lévő elektront, mint egy valamilyen helybizonytalansággal rendelkező, zárt hullámteret, amely a helyigény javára lecsökken, ha valamilyen em. hullámmal kerül kölcsönhatásba?
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 1751
Szerintem a kísérleti mérések nagyon érdekesek. Szerintem a Te kísérletednél valamilyen jó felvevő kamerára lenne szükség, és valahogy fel kellene raknod a youtube-ra. És körbenézni, hogy más ilyenféle kisérleteknél milyen berendezéseket használnak. Szerintem vagy az ELTE-s vagy a BME-s Kármán Laborhoz kell fordulnod segítségért.
Előzmény: Törölt nick (1750)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 1749

Mindenképpen valahogy mennyiségi adatokra kell lefordítanod a látottakat. Meg kell mérned a higany vezetőképességét, az általad alkalmazott áram áramerősségét és feszültségét, a forgó víz szögsebességét, stb. Mert csak így lehetne egy kvantitatív fizikai modellt készíteni. Mert szemmel azonosnak lászó jelenségek eltérőek lehetnek. Ha egy ilyen fizikai modellt tudsz erre a jelenségre alkotni, akkor minden további nélkül publikálhatod bármely tudományos folyóiratban.

Köszönöm a leveledet!:)

Előzmény: Törölt nick (1745)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 1744
Köszönöm!:D
Előzmény: Törölt nick (1743)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.19 0 0 1741
Einsteinnek és a Szilárdnak a szabadalmát tartalmazót.
Előzmény: Törölt nick (1740)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1739
Ezt a cikket eltudod nekem küldeni esetleg az emailcímemre?
Előzmény: Törölt nick (1735)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1738

Igazából ez nagyon összetett jelenség. Mindenképpen szükség lenne mérési eredményekre.

Mindenképpen érdemes egy úgy multimétert venned. Képzeld, hogy 1000 V jelentős áramerősséggel mit müvelne a higannyal. Hamar elgőzölögne, amit lehet, hogy beszívnál a tüdődbe...

Előzmény: Törölt nick (1733)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1737
Nem én vagyok az. Én is egyetemista vagyok, csak én az Eltén.
Előzmény: Törölt nick (1734)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1732
Szerintem kamerával kellene, mert a telefonos filmek szerintem nem elég jó minőségűek. A legfontosabb, hogy fizikai mérőeszközökkel kell feltérképezni a folyamatot, vagyis fizikai adatokat kell szerezni. Ezzel szerintem lehetne kvantitatív fizikai modellt készíteni, és cikket írni.:)
Előzmény: Törölt nick (1727)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.18 0 0 1731

Szia Théta!

"Másnak sincsen jobb magyarázata, mint hogy az elktronok mint áramló gáz viszik magukkal az atomokat."

Én erre tudok csak gondolok.

"Na de csak ott vana víz szerpének a kérdése. Már egy nedves papiron is bekövetkezik a jelnség, de szárazon nem.... iletőleg a száraz alapon is történik valami mozgás, de minimális. Volt egy olyan felvetés, hogy talán a vizen csúszil, lecsökken a surlódás és attól nem pedig a nagyobb erőhatástól mozog gyorsabban. Ezt viszont éppen most zártam ki, mert szilikon olajos felületre helyzezett higanycsepp valóba nagyon látványosan csúszkál ide oda, de az áram ki be kapcsolása nem okoz ebben változást.... ha viszont csak egy nagyon kicsi víz is van jelen.... elszabadul a pokol..... (((-:"

Ebben a higanyban volt oldva nátrium? Mert, ha igen akkor a víz-nátrium reakciónak szerepe lehet. Mert a szilikonos olaj akkor nem lép reakcióba a nátriummal, ahogy a száraz papír sem.

