Nagyon szép a kerted, öröm mindig látni! Az egyik képen azok a leanderek 'Atlas nain de tidili'-k, télen avarral szoktad takarni, nem fagy el a lombja? Minden tapasztalat érdekel, köszönöm előre is! üdv: Zoli
Szeretném megosztani veletek ezt a képet. Vajon beérnek még a magok, vagy nem. Kettő telet már kint töltött. Van belőle utánpótlás, ha esetleg kifagyna.
Én azért -9,5 foknak nem tenném ki, legalábbis első télen biztosan nem. Az igaz, hogy kibírja ezt a hőmérsékletet, de gyakran teljes levélvesztéssel és ahhoz, hogy egy pálma szépen fejlődjön és kertünk dísze legyen nem szabad feszegetni a határait. Hosszútávon ez a hőmérséklet pedig végzetes lenne egy phoenixnek. Éppen ezért én nála -5 foknál nem temperálnám alacsonyabbra a minimum hőmérsékletet. Egyébként sokszor olvashatjuk, hogy a sabalokat meg a trachykat mindenféle védelem nélkül lehet nálunk teleltetni. Ez igaz is, de csak a D-NY-i országrészben és Budapesten, de még egy hideg tél itt is elég komoly károkat okozhat ezeken a pálmákon, pláne a nemrég ültetetteken. Én éppen ezért itt Békés megyében a tarchyt is meg a sabalt is ellátom csapadékvédelemmel, sőt első telükön takartam is őket.
-9,5 fokot bír. De természetesen passziválva, geotextil sátorban. Szerintem 25 watt vészfűtéssel áttelelhet. Már sok mindent próbáltam sikerrel, érdemes lenne phoenix-et is kipróbálni.