A nagyobb tárcsát le kell szerelni (ami elől van) a férjem szerint .... sajnos csak most olvastam a kérdésed :-) Örülök, hogy végül sikerült megoldani. Hát igen, valóban nem egy "átlagos" műszaki érzékkel rendelkező vásárlóra van tervezve :-) Én pl. tuti nem is mernék ilyesmihez hozzányúlni ... és nem csak azért, mert nő vagyok :-)
Közben kicseréltem mindkét ékszíjat, süt-főz, mintha új lenne. Az ékszíj csere semmi, de a szét- és összeszerelés azért figyelmet igényel, pöckök, távtartók, hőszigetelő perem... Rá kellene csapni a tervezők kezére :)
Kedves .ETNA., megkérdeznéd a férjedtől, h. a kisebb ékszíj szeréjéhez le kell-e szerelni az egyik tárcsát vagy felpattintható megbontás nélkül is? Tegnap szétszereltem a Hausmeister 1300-am :) Jól érezhető volt a tervezői szándék: ne barkácsoljon mindenki otthon kenyérsütőt. Mindegy, hat éves és a hosszabbik ékszíj adta fel, de úgy látom hasznos lenne mindkettőt lecserélni. Amúgy kiválóan sütött, dagasztott eddig.
:-) Hitachiról még csak nem is hallottam, de tényleg :-) A Hauser és a Hausmeister hasonló szerintem, az öcsémnek Hauser van, nekem Hausmeister ... teljesen egyforma :-)A különbség annyi volt, hogy az ő gépének használatijában lévő receptek nem igazán működtek, így a Hausmeisterem használatijában megadott recepteket használják ők is (bár, ők csak ritkán sütnek otthon kenyeret).
Hauser
Hausmeister
Használt gépeknél nem árt, ha van alkatrész utánpótlás. Pl. az Orczyban van Hauser, Tefal, Hausmeister, Mulinex,Kenvood, Sencor ... Hitachi kenyérsütő alkatrészt nem találtam (pl. ékszíj, vagy üst stb.). Persze lehet, hogy van, lehet, hogy valamelyikkel kompatibilis ... nekem, egy használt gépnél ez biztosan fontos szempont lenne. Egy misét megér ... pl. telefonon megkérdezni, hogy kapható-e hozzá pl. lapát (ha kidobnád véletlenül, mert ez simán előfordulhat), vagy üst, vagy ékszíj, vagy fűtőszál ... vagy egyáltalán, vállalják-e ilyen kenyérsütő szervizelését.
Köszi, aranyos vagy. Egyelőre tipródom, nem tudom, hogy melyiket vegyem meg (van egy használt mitsubishi meg egy használt hausmeister, amiket ki tudnék fizetni). Egyik sem mai gyerek. Újat semmiképp nem tudok venni.
Köszi, hogy foglalkoztál vele. Ezeket én is átnyálaztam.
Korábban írta valaki, hogy nincs. Arra gondoltam, hogy esetleg másnak - hátha - van gyakorlati tapasztalata vele.
Egyébként karácsony előtt vettük a gépet. Egész jó kis kenyérkéket sütünk már. Limara-féle öregtésztával csinálom újabban. Úgy gondolom, csak egy kis extra kelés kellene neki a tökéleteshez.
Gondoltam, hogy hátha a teljes (78 oldalas, 14 nyelven írt) használati utasításban valahol az elején vagy a végén ott lesz a ciklusidő táblázat, meg is néztem a gorenje oldalán, ahol a teljes használati utasítás megnyitható, de sajna nincs benne.
Próbáld visszavenni a "színét" a kenyérnek. Alapból közepesen van, de lehet nálad valamiért jobban megsüti. Nekem pont jó, ropogós a héj, 1-2 nap múlva sem kemény. Penny-s lisztet használok, penny-s élesztővel, sima rama margarint és egyszerű tejport. A többi alkotó rész is hagyományos.
Ami azt illeti, én mindig keverem a lisztet: 400 fehér búza (sima BL55-ös) liszt és 160 g teljes kiőrlésű rozsliszt ... nekem nem kemény a héj ... (persze ízlések és pofonok) !
Hausmeister HM 1300-as gépem van és a használatiban lévő receptek szerint készítem a kenyeret, pizzát (ugyanebből a tésztából a langallot, pompost), zsemlét.
Hausmeister 1300 kenyérsütőgépet kaptam karácsonyra. Többszörösen átolvastam a topikot, és a kenyér recepteket kiírtam. A kenyér jól sikerült szépen megdagadt, belül puha. De a külseje olyan kemény hogy embert lehetne vele ölni. Mi lehet a gond?
Kalács receptet tudna valaki megosztani, mert azt nem találtam.
Rendben,nincs nekem semmi bajom azzal sem !:-) 20 évig volt egy kis boltunk,mindig csak annyi kenyeret vittünk be ami kellett,mikor bezártunk ,akkor keresgéltünk minden fele/fajta szerint,de bibi mindenhol volt,és ezzel együtt "káló",ami míg volt a bolt nem volt .A kenyérsütő gépes nem jött be valamiért,közben leégettünk egy majd 30 éve használt Boch robotgépet a dagasztások során,de a kenyerek szenzációsak voltak és meg is maradtunk ennél az opciónál ,csak kellet vennem egy nagyobb masinát hogy tartósan tudjunk majd dagasztani vele !:-) A mai "mindennapi"kenyerem így néz ki ,és most már annyira a méricskélésre sem kell annyira figyelnem ,mert a dagasztás során látom az állagán ,hogy jó lesz-e !:-))
Ennyi :-)) Azért, ha a Balaton környékén jártok, érdemes elmenni a Vigántpetenden lévő Vadalmafa vendéglőbe, ott kemencében sütik a langallót, a kenyérlángost :-)
Hát, nekem a gépi kenyerem is minőségi :-) Gyúrni pedig már vagy 8 éve nem nagyon tudok (eszem ágában sincs kockáztatni), a csuklóm miatt, így nekem a "2 perc gyúrás" sem opció :-)
Egyébként emlékszem, hogy a "háztartásunkban" a legelső sütőben sült kenyér 1990-ben a taxisblokád idején készült, a fiunk 2 éves volt és a közeli ABC-be nem érkezett meg a kenyér, időnk pedig nem volt a Bébink mellett arra, hogy órákig ácsorogjunk az ajtóban ... utána is készült még néhányszor sütőben sült házikenyér (de aztán egy fincsi kovászos bolti kenyérre szoktunk rá), de mindig a férjem volt a "dagasztógép", a kenyérsütő óta pedig csak a zsemle és a pizza sül ki a sütőben, a kenyérke szépen csücsül a gépben az utolsó pillanatig :-)