"feszültségmérőt... hm.....hm..... Vagy valami mást..? (-: .. na ezt már nem írnám le ide... (((-: .....ha többet théta nem jelentkezik, sikerült a kísérlet... (((((-:"

Én tudnék neked kölcsönbe szereszni egyet.

Előzmény: Törölt nick (1726)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1725

"..... de második hallásra már arra is gondolhatunk... (-:... hogy akkor a másik vége? ok. a pozitív elektróda magára húzza a fémben az elektron felhőt, de akkor a másik vége meg pozitív lesz és az meg a negatív elektródra kell hasson ugyan úgy..... (-:"

A negatív elektródához is eljutnak a pozitív higany atomtörzsek, de ez olyan áramlás, mint az elektronok áramlása a pozitív elektróda felé.

De a higany felhalmazódása a pozitív elektróda felett nem áramlás, pusztán higanyfelhalmozódás, mivel az elektródához közel az elektronokra nagyobb erők hatnak, amik csatolásban van a higannyal. Az higanyfolyadék az elektródához közelebb vastagabb, mint távolabb, az azzal van kapcsolatban, hogy az elektródához közelebb nagyobb az elektronok árama, mint távolabb. Az elektronok pedig vonzák a higany atomtörzseket.  A higanynak a pozitív elektróda közelébe való áramlása csak nagyon rövid ideig tart, utána nincs több áramlás az erőtér távolságbeli változása tartja egyensúlyban ezt a felhalmozódott állapotot.

"Találjunk fel egy feszültségmérőt? (((-:... csak kalibrálni kellene? (-:"

Igen.:)

Előzmény: Törölt nick (1723)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1724

Szia Théta!

Neked otthon kész állapotba van ez a kísérlet? Nem tudod valahogy lefilmezni?

Nekem a higannyal van problémám. Otthon tutira nem menne a higanyos kisérlet.

"Vagyis azt mondod, hogy a pozitív sarok mint elektron felhőre hat a fémre? Hihető is első hallásra."

Igen, a higanynál. Ugyanis a higanyban nincsenek rácserők, amik ellent tudnának állni a pozitív sarok vonzásának. És a térerősség nagysága az elektródához közelítve nő, ez magyarázza a higany elektróda melletti felhalmozódását.

Előzmény: Törölt nick (1722)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1721

"Ha jól látom viszont nem tértél ki arra, hogy vajon miért olyan látványosan erősebb a vonzás pozitív elektróda felé? pedig ellentétes pólus a másikkal is..... holnap átolvasom mégegyszer...... "

Arra gondolok, hogy a higanyfolyadék, mint minden folyadék felszíne ekvipotenciális felület. Az elektronok a pozitív elektróda felé áramlanak. A pozitív elektróda közelében nagyobb térerőség hat az elektronokra, mint távolabb. Mivel az elektronok és a higanyatomtörzsek(atommag+ belső héjon maradt elektronok) erősen vonzák egymást, így az elektronokkal a higanyatomok is elindulnak. És ez az áramlás nagyobb hozamú, mint a higanyatomtörzsek negatív elektróda felé történő áramlása. Így egy pozitív elektróda felé vastagodó higanyfolyadék jön létre.

Előzmény: Aurora11 (1719)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1720
Sajnos ilyen eszközökkel nem rendelkezem.:(
Előzmény: Törölt nick (1718)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1719

"neeeeem..... az biztosan nem..... azt kizártam, nem melegedés.... "

Én csak a hőre tudok gondolni. Ugyanis az ionáramlás önmagában szerintem nem mozgatja meg a vízet. Sokat bontottam vízet, de az sohasem forgott. Csak a hőmérsékletkülönbség miatti konvekcióra tudok tippelni. De ezt érdemes lenne műszerekkel megvizsgálni.

Abban biztosra megyek, hogy az amalgán felületi feszültsége nagyobb a higanyénál. A nátriumatomok erősítik a higanyatomok közötti vonzóerőt. Így a folyadékfelületen kialakuló erőasszimetria is nagyobb lesz, ami a felületi feszültség oka.

"Ha jól látom viszont nem tértél ki arra, hogy vajon miért olyan látványosan erősebb a vonzás pozitív elektróda felé? pedig ellentétes pólus a másikkal is..... holnap átolvasom mégegyszer...... "

Ezen még gondolkoznom kell.:)

"valaki azt mondja, hogy a fémdarab két vége mivel fejlődik ott a gáz, abból lesz egy oxigén-hidrogén galván elem..... igen, ez biztos így van.... na de.. (((((-:"

Ez az olvtárs bizonyára járatos az Öveges kísérletek terén!:)

Ez igaz, de ennek az áramtermelése a vízbontó áramhoz képest érzésem szerint elenyészően pici. Vagyis nem hiszem, hogy érdemes figyelembe venni.

Előzmény: Törölt nick (1717)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.17 0 0 1716
Bár egy második atomerőművet egy nagyobb méretű bányató mellé kéne építené, hogy a hűtővize ne okozzon a Dunának plussz hőszennyezést.
Előzmény: Aurora11 (1714)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1715
Előzmény: Aurora11 (1714)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1714

Nem biztos, hogy olyan nagy problémát jelentene az olajról áttérni az alternatív energiaforrások felé. Csak úgye ez óriási pénz az olajvállalatoknak...

Angelikával teljesen egyetértek abban, hogy a foszilis üzemanyagot égetű erőművek sokkal több radioaktív anyagot bocsát ki, mint amennyi az atomerőművekből kiszivárog.

Amúgy Magyarországnak kéne még egy atomerőmű, hogy be lehessen zárni a foszilis erőműit. Bár a Paksi 2 új blokk is fejlődést hozhat.

Előzmény: Törölt nick (1712)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1713

Szia Théta!

"Gondolná az ember, hogy a két elektróda között a fémdarab rövidre zárja az áramkört, az áram inkább ott megy mint a vízben.... de nem egészen ez a helyzet, hanem az elektródok és a fémdarab két vége közt rendes vízbontás, mintha a..... mintha az egyik elektróda felöl nézve, mintha a fémdarb másik vége hozzá érne a szemközti elektródhoz.... a másik oldalról nézve meg úgyszintén.... (-: "

A vízen és az elektródák között lévő fémen is átfolyik áram. Ugyanis az áram a könnyebb utat választja elv csak annyit jelent, hogy az áram az ellenállások nagysága szerint oszlik el. A két áram aránya a fém és a víz ellenállásától függ. Mivel a víz ellenállása sokkal nagyobb, mint a fémé, ezért a vízben  nagyságrendekkel kevesebb áram fog átmenni,  mint a fémen. De a vízen is átfolyik, ezért a vízben lehet vízbontás, csak sokkal kisebb mérvű, mintha az fém nem lenne jelen. Ugyanis a vízen a teljes áramnak csak kis része folyik át nem pedig az egész.

"Még meg is emeli a higany szintjét. úgy vettem észre a jelenséget, hogy nátriumot akartam higanyban feloldani és véletlenül 150V lett rákapcsolva. (ha direkt figyeljük akkor pár V-al is észrevehető) Úgy nézett ki mintha a pozitív elektródból "kifújna" valami.... mint amikor ráfújunk egy poros asztalra. aztán rájöttem, hogy az történik, hogy a pozitív elektróda alatt megemelkedik, egy domb lesz a higany felszinén és a rajta lévő lepedékek leszaladnak.... na meg a víz mint az őrült elkezd forogni a kerek műanyag edényben..... (-: biztos egyszerű magyarázata van, de érdekes mert elég látványos ahoz, hogy valahol leírva találkozhattam volna vele éppen.)"

A nátrium amikor oldódik a higanyba akkor amalgán keletkezik. Ennek még nagyobb lehet a felületi feszültsége, mint a sima higanynak, így az üvegedénytől mégjobban eltávolódik, ezért kezd domboródni. Ezzel a higannyal érintkezésben levő víz "megérzi" oly módon, hogy az amalgán felületére kerülő nátrium atomok reakcióban lépnek a vízmolekulákkal. Ez erősen exoterm reakció, vagyis felmelegíti a vízet, ez okozhatja szerintem a víz termikus konvekcióját, ami víz forgása.

Remélem jó a magyarázatom!

Ezt a kísérletét egyszer én is szívesen megnézném!:D

Előzmény: Törölt nick (1708)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1711
Persze, hogy környezetbarát berendezések az atomerőművek! Még a radioaktív háttérsugárzás is a széntüzelésű erőművek közelében intenzívebb, mint az atomerőművek közelében! És a csernobili csipkebogyók tanúsítják, hogy ha valaha sivataggá válik is a Föld, abban biztosan NEM az atomerőművek lesznek a ludasok....
Előzmény: Törölt nick (1709)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1707
Marad egy emlékhely, ahol látszik, hogy milyen körülmények között zsákmányolták ki emberek millióit(illetve ölték meg).
Előzmény: Angelica Archangelica (1706)
Angelica Archangelica Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1706
Igen, ott még most is létezik a "Szovjetunió":))
Előzmény: Aurora11 (1700)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1705

Kedves Tirarra!

Ezek nagyon szép gondolatok! Az a probléma, hogy a részecskéknek még nincs a kiterjedést is tartalmazó elméletük, vagyis teljesen pontszerűek. Ha már adhatnak nekik kiterjedést, akkor esetleg olyan tulajdonságok is származtathatóak lehetnek elméletileg, amik mindezidáig pusztán kisérletből tudhatók(a töltésekre gondolok). Ekkor lehet visszatérni erre a kérdésre. Úgy gondolom amíg ez az idő el nem jön, addig a mikrovilág részecskéit nem lehet összevetni a csillagászati égitestekkel.

Bár én nem tartom kizártnak, hogy a galaxisok és az elemi részecskék közötti hasonlóságnak van valami fizikai alapja.

Előzmény: tirarra (1702)
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.16 0 0 1704

Szia!

"De csak ha víz is van jelen, ha csak higany csepp vagy fémdarab van a tálban semmi látható hatással nincsenek rá az elektródák, 600V feszültséggel se."

Itt gondolom az elektronok általi elsődleges vezetés megold mindent. Nincs szükség anyagi vezetésre, folyadék konvekcióra.

Előzmény: Törölt nick (1701)
tirarra Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1702
Kedves hozzáértők,

Felmerült bennem egy kérdés ami számomra akár lehetségesnek is tűnhet, persze ha szóba kerül mindenki támadja és nevetségesnek tartja, de az ellenérvek még nem tántorítottak el.

A helyzet a következő, szerintem az atomos szerkezet olyan mint a körülöttünk lévő galaxisok  bennük a naprendszerekkel.
Szerintetek előfordul6, hogy bennem is és bennetek is galaxisok lehetnek, például a mi naprendszerünk csupán csak egy elektron, vagy ilyesmi?.
Mert hát ugye van bőven tér az elektronok és az atommagok között.
És talán mikor a csillagász a távcsövével az égre néz valaki épp a mikroszkóppal figyeli őt fentről, de sajnos még nem elég jó a zoom, így még nem veszik észre egymást.
Gyerekorom óta így élem meg a végtelent, méretben lefelé és felfelé, rossz lenne, ha kiderülne, hogy nincs kisebb a kisebbnél és még nagyobb a nagynál.

Előre is köszi a segítséget.

Szép napot!
Aurora11 Creative Commons License 2010.09.15 0 0 1700
Igazad van. De az épületek szerintem változatlanul kondenzálódhatnak, gondolva a Lenin szobrokra, és a vörös csillagokra.
Előzmény: Angelica Archangelica (1699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